Ρότσεστι: Ζει το όνειρο του και απολαμβάνει το μπάσκετ! (vids)

Ρότσεστι: Ζει το όνειρο του και απολαμβάνει το μπάσκετ! (vids)

Αντωνία Σπανού
Ρότσεστι: Ζει το όνειρο του και απολαμβάνει το μπάσκετ! (vids)
Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτηση του Τέιλερ Ρότσεστι και ο 34χρονος γκαρντ συνεχίζει να ζει το όνειρο του απολαμβάνοντας τις εμπειρίες που βιώνει.

Η δεύτερη κίνηση μετά τον Ουίλι Ριντ, είναι ο Τέιλορ Ρότσεστι για τον Ολυμπιακό, που ανακοίνωσε μετά την νέα ήττα στην Euroleague, δεύτερο παίκτη μέσα στην ίδια ημέρα. Ο έμπειρος γκαρντ «πιάνει» και εκείνος «Λιμάνι» με την σειρά του, ώστε να διορθωθούν όσο περισσότερες ανορθογραφίες γίνεται και ο Κεστούτις Κεμζούρα να έχει περισσότερες επιλογές, για να αλλάξει την υπάρχουσα κατάσταση.

Η διαδρομή του Αμερικανού με διαβατήριο Μαυροβουνίου είναι γεμάτη με προορισμούς, οι εικόνες του είναι πολλές και αφήνει πίσω του την περιπέτεια της Κίνας, επιστρέφει στην Euroleague και θέλει να δείξει τι μπορεί να κάνει και να προσφέρει.

Οι «ερυθρόλευκοι» από την πλευρά τους προσθέτουν ένα γκαρντ, γεμίζουν την περιφέρεια τους και βάζουν στο ρόστερ τους έναν παίκτη που θα δημιουργήσει για εκείνους και θα δώσει την ευκαιρία επιθετικά να υπάρχουν περισσότερες επιλογές.

ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Τέιλερ Ρότσεστι γεννήθηκε στο Τέξας την 1η Ιουλίου του 1985 και η ιστορία του διαφέρει αρκετά από των Αμερικανών, που ψάχνουν το όνειρο τους. Εκείνος αποδέχτηκε νωρίς ότι το μέρος που του ταιριάζει είναι η Ευρώπη και εκεί θα έγραφε την ιστορία του και αποφάσισε να μην βάλει εμπόδια στον στόχο του, με άσκοπες προσπάθειες για το ΝΒΑ.

«Όταν ήμουν μικρός τα περισσότερα παιδιά ονειρευόντουσαν να παίξουν στο ΝΒΑ, αλλά εγώ δεν ήξερα πολλά για την Ευρώπη γιατί δεν είχα ταξιδέψει πολύ μεγαλώνοντας, αλλά για κάποιον λόγο ήθελα να παίξω μπάσκετ εδώ. Δεν ξέρω πως μου μπήκε αυτή η ιδέα, αλλά αυτό ήθελα οπότε ζω το όνειρο μου».

Ξεκίνησε την καριέρα του από το λύκειο της «Santa Barbara», όπου άρχισε να παίζει μπάσκετ και αποφοίτησε ως ο κορυφαίος σκόρερ που πέρασε από εκεί στην ιστορία του σχολείου.

Από εκεί βρέθηκε στο κολέγιο και εκεί η ιστορία του έχει πολλές στάσεις. Ο πρώτος του προορισμός ήταν το Tulane, αλλά μόλις έφτασε στην Νέα Ορλεάνη, το σχολείο και η ομάδα δεν είχαν εγκαταστάσεις, αφού τα είχε καταστρέψει όλα ο τυφώνας «Κατρίνα». Εκεί όλα πήγαν καλά τελικά, έκανε σπουδαίες εμφανίσεις, αλλά ένας τραυματισμός στο γόνατο δεν τον άφησε να συνεχίσει και χρειάστηκε χρόνο για αποθεραπεία. Πήρε προσφορά από το «Washington State», οδήγησε την ομάδα του στους 16 και του προσφέρθηκε μια υποτροφία αξίας 25.000 δολαρίων.

Ο Ρότσεστι σε μια πράξη που είχε σχολιαστεί με εξαιρετικό τρόπο, αποφάσισε να την δώσει σε ένα νέο παιδί. Αυτό το έκανε για να ανοίξει χώρος για τους Cougars, να υπογράψουν κι άλλους παίκτες και να είναι πιο ανταγωνιστικοί. Έναν μήνα μετά την πήρε πίσω ως βραβείο, αλλά η πράξη του είχε ξεχωρίσει.

Υπεύθυνος του κολεγίου σχολίασε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι να δώσουμε πίσω την υποτροφία στον Τέιλορ. Προφανώς εκείνος και η οικογένεια του έδειξαν μεγάλη γενναιοδωρία και ανιδιοτέλεια για το μπασκετικό μας πρόγραμμα. Όταν τον Μάιο άνοιξε νέα υποτροφία, χωρίς σκέψη ήταν σίγουρο ότι θα δοθεί στον Τέιλορ». Στο κολέγιο όλα πήγαν καλά για εκείνον, αλλά η συνέχεια είχε νέο ταξίδι, που η μοίρα το ήθελε μακρυά από τον τόπο του και κατά συνέπεια μακριά από τον «μαγικό» κόσμο.

ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΓΕΜΙΣΕ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ

«Ποτέ δεν παίρνω ως δεδομένο πόσο τυχερός είμαι που βλέπω τον κόσμο – Πάντα λέω στους νεαρούς παίκτες να γνωρίζουν τις πόλεις που παίζουν. Να γνωρίζουν τους ανθρώπους, να ανοίγουν το μυαλό τους σε νέες κουλτούρες και εμπειρίες».

Το 2009 που έθεσε συμμετοχή στο ντραφτ δεν επιλέχθηκε από κάποια ομάδα και πρώτος του προορισμός θα γινόταν η Γερμανία και η Gottingen. Βοήθησε την ομάδα του να κατακτήσει το Eurochallenge το 2010, ενώ ήταν MVP του Final 4, αλλά αυτή ήταν μόνο η αρχή για το μεγάλο του ευρωπαϊκό ταξίδι.

Αυτό του άνοιξε τον δρόμο για την Γαλατασαράι και το 2010 υπέγραψε συμβόλαιο με τους Τούρκους, αλλά δεν έμεινε πολύ και τον Φεβρουάριο επέστρεψε στην Γερμανία για λογαριασμό της Άλμπα Βερολίνου.

Το ταξίδι του συνεχίστηκε στην Γαλλία και από εκεί η πρόκληση ήρθε μέσω της Κάχα Λαμποράλ. Ούτε εκεί όμως έμεινε πολύ και τον Ιανουάριο μετακόμισε στην Ιταλία και την Angelico Biella. Οι μισές χρονιές συνεχίστηκαν και το 2013, αφού αρχικά βρέθηκε στην Σιένα μετακόμισε στην Νίζνι, έχοντας πάντως γεμίσει εμπειρίες μπασκετικές και όχι μόνο.

Εκεί ήταν πιο ώριμος από ποτέ και υπέγραψε για ακόμα έναν χρόνο, με αποτέλεσμα τον Μάιο του 2015 να πάρει το τρόπαιο «Alphonso Ford», αφού βγήκε πρώτος σκόρερ της Euroleague. Κάπως έτσι οι μετοχές του ανέβηκαν και υπέγραψε συμβόλαιο δύο χρόνων με την Μακάμπι Τελ Αβίβ μετακομίζοντας στο Ισραήλ, αλλά έναν χρόνο μετά έφυγε και από εκεί. Η συνέχεια ήρθε στην Λοκομοτίβ Κουμπάν, ενώ ακολούθησε ο Ερυθρός Αστέρας, που έγινε και ο τελευταίος προορισμός του στην Ευρώπη πριν μετακομίσει στην Κίνα. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό ο Ρότσεστι στα 34 του έχει «πλούσιες» εμπειρίες, αλλά χωρίς να μπορεί να μακροημερεύσει σε ομάδα, έχοντας πάντως καλά νούμερα στις περισσότερες από τις ομάδες που αγωνίστηκε.

Πιο γεμάτη του σεζόν στην Euroleague ήταν και τελευταία του (2017/18), όπου με την φανέλα του Ερυθρού Αστέρα έπαιξε 30 παιχνίδια, έχοντας 13.4 πόντους, με 40.7% στο τρίποντο, 5 ασίστ και 14.4 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, ενώ καλύτερη του ήταν η σεζόν 2014/15, όπου με την φανέλα της Νίζνι έπαιξε 21 παιχνίδια και είχε 18.9 πόντους με 50% στο τρίποντο, 5.8 ασίστ και 21.7 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης κατά μέσο όρο. Πριν επιστρέψει στην Ευρώπη, έπαιξε 45 παιχνίδια στην Κίνα και εκεί είχε εντυπωσιακούς αριθμούς με 33.5 πόντους, 4.7 ριμπάουντ, 9.1 ασίστ και 45% στο τρίποντο.

ΕΜΑΘΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ TRICK SHOTS ΓΙΑ ΝΑ... ΚΕΡΔΙΣΕΙ

O Ρότσεστι δεν είναι ο κλασσικός Αμερικανός που μετρά τον χρόνο ανάποδα για να επιστρέψει σπίτι του. Λατρεύει τα ταξίδια, απολαμβάνει τον χρόνο του στις πόλεις που επιλέγει και δεν φοβάται να αλλάξει περιβάλλον. Σε κάθε του συνέντευξη αφιερώνει χρόνο να μιλήσει για τα καλά που έχει δει και βιώσει, ενώ ξέρει να απολαμβάνει και το παιχνίδι. Φροντίζει να μαθαίνει πράγματα και καταστάσεις, ενώ δείχνει εκτίμηση σε κάθε μέρος που έχει βρεθεί.

Ενα από τα χαρακτηριστικά του που ξεχωρίζει είναι ότι του αρέσουν τα trick shots και λατρεύει με αυτά να διασκεδάζει τους δικούς του ανθρώπους. Όπως ο ίδιος έχει παραδεχτεί το ότι έπαιζε μπάσκετ πάντα με μεγαλύτερους τον έκανε να αλλάξει το επίπεδο στο παιχνίδι του. Πάντα έψαχνε τρόπους να τους νικήσει και προέκυπταν νέα δεδομένα στο παιχνίδι. Παράλληλα είναι συνέταιρος σε μια εταιρεία με ρούχα και ψάχνει πράγματα που θα τον χαλαρώνουν εκτός μπάσκετ.

Ο Ρότσεστι είναι πανέτοιμος για μια νέα περιπέτεια από αυτές που λατρεύει να ζει. Ποτέ δεν φοβήθηκε την αλλαγή, ποτέ δεν δίστασε και έχει μάθει να απολαμβάνει την ζωή του.

Ο Ολυμπιακός είναι το νέο του «Λιμάνι» και ο παίκτης γνωρίζει πολύ καλά τι έρχεται να κάνει. Η περιπέτεια της Κίνας ανήκει στο παρελθόν και ο Ρότσεστι μαζεύει τις εμπειρίες του και την διάθεση του και έρχεται και εκείνος με την σειρά του να οργανώσει την νέα του ομάδα και να δώσει ανάσα στην γραμμή των γκαρντ.