Λεκαβίτσιους: «Έφυγα από τον Παναθηναϊκό γιατί ήθελα να παίζω περισσότερο»

Νίκος Καρφής
Λεκαβίτσιους: «Έφυγα από τον Παναθηναϊκό γιατί ήθελα να παίζω περισσότερο»
Ο Λούκας Λεκαβίτσιους μίλησε στη Euroleague Greece για τον λόγο που έφυγε από τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, αποκάλυψε ότι λατρεύει να παίζει στο ΣΕΦ, ενώ στάθηκε στους Γιασικεβίτσιους και Καλάθη. «Υποκλίθηκε» στα ντέρμπι αιωνίων και έδειξε πόσο του λείπει ο freddo cappucino.

Πέρασε 2 χρόνια στην Ελλάδα για χάρη του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ και πανηγύρισε ισάριθμα πρωταθλήματα, στην πρώτη φορά που έφυγε μακριά από τη Λιθουανία.

Πλέον γύρισε στα πάτρια εδάφη για λογαριασμό της Ζαλγκίρις, η οποία κοντράρεται στο ΣΕΦ με τον Ολυμπιακό (21:30) για την 8η αγωνιστική της Euroleague.

O Λούκας Λεκαβίτσιους μίλησε στη Εuroleague Greece (την ώρα που έπαιζε ο Παναθηναϊκός με την Άλμπα, ματς το οποίο έχασε στην 2η παράταση) για τις όμορφες στιγμές του στους... πράσινους, τον λόγο που έφυγε από την ελληνική ομάδα, ενώ παραδέχθηκε πως ήταν πολύ τυχερός υπήρξε που συμπαίκτης του Νικ Καλάθη.

«Υποκλίθηκε» στον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ενώ εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για τους Ρικ Πιτίνο και Τσάβι Πασκουάλ.

Μπορεί να έκατσε 2 σεζόν στην χώρα μας, αλλά δεν πρόκειται να ξεχάσει τα ντέρμπι των αιωνίων, τα οποία χαρακτήρισε τα κορυφαία στον κόσμο! Όπως και δεν πρόκειται να ξεχάσει το freddo cappucino!

Βρισκόσουν στον Παναθηναϊκό μέχρι το καλοκαίρι και μετά επέστρεψες στη Λιθουανία για χάρη της Ζαλγκίρις. Υπάρχουν κάποιες στιγμές που κρατάς και ξεχωρίζεις από την πορεία σου στο «τριφύλλι»;

«Έχω υπέροχες αναμνήσεις από αυτά τα 2 χρόνια που πέρασα στον Παναθηναϊκό. Πιστεύω πως βελτιώθηκα ως παίκτης. Ήταν η πρώτη μου σεζόν εκτός Λιθουανίας. Έχω να θυμάμαι πολλά όμορφα πράγματα. Τίτλους, πρωταθλήματα, αλλά και κάποια ξεχωριστά ματς κόντρα στον Ολυμπιακό, τα οποία είναι απίστευτη εμπειρία για μένα»

Νιώθεις τυχερός που έζησες την ατμόσφαιρα του ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού;

«Ναι δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Είμαι πολύ τυχερός που έχω ζήσει την ατμόσφαιρα του ελληνικού ντέρμπι. Θεωρώ πως είναι το καλύτερο ντέρμπι σε όλο τον κόσμο. Νιώθω ευγνώμων που το έζησα, που ήμουν και εγώ κομμάτι τους».

Αν σου ζητούσα να διαλέξεις έναν παίκτη για να φέρεις από τον Παναθηναϊκό στη Ζαλγκίρις, ποιος θα ήταν αυτός και γιατί;

«Έχω πολύ καλή σχέση με όλους τους πρώην συμπαίκτες μου. Θα διάλεγα τον Ντίνο Μήτογλου. Ήμασταν μαζί στο δωμάτιο. Είναι ένας εξαιρετικός συμπαίκτης και για αυτό τον λόγο τον επιλέγω».

Ο χρόνος του στον Παναθηναϊκό δεν ήταν αυτός που ήθελε, με τον ίδιο να παραδέχεται πως ήταν πολύ δύσκολο να αλλάξει αυτό, αφού ο Καλάθης έκανε εκπληκτικά ματς. Για τον αρχηγό του Παναθηναϊκού ανέφερε πως ήταν πολύ τυχερός που τον είχε συμπαίκτη.

Θεωρείς πως άξιζες περισσότερο χρόνο συμμετοχής στους «πράσινους»;

«Δεν ξέρω. Όλοι γνωρίζουν πως ο Νικ είχε μια απίστευτη σεζόν και συνεχίζει ακόμα και τώρα να παίζει εξαιρετικά. Σκέφτομαι πως θα μπορούσα να παίζω περισσότερο, αλλά η κατάσταση δεν ήταν εύκολη. Το να βρίσκομαι δίπλα στον Νικ Καλάθη ήταν πολύ δύσκολο σχετικά με τον χρόνο συμμετοχής μου. Έτσι είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ στη Ζαλγκίρις για να πάρω περισσότερο χρόνο».

Προσπάθησες να πάρεις κάποια συμβουλή ή στοιχείο από τον Καλάθη για να το κρατήσεις και στη συνέχεια της καριέρας σου;

«Νομίζω η νοοτροπία του και ο χαρακτήρας του. Είναι νικητής, προσπαθεί να πάρει κάθε παιχνίδι, είναι ηγέτης. Είμαστε πολλοί διαφορετικοί παίκτες. Είναι καλύτερος πασέρ από μένα, ενώ εγω θέλω να σκοράρω περισσότερο. Ο τρόπος που χειρίζεται ένα ματς και η ηγετική του ικανότητα είναι απίστευτη. Είμαι πολύ τυχερός και χαρούμενος που μου δόθηκε η ευκαιρία να παίξω μαζί του και να τον αντιμετωπίσω στις προπονήσεις».

Έχεις δουλέψει με σπουδαίους προπονητές όπως ο Ρικ Πιτίνο, Τσάβι Πασκουάλ και ο Σάρας Γιασικεβίτσιους τα τελευταία 2 χρόνια. Τι έχεις μάθει από εκείνους;

«Έμαθα πάρα πολλά από αυτούς τους 3 προπονητές. Είναι διαφορετικοί. Ο Τσάβι έχει πάρα πολλά πράγματα για την τακτική. Ίσως μοιάζει λίγο με τον Σάρας. Το παιχνίδι του Πιτίνο έχει ελευθερία. Μας δίνει παραπάνω κίνητρα πριν από τα ματς, βγάζει εξαιρετικές ομιλίες για να μας τονώσει. Είναι πολύ σημαντική εμπειρία για μένα που είχα την ευκαιρία να δουλέψω με αυτούς τους 3 εξαιρετικούς προπονητές».

Το κεφάλαιο Γιασικεβίτσιους, ο χρόνος συμμετοχής και οι θρύλοι Σπανούλης-Πρίντεζης

Πόσο σημαντικό για την Ζαλγκίρις να έχει έναν θρύλο του λιθουανικού μπάσκετ, σαν τον Σάρας στον πάγκο της;

«Είμαστε πολύ τυχεροί και χαρούμενοι που τον έχουμε στη Ζαλγκίρις. Είναι ένας εκ των κορυφαίων παικτών στην Ευρώπη. Ειδικά για μένα που είμαι point guard. Και αυτός έπαιζε στην ίδια θέση και ξέρει πολύ καλύτερα τη δουλειά μας. Όλοι οι παίκτες είναι χαρούμενοι. Βοηθάει τους πάντες να βελτιωθούν και ξέρει πως να εκμεταλλεύεται τα πλεονεκτήματα κάθε παίκτη του. Ελπίζω να μείνει στη Ζαλγκίρις για αρκετό καιρό».

Ήταν δύσκολο για τον Γιασικεβίτσιους να σε πείσει να πας στη Ζαλγκίρις;

«Όχι δεν ήταν δύσκολο. Μου μίλησε λίγο ο Σάρας και σίγουρα δεν ήθελα να μείνω στον Παναθηναϊκό εξαιτίας του χρόνου συμμετοχής. Ήθελα να παίζω περισσότερο και νομίζω πως ήταν η καλύτερη επιλογή για μένα να έρθω στη Ζαλγκίρις για να έχω περισσότερα λεπτά. Ήταν εύκολο να έρθω στη Ζαλγκίρις».

Για το αν θεωρεί πως ο Σάρας μπορεί να γίνει head coach στο ΝΒΑ, ανέφερε: «Είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση. Δεν νομίζω πως είναι προπονητής στυλ ΝΒΑ, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Δεν νομίζω πως θέλει να πάει στο ΝΒΑ. Όμως θέλει να βελτιωθεί, όπως και κάθε παίκτης. Έτσι και ο Σάρας αναζητά την βελτίωση του ως προπονητής. Θέλει να βρίσκεται πάντα στο υψηλότερο επίπεδο»

Για τη Ζαλγκίρις ακολουθεί το ματς στο ΣΕΦ κόντρα στον Ολυμπιακό, με το γήπεδο των Πειραιωτων να αποδεικνύεται φιλόξενο στις τελευταίες επισκέψεις των Λιθουανών. Ο Λούκας να έδωσε την δικιά του εκδοχή.

Σε λίγες ώρες έχετε το ματς κόντρα στον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ (21:30). Θεωρείς πως η εμπειρία σου από τα ντέρμπι αιωνίων τα τελευταία 2 χρόνια θα σε βοηθήσει;

«Δεν νομίζω πως σημαίνει κάτι. Για μένα είναι ένα απλό παιχνίδι. Πάντως στα 2 χρόνια που ήμουν στον Παναθηναϊκό, ήταν ξεχωριστά για μένα. Φέτος δεν παίζω πια στον Παναθηναϊκό και έτσι είναι ένα απλό ματς Euroleague»

Η Ζαλγκίρις έχει χτίσει καλή παράδοση στα εκτός έδρας ματς με τον Ολυμπιακό τα τελευταία χρόνια (2 στα 2 στη regular season και τον απέκλεισε στα playoffs του 2018). Πιστεύεις πως αυτό θα παίξει ρόλο για το ματς που έρχεται;

«Πρέπει να ξεχάσουμε όλες τις νίκες που έχει κάνει η ομάδα στην έδρα του Ολυμπιακού. Κάθε ματς είναι μια νέα ιστορία. Έτσι και αύριο είναι ένα νέο ματς και όλα μπορούν να συμβούν. Πιστεύω πως είμαστε έτοιμοι να παίξουμε και να κερδίσουμε».

Για το γεγονός πως θα αντιμετωπίσει δύο θρύλους της Euroleague κόντρα στον Ολυμπιακό, τον Βασίλη Σπανούλη και Γιώργο Πρίντεζη, απάντησε: «Όλα τα ματς της Euroleague είναι ιδιαίτερα, αφού έρχομαι αντιμέτωπος με ποιοτικούς παίκτες. Είναι πολύ καλοί σε αυτό που κάνουν. Ο Σπανούλης και ο Πρίντεζης είναι θρύλοι. Νιώθω καλά όταν τους αντιμετωπίζω. Κοντράρομαι με 2 από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη. Το αυριανό ματς θα είναι ακόμα μια ευκαιρία να τους αντιμετωπίσω»

Καμπάτσο, freddo cappuccino και το ΣΕΦ που λατρεύει να παίζει

Ποιος είναι ο δυσκολότερος αντίπαλος που αντιμετώπισες στη Euroleague;

«Δύσκολο να διαλέξω μόνο έναν. Υπάρχουν πολλοί καλοί παίκτες στη διοργάνωση. Είναι πολύ δύσκολο όταν πρέπει να αντιμετωπίσεις τον Καμπάτσο. Πάντως υπάρχουν αρκετοί σπουδαίοι παίκτες και δεν είναι καθόλου εύκολο να επιλέξεις μόνο έναν. Υπάρχει μεγάλη ποιότητα στη διοργάνωση».

Σου λείπουν κάποια πράγματα που έκανες στην Ελλάδα και πλέον τα έχασες στη Λιθουανία;

«Nαι σίγουρα. Η Αθήνα είναι μια πανέμορφη πόλη. Πρώτα απ’ όλα μου λείπει ο καιρός της Αθήνας. Έκανε πολύ καλό καιρό εδώ πέρα και το απολάμβανα. Μου λείπουν πολλά πράγματα. Σίγουρα το freddo cappuccino (γέλια). Θυμάμαι και μερικά υπέροχα εστιατόρια. Δεν είχα πολλούς φίλους εδώ, αφού οι περισσότεροι βρίσκονται στη Λιθουανία. Όμως με επισκέπτονταν εδώ στην Αθήνα και περνούσαμε υπέροχα. Σκέφτομαι να επισκεφθώ πάλι στην Ελλάδα το καλοκαίρι».

Δεν θα μπορούσε να μην σχολιάσει την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Εθνικής από τον Ρικ Πιτίνο: «Είναι μια απόφαση της Ελληνικής Ομοσπονδίας. Για εμάς τους Λιθουανούς είναι διαφορετικό. Πάντα διαλέγουμε Λιθουανούς παίκτες και Λιθουανούς προπονητές. Δεν είναι κάτι που σκεφτόμαστε, το να φέρουμε δηλαδή κάποιον από άλλη χώρα, αλλά γνωρίζω πολύ καλά ότι είναι ένας εξαιρετικός προπονητής. Τον είχα στον Παναθηναϊκό και είμαι σίγουρος πως θα βοηθήσει την Ελλάδα»

Την περσινή σεζόν ήταν αντίπαλος με τον Ζακ ΛεΝτέι στα ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό, όμως φέτος είναι συμπαίκτες. Ο Λούκας παραδέχθηκε πως αρκετές φορές θυμούνται τις μάχες τους και κάνουν πλάκα: «Ναι μερικές φορές μιλάμε για αυτό. Μας λείπουν αυτά τα ντέρμπι πάρα πολύ. Η Αθήνα είναι καταπληκτική και δεν είναι σαν την Λιθουανία. Στη χώρα μου έχουμε μεγάλη κόντρα με την Ρίτας. Κάθε φορά που παίζουμε μαζί τους, η ατμόσφαιρα είναι εντελώς διαφορετική. Δεν είναι όμως σαν την Ελλάδα».

Άποψη των περισσοτέρων είναι πως φέτος η Euroleague είναι πιο ανταγωνιστική από κάθε άλλη φορά, σε κάτι που συμφώνησε και ο γκαρντ της Ζαλγκίρις: «Πιστεύω πως φέτος είναι η πιο σκληρή και ανταγωνιστική σεζόν. Βλέπουμε πόσο δύσκολο είναι να φτάσεις στη νίκη. Κάθε χρόνο η Euroleague γίνεται καλύτερη και φέτος έχει φτάσει σε ένα εκπληκτικό επίπεδο. Ο καθένας μπορεί να νικήσει τον οποιονδήποτε. Είναι η πιο δύσκολη Euroleague, δεν αμφισβητείται αυτό».

Όταν ρωτήθηκε για το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Ζαλγκίρις, η απάντηση του ήταν ξεκάθαρη. Σαρούνας Γιασικεβίσιους!: «Πιστεύω πως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα μας είναι ο προπονητής μας και το σύστημα που παίζαμε. Το ξεκίνημα της σεζόν δεν ήταν εύκολο. Χρειαζόμαστε κάποιο χρόνο για να καταλάβουμε την φιλοσοφία και το σύστημα του Σάρας, αλλά θεωρώ πως σιγά-σιγά βελτιωνόμαστε και τα καταφέρνουμε περίφημα».

Στο τέλος αναφέρθηκε στο ΟΑΚΑ και τη Zalgirio Arena, δύο από τις «καυτές» έδρες της Euroleague: «Μερικές φορές όταν παίζεις στην έδρα σου, η αντίπαλη ομάδα έρχεται και απολαμβάνει την ατμόσφαιρα. Παίζει ακόμα καλύτερα. Για παράδειγμα εγώ λατρεύω να παίζω στο ΣΕΦ κόντρα στον Ολυμπιακό, γιατί όλοι είναι εναντίον μου. Έχω έξτρα κίνητρο για αυτό το ματς. Άρα θεωρώ πως μερικές φορές είναι μειονέκτημα να έχεις καυτή έδρα. Πάντως ήμουν τυχερός που είχα τη δυνατότητα να παίξω μπροστά στους φιλάθλους του Παναθηναϊκού, οι οποίοι είναι εκ των καλύτερων στην Ευρώπη. Και τώρα αγωνίζομαι στη Ζαλγκίρις που επίσης έχει φοβερούς φιλάθλους. Είμαι πάρα πολύ τυχερός».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.