Οι αντιπαλότητες του Ζοσέ Μουρίνιο

Οι αντιπαλότητες του Ζοσέ Μουρίνιο

bet365

«Αν δεν με πειράξουν, δε θα πειράξω κανέναν. Αν, όμως, το κάνουν, τότε είμαι έτοιμος να ανταποδώσω ακόμα πιο δυνατά». Μάλλον δεν είναι έτσι ακριβώς. Το gazzetta.gr παρουσιάζει τις κόντρες του Ζοσέ Μουρίνιο.

Ζοσέ εναντίον Μανουέλ!

Το προηγούμενο καλοκαίρι, τα αηδόνια ξανάσμιξαν! Δύο ξένοι βρέθηκαν στο ίδιο πρωτάθλημα και το παρελθόν τους είχε την ευκαιρία να αναβιώσει. Όπως ακριβώς και συνέβη στη διάρκεια της σεζόν με τις αναφορές του Χιλιανού τεχνικού της Μάντσεστερ Σίτι προς τον Πορτογάλο της Τσέλσι να είναι συχνές, όπως φυσικά και το αντίθετο. Αιτία; Μια δήλωση του Μουρίνιο πριν πολλά χρόνια, όταν ο Μανουέλ Πελεγκρίνι αποφάσιζε να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Μάλαγα.

«Αν μια ομάδα σαν τη Ρεάλ με απέλυε, τότε δεν πρόκειται να πήγαινα στη Μάλαγα. Θα προτιμούσα έναν μεγάλο σύλλογο της Premier League ή της Serie A», έλεγε ο Μουρίνιο για να προσθέσει σχετικά με τη δουλειά του συναδέλφου του στη Μαδρίτη. «Η δεύτερη θέση είναι απλά η πρώτη των loser». Ο Πελεγκρίνι δεν είχε δώσει τότε συνέχεια, όμως όταν πριν λίγους μήνες βρέθηκαν να κυνηγάνε και οι δύο τον τίτλο, η φλόγα φούντωσε. Ο Μουρίνιο έσπευσε να δώσει τον τίτλο του αουτσάιντερ στην Τσέλσι και ο Μανουέλ βρήκε την ευκαιρία να ξεσπαθώσει.

«Είναι κλασική συμπεριφορά Μουρίνιο. Αρνείται να δεχτεί ότι έχει καλή ομάδα και σπουδαίους παίκτες. Γιατί; Θέλει αν κερδίσει τον τίτλο να πάρει όλο το μερίδιο της επιτυχίας και αν τον χάσει να μην έχει ευθύνη. Πάντα με αυτό τον τρόπο φέρεται».

Η αναμέτρηση της Μάντσεστερ Σίτι με την Τσέλσι πριν μερικές εβδομάδες έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά. «Δεν πρόκειται να απαντάω σε όσα λέει κάθε εβδομάδα ο Μουρίνιο, γιατί τότε δε θα μιλάμε για πράγματα που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο», δήλωνε ο Πελεγκρίνι, όμως μετά το ματς κατηγορούσε την Τσέλσι ότι έπαιξε σαν μικρή ομάδα, εξαιτίας της αμυντικής της τακτικής.
Άλλο που δεν ήθελε ο Ζοσέ… «Όλο λέει ότι δε θα μιλήσει για μένα και την ομάδα μου, όμως όλο αυτό κάνει. Εγώ είμαι άνθρωπος του λόγου μου και δε θα σχολιάσω τις δηλώσεις του. Μη με ρωτάτε, δεν με ενδιαφέρει καν».

Ζοσέ εναντίον Σερ Άλεξ…

Μια ανθοδέσμη γεμάτη τριαντάφυλλα. Στο κόκκινο, κιόλας, το χρώμα της αγάπης. Μόνο που αν ο αποστολέας είναι ο Ζοσέ Μουρίνιο, καλό είναι να ψάξεις για τα αγκάθια. Κάπως έτσι συνοψίζεται η σχέση του Πορτογάλου με τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις, που ανάμεσα στις λέξεις, κρύβονται και μερικά καρφάκια. Ο Σκωτσέζος τεχνικός είχε χρίσει τον Μουρίνιο διάδοχό του και παρότι το deal με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δύσκολα θα γίνει τώρα ή στο μέλλον, ο τεχνικός της Τσέλσι είχε συνήθως καλά λόγια να πει. Με το αζημίωτο, φυσικά…

«Ίσως όταν γίνω κι εγώ 60 χρονών και είμαι μάνατζερ στο ίδιο πρωτάθλημα για είκοσι χρόνια να έχω το σεβασμό όλων και τη δύναμη όταν μιλάω σε ανθρώπους να τρέμουν λίγο εκείνοι», έλεγε το 2005 ο Ζοσέ Μουρίνιο που συνήθιζε να σχολιάζει δεικτικά την επιρροή του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στους διαιτητές. «Σέβομαι τον Σερ Άλεξ επειδή είναι ένας σπουδαίος μάνατζερ, όμως πρέπει να μάθει το πρωτόκολλο. Εγώ δεν μιλάω με τους διαιτητές και δε θέλω να βλέπω άλλους προπονητές να το κάνουν. Και είναι ένα πράγμα το να πεις μια κουβέντα κι ένα άλλο να φωνάζεις». Οι δυο τους μερικές μέρες μετά τη δήλωση του Ζοσέ Μουρίνιο έπαιξαν αντίπαλοι. Η… μονομαχία τους τελείωσε με ένα κρασί στο γραφείο και μερικές ακόμα σπόντες του Πορτογάλου.

«Γελάσαμε, αστειευτήκαμε, μιλήσαμε και ήπιαμε λίγο κρασί. Μου γκρίνιαζε συνέχεια ότι δεν του άρεσε, οπότε όταν τον επισκεφτώ στο «Ολντ Τράφορντ» θα φέρω μαζί μου ένα καλό, πορτογαλικό κρασί. Έχω απεριόριστο σεβασμό για εκείνον. Τον φωνάζω «αφεντικό» γιατί είναι σαν το αφεντικό όλων των προπονητών. Αξίζει να είναι το αφεντικό. Ίσως κι εγώ όταν φτάσω τα 60 μου χρόνια, να με φωνάζουν έτσι τα παιδιά».

Ζοσέ εναντίον Κλαούντιο!

Οποιοσδήποτε δούλεψε στην Τσέλσι, ήξερε τι έπρεπε να περιμένει… Αν, δε, τύχαινε να είναι και αντίπαλός του σε άλλο πρωτάθλημα, τότε το πρόβλημά του πολλαπλασιαζόταν. Ο Κλαούντιο Ρανιέρι έτυχε να τα συνδυάζει και τα δύο. Ο Ζοσέ Μουρίνιο τον διαδέχτηκε στην τεχνική ηγεσία της αγγλικής ομάδας, ενώ βρέθηκαν για μια σεζόν αντίπαλοι στο campionato. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσει μια απίστευτη κόντρα, την οποία ωστόσο μάλλον προκάλεσε ο νυν ομοσπονδιακός τεχνικός. «Η φιλοσοφία μου είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη του Μουρίνιο. Δεν χρειάζεται να κερδίζω για να είμαι σίγουρος για τη δουλειά μου», είχε πει ο Ρανιέρι και ο Πορτογάλος του έδωσε και κατάλαβε.

«Ο Ρανιέρι; Για να πω την αλήθεια, έχει δίκιο. Είμαι πολύ απαιτητικός από τον εαυτό μου και όντως πρέπει να κερδίζω για να νιώθω ότι όλα γίνονται σωστά. Γι’ αυτό και έχω κερδίσει τόσα τρόπαια στην καριέρα μου. Εκείνος, αντιθέτως, έχει τη νοοτροπία ότι δεν χρειάζεται να κερδίζει και στα 70 του (σ.σ. ο Ρανιέρι τότε ήταν 57 χρονών) έχει κερδίσει ένα Super Cup και κάτι άλλα κυπελλάκια. Είναι πολύ μεγάλος για να αλλάξει το πώς σκέφτεται». Η κόντρα σαφώς και είχε συνέχεια και οι εκατέρωθεν δηλώσεις δυναμίτιζαν το κλίμα.

Ο Ρανιέρι κατηγορούσε τον Μουρίνιο ότι δημιουργήσει θεωρίες συνομωσίας προκειμένου να συσπειρώνει τους παίκτες του και ο Πορτογάλος χρησιμοποίησε όσα… κουτσομπολιά είχε μάθει από την Τσέλσι. «Οι παίκτες είναι επαγγελματίες και δε γίνεται να τους φέρεσαι σαν παιδιά. Εμείς επιλέγουμε να δουλέψουμε στο γήπεδο και να δούμε αγώνες της Ρόμα για να βρούμε τα αδύνατά της σημεία. Αν πριν από ένα ματς έβαζα την ομάδα μου να δει τον «Μονομάχο», θα άρχιζαν να γελάνε ή θα έπαιρναν τηλέφωνο τον γιατρό».

Το φινάλε θα αργούσε να δοθεί και οι σχέσεις τους ουδέποτε εξομαλύνθηκαν… «Νομίζω ότι με έχει βάλει στην καρδιά του. Πώς αλλιώς να εξηγήσω ότι μιλάει συνέχεια για μένα; Με κάνει να βαριέμαι, λέγοντας συνέχεια τα ίδια πράγματα», έλεγε ο Κλαούντιο Ρανιέρι και ο Μουρίνιο θα έκλεινε εντυπωσιακά. «Η βαρεμάρα του Ρανιέρι… Τι είναι η βαρεμάρα του Ρανιέρι. Είμαι μορφωμένος άνθρωπος και γνωρίζω μόνο τη «Ναυτία» του Ζαν Πολ Σαρτρ, ενός φιλοσόφου, που κατέκτησε το βραβείο Νόμπελ και που λατρεύει το ποδόσφαιρο».

Ζοσέ εναντίον Πεπ!

Η κορύφωση του… δράματος. Τα τρία χρόνια που έμεινε στην Ισπανία ο Ζοσέ Μουρίνιο είχαν πάντα λίγη ίντριγκα να προσφέρουν και η κόντρα της Ρεάλ με την Μπαρτσελόνα πέρασε σε ένα άλλο επίπεδο. Έγινε προσωπική, έγινε σκληρή, έγινε υπερβολική. Αιτία ήταν οι διαρκείς αντιπαραθέσεις του Πορτογάλου με τον Πεπ Γκουαρντιόλα ή για να ακριβολογούμε οι διαρκείς επιθέσεις του Μουρίνιο που μόνο μια φορά έτυχαν απάντησης. Ο τεχνικός της Τσέλσι δείχνει αδύνατο να ξεπεράσει την αντιπάθεια που έχει προς τον Γκουαρντιόλα και το πλέον ενδεικτικό σημάδια είναι η πρόσφατη δήλωσή του…

«Όταν απολαμβάνεις αυτό που κάνεις δεν χάνεις τα μαλλιά σου και ο Γκουαρντιόλα είναι καραφλός! Δεν τον ικανοποιεί το ποδόσφαιρο». Φυσικά και η κόμη του Ισπανού δεν ήταν ποτέ το πρόβλημα. Οι τίτλοι του, η στάση του απέναντι στο ποδόσφαιρο και η φιλοσοφία του ήταν…

«Ο Γκουαρντιόλα είναι ένας φανταστικός προπονητής, όμως εγώ έχω κατακτήσει δύο Champions League. Εκείνος μόνο ένα και θα έπρεπε να ντρέπεται για εκείνη τη σεζόν. Εγώ θα ντρεπόμουν αν το είχα κατακτήσει με το σκάνδαλο του «Στάμφορντ Μπριτζ» και αν το κατακτήσει φέτος θα είναι με το σκάνδαλο του «Μπερναμπέου. Ελπίζω μια μέρα ο Γκουαρντιόλα να έχει την ευκαιρία να κατακτήσει ένα κανονικό Champions League και ένα καθαρό πρωτάθλημα, χωρίς σκάνδαλα», έλεγε ο Μουρίνιο το 2011 και επέμενε να επιτίθεται στον Γκουαρντιόλα.

«Η στάση του Γκουαρντιόλα δίνει νέο νόημα στο ποδόσφαιρο. Στην πρώτη του σεζόν ως προπονητής έζησε το σκάνδαλο του Champions League, πέρυσι έπαιξε απέναντι στην Ίντερ που έμεινε με δέκα παίκτες. Τώρα έχει πρόβλημα όταν οι διαιτητές παίρνουν σωστές αποφάσισες. Εγώ ποτέ δε ζήτησα από τους διαιτητές να ευνοήσουν την ομάδα μου. Εκείνος προφανώς έτσι έχει συνηθίσει». Μ’ αυτά και με πολλά άλλα μικρά και μεγάλα συμβάντα, ήρθε η στιγμή του ξεσπάσματος και της απάντησης από την άλλη πλευρά. Παραμονές του ημιτελικού ανάμεσα στη Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα για το Champions League, o Γκουαρντιόλα ξεσπάθωσε…

«Έξω από το γήπεδο έχει κερδίσει φέτος. Μπορεί να νιώθει ότι έχει πάρει το δικό του Champions League και να το απολαύσει. Δεν με πειράζει καθόλου. Μπορώ να σας φτιάξω μια λίστα με όσα παραπονιέται… 300.000 πράγματα. Θα μπορούσα να μιλήσω κι εγώ για το «Stamford Bridge» και χιλιάδες άλλα παιχνίδια, όμως δεν έχω τόσους ανθρώπους να δουλεύουν για μένα. Ούτε γραμματείς, ούτε διαιτητές, ούτε δημοσιογράφους. Στη Μαδρίτη είναι το αφεντικό, είναι ο γαμ… άρχοντας. Δεν πρόκειται να μπω σε ανταγωνισμό μαζί του. Αν η Μπαρτσελόνα θέλει κάποιον να ανταγωνίζεται τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να βρουν κάποιον άλλο».

Ζοσέ εναντίον Αρσέν!

Η κόντρα που οδήγησε στα χθεσινά… Η κόντρα που οδήγησε στο σημερινό. Ολόκληρο το story των δύο αντρών υπάρχει ΕΔΩ, όμως μια αναφορά στα κυριότερα σημεία πάντα αξίζει… «Νομίζω ότι είναι ένας από εκείνους τους ανθρώπους που του αρέσει να κοιτάζει τους άλλους. Ένας ηδονοβλεψίας. Σαν εκείνος που έχουν ένα τηλεσκόπιο στο σπίτι τους και χαζεύουν από το μπαλκόνι τις οικογένειες. Μιλάει, μιλάει, μιλάει για την Τσέλσι. Έχουμε κρατήσει αρχείο με όσα έχει πει. Και δεν είναι πέντε σελίδες. Είναι 120 σελίδες!!».

Το κακό ξεκίνησε από την συγκεκριμένη δήλωση του Ζοσέ, ενώ η πιο χαρακτηριστική απάντηση του Αρσέν Βενγκέρ ήταν η εξής: «Είναι εκτός ελέγχου, εκτός πραγματικότητας και εντελώς ασεβής. Όταν έρχεται η επιτυχία σε χαζούς ανθρώπους, τότε γίνονται συνήθως πιο χαζοί και όχι πιο έξυπνοι».

Ζοσέ εναντίον άλλων…

Στην πορεία του, ο Ζοσέ Μουρίνιο έβρισκε πάντα κάποιο… θύμα. Είτε ήταν ο προηγούμενος αντίπαλος, είτε ο προσεχής, είτε απλά κάποιος που έτυχε να αποφασίσει να σχολιάσει. Έχει επιτεθεί στον Ράφα Μπενίτεθ, όταν εκείνος ήταν ακόμα στη Λίβερπουλ… «Πόσα πρωταθλήματα έχει ο Μπενίτεθ από τότε που ανέλαβε τη Λίβερπουλ; Κανένα! Και πόσες φορές έχουν γραφτεί ονόματα για να τον αντικαταστήσουν; Καμία!», είχε πει ο Πορτογάλος για τον Ισπανό συνάδελφό του, ενώ τον είχε περιποιηθεί και όταν πήγε στην Ίντερ.

«Περιμένω ένα ευχαριστώ για την ομάδα που του άφησα και κατάφερε να κατακτήσει το παγκόσμιο κύπελλο. Ρωτήστε όλους τους οπαδούς της Ίντερ και θα δείτε τι πιστεύουν για εκείνον και για μένα».

Επόμενος στόχος; Ο Κάρλος Αντσελότι… Πριν καν πάει στη Ρεάλ Μαδρίτης και πετύχει όσα δεν κατάφερε ο Ζοσέ Μουρίνιο. «Ξέρω πολλούς προπονητές που έχουν κερδίσει πάνω από μια φορά το Champions League, όμως ξέρω μόνο έναν που κέρδιζε 3-0 στο ημίχρονο και κατάφερε να το χάσει». Χωρίς λόγια…

 

Τελευταία Νέα