Ο Ηλίας Λιανός και οι λύκοι!

Μαριάννα Αξιοπούλου
Ο Ηλίας Λιανός και οι λύκοι!

bet365

Την πρώτη φορά τον πίστεψαν. Τη δεύτερη φορά τον έπεισαν. Την τρίτη φορά τον άφησαν μόνο του. Μόνο που τότε το εννοούσε. Το gazzetta.gr παρουσιάζει τον Ηλία Λιανό που μοιάζει με τον... ψεύτη βοσκό του Αισώπου.

Κάνει τον… Γιαπωνέζο!

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας μικρός βοσκός. Όπως μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας μικρός τραπεζίτης. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 εντοπίζεται για πρώτη φορά η δράση του Ηλία Λιανού. Λίγο μετά τα τριάντα του χρόνια, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στην Αμερική, εμφανίζεται στο πολιτικό και κυρίως το τραπεζικό προσκήνιο. Νέος, άμαθος, όμως με περίσσια αυτοπεποίθηση για τις ικανότητές του. Ήταν εκπρόσωπος της Mitsubishi Bank σε μια εποχή που η τότε κυβέρνηση έκανε στροφή προς το Γεν και ο ίδιος μπαινόβγαινε στο υπουργείο Οικονομικών με ένα βαλιτσάκι στο χέρι. Για πολλά χρόνια, σχεδόν μια δεκαετία, αυτό ήταν και το παρατσούκλι που του είχαν κολλήσει στους διαδρόμους του υπουργείου, γνωρίζοντας παράλληλα την τρέλα του να μιλάει για μπάσκετ στα διαλείμματα των οικονομικών αναλύσεων.

Το μπάσκετ ήταν χόμπι, άθλημα, πάθος, απωθημένο. Το πατρικό του σπίτι κάπου κοντά στη Λεωφόρο Συγγρού ένωνε δύο γειτονιές. Στο αριστερό του χέρι η Καλλιθέα και στο δεξί του η Νέα Σμύρνη. Ξεκίνησε με το… αριστερό. Στον Έσπερο έπαιζε μπάσκετ τη δεκαετία του ’70, μαζί με τον Λιβέρη Ανδρίτσο, με τον οποίο θα γίνονταν κολλητοί φίλοι και θα ξέκλεβαν χρόνο για να παρακολουθούν και τους αγώνες του Πανιωνίου. Η ομάδα της Καλλιθέας θα ήταν η πρώτη του αγάπη και κατά καιρούς θα γράφει σε λευκώματα που έχουν κυκλοφορήσει για τον Έσπερο.

«Συμπληρώθηκαν εξήντα χρόνια από την ίδρυση του Εσπέρου. Όλοι εμείς που πρωτογνωρίσαμε τη χαρά της άθλησης και της συμμετοχής στην ομαδική προσπάθεια μέσα από τα τμήματα υποδομής του, νιώθουμε ευγνωμοσύνη για τον τρόπο με τον οποίο ο Έσπερος υπηρέτησε τις νεανικές μας ανάγκες και επιθυμίες. Έχουμε πάντοτε τον Έσπερο στην καρδιά μας, ακόμη και στις περιόδους που βρεθήκαμε μακριά, για σπουδές ή δουλειά». Γυρνώντας από το εξωτερικό, ο Ηλίας Λιανός θα βρεθεί στο πλευρό της ομάδας. Θα βοηθήσει οικονομικά, θα γίνει αντιπρόεδρος του συλλόγου και πρόεδρος της επιτροπής μπάσκετ και θα… τριγυρνάει στην Καλλιθέα ως το 2005.

Ακόμα κι όταν έλειπε στην Αμερική για σπουδές δεν είχε κατορθώσει να το αποβάλει από το σύστημα του. «Στα 18 μου έφυγα για τις ΗΠΑ, μετά πήγα στην Αγγλία αλλά πάντα παρακολουθούσα τι γινόταν στο ελληνικό μπάσκετ, είμαι φανατικός του μπάσκετ, ακόμα και όταν δεν είχα χρήματα τότε, πήγαινα στο γήπεδο και έβλεπα αγώνες των Νιου Γιορκ Νικς. Έχω αρρώστια με το μπάσκετ».

Στα δεξιά της… Συγγρού!

Επιστρέφοντας από την Αμερική, ο προσανατολισμός δεν άλλαξε. «Όταν γύρισα το 2000 στην Ελλάδα, στην αρχή βοήθησα τον Λιβέρη Ανδρίτσο στον Έσπερο που ήταν τότε εκεί», διηγείται ο Ηλίας Λιανός, που παράλληλα με τις αθλητικές του δραστηριότητες ανέπτυσσε και τις τραπεζικές του. Στις αρχές της χιλιετίας θα δημιουργήσουν μαζί με τον Τζώνη Μαρκόπουλο και τον Αντώνη Αθανάσογλου την Proton Bank κι όταν ο πρώτος θα αρρωστήσει και θα χάσει τη ζωή του, οι δύο εταίροι θα αγοράσουν το ποσοστό του από τη χήρα Μαρκοπούλου.

Ο Ηλίας Λιανός θα είναι διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, ενώ το όνομά του θα μπλεχτεί σε ένα από τα σκάνδαλα δανειοληψίας που θα αποκαλυφθούν αργότερα. Συγκεκριμένα, αφού η Proton θα δώσει δάνειο ύψους ενός εκ. ευρώ με ευνοϊκό πρόγραμμα αποπληρωμένης στον Τάσο Δελημπαλταδάκη, ωστόσο δεν τέθηκε κανένα θέμα νομιμότητας, ούτε ο ίδιος ο Λιανός μπλέχτηκε στις μετέπειτα μηνύσεις που κατατέθηκαν κατά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και των μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Εκεί που ενδιάμεσα είχε μπλεχτεί ήταν στον Πανιώνιο! «Το 2002 είχα μια περιπέτεια με την υγεία μου και τότε ήταν που κατάλαβα πως πρέπει να βρίσκω χρόνο για εμένα και να χαλαρώνω περισσότερο. Μέσω κάποιων κοινών γνωστών λοιπόν, με βρήκε ο κ. Κουτελάκης, και έτσι ήρθα στην ομάδα». Ο χρόνος γυρίζει πίσω στο 2003. 2 Αυγούστου ήταν, όταν το ρεπορτάζ ερχόταν να ανακουφίσει τους οπαδούς του Πανιωνίου που ζούσαν στο άγχος για την ομάδα μπάσκετ. Ο τότε δήμαρχος Νέας Σμύρνης, Γιώργος Κουτελάκης και ο Ηλίας Λιανός είχαν συμφωνήσει να πλειοδοτήσει ο τραπεζίτης για την αγορά της εκκαθαρισμένης ΚΑΕ Πανιώνιος στις 2 Σεπτεμβρίου.

«Ο στόχος και ταυτόχρονα το στοίχημά μου, όπως και της υπόλοιπης ομάδας, είναι να οργανωθεί ο Πανιώνιος στα πρότυπα μίας σωστής επιχειρηματικής αθλητικής μονάδας, βασισμένη σε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Με υγιή στοιχεία στον αθλητικό και οικονομικό τομέα και με τη βοήθεια μίας σωστά στημένης διοικητικής και αγωνιστικής ομάδας, καθώς και με τη συνδρομή των φιλάθλων, θα προσπαθήσουμε να επανέλθει ο Πανιώνιος στη θέση που του αρμόζει, με ισχυρό ελληνικό χαρακτήρα στις επιλογές του», δήλωνε τότε ο Ηλίας Λιανός, με τον δήμαρχο να εγγυάται για την ομάδα και τον Γιώργο Καλαφατάκη να αναλαμβάνει στην αρχή το εγχείρημα από την τεχνική πλευρά.

«Η παρουσία του Λιανού στο τιμόνι της ομάδας κρατάει ζωντανή την ελπίδα για την αναγέννηση του μπάσκετ στον Πανιώνιο και δημιουργεί αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο».

Κόκκινα και μπλε!

Το παιδί του Εσπέρου είχε αλλάξει γειτονιά, έστω κι αν για λίγο καιρό ακόμα θα προσπαθούσε να βοηθήσει την ομάδα που μεγάλωσε. «Είμαι φανατικός Πανιώνιος, το ίδιο φανατικός με τους άλλους Πανιώνιους. Ο Πανιώνιος είναι ιδέα, η ιδέα της δημιουργίας και της κόντρας με το κατεστημένο». Ο Ηλίας Λιανός θα στήσει μια ομάδα από το μηδέν. Θα έχει αποτυχίες, θα έχει επιτυχίες, θα κάνει λάθη, θα κάνει επαναστάσεις, θα ταυτιστεί με τον κόσμο, θα τσακωθεί με τον κόσμο, αλλά θα είναι εκεί. Σχεδόν… πάντα. Το 2009 προσωπικοί λόγοι τον αναγκάζουν να εγκαταλείψει για λίγο τον Πανιώνιο και να μετακομίσει στο εξωτερικό. Ήταν μετά την παρθενική συμμετοχή των κυανέρυθρων στην Ευρωλίγκα, για την οποία – όσο κι αν ζημιώθηκε με τη μετακόμιση στο Ελληνικό – ο Λιανός είχε να λέει πως «έζησα να δω να κερδίζουμε τη Ρεάλ».

«Λόγοι, καταρχήν προσωπικοί, που επιβάλουν την διαμονή μου για άγνωστο χρόνο στο Λονδίνο, η δυσχερέστατη οικονομική συγκυρία αλλά και η διαπιστωμένη πλέον κατάσταση απαξίωσης του επαγγελματικού μπάσκετ στην Ελλάδα, με υποχρεώνει, να διακόψω οριστικά την ενασχόλησή μου με την ομάδα του Πανιωνίου», δήλωνε στις 26 Ιουνίου του 2009 και η πρώτη αποχώρηση ήταν γεγονός. Το οριστικό μετατράπηκε σε προσωρινό, αφού ένα χρόνο μετά ο Ηλίας Λιανός επέστρεφε. Στο μεσοδιάστημα, το μάνατζμεντ είχε περάσει στον Γιώργο Κουτέλακη, η ομάδα είχε επιστρέψει στο κλειστό της οδού Αρτάκης και είχαν δημιουργηθεί χρέη κοντά στο 1 εκ. ευρώ.

Στην επιστροφή του θα χρειαζόταν δουλειά για να μπορέσει να κάνει και πάλι τον Πανιώνιο πρωταγωνιστεί. Το 2010-11 θα βρει την ομάδα της Νέας Σμύρνης θα τερματίζει στην ένατη θέση, μια θέση πιο κάτω από την προηγούμενη σεζόν και τον Ηλία Λιανό να έχει περάσει μια πολύ περίεργη χρονιά. Βασική αιτία ήταν η ανάμειξή του και στο ποδόσφαιρο, με τη φιλοδοξία να λειτουργήσει ο σύλλογος ως ενιαίος.

Στις 28 Οκτωβρίου είπε το… «ναι» και στην πορεία μάλλον θα είχε προτιμήσει το αντίθετο, όπως θα πρόσταζε και η ημερομηνία. Ο Λιανός διαδεχόταν τον Γιώργο Κιντή στον προεδρικό θώκο και μόλις τρεις μήνες μετά παραιτήθηκε, μετά από επιθυμία του Κωνσταντίνου Τσακίρη να υπογράψει τη μεταβίβαση των μετοχών της ΠΑΕ χωρίς να του λέει ποιος είναι ο αγοραστής. Ήταν η εποχή που οι φήμες ήθελαν τον Μάκη Ψωμιάδη να αναλαμβάνει τον Πανιώνιο. Η εμπειρία του αν και σύντομη, ήταν διδακτική…

«Η σωστή απάντηση είναι Παναγιά βοήθα! Η ενασχόλησή μου, όπως το είπατε και εσείς, ήταν περιορισμένη χρονικά, ευτυχώς. Το ποδόσφαιρο είναι εντελώς διαφορετικό από το μπάσκετ και τα προσωπικά συμφέροντα πολλά περισσότερα», έλεγε και αποφάσιζε να περιοριστεί στα σύνορα της… οδού Αρτάκης! Θα συνεχίσει να τρέχει με απόλυτη συνέπεια στις υποχρεώσεις του την ομάδα, μέχρι που θα ανανεώσει και το συμβόλαιο του Μίλος Βούγιανιτς, όταν εκείνος στο τελευταίο του ματς με τον Πανιώνιο και πριν φύγει για την Παρτιζάν για σπάσει το πόδι του.

«Δεν έχω λόγια για να ευχαριστήσω αρκετά τον Πανιώνιο και τον κύριο Λιανό για όλα όσα έκαναν για μένα. Χειρουργήθηκα τη Δευτέρα από έναν κορυφαίο ορθοπεδικό που προσέλαβε ο πρόεδρος», δήλωνε ο Σέρβος γκαρντ, με τον Ηλία Λιανό να βρίσκεται εκείνη την εποχή νυχθημερόν στο πλευρό του, σοκαρισμένος από το γεγονός. Σοκαρισμένος εμφανιζόταν συχνά-πυκνά και στο μικρό δωματιάκι που χρησιμοποιείται στο κλειστό για τις συνεντεύξεις Τύπου. Άλλοτε για τις διαιτησίες που αντιμετώπιζε ο Πανιώνιος, άλλοτε για τη συμπεριφορά της αστυνομίας, άλλοτε για τη στάση του κόσμου. Οι ίδιοι που τον αποθέωναν φωνάζοντας «Ηλία Λιανέ πάρε την ΠΑΕ», συχνά τον ωθούσαν στην έξοδο είτε με την απουσία τους από το γήπεδο, είτε με τα αναίτια επεισόδια που προκαλούσαν και τις τιμωρίες του Πανιωνίου.

«Αυτή είναι τώρα η ένατη χρονιά μου στον Πανιώνιο, ενώ υπήρξε και ένας χρόνος που απείχα. Το κάνω λοιπόν περισσότερο για την τρέλα μου, για χόμπι και όχι επειδή το είδα ποτέ επιχειρηματικά, εξάλλου δεν έχω βγάλει ούτε μισό ευρώ από αυτή την ιστορία, το αντίθετο θα έλεγα», δήλωνε σε ανύποπτο χρόνο ο Ηλίας Λιανός, ο οποίος κατόρθωσε την τελευταία τριετία να εδραιώσει τον Πανιώνιο ως τρίτη δύναμη στο ελληνικό μπάσκετ, πίσω από τους δύο αιωνίους. Παρά τις επιτυχίες της ομάδας, ο πρόεδρος της ΚΑΕ έμοιαζε πάντα με το ένα πόδι στην… Καλλιθέα.

Το έλεγε το 2009, το 2011, το 2013… Οι συγχωριανοί του έτρεχαν κάθε φορά για να σώσουν το κοπάδι των προβάτων από τους λύκους. Ήρθε το 2014: «Δεν θέλω να έχω καμία σχέση με το μπάσκετ. Αποχωρώ από τον Πανιώνιο», είπε τον Φεβρουάριο. Οι συγχωριανοί του δεν τον πίστεψαν. «Δεν είναι αλήθεια ότι η διαιτησία στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό, μετά τον οποίο δήλωσα ότι αποχωρώ, είναι απλώς μια αφορμή όπως ειπώθηκε και γράφτηκε. Είναι ο βασικός λόγος για την αποχώρησή μου από το μπάσκετ ο διπολισμός, ο ανταγωνισμός Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, που έχει «καπελώσει» όλο το ελληνικό μπάσκετ, δεν το αφήνει να αναπτυχθεί και επηρεάζει όλες τις καταστάσεις στο άθλημα και φυσικά και τη διαιτησία», επανέλαβε τον Μάιο. Οι συγχωριανοί του αδιαφόρησαν. Οι λύκοι κατασπάραξαν τον Πανιώνιο.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα