Dirk-ules!

Dirk-ules!

Μαριάννα Αξιοπούλου
Dirk-ules!

bet365

Τo 2011 ο Ντιρκ Νοβίτσκι έγραψε την πιο σπουδαία σελίδα στην καριέρα του. Άφησε, όμως, χώρο για αρκετά υστερόγραφα. Το gazzetta.gr συγκέντρωσε τα «41» πιο περίεργα και ενδιαφέροντα στοιχεία για τον Γερμανό άσο του ΝΒΑ και σας τα παρουσιάζει.

1. Το μεσαίο όνομα του Ντιρκ Νοβίτσκι είναι Βέρνερ και είναι εμπνευσμένο από κόμικ στην Γερμανία. Ο Γερμανός γεννήθηκε στις 19 Ιουνίου του 1978 στο Βόρζμπουργκ.


2. Προέρχεται από άκρως αθλητική οικογένεια. Ο πατέρας του Γιορκ ήταν επαγγελματίας παίκτης του χάντμπολ και είχε φτάσει μέχρι την Εθνική ομάδα. Η μητέρα του, Χέλγκα, ήταν επαγγελματίας παίκτρια του μπάσκετ, όπως και η τέσσερα χρόνια μεγαλύτερη αδελφή του, Σίλκε. Εκείνη, μάλιστα, ξεκίνησε από τον στίβο πριν ασχοληθεί με το μπάσκετ, ενώ τώρα δουλεύει στο ΝΒΑ. «Όλες οι γυναίκες στη ζωή μου έπαιζαν μπάσκετ κι έτσι πίστευα ότι είναι ένα άθλημα για γυναίκες!».

3. Τα πρώτα αθλήματα που δοκίμασε ήταν χάντμπολ και τένις. «Ήμουν προπονητής του στο χάντμπολ και ήταν καλός. Ήταν καλός και στο τένις και πιστεύαμε ότι θα γίνει ο επόμενος Μπόρις Μπέκερ», είχε πει ο πατέρας του.

4.13 χρονών αποφάσισε να ασχοληθεί με το μπάσκετ, χάρη σε έναν ξάδελφό του που τον σύστησε στο άθλημα. «Ενώ ήμουν καλός, είπα θέλω να τα παρατήσω όλα και να ασχοληθώ με κάτι καινούργιο. Ήταν μια απόφαση που δεν άρεσε καθόλου στους γονείς μου».

5. Ο προπονητής που τον ανακάλυψε ήταν ο αρχηγός της Ολυμπιακής ομάδας μπάσκετ της Γερμανίας του 1972, Χόλγκερ Γκέσβιντνερ. Όταν, μάλιστα, του μίλησε για πρώτη φορά μετά από έναν αγώνα γυμνασίου, ο Ντιρκ δεν είχε την παραμικρή ιδέα ποιος ήταν.

6. Αφού μίλησε με τους γονείς του, ανέλαβε την προπόνησή του. Μόνο που δεν υπήρχε γήπεδο μπάσκετ για προπόνηση και ο Χόλγκερ φρόντισε να μετατραπεί ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο σε κλειστό γυμναστήριο μπάσκετ. «Μου είπε ότι μπορώ να παίξω στο ΝΒΑ και δεν το πίστεψα. Ποτέ δεν πίστεψα στις δυνατότητές μου αρκετά, έπαιζα για πλάκα».

7. Ο Ντιρκ Νοβίτσκι λάτρευε τον Σκότι Πίπεν και, φυσικά, θαυμάζει τον συμπατριώτη του Μίκαελ Σουμάχερ. Τον δεύτερο λόγω του επαγγελματισμού του.

8. Ο προπονητής του έγινε σαν δεύτερος πατέρας για τον Ντιρκ, αφού η προπόνηση ήταν καθημερινή. Όταν προέκυψαν προβλήματα στο σχολείο ήταν εκείνος που φρόντισε να τον διδάξει για να τα ξεπεράσει, ενώ τον συμβούλεψε να βελτιώνεται και έξω από τις γραμμές. Χάρη στη συμβουλή του ξεκίνησε να διαβάζει λογοτεχνία και να μαθαίνει σαξόφωνο. Κάτι που αναγκάστηκε να σταματήσει από τότε που έσπασαν τα δόντια του.

9. Όντας παίκτης του ΝΒΑ, απέκτησε ένα ακόμα μουσικό χόμπι. Είναι αυτοδίδακτος στην ακουστική κιθάρα. «Μ’ αρέσει να παίζω ροκ μουσική, αλλά δεν είμαι και ο Κιθ Ρίτσαρντς», δηλώνει ως μεγάλος φαν των Ρόλινγκ Στόουνς.

10. Είναι γνωστός στο ΝΒΑ για το φιλανθρωπικό του έργο. Χρηματοδοτεί τρία δικά του ιδρύματα, τα οποία σχετίζονται με τα παιδιά, ενώ προσφέρει 100 δολάρια για κάθε τρίποντο που βάζει στο «Jonathan’s Place», ένα καταφύγιο στο Ντάλας.

11. Ο τρόπος ζωής που έχει επιλέξει είναι αντίθετος με την περιουσία του και το… εισόδημα που έχει από το ΝΒΑ. Για πολλά χρόνια έμενε σε ένα διαμέρισμα 90 τ.μ. στο Ντάλας, ενώ μέχρι να αποφασίσει να αγοράσει μια Mercedes κυκλοφορούσε στην πόλη με ένα Nissan!

12. Το συμβόλαιό του έναντι 20,9 εκ. δολαρίων για τη σεζόν 2012-13 ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο της προηγούμενης σεζόν για το ΝΒΑ. Στην κορυφή είναι, φυσικά, ο Κόμπι Μπράιαντ με 30,4 εκ. δολάρια. Πριν την κατάκτηση του τίτλου το 2011, ο Ντιρκ Νοβίτσκι δεν ήταν καν στην πρώτη δεκάδα, ενώ ακολούθως βρήκε θέση πίσω από τους Μπράιαντ, Γκαρνέτ, Ντάνκαν και Ρασάντ Λιούις.

13. Από το 2004 κυκλοφορεί στην Γερμανία βιβλίο με τη βιογραφία του, το οποίο ονομάζεται: «Ντιρκ Νοβίτσκι: Το παιδί-θαύμα της Γερμανίας». Έχει γραφτεί απ’ τους δημοσιογράφους Ντίνο Ρέισνερ και Χόλγκερ Σάουερ, ενώ το 2011 μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος κυκλοφόρησε και δεύτερη βιογραφία, η οποία ήταν περισσότερο συλλογή συνεντεύξεων που έχει δώσει στην καριέρα του.

14. Παρότι στο μπάσκετ είναι απολύτως επιτυχημένος, στα προσωπικά του άργησε να βρει την άκρη. Διατηρούσε δεσμό δέκα χρόνια με την Σίμπιλ Γκέρερ, επίσης μπασκετμπολίστρια, όμως χώρισαν το 2002.

15. Το 2009 έγινε θέμα στα tabloid’s, όταν στο σπίτι του συνελήφθη η Κριστάλ Τέιλορ και υπήρχε στην αρχή η υπόνοια για υπόθαλψη εγκληματία. Οι δυο τους γνωρίστηκαν τυχαία, αντάλλασαν μηνύματα και mail για περίπου τρία χρόνια, πριν συναντηθούν και συνάψουν σχέση. Αργότερα, αποκαλύφθηκε πως η συγκεκριμένη γυναίκα ήταν «σεσημασμένη» κακοποιός για μικρά αδικήματα και ήταν καταζητούμενη σε οκτώ εντάλματα συλλήψεως σε δύο πολιτείες.

16. Όταν οδηγήθηκε στη φυλακή, δήλωσε πως είναι έγκυος στο παιδί του Ντιρκ Νοβίτσκι και ζήτησε να τη μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, δεν κυοφορούσε καν.

17. Η συγκεκριμένη περιπέτεια έκανε τον Ντιρκ Νοβίτσκι εξαιρετικά επιφυλακτικό στις σχέσεις του. «Χρειάζεται χρόνος για να επουλωθούν οι πληγές», είχε πει. Η Τζέσικα Όλσον, αδελφή των δίδυμων Σουηδών ποδοσφαιριστών Μάρτιν και Μάρκους, κατόρθωσε να το καταφέρει. Οι δυο τους ξεκίνησαν να βγαίνουν το 2010 και το 2012 παντρεύτηκαν στο Ντάλας. Τον Ιούλιο του 2013 ήρθε στον κόσμο η κόρη τους, το πρώτο από τα πολλά παιδιά που ονειρεύεται να έχει ο Ντιρκ όταν αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

18. Στο γυναικείο φύλο έχει πολλές κατακτήσεις, ωστόσο αντιστέκεται. «Υπάρχουν γυναίκες που δεν έχουν αναστολές να σε φλερτάρουν πολύ έντονα. Εξαρτάται, όμως, απ' τη ζωή που έχεις αποφασίσει εσύ να ακολουθήσεις. Αν ήθελα, θα μπορούσα να έχω 30 το μήνα. Αλλά δεν με ενδιαφέρει αυτό».

19. Λίγο μετά τον τελευταίο τελικό του 2011, χρειάστηκε λίγο χρόνο μόνος του στα αποδυτήρια, προκειμένου να κλάψει. Ήταν η δεύτερη φορά στην καριέρα του, αφού είχε πάρει την κρυάδα στο προολυμπιακό τουρνουά στην Αθήνα, όταν κατάφερε να οδηγήσει την Γερμανία στο Πεκίνο. «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να κλάψω εξαιτίας του μπάσκετ, όμως τα δάκρυα δεν σταματούσαν. Δεν μπορούσα καν να παραβρεθώ στη συνέντευξη Τύπου», είχε πει για το καλοκαίρι του 2008.

20. Παρότι δεν γύρισε ποτέ την πλάτη στην πατρίδα του, η δημοτικότητα του μπάσκετ δεν αυξήθηκε ποτέ στην Γερμανία και για τον ίδιο έμοιαζε σα να μην είχε κατορθώσει τίποτα. Τα πρώτα δύο χρόνια μπορούσε να γυρίσει από το ΝΒΑ και να κυκλοφορεί ακόμα και στο Βερολίνο, χωρίς κανείς να τον αναγνωρίζει. Μετά, ήρθε η απότομη αλλαγή. «Ένιωθα σα να ήμουν ροκ σταρ, δεν μπορούσα να κάνω ούτε βήμα!».

21. Οι σειρήνες από τη Γερμανία για το φινάλε της καριέρας του ακούγονται ολοένα και πιο δυνατές και το δέλεαρ μοιάζει μεγάλο. Ο Ούλι Χένες και η Μπάγερν Μονάχου είναι διατεθειμένοι να του προσφέρουν χρυσό συμβόλαιο, προκειμένου να τον δουν να ενισχύει την ανερχόμενη – τουλάχιστον οικονομικά – δύναμη του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

22. Αν πάει στον παράδεισο, ονειρεύεται να γνωρίσει εκεί τον Μπομπ Μάρλεϊ.

23. Ήταν από τους παίκτες που εναντιώθηκαν φανατικά στο νέο dress code του ΝΒΑ, αφού αρέσκεται να κυκλοφορεί όσο πιο απλά γίνεται. Με τα αθλητικά του ρούχα ή με ένα τζιν και ένα t-shirt.

24. Όταν βρέθηκε για πρώτη σεζόν στο ΝΒΑ, ουδείς μπορούσε να προβλέψει την εξέλιξη που θα είχε. «Η πρώτη χρονιά στο ΝΒΑ ήταν από τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μου. Ήξερα ότι θα είναι δύσκολο, αλλά τόσο δύσκολο δεν περίμενα ούτε εγώ πως θα ήταν». Τότε, ήταν που άρχισε να αμφιβάλλει για την απόφασή του να μετακομίσει τόσο γρήγορα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και σκέφτηκε μήπως έπρεπε να μείνει μερικά χρόνια ακόμα στην Ευρώπη.

25. Δύο άνθρωποι κατάφεραν να τον βγάλουν από την… κρίση και ανέλαβαν δράση. Ο Χόλγκερ Γκέσβιντνερ μετακόμισε κατευθείαν στην Αμερική και δούλεψε σε όλη τη διάρκεια της σεζόν και το καλοκαίρι με τον Ντιρκ, προκειμένου εκείνος να καταφέρει να εμφανιστεί μεταμορφωμένος στη δεύτερη σεζόν του. «Πολλοί έβλεπαν τις ασκήσεις του και γελούσαν, αφού ήταν μιας άλλης εποχής. Εγώ, όμως, γνώριζα πως είναι αποτελεσματικές».

26. Το έτερο στήριγμά του ήταν ο Στιβ Νας. «Έπαθα πολιτισμικό σοκ. Ήταν όλα καινούργια για μένα, δεν γνώριζα κανέναν και η οικογένειά μου ήταν 12 ώρες πτήσης μακριά». Στο ίδιο συγκρότημα κατοικιών έμενε και ο άσος των Σανς, ο οποίος μόλις είχε μετακομίσει από το Φοίνιξ. Περνούσαν τον περισσότερο χρόνο μαζί και η φιλία τους επισφραγίστηκε χρόνια αργότερα, όταν ο Ντιρκ Νοβίτσκι βάφτισε τις δίδυμες κόρες του Καναδού γκαρντ.

27. Κολλητός του, μετά την αποχώρηση του Στιβ Νας από το Ντάλας, είναι ο Τζέισον Τέρι. Μια από τις κόρες του, μάλιστα, είναι τρελαμένη με τον Ντιρκ Νοβίτσκι και δέχεται να πηγαίνει στο γήπεδο μόνο με τη φανέλα του Γερμανού!

28. Δεν έχει παρασυρθεί από τη μανία που υπάρχει στο ΝΒΑ και δεν έχει ούτε ένα τατουάζ στο σώμα του. Το μόνο σουβενίρ από τον μαγικό κόσμο, ήταν ένα σπασμένο δόντι το 2001.

29. Όταν δεν αισθάνεται σίγουρος για την απόδοσή του, πηγαίνει στο γήπεδο και σουτάρει. Ακόμα και πριν τους αγώνες, συνήθιζε να κάνει σουτ με ένταση για περίπου 45 λεπτά, πριν ξεκινήσει το ζέσταμα της ομάδας του!

30. Κάποτε είχε πει πως του αρέσει να τραγουδάει τη μελωδία του «Looking for freedom» του David Hasselhoff πριν πάει στη γραμμή για να εκτελέσει βολές.

31. Μετά τα πρώτα χρόνια, όταν το να βγει απ’ το διαμέρισμα στο Ντάλας σήμαινε για εκείνον να μην σκέφτεται το σπίτι του στην Γερμανία, προτίμησε να γίνει σπιτόγατος. Προτιμά να παραγγέλνει φαγητό, να βλέπει DVD, να γελάει με «Τα φιλαράκια» και να τρώει τηγανητές πατάτες!

32. Το αγαπημένο του φαγητό, ωστόσο, είναι εκείνο που του φτιάχνει η μαμά του. Οι γονείς του τον επισκέπτονται τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, ενώ τη χρονιά που το All Star Game έγινε στο Ντάλας, αναγκάστηκε να μείνει σε ξενοδοχείο γιατί στο διαμέρισμά του «υπάρχουν καμιά 20αριά άτομα και δεν χωράω».

33. Παρότι αγαπημένη του πόλη είναι το Λος Άντζελες και ιδανικός προορισμός για διακοπές η Χαβάι, κάθε καλοκαίρι επιστρέφει στη γενέτειρά του και περνάει το χρόνο του με φίλους και συγγενείς στην Γερμανία.

34. Η σχέση του με τη μουσική έχει μεγαλύτερες διαστάσεις από την αγάπη του για το σαξόφωνο ή την κιθάρα. Έχει τραγουδήσει μαζί με τον Στιβ Νας τη μεγάλη επιτυχία «γ… το pick&roll και δώσ’ μου rock&roll», ενώ πρόσφατα ο Γερμανός Dj Flula κυκλοφόρησε το τραγούδι «His name is Dirk».

35. Το καινούργιο του σπίτι, το οποίο αγόρασε το 2008 έναντι 8 εκ. δολαρίων είναι χτισμένο από το 1937 και είναι 9.215 τ.μ.! Έχει πέντε υπνοδωμάτια, έξι μπάνια, τρία γκαράζ, πισίνα, γήπεδο τένις και αίθουσα προβολής ταινιών.

36. Πριν καν κατακτήσουν τον τίτλο οι Μάβερικς, ο Ντιρκ Νοβίτσκι ήταν από τους ήρωες του Ντάλας. Σε μπαρ της πόλης εγκαινιάστηκε το ποτό με το όνομά του, στο οποίο – εκτός των άλλων – περιέχονται λίγο Μαλιμπού και λίγο μπλου κορακάο.

37. Παρότι σπάνια έχει προκαλέσει με την εξωγηπεδική του ζωή, ούτε ο Ντιρκ Νοβίτσκι έχει ξεφύγει 100% από τον κανόνα στο ΝΒΑ. Το 2010 εθεάθη σε κλαμπ του Μαϊάμι να αδειάζει ένα μπουκάλι τεκίλα, ενώ το 2008 είχαν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο φωτογραφίες του μαζί με τον Στιβ Νας σε κατάσταση εξαιρετικής μέθης!

38. Ως Ευρωπαίος και, φυσικά, ως Γερμανός έχει στο αίμα του το ποδόσφαιρο, λιγάκι περισσότερο απ’ όσο έχουν στην Αμερική το «soccer». Έχει εκφράσει τον θαυμασμό του για την Μπαρτσελόνα, παρακολουθώντας τον τελικό του Champions League, ενώ παραμονές των τελικών του 2006, μιλούσε για την Εθνική Γερμανίας και το Παγκόσμιο Κύπελλο.

39. Το ψευδώνυμό του, εκτός από το «παιδί θαύμα», είναι και Dirkules από το όνομά του και το Herkules!

40. Στη διάρκεια των τελικών του 2011 έπαιξε τόσο τραυματίας, όσο και άρρωστος. «Για ποιο πόνο μιλάτε; Είμαστε στους τελικούς. Τι είναι πόνος», αναρωτιόταν ο Σον Μάριον, όταν του επεσήμαναν τα προβλήματα του Ντάλας. Το θέμα της αρρώστιας του Ντιρκ Νοβίτσκι, ωστόσο, έγινε και λόγος αντιπαράθεσης με τον Ντουέιν Γουέιντ και τον Λεμπρόν Τζέιμς, όταν εκείνοι εμφανώς τον κορόιδεψαν για το γεγονός ότι έβηχε σε όλη τη διάρκεια του πέμπτου τελικού.

«Βρήκα την αντίδρασή τους παιδική και λίγο υπεροπτική. Είμαι σε αυτό το πρωτάθλημα 13 χρόνια. Ποτέ δεν προσποιήθηκα τον τραυματία ή τον άρρωστο. Μου συνέβη, όμως. Το θέμα λήγει εδώ για μένα, δεν μου δίνει έξτρα κίνητρο η συμπεριφορά τους. Βρισκόμαστε στους τελικούς του ΝΒΑ κι αν ψάχνεις για επιπλέον κίνητρο, τότε έχεις πρόβλημα». Το πρόβλημα στις 12 Ιουνίου το είχε το Μαϊάμι που έχανε τον τίτλο από το Ντάλας του Ντικ Νοβίτσκι. Ο Γερμανός για εκείνη τη σεζόν αναδείχθηκε MVP των τελικών, MVP της κανονικής διάρκειας και αθλητική προσωπικότητα της χρονιάς στην Γερμανία.

41. Το μότο του είναι και ο καλύτερος επίλογος για όσα έχει κατορθώσει στην καριέρα του και όσα συνεχίζει να επιτυγχάνει… «Είσαι πραγματικά σπουδαίος μόνος ως πρωταθλητής».

 

NBA Τελευταία Νέα