Σφαιρόπουλος - Μακάμπι: Την πήρε τελευταία, την… πάει για πλεονέκτημα έδρας! (pics & vids)

Σφαιρόπουλος - Μακάμπι: Την πήρε τελευταία, την… πάει για πλεονέκτημα έδρας! (pics & vids)

Νίκος Καρφής
Σφαιρόπουλος - Μακάμπι: Την πήρε τελευταία, την… πάει για πλεονέκτημα έδρας! (pics & vids)
Η Μακάμπι εντυπωσιάζει στα… χέρια του Γιάννη Σφαιρόπουλου και η Euroleague Greece γράφει για τον… αναμορφωτή της που θέλει να την επαναφέρει στην κορυφή.

Μπορεί να έχει συμπληρωθεί 1 χρόνος και 1 μήνας από τότε που ο Γιάννη Σφαιρόπουλος, ανέλαβε τα ηνία της Μακάμπι, αλλά έχει καταφέρει ήδη στο Ισραήλ να πίνουν… νερό στο όνομα του. Η ομάδα του λαού… πετάει φέτος στη Euroleague και σε αυτό έχει βάλει την υπογραφή του ο 52χρονος Έλληνας προπονητής.

Πριν λίγες μέρες επέκτεινε το συμβόλαιο του μέχρι το 2023 και αποτελεί τον καλύτερα αμειβόμενος κόουτς στην ιστορία της Μακάμπι! Ο Σφαιρόπουλος θα λάβει περίπου 750.000 δολάρια ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια, έχοντας μπροστά του έναν μεγάλο στόχο. Να οδηγήσει τους Ισραηλινούς ξανά στην κορυφή.

Η Euroleague Greece γράφει για τον άνθρωπο που ανέλαβε την Μακάμπι στην τελευταία θέσης της Euroleague την περσινή σεζόν και πλέον φέτος διεκδικεί το πλεονέκτημα έδρα στα playoffs. Ο… αναμορφωτής των Ισραηλινών είναι Έλληνας.

Το 1-7 μοιάζει πλέον με κακόγουστο αστείο

Οι πρώτες μέρες του Σφαιρόπουλου στη Μακάμπι δεν ήταν καθόλου εύκολες. Η ομάδα του λαού έψαχνε την ταυτότητα της, τα πατήματα της στο ξεκίνημα της σεζόν 2018-19. Τα… χαστούκια διαδεχόταν το ένα το άλλο πριν την αναλάβει ο Έλληνας τεχνικός που είχε στο βιογραφικό του 2 τελικούς Euroleague με τον Ολυμπιακό.

Την περσινή σεζόν οι Ισραηλινοί ξεκίνησαν με 7 ήττες στα 8 παιχνίδια τους στη διοργάνωση. Η χρονιά έδειχνε χαμένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την «ομάδα του λαού» μέχρι που έφτασε η στιγμή να δοθούν τα… κλειδιά στον Γιάννη Σφαιρόπουλο.

Ο Έλληνας προπονητής ανέλαβε το δύσκολο έργο να… αναγεννήσει την Μακάμπι. Την την έκανε πιο ωραία στο μάτι, έβαλε τις αρχές του στο παιχνίδι της, τη «μεταμόρφωσε.

Άλλαξε το τσιπάκι, οι Ισραηλινοί δεν θύμισαν σε τίποτα την απογοητευτική τους εικόνα, πριν τους αναλάβει ο Σφαιρόπουλος. Έκαναν ένα απίθανο ντεμαραζ και έφτασαν να διεκδικούν την πρόκριση στα playoffs στην τελευταία αγωνιστική της Regular Season.

Tελικά τερμάτισε 10η με ρεκόρ 14-16, με τον Ολυμπιακό να είναι 9ος και την Ζαλγκίρις 8η. Μπορεί να μην ήρθε η πολυπόθητη πρόκριση που πριν λίγους μήνες έμοιαζε με θαύμα, αλλά όλοι κατάλαβαν πως κάτι όμορφο γεννιέται ξανά στην «ομάδα του λαού». Όλοι περίμεναν με ανυπομονησία να δουν τι θα κάνει ο Σφαιρόπουλος, φέτος που θα έχει την ομάδα από το ξεκίνημα της σεζόν.

Ο Σφαιρόπουλος την… εκτοξεύει

Τα αποτελέσματα της δουλειάς του 52χρονου κόουτς φαίνονται στο γήπεδο, αλλά και στην αποδοχή που απολαμβάνει από διοίκηση και παίκτες. Οι Ισραηλινοί πλέον διεκδικούν με μεγάλες πιθανότητες το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs. Mετά το εύκολο διπλό κόντρα στη Ζενίτ, η Μακάμπι φιγουράρει στην 4η θέση της κατάταξης με ρεκόρ 10-4.

Το… κάστρο

Εντός έδρας η Μακάμπι δείχνει άτρωτη. Οι Ισραηλινοί παίρνουν μεγάλη δύναμη από τον κόσμο τους που μετατρέπει τη Μenora Mivtachim Arena σε μία εκ των πιο καυτών στην Ευρώπη. Στο Ισραήλ το ρεκόρ της ομάδας του Σφαιρόπουλου βρίσκεται στο 7-0. Κατά σειρά στη Μακάμπι έχουν υποκλιθεί οι Ερυθρός Αστέρας, Βαλένθια, Φενέρ, Άλμπα, Βιλερμπάν, Μπάγερν και ΤΣΣΚΑ. Το σημαντικό στοιχείο είναι πως όλα αυτά τα παιχνίδια, τα έχει πάρει πολύ εύκολα. Δεν απειλήθηκε από κανέναν αντίπαλο, παίζοντας φοβερό μπάσκετ και χτυπώντας στις αδυναμίες του αντιπάλου.

Ο Σφαιρόπουλος απολαμβάνει τη δουλειά στη Μακάμπι και ξέρει τον τρόπο να πορώνει και να εμπνέει τους συμπαίκτες. Ουδείς μπορεί να ξεχάσει την απίθανη ομιλία στα αποδυτήρια μετά τη νίκη επί της ΤΣΣΚΑ του Ιτούδη.

«Συγχαρητήρια, αυτή είναι η μεγαλύτερη νίκη μας. Παίξατε δίνοντας όλο τον εαυτό σας. Όλα όσα είχατε τα δώσατε στο παρκέ. Γι αυτό αξίζετε τη νίκη και γι αυτό η νίκη αυτή είναι δική σας και κανενός άλλου, Είναι δική σας των παικτών. Συγχαρητήρια», ήταν τα λόγια που συνοδεύτηκαν με το «Πάμε». Το ζει, το βγάζει στους παίκτες του, οι οποίοι… πετούν μέσα στο παρκέ και ακολουθούν τις οδηγίες του, οι οποίες μέχρι στιγμής τους οδηγούν στην 4η θέση.

Η 2η κορυφαία επίθεση της Euroleague

Αναμφίβολα η Μακάμπι του Σφαιρόπουλου σε κερδίζει, σου δίνει πολλούς λόγους να την ψάξεις, να δεις πως κινείται στην επίθεση. Οι Ισραηλινοί αποτελούν την 2η καλύτερη επιθετική ομάδα στην διοργάνωση, αφου σκοράρουν 86 πόντους μέσο όρο. Μόνο ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ βρίσκονται πάνω από την ομάδα του Σφαιρόπουλου.

Ο Ουίλμπεκιν είναι ο ηγέτης και πρώτος σκόρερ της ομάδας με 16.1 πόντους της ομάδας και φέτος έχει προσαρμοστεί με τον καλύτερο τρόπο στα θέλω του προπονητή του. Το βαρύ πυροβολικό της ομάδας. Εξαιρετική δουλειά στο σκοράρισμα κάνουν και οι Χάντερ με 10.1 πόντους, Μπλακ με 9.1, Ουόλτερς με 9 (θα είναι off για περίπου 5 εβδομάδες) και Ντόρσεϊ με 8.

Φοβερή στα κλεψίματα, πολύ ψηλά στα ριμπάουντ

Η Μακάμπι είναι μια ομάδα που μπορεί να εκμεταλλευτεί το οποιοδήποτε λάθος. Απόλυτα προσηλωμένη στην άμυνα της, αποτελεί την καλύτερη ομάδας της Euroleague στα κλεψίματα, αφού κάνει 8.6 ανά ματς. Ουίλμπεκιν και Κάσπι είναι αυθεντίες σε αυτόν τον τομέα. Σίγουρα το στοιχείο αυτό αποτελεί ένα από τα δυνατά χαρτιά στην φετινή εντυπωσιακή πορεία της «ομάδας του λαού».

Άμυνα που….τσακίζει κόκαλα

Μπορεί να είναι 2η κορυφαία ομάδα στην επίθεση, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν δίνει την απαραίτητη σημασία στο καθοριστικό κομμάτι της άμυνας. Ο Σφαιρόπουλος δεν θα μπορούσε να κάνει και διαφορετικά. Η άμυνα που παίζει η Μακάμπι πολλές φορές… τσακίζει στον αντίπαλο. Δεν είναι τυχαία ότι μιλάμε για την καλύτερη αμυντική ομάδα στη Euroleague. H Μακάμπι δέχεται μόλις 74.5 πόντους ανά ματς και αυτό τη βοηθά να παίρνει άνετα πολλά ματς, σε συνδυασμό με την εξαιρετική επίθεση της. Μια ισορροπημένη ομάδα που πραγματικά δυσκολεύεσαι να της βρεις…. ψεγάδι. Ένα σύνολο που έχει αρχή, μέση και τέλος στο παιχνίδι της και αυτό φυσικά οφείλεται στην φιλοσοφία του Σφαιρόπουλου και στην δουλειά που κάνει καθημερινά από τότε που ανέλαβε τους Ισραηλινούς.

Ονειρεύεται την επιστροφή στην κορυφή

Πριν ξεκινήσει η σεζόν, ελάχιστοι την έβαζαν ανάμεσα στα φαβορί για την κατάκτηση της Euroleague. Πλέον όμως με τις εμφανίσεις που κάνει, οι μετοχές της έχουν ανέβει και φλερτάρει με το πλεονέκτημα έδρας. Η Μακάμπι αγνοεί την κορυφή της Ευρώπης από το 2014, τότε που τα ηρωικά του Ταϊρίς Ράις της χάρισαν τον τίτλο. Οι Ισραηλινοί είναι μια εκ των πιο πετυχημένων ομάδων της διοργάνωσης και στόχος είναι η επιστροφή στην κορυφή. Ο Σφαιρόπουλος έχει δώσει ξανά στον κόσμο της ομάδας την ελπίδα και την προσμονή για κάτι μεγάλο. Η Μακάμπι θέλει να επιστρέψει στα Final 4 για πρώτη φορά από το 2014 και στη συνέχεια να πάει μέχρι το τέλος του δρόμου. Ο Σφαιρόπουλος την έχει… αναμορφώσει και πλέον την έχει βάλει για τα καλά στις ομάδες που θα παλέψουν για το… στέμμα. Για αυτό τον λατρεύουν και δεν άργησαν καθόλου να υπογράψουν μαζί του νέο συμβόλαιο μέχρι το 2023.