Ο Βεργίνης είναι και πάλι εδώ!

Κάτια Πετροπούλου
Ο Βεργίνης είναι και πάλι εδώ!

bet365

Είδε το μέλλον του στο μπάσκετ να απομακρύνεται, πέρασε μέσα από Συμπληγάδες Πέτρες, αλλά το πείσμα του και η αγάπη του για την πορτοκαλί μπάλα τον κράτησαν «ζωντανό». Ο Δημήτρης Βεργίνης, ηγέτης του Πανιωνίου εντός κι εκτός παρκέ, μπορεί πια να χαμογελά ελεύθερα!

Μετράμε αντίστροφα για το Μάντσεστερ Σίτι - Άρσεναλ. Στη bwin ποντάρεις με δεκάδες ειδικά στοιχήματα. |21+

Στη ζωή υπάρχουν στιγμές που νιώθεις ότι «χάνεσαι». Αισθάνεσαι ότι βυθίζεσαι σε ένα κενό κι αρχίζεις να αμφισβητείς για τα πάντα. Στην αμφιβολία του «αν αξίζει αυτό που κάνεις», ψάχνεις μια σανίδα σωτηρίας κι αναζητάς ένα νόημα.

Ένα, όμως, είναι σίγουρο. Πως μέσα από τις δοκιμασίες, αργά ή γρήγορα, το λεγόμενο «turning point» θα έρθει και τότε όλα θα αλλάξουν. Γιατί ποτέ δεν γίνεται να πηγαίνουν όλα στραβά και ποτέ όλα τέλεια.

Ο Δημήτρης Βεργίνης το γνωρίζει πολύ καλά αυτό, καθώς έχει περάσει από πολλές... φουρτούνες στην επαγγελματική του καριέρα. Πλέον, όμως, μπορεί να ανασαίνει με ανακούφιση και να λέει ότι τα κατάφερε.

Μετά από τραυματισμούς, δύσκολες σεζόν που έμοιαζαν με... ρόλερ κόστερ, οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι ομάδες του και κυρίως πολύ ψυχολογική κούραση, ο 32χρονος γκαρντ επέστρεψε στον Πανιώνιο Su Casa, μετά τη σεζόν 2014-15, και τελευταία είναι πιο ανεβασμένος από ποτέ!

Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός πως την προηγούμενη αγωνιστική έφτασε για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια (παρά δύο ημέρες) και 70 παιχνίδια σε «20άρα», αφού μέτρησε 21 πόντους κόντρα στην παλιά του ομάδα, τον Άρη, ενώ τώρα με την Λάρισα, πλησίασε ξανά αυτόν τον αριθμό, καθώς η στατιστική του έγραψε 19 πόντους.

Μιλώντας στο gazzetta.gr ως αρχηγός των «κυανέρυθρων» πια, τονίζει πως ο βασικός λόγος που έφτασε σε αυτό το επίτευγμα, είναι η αναγνώριση του «βάρους» της φανέλας που φοράει και η εμπιστοσύνη που υπάρχει εντός των τειχών. «Γνωρίζω πως είναι να παίζεις στον Πανιώνιο, γιατί έχω φορέσει και παλαιότερα την φανέλα του. Η φανέλα αυτή είναι "βαριά", ανεξάρτητα σε τι κατάσταση βρίσκεται η ομάδα. Αυτή τη στιγμή, όλοι, ο πρόεδρος, η διοίκηση, οι προπονητές και οι παίκτες, κάνουν τεράστια προσπάθεια, ώστε ο Πανιώνιος να είναι πολύ ανταγωνιστικός στο φετινό πρωτάθλημα, το οποίο χρειάζεται έναν δυνατό και ανταγωνιστικό Πανιώνιο. Προσωπικά, νιώθω πολύ καλά στην ομάδα. Ο προπονητής μού έχει δείξει την εμπιστοσύνη του, όπως και οι συμπαίκτες μου. Όλοι εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον, παίζουμε ο ένας για τον άλλον και αυτό είναι και το πιο σημαντικό».

Με αυτόν τον τρόπο, η ομάδα της Νέας Σμύρνης, ενώ άρχισε άλλη μια χρονιά με προβλήματα, πολλές αλλαγές και... απαισιοδοξία, έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία και πριν ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος της ΕΚΟ Basket League, έχει φτάσει ήδη τις πέντε νίκες σε 11 ματς. Πέρυσι, μετά από 13 αγωνιστικές, ήταν στο 3-10!

«Αν το λέγαμε αυτό στην αρχή της χρονιάς, θα ήταν δύσκολο να το πιστέψουμε», υπερθεματίζει. «Ξεκινήσαμε με κάποιες δυσκολίες, στην πορεία, όμως, καταφέραμε και φτιάξαμε ένα πολύ καλό σύνολο, από έμπειρους παίκτες και νέα, ταλαντούχα παιδιά. Το τελευταίο διάστημα έχουμε βρει τη χημεία μας και αυτό φαίνεται και στο γήπεδο. Πιστεύω ότι αν συνεχίσουμε έτσι, ο Πανιώνιος, σιγά σιγά, θα είναι ακόμα καλύτερος».

Την προηγούμενη χρονιά και στην τέταρτη θητεία του στον Άρη, ο Δημήτρης Βεργίνης ήταν ο μεγαλύτερος ηλικιακά παίκτης του ρόστερ. «Πέρασαν τα χρόνια!» αναφέρει χιουμοριστικά. Ωστόσο, φέτος, έχει τους Φώτη Λαμπρόπουλο και Τόμισλαβ Πέτροβιτς να τού «ρίχνουν» πέντε και δύο χρόνια, αντίστοιχα, με τον ίδιο να ξεστομίζει γελώντας ένα «Ευτυχώς!».

Η άποψη για τους παίκτες άνω των 30 ετών στην Ελλάδα είναι λίγο - πολύ γνωστή: Η Δύση της καριέρας τους πλησιάζει και τα κατορθώματά τους γίνονται λόγος για να γεμίζουν άπειρες γραμμές με λέξεις θαυμασμού, λες και έχουν... γεράσει πριν την ώρα τους. Ο Βεργίνης επιβεβαιώνει πως «Σίγουρα μετά τα 30 νιώθεις διαφορετικά, είναι και το κορμί σου διαφορετικό, οπότε πρέπει να προσέχεις πολύ περισσότερο τη ζωή που κάνεις» και συνεχίζει: «Από την άλλη, αποκτάς τεράστια εμπειρία με τα χρόνια και αυτή, όταν κάποιος είναι σχετικά "μεγάλος" για το μπάσκετ, πρέπει να τη χρησιμοποιεί, για να βοηθήσει τόσο στο παιχνίδι, όσο και στους πιο νέους, για να προσαρμοστούν και αυτοί πιο γρήγορα».

Και πώς τη χρησιμοποιεί, δηλαδή αυτή την εμπειρία; Με το να είναι στο πλευρό των νεαρών, κάτι που φαίνεται να τον ενδιαφέρει πολύ, τονίζοντας, όμως, πως δεν είναι ο μόνος. «Εγώ είμαι κοντά στα νέα παιδιά, γιατί θέλουν και τα ίδια να μάθουν από τους πιο έμπειρους. Αλλά δεν είμαι μόνο εγώ... Έχουμε τον Σάμουελς, ο οποίος έχει τεράστια εμπειρία από το υψηλότερο επίπεδο, την Euroleague. Έχουμε τον Πάσαλιτς, ο οποίος ξέρει καλά το ελληνικό πρωτάθλημα κι είμαστε στην ίδια ηλικία, οπότε έχει ανάλογη εμπειρία και με τη σειρά του βοηθάει πολύ. Είναι επίσης και ο Λαμπρόπουλος, που έχει επίσης μεγάλη καριέρα και συνεπώς μεγάλη εμπειρία. Οι ξένοι μας, που είναι πιο μικροί, έχουν καταλάβει το ελληνικό πρωτάθλημα και τι τους ζητάει ο προπονητής και η ομάδα. Όλοι βοηθάμε ο ένας τον άλλον, για να γίνουμε καλύτεροι, και αυτό είναι που μας ζητάει και ο προπονητής μας καθημερινά».

Η συνεργασία του με τον προπονητή του Πανιωνίου, Λίνο Γαβριήλ, που ήρθε στην ομάδα της Νέας Σμύρνης στις 22 Οκτωβρίου, φαίνεται πως είναι σε καλό δρόμο, αλλά ο Βεργίνης είναι τέτοιος άνθρωπος, που δεν ξεχνά και τους προηγούμενους. «Καταρχάς, ο κόουτς Λίβανος ήταν αυτός που με έφερε στον Πανιώνιο. Μετά έγινε η αλλαγή κι ήρθε ο Λίνος Γαβριήλ, μια εξαιρετική κατά την γνώμη μου επιλογή, που βοήθησε, μαζί με τους συνεργάτες του, να αλλάξει η κατάσταση άρδην. Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία και αυτό φαίνεται και στο παρκέ, όχι μόνο με μένα, αλλά με όλους τους παίκτες. Θέλει να παίζουμε όλοι για την ομάδα και όχι ατομικά, γιατί αλλιώς δεν μπορούμε να "δεθούμε" και ως ομάδα».

Όπως αναφέρθηκε, όμως, στην εισαγωγή, δεν ήταν όλα ρόδινα στην καριέρα του. Για να φτάσει στο σημείο που είναι τώρα, έπρεπε να δυναμώσει μέσα από τα δύσκολα. Και τι πιο δύσκολο για έναν αθλητή, από έναν σοβαρό τραυματισμό, που τον κρατά μακριά από το πάθος και το μεράκι του. Στις 25 Σεπτεμβρίου 2010, σε ηλικία 23 ετών και έχοντας μόλις μια εβδομάδα στον Άρη, έγινε το «κακό» στον αγώνα Κυπέλλου με το Περιστέρι. Υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού, με αποτέλεσμα να χάσει τη σεζόν.

Ωστόσο, δεν το έβαλε κάτω. Έχοντας δίπλα του αγαπημένους ανθρώπους, τόσο προσωπικά, όσο κι επαγγελματικά, δούλεψε αρκετά, ειδικά μέσα του, κι επέστρεψε στα παρκέ. Από το ένα ματς πρωταθλήματος την πρώτη του σεζόν στα κίτρινα, έφτασε στα 24 παιχνίδια την δεύτερη. Έκτοτε, ταλαιπωρείται από μικροτραυματισμούς κι ενοχλήσεις, αλλά ευτυχώς όχι τίποτα σοβαρό.

«Πέρυσι ταλαιπωρήθηκα για ενάμιση μήνα περίπου, αλλά παλαιότερα είχα πιο σημαντικό τραυματισμό, που μπορεί να μου στοίχισε πολλά στην καριέρα μου, καθώς ήμουν σε παραγωγική ηλικία. Τους τραυματισμούς, όμως, δεν μπορείς να τους προβλέψεις. Κάνεις απλά τα πάντα, για να μειώσεις τις πιθανότητες να τραυματιστείς». Πλέον, κοιτάει τη θετική πλευρά. «Μέσα από αυτούς μαθαίνεις κιόλας. Όπως το να προσέχεις περισσότερο τον εαυτό σου και να είσαι πιο επαγγελματίας. Εύχομαι να μην πάθει ποτέ κανένας τραυματισμό, ούτε σοβαρό, ούτε ανώδυνο, αλλά δυστυχώς όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα και μαθαίνεις να ζεις με αυτό».

Τόπος καταγωγής του η Θεσσαλονίκη κι είχε την τιμή να φορέσει τις φανέλες των «αιώνιων» της συμπρωτεύουσας, βιώνοντας μεγάλες στιγμές. Η περσινή χρονιά, ωστόσο, τού άφησε μια πικρή γεύση. Ο Άρης αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα, τα οποία μέχρι και φέτος δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει και οι παίκτες σκέφτονται τα πάντα, όπως θέματα διαβίωσης, με το μυαλό τους να μην εστιάζει στο μπάσκετ, όπως θα έπρεπε. Επίσης, τα «πηγαδάκια» έκαναν λόγο για τριβές του με τον Βαγγέλη Αγγέλου, μετά από ένα επεισόδιο που είχαν στο ματς της 29ης Οκτωβρίου 2018 με τον Ολυμπιακό, όταν και χρησιμοποιήθηκε για μόλις 19 δευτερόλεπτα. Ο ίδιος αναφέρει πως «ο Άρης είναι στην καρδιά μου, γιατί έχω περάσει αρκετά εκεί», αλλά ταυτόχρονα είναι και ρεαλιστής: «Ήταν, ωστόσο, επιλογή μου να φύγω, ενώ είχα έναν ακόμα χρόνο συμβολαίου σε ισχύ. Είμαι στον Πανιώνιο και χαίρομαι πολύ! Είναι τιμή μου που είμαι και αρχηγός σε μια τέτοια, ιστορική ομάδα!».

Οι «κίτρινοι», μαζί με τον ΠΑΟΚ, βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας και ο πρώην παίκτης τους υποστηρίζει πως «Με στεναχωρεί αυτό, γιατί είμαι κι από τη Θεσσαλονίκη κι έχω παίξει και στις δύο ομάδες. Ο Άρης και ο ΠΑΟΚ πριν από αρκετά χρόνια πρωταγωνιστούσαν. Είναι πολύ θλιβερό, δύο ομάδες ιστορικές, που έφεραν το μπάσκετ στην χώρα μας, με τις κόντρες που είχαν τη δεκαετία του '80, κι έχουν τόσο κόσμο δίπλα τους, να αντιμετωπίζουν τόσα οικονομικά θέματα. Εύχομαι και στους δύο να λυθούν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν. Για να γίνει, όμως, αυτό, θα πρέπει όσοι τους αγαπούν, να είναι ενωμένοι και να βρουν λύσεις, για να πρωταγωνιστήσουν ξανά σε Ελλάδα και Ευρώπη».

ΓΑΒΡΙΗΛ: «ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΑ ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΒΕΡΓΙΝΗ»

Το τι είχε να πει ο Δημήτρης Βεργίνης για τον ίδιο, αλλά και για τον προπονητή του, το διαβάσατε. Τι έχει να πει, όμως, ο 44χρονος τεχνικός του Πανιωνίου Su Casa για τον παίκτη του; Σίγουρα όχι λίγα!

«Είναι αποτελεσματικότατος, μας βοηθάει και με την εμπειρία του, αλλά και στο σκοράρισμα σαφώς, που είναι μια επιπλέον βοήθεια για εμάς. Έβαλε 21 πόντους στην έδρα του Άρη, τώρα πάλι 19 με τη Λάρισα, αλλά κάνει δουλειά και στην άμυνα. Πνευματικά είναι καλά και τού αρέσει αυτό που κάνει. Έχει προσαρμοστεί στο περιβάλλον και το ρόλο του κι είμαστε χαρούμενοι που τον έχουμε. Μας δικαιώνει!».

Ο Λίνος Γαβριήλ δεν σταματάει εκεί, αφού... στάζει μέλι για τον 32χρονο, δείχνοντας πόσο τον έχει «κερδίσει»! «Ο Δημήτρης είναι ένα σπάνιο παιδί. Είμαι 25 χρόνια στο χώρο κι ελάχιστες φορές έχω συναντήσει αθλητές, ανθρώπους θα μπορούσα να πω, όπως ο Δημήτρης, κι αυτό είναι προς τιμήν του. Αυτό είναι κάτι που βοηθάει και την ομάδα, γιατί όταν έχεις καλούς χαρακτήρες, αυτό περνάει και στους υπόλοιπους. Ειδικά, αν είναι κι ο αρχηγός καλός χαρακτήρας. Είναι ενεργός αρχηγός! Βοηθάει, εμψυχώνει και συμβουλεύει τους μικρότερους του. Έχει σίγουρα τα πάνω και τα κάτω του, όπως όλοι, καθώς πέρασε κι έναν μικροτραυματισμό πριν τον ΠΑΟΚ, αλλά με το που επανήλθε, μας έδωσε τρομερή βοήθεια αγωνιστικά. Γενικά, καθημερινά είναι θετικότατος και βοηθάει τους συμπαίκτες του στην προπόνηση. Είναι 100% επαγγελματίας και χρυσό παιδί».

Ο Βεργίνης έχει κατά μέσο όρο 27.7 λεπτά συμμετοχής στα παιχνίδια του Πανιωνίου και κόντρα στη Λάρισα πάτησε παρκέ για 35:35, τα περισσότερα μέχρι τώρα! Ο κόουτς Γαβριήλ αναφέρει πως «Χρησιμοποιούμε τους βασικούς μας 25-26 λεπτά το πολύ, και τον Σάμουελς, και τον Πάσαλιτς και τον Ντουρέν. Το παιχνίδι με την Λάρισα ήταν τέτοιο, που δυστυχώς οι παίκτες του πάγκου δεν ήταν τόσο συγκεντρωμένοι και εκείνος ήταν καλά κι έμεινε μέσα. Συμβαίνουν αυτά. Δεν φοβηθήκαμε, γιατί είναι σε καλή κατάσταση, γυμνασμένος και δεν είχαμε θέμα. Είναι κι η επικοινωνία μας τέτοια με τους παίκτες, που αν ήθελε αλλαγή, θα γινόταν. Ήταν καλά κι έμεινε στο παρκέ, για να προσφέρει αυτά που θέλαμε».

Όσο για το 5-6 των «κυανέρυθρων» που τους έχει φέρει στην 8η θέση του βαθμολογικού πίνακα, ο Κύπριος προπονητής κρατά μικρό... καλάθι. «Καμία ομάδα δεν σώθηκε με πέντε νίκες. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 3-4, για να μείνουμε στην κατηγορία. Δεν αντιλέγω, ούτε εγώ περίμενα τέτοια εξέλιξη, αλλά ήρθε μέσα από σκληρή δουλειά, στήριξη από τη διοίκηση και τον κόσμο. Αν συνεχίσουμε με την ίδια λογική, θα έρθουν κι άλλες νίκες. Πρέπει να μείνουμε ταπεινοί, γιατί και στο ματς με τη Λάρισα, πήγαμε να χάσουμε ένα παιχνίδι, μετά από δύο καλές νίκες με ΠΑΟΚ και Άρη, κι υποσυνείδητα χαλαρώσαμε. Αυτό θα το δουλέψουμε, για να σταθεροποιήσουμε την απόδοσή μας και να πανηγυρίσουμε κι άλλες νίκες».

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα