Ο μύθος του… Λαγού!

Μαριάννα Αξιοπούλου
Ο μύθος του… Λαγού!

bet365

Ξεκίνησε τον μαραθώνιο στα 14 κι έκτοτε δεν σταμάτησε να τρέχει. Το gazzetta.gr παρουσιάζει την ιστορία του Τάσου Λαγού.

Ποδοσφαιριστής εξ… αίματος!

Το 1999 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά για τον Αλμυρό. Ο Θανάσης Κωστούλας, ο πιο διάσημος ποδοσφαιριστής που ξεκίνησε από το σημαντικό δήμο του Βόλου, θα έπαιρνε μεταγραφή από την Καλαμάτα στον Ολυμπιακό. Θα έπαιζε το πρώτο του ευρωπαϊκό ματς, θα έπαιζε το πρώτο του ντέρμπι και ουσιαστικά θα ξεκινούσε μια καριέρα που στην πορεία της θα έφερνε δόξα, χρήματα και τίτλους. Πίσω στα μέρη που μεγάλωσε θα μπορούσε να αποτελέσει οδηγό για δεκάδες παιδιά που περνάνε την καθημερινότητά τους με το ίδιο όνειρο. Και για ένα παιδί συγκεκριμένα ο Θανάσης Κωστούλας θα ήταν κάτι παραπάνω από ένα παράδειγμα προς μίμηση.

«Έχω μπει σε έναν δρόμο σαν του Θανάση. Δεν έχω πετύχει βέβαια τόσα πολλά, όσα αυτός. Είμαι ακόμα στην αρχή. Τον έχω όμως ως πρότυπο. Θα ήθελα πολύ να φτάσω τόσο ψηλά και να ακολουθήσω τα βήματα του. Δεν είναι μόνο ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής και αθλητής, αλλά ένας καλός άνθρωπος με εξαιρετικό χαρακτήρα. Μακάρι να γίνω έτσι και να του μοιάσω». Ο θείος Θανάσης Κωστούλας είχε δει από μικρό το ταλέντο του ανιψιού του. Ο Τάσος Λαγός, που γεννήθηκε στις 12 Απριλίου του 1992 στο χωριό Σούρπη του Αλμυρού, ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στο Γυμναστικό Σύλλογο. «Θυμάμαι πολλά πράγματα. Αυτά που μου έχουν μείνει περισσότερο είναι τα τρία παιχνίδια που έκανα στη Δ’ Εθνική με τον Αλμυρό και η πορεία της επόμενης χρονιάς στην Α’ ΕΠΣΘ. Θυμάμαι και τη Μικτή και την πορεία μας στους οκτώ της Ελλάδας».

Θυμάται την ομάδα του, θυμάται και τις συμβουλές που έπαιρνε από το θείο του. «Και μιλάμε και με συμβουλεύει και τον ακούω. Μου έχει δώσει πολλές συμβουλές. Όλες είναι σημαντικές. Μου έχει πει ότι πρέπει να έχω υπομονή, να δουλεύω στο 100% πάντα και να μην απογοητεύομαι ποτέ. Ότι θα πρέπει να αποδεικνύω συνέχεια ότι αξίζω να παίζω και πως τίποτα στο ποδόσφαιρο δεν είναι δεδομένο». Στα πρώτα του βήματα, ο Λαγός δε χρειάστηκε να κάνει πολλή υπομονή. Ο Παναθηναϊκός τον ανακάλυψε σύντομα και από το σχολείο του Αλμυρού, όπου «στην ακαδημία, έπρεπε πρώτα να είμαστε καλοί στα μαθήματα του σχολείου και μετά να είμαστε καλοί ποδοσφαιριστές», βρέθηκε σε ένα άλλο μεγάλο σχολείο. Εκείνο της Παιανίας…

«Άγγλος» στο ραντεβού του!

«Όταν μου πρωτοείπαν ότι με θέλει ο Παναθηναϊκός δεν το πίστευα. Ένιωθα ιδιαίτερα περίεργα και μου φαινόταν σαν ψέμα, αλλά παράλληλα καταλάβαινα ότι οι κόποι ανταμείβονταν». Ήταν Μάιος του 2007, όταν το τριφύλλι θα καλούσε τον Τάσο Λαγό να συμμετάσχει σε ένα καμπ στο Λουτράκι. Οι δίκτυο σκάουτερ της διάσημης «GFD» είχαν εντοπίσει τον 15χρονο μέσο στο πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής, όπου είχε αρχίσει να παίρνει συμμετοχές με τον Αλμυρό. Ο μικρός εντυπωσίασε και αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό για να αγωνιστεί στην ομάδα Νέων και η δική του πορεία στο ποδόσφαιρο θα ξεκινούσε…

Τα βήματα αυτή τη φορά ήταν αργά και σταθερά. Έστω κι αν μέσα σε μερικούς μήνες ο Ζοσέ Πεσέιρο είχε εμπιστευτεί το ταλέντο του Τάσου και τον είχε προωθήσει να προπονηθεί με την πρώτη ομάδα. Στις 13 Οκτωβρίου του 2007 και στο περιθώριο της τότε πολυπόθητης επιστροφής του Έκι Γκονζάλες, στην ειδησεογραφία αναφερόταν η απόφαση του Πορτογάλου τεχνικού να τον ρίξει στα βαθιά. «Έχω ήδη εκπληρώσει το πρώτο ποδοσφαιρικό μου όνειρο φορώντας τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Επίσης, όνειρο θα ήταν για εμένα να φορέσω και τη φανέλα της Λίβερπουλ», αποκάλυπτε πρόσφατα σε συνέντευξή του και δεν απείχε πολύ και από το δεύτερο όνειρο. Αν όχι να τη φορέσει, τότε τουλάχιστον να βρεθεί αντίπαλός της.

Η εξέλιξη του Τάσου Λαγού στον Παναθηναϊκό ήταν η αναμενόμενη. Έγινε επαγγελματίας τον Νοέμβριο του 2009, υπογράφοντας συμβόλαιο 2.000 ευρώ ετησίως και μισθό 852 ευρώ μεικτά! Έκανε το ντεμπούτο του με την πράσινη φανέλα στις 20 Δεκεμβρίου του 2011 απέναντι στον Αγροτικό Αστέρα, περνώντας ως αλλαγή στη θέση του Γιώργου Καραγκούνη. «Τότε υπήρχε πολύ άγχος. Θυμάμαι το πρώτο παιχνίδι ήταν με τον Αγροτικό στο κύπελλο. Όσο να ναι η πρώτη φορά είναι διαφορετική. Όσο περνάει ο καιρός θέλω να εκμεταλλεύομαι τις ευκαιρίες, να εξελίσσομαι και παιχνίδι με το παιχνίδι να γίνομαι καλύτερος για να βοηθάω την ομάδα μου».

Η ομάδα του λίγο έλειψε να αλλάξει στην πορεία. Οι εμφανίσεις του με την Εθνική Ελπίδων έφεραν το ενδιαφέρον της Λέστερ και ο Σβεν Γκόραν Έρικσον τον κάλεσε για δοκιμή. Ο νεαρός μέσος προπονήθηκε για μια εβδομάδα, έπαιξε σε φιλικό με την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και γύρισε με μια καινούργια φιλοδοξία. «Ήταν πραγματικά όπως το περίμενα! Θέλω να παίξω στην Αγγλία», έλεγε τότε και περίμενε την πρόταση από την αγγλική ομάδα. «Πιστεύω ότι θα καταλήξω στη Λέστερ. Θέλω να πάω εκεί και να συνεχίσω την καριέρα μου στην Αγγλία. Το θέμα πλέον, είναι στα χέρια των ομάδων και του μάνατζέρ μου, ο οποίος θα μιλήσει με τους ανθρώπους της Λέστερ και θα χειριστεί το θέμα της μετακόμισής μου στην Αγγλία».

Το ενδιαφέρον δεν επισημοποιήθηκε ποτέ, όμως μια δεύτερη πρόσκληση θα ερχόταν μέσα σε οκτώ μήνες. Αυτή τη φορά ήταν από την Τότεναμ και τον Χάρι Ρέντκναπ. «Ήταν συγκλονιστικά. Μίλησα και με τον Ρέντκναπ, ο οποίος με καλωσόρισε και μου είπε να απολαύσω τις προπονήσεις. Όλοι δουλεύουν για να σου παρέχουν τις καλύτερες συνθήκες. Νιώθεις σαν βασιλιάς. Δουλεύουν στο 100%. Σκυλιάζουν κι έχουν μεγάλη ένταση στις προπονήσεις». Η δεύτερη δοκιμή έγινε τον Γενάρη του 2012 και το καλοκαίρι θα επέφερε την πρώτη απογοήτευση στον νεαρό ποδοσφαιριστή.

«Περίμενα μέχρι την τελευταία ημέρα των μεταγραφών να πάω στην Αγγλία για να υπογράψω… Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, ήταν για καλό. Η Αγγλία και το εξωτερικό γενικότερα, είναι διαφορετικά. Νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες σκέφτονται το εξωτερικό. Όταν έρχεται μια τέτοια πρόταση πρέπει να φύγεις. Παίζει όμως ρόλο και πόσο έχεις δεθεί με την ομάδα σου και τι ρόλο έχεις σε αυτή. Τότε με επηρέασε, αλλά όπως βλέπω τα πράγματα τώρα, ήταν τελικά για καλό που δεν πήγα».

Αρχηγός και βασικός!

Μη έχοντας ακόμα την ωριμότητα να ξεπεράσει γρήγορα την απογοήτευση, ο Τάσος Λαγός έπρεπε να συμβιβαστεί μια χρονιά με τη μετριότητα. Τόσο του Παναθηναϊκού, όσο και του ιδίου, που πήρε κάποιες συμμετοχές στη Super League, αλλά ακόμα δεν ξεχώριζε από το σύνολο. Ξεχώριζε, όμως, στα μάτια εκείνων που τον γνώριζαν. Το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο έληγε το καλοκαίρι του 2012 και ο ΠΑΟΚ του Γιώργου Γεωργιάδη και του Γιώργου Δώνη προσδοκούσε στην απόκτησή του. Τον πλησίασαν, του έκαναν πρόταση και όσο δε τα έβρισκε με τον
Παναθηναϊκό, έμοιαζε να πλησιάζει την Τούμπα.

Ο Παναθηναϊκός του έκανε εντέλει βελτιωμένη πρόταση με αποδοχές 55.000 ευρώ για τον πρώτο χρόνο και 80.000 ευρώ για τον δεύτερο και ο Τάσος Λαγός θα υπέγραφε ως το καλοκαίρι του 2014. «Υπήρχε μια πρόταση από τον ΠΑΟΚ, όπου είχε πάει και ο προπονητής μου στην Εθνική ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος με πίστευε πολύ. Με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι ενδιαφέρεται για μένα και πως θα έχω τις ευκαιρίες μου στον ΠΑΟΚ για να παίξω. Πήγα όμως στα γραφεία του Παναθηναϊκού, μίλησα με τον πρόεδρο, ο οποίος μου είπε κάποια πράγματα και τελικά παρέμεινα στην ομάδα».

Στην πορεία θα αποδεικνυόταν ότι έκανε το σωστό. Έπαιξε για πρώτη φορά βασικός τον Αύγουστο του 2012 κόντρα στον Λεβαδειακό, την ομάδα που φαίνεται να του φέρνει γούρι και έκλεισε την περυσινή σεζόν με εννέα συμμετοχές συνολικά. Η άφιξη του Γιάννη Αναστασίου το καλοκαίρι έφερε την ανατίμηση της αξίας του. Όντας ανάμεσα στους παλαιότερους ορίστηκε αρχηγός και με το περιβραχιόνιο έκανε ντεμπούτο στο πρωτάθλημα απέναντι στον Παναιτωλικό. «Σίγουρα νιώθω μεγάλη ευθύνη, αλλά είναι η μεγαλύτερη τιμή. Είναι ένας τεράστιος σύλλογος. Με έχει βοηθήσει πάρα πολύ αυτή η ομάδα. Ούτε καν το περίμενα και ούτε καν το φανταζόμουν ότι θα γινόμουν αρχηγός του Παναθηναϊκού και θα έμπαινα πρώτος σε ένα τέτοιο γήπεδο όπως είναι η ιστορική Λεωφόρος. Μόνο μία λέξη μπορεί να περιγράψει τα συναισθήματα μου. Ανατριχίλα».

Στη φετινή σεζόν έχει βρει τις ισορροπίες του, βλέπει τις μετοχές του να ανεβαίνουν, βλέπει τον κολλητό του Νίκο Καρέλη να σκοράρει και σιγά-σιγά βλέπουν οι υπόλοιποι εκείνο. Το συμβόλαιό του λήγει το ερχόμενο καλοκαίρι, το όνομά του προς το παρόν έχει ακουστεί για την ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός έχει σκοπό να τον καλέσει άμεσα για ανανέωση, τη στιγμή που εκείνος προσπαθεί να μένει συγκεντρωμένος στα αγωνιστικά. «Αυτή τη στιγμή είμαι ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού και το μόνο που σκέφτομαι είναι οι αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας. Όταν έρθει η ώρα θα καθίσουμε και θα μιλήσουμε με τους ανθρώπους της ομάδας». Το 2013 είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για εκείνον, η χρονιά του όπως λέει. Και είναι πάλι μια ιδιαίτερη χρονιά για τον Αλμυρό.

 

Τελευταία Νέα