Τζέιμς Γκιστ: Οι... 14 στιγμές του στον Παναθηναϊκό (vids)

Τζέιμς Γκιστ: Οι... 14 στιγμές του στον Παναθηναϊκό (vids)

Γιώργος Κούβαρης
Τζέιμς Γκιστ: Οι... 14 στιγμές του στον Παναθηναϊκό (vids)
Με το «καλημέρα» της διοργάνωσης, ο Τζέιμς Γκιστ επιστρέφει στο ΟΑΚΑ ως αντίπαλος του Παναθηναϊκού και η EuroLeague Greece θυμάται 14 στιγμές, όσες και το νούμερο που φορούσε στη φανέλα τα τελευταία 6,5 χρόνια!

Ποιος να το περίμενε... Στις 22/12/2012, ο Τζέιμς Γκιστ πατούσε το πόδι του στην Ελλάδα προκειμένου να αγωνιστεί στον Παναθηναϊκό και φυσικά κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τα όσα θα επακολουθούσαν. Ο κανόνας έλεγε «ένας ακόμη ξένος» ωστόσο ο Αμερικανός φόργουορντ (και στη συνέχεια φόργουορντ/σέντερ) ήταν η φωτεινή... εξαίρεση!

Ο Γκιστ έμελλε να γίνει... Γκιστόπουλος και να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα τα επόμενα 6,5 χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι λίγοι πίστευαν ότι δεν θα έκλεινε την καριέρα του στη χώρα μας φορώντας τη φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος. Όμως στον επαγγελματικό αθλητισμό, τίποτε δεν είναι δεδομένο. Τον περασμένο Ιούνιο, ο Τζέιμς Γκιστ αποτέλεσε παρελθόν από τους «πράσινους» αφού κρίθηκε αναγκαίο να μην ανανεωθεί το συμβόλαιό του.

Παρόλα αυτά τίποτα δεν μπορεί να ξεγράψει το παρελθόν. Και ο Γκιστ, μπορεί να μην «γεύτηκε» ποτέ την χαρά ενός Final 4, ωστόσο φρόντισε να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στο βιβλίο της πράσινης ιστορίας και να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της. Τα παιχνίδια της μοίρας έμελλε να τον φέρουν πολύ... νωρίς στο ΟΑΚΑ και πιο συγκεκριμένα στην αναμέτρηση της πρεμιέρας. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ υποδέχεται τον Ερυθρό Αστέρα του Τζέιμς Γκιστ και η EuroLeague Greece θυμάται 14 στιγμές του Αμερικανού στον Παναθηναϊκό.

Όσες και το νούμερο που είχε στην πλάτη τα προηγούμενα 6,5 χρόνια...

1.Η... πρώτη του φορά στο ΟΑΚΑ

Λίγο μετά την ανταλλαγή μεταξύ Παναθηναϊκού-Ουνικάχα Μάλαγα από την οποία οι «πράσινοι» απέκτησαν τον Τζειμς Γκιστ, είχε φτάσει η ώρα και για το ντεμπούτο του Αμερικανού. Και μάλιστα μέσα στο ΟΑΚΑ! Εμφανώς «τρακαρισμένος» και χωρίς να γνωρίζει καλά-καλά του συμπαίκτες του, ο Αμερικανός είχε μόλις 2 πόντους (1/4 δίποντα, 0/1 τρίποντο, 0/2 βολές) και 3 ριμπάουντ (σε 14:45) στη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Ζάλγκρις (28/12/2012) με 67-66.

2.Το ρεκόρ καριέρας με την πράσινη φανέλα

Στην 4η σεζόν του στον Παναθηναϊκό, ο Αμερικανός φόργουορντ/σέντερ έμελλε να σημειώσει και το ρεκόρ καριέρας του στην EuroLeague με την πράσινη φανέλα. Συγκεκριμένα ήταν το εντός έδρας παιχνίδι με την Καρσίγιακα για την 2η αγωνιστική της σεζόν 2015-16. Σε εκείνο το παιχνίδι, ο Γκιστ έμοιαζε... ασταμάτητος αφού στα 29 λεπτά που βρέθηκε στο παρκέ του ΟΑΚΑ σημείωσε 27 πόντους έχοντας 8/10 δίποντα, 3/3 τρίποντα, 2/2 βολές, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 τάπα και μόλις 1 λάθος! Αποτέλεσμα; Νίκη στο... ρελαντί για τον Παναθηναϊκό με 85-73.

3.Το πρώτο double-double είχε... break στο ΣΕΦ

Ένα από τα ματς που θα θυμάται για πάντα από τη θητεία του στο ΟΑΚΑ, είναι και ο πρώτος τελικός του 2013 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ο Αμερικανός ήταν ο παίκτης-κλειδί για την εκτός έδρας νίκη των «πρασίνων» και το «break» της έδρας σημειώνοντας μάλιστα και το πρώτο double-double του στο πρωτάθλημα της Basket League. Ο Παναθηναϊκός είχε αποδράσει με τη νίκη (51-64) και εκείνος είχε 10 πόντους (4/6 δίποντα, 0/3 τρίποντα, 2/3 βολές), 11 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και 3 λάθη σε 29 λεπτά συμμετοχής.

4.Η τάπα... σήμα-κατατεθέν στον Έισι Λο

Ήταν οι τελικοί της σεζόν 2012-13 και πιο συγκεκριμένα ο 2ος τελικός στο ΟΑΚΑ μετά το «break» στο ΣΕΦ. Μπορεί επιθετικά να μην ήταν από τους διακριθέντες έχοντας μόλις 5 πόντους με 2/7 εντός παιδιάς ωστόσο είχε φροντίσει να «θωρακίσει» την «πράσινη» ρακέτα και να αποτελέσει έναν από τους πλέον κομβικούς παίκτες στην άμυνα. Το πλέον χαρακτηριστικό στιγμιότυπο το οποίο έμελλε και να τον... συνοδέψει στην μετέπειτα καριέρα του στον Παναθηναϊκό, ήταν το φοβερό μπλοκ στον Έισι Λο με τη λήξη της 3ης περιόδου και με το σκορ στο 53-45 υπέρ της ομάδας του.

5.Καταλύτης πριν από το... τρίποντο του Διαμαντίδη

Η μοναδική φορά που ο Παναθηναϊκός έφτασε πολύ κοντά στο Final 4 της EuroLeague στην μετά-Ομπράντοβιτς εποχή, ήταν τη σεζόν 2012-13 και δη στα playoffs με την Μπαρτσελόνα. Μπορεί στο δεύτερο ματς της σειράς στο «Palau Blaugrana» να θυμούνται όλοι το τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη μπροστά στον Τζαγουάι ωστόσο εκείνος που είχε φροντίσει για να πάει το παιχνίδι σε εκείνο το σημείο ήταν ο Τζέιμς Γκιστ! Ο Αμερικανός είχε πραγματοποιήσει εξαιρετική εμφάνιση έχοντας 14 πόντους (πρώτος σκόρερ των «πρασίνων») με 3/4 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 2/5 βολές, 7 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 τάπα και 2 λάθη σε 24 λεπτά.

6.Όταν έκανε τα... πάντα στο παρκέ

Μπορεί να ήταν παιχνίδι regular season αλλά ίσως και να πρόκειται για την καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη εμφάνιση του Τζέιμς Γκιστ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού! Για την 6η αγωνιστική της σεζόν 2013-14 οι «πράσινοι» υποδέχονται την Λιέτουβος Ρίτας και ο Αμερικανός έκανε τα... πάντα στο παρκέ! Το «τριφύλλι» επιβλήθηκε των Λιθουανών με 80-72 και εκείνος είχε 24 πόντους με 7/10 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 4/7 βολές, 6 ριμπάουντ, 5 κλεψίματα κα 3 τάπες σε λιγότερο από 28 λεπτά συμμετοχής.

7.Το... βίντεο με την πομπή

Μετά την επιβλητική εμφάνιση του Παναθηναϊκού στον 5ο τελικό του πρωταθλήματος για την σεζόν 2016-17, ο Τζέιμς Γκιστ έγινε viral μέσα σε λίγα... δευτερόλεπτα και αυτό χάρη σε ένα βίντεο που είχε «ανεβάσει» στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram. Μετά τη νίκη με 66-51 (Γκιστ 4π., 2/5δίπ., 0/2τρ., 5ριμπ., 2ασ., 1ταπ., 1κλ.), οι «πράσινοι» είχαν κάνει το break και είχαν πανηγυρίσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος μέσα στο ΣΕΦ. Τι συνέβη αργότερα; Κατά τη διάρκεια της επιστροφής της αποστολής στο ΟΑΚΑ όπου κορυφώθηκαν οι πανηγυρισμοί, ο Γκιστ είχε ανέβει στην οροφή του πούλμαν και τραβούσε βίντεο την τεράστια συνοδεία με τα μηχανάκια των φίλων του Παναθηναϊκού...

#PAO

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη James Gist III (@gistopoulous14) στις

8.Ο σοβαρός τραυματισμός στην Μαδρίτη

Στις 16 Νοεμβρίου 2016 η μοίρα του είχε επιφυλάξει άσχημο παιχνίδι. Με 7:32 να απομένουν για το τέλος του αγώνα Ρεάλ-Παναθηναϊκός και με το σκορ στο 75-72 υπέρ των Μαδριλένων, ο Τζέιμς Γκιστ κυνήγησε τον Σέρχιο Γιουλ σε μια προσπάθειά του Ισπανού για layup! Όμως η «κακιά στιγμή» του είχε χτυπήσει την πόρτα. Αμέσως έπιασε το σημείο κάτω από τους προσαγωγούς και σωριάστηκε στο παρκέ: «Απόσπαση της έκφυσης του μακρού προσαγωγού μυός του αριστερού ποδιού» ήταν η διάγνωση με τον ίδιο να μένει εκτός δράσης για τέσσερις μήνες.

9.Το... poster κάρφωμα στον Μαριάνοβιτς!

Ο Τζέιμς Γκιστ έχει κάνει αμέτρητα καρφώματα στην ζωή του. Ένα που αναμένεται να θυμάται για πάντα είναι αυτό μέσα στο... πρόσωπο του κατά 14 εκατοστά πιο ψηλού, Μπόμπαν Μαριάνοβιτς. Ήταν η αναμέτρηση Παναθηναϊκός-Ερυθρός Αστέρας στο κλειστό του ΟΑΚΑ όπου οι πράσινοι είχαν επιβληθεί των Σέρβων με 69-63 για την 8η αγωνιστική της σεζόν 2013-14. Στα μέσα της 4ης περιόδου, ο Αμερικανός είχε περάσει κάτω από το καλάθι και με γυρίζοντας το κορμί του είχε καρφώσει μέσα στο πρόσωπο του Μαριάνοβιτς.

10.Η υπόθεση του ντόπινγκ

Τον Απρίλιο του 2015 ο Τζέιμς Γκιστ είχε βρεθείο θετικός σε χρήση ινδικής κάνναβης και δη σε έλεγχο που είχε γίνει μετά τον τελικό κυπέλλου εκείνης της χρονιάς κόντρα στον Απόλλωνα Πάτρας. Μάλιστα ήταν η δεύτερη φορά με απαγορευμένη ουσία στο αίμα του, αφού είχε προηγηθεί και πάλι θετικός σε ινδική κάνναβη όταν είχε μετακομίσει από την Παρτίζαν στην -τότε- Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ. Αποτέλεσμα; Να τιμωρηθεί με ποινή αποκλεισμού οκτώ μηνών!

11.Οι... σκούπες στο Caravel

Μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος την σεζόν 2012-13 έχουν περάσει στην ιστορία οι πανηγυρισμοί του Τζέιμς Γκιστ πάνω στο πούλμαν την ώρα που η αποστολή της ομάδας έφτανε στο Caravel. Μαζί με τον Στεφάν Λάσμε κρατούσαν από μια... σκούπα θέλοντας να τονίσουν το «sweep» απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλο στους τελικούς εκείνης της χρονιάς.

12.Το καλύτερο παιχνίδι του με τον Ολυμπιακό

Με... ήττα έμελλε να συνοδευτεί το καλύτερο παιχνίδι του Τζέιμς Γκιστ κόντρα στον «αιώνιο» αντίπαλο. Ήταν η 24η αγωνιστική για την σεζόν 2017-18 και πιο συγκεκριμένα το ματς στο κλειστό του ΟΑΚΑ, όπου ο Ολυμπιακός είχε φύγει με τη νίκη με 87-85. Σε εκείνο το παιχνίδι, ο Τζέιμς Γκιστ έμελλε να κάνει... ρεκόρ πόντων όταν αντιμετώπιζε τους «ερυθρόλευκους» καθώς μέτρησε 21 πόντους με 7/8 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 4/6 βολές, 6 ριμπάουντ και 2 ασίστ σε σχεδόν 33 λεπτά συμμετοχής.

13.Το highlight κάρφωμα με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Στο 4ο ματς της σειράς των playoffs για την σεζόν 2013-14, ο Τζέιμς Γκιστ πραγματοποίησε ένα από τα καλύτερα καρφώματά του με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Τόσο για το θέαμα όσο και για την κρισιμότητα του ματς. Είχε πάρει τη μπάλα στο τρίποντο και με πλάτη στο καλάθι, πέρασε αφήνοντας... κάγκελο τον Χριάπα και με εντυπωσιακό άλμα κάρφωσε πριν προλάβει ο Χάινς να αντιδράσει. Σε εκείνο το σημείο οι «πράσινοι» είχαν προηγηθεί με 63-54 στο 37' αλλά η ΤΣΣΚΑ κατάφερε να στείλει το ματς στην παράταση όπου το «τριφύλλι» είχε φέρει τότε τη σειρά στα ίσια.

14. The Last Dance...

Στις 14 Ιουνίου 2019, ημέρα... εθνικής εορτής για το ελληνικό μπάσκετ, έμελλε να πέσουν και οι τίτλοι τέλους του Τζέιμς Γκιστ με την ομάδα όπου αγωνίστηκε για 6,5 συναπτά έτη. Τότε δεν το γνώριζε. Όμως στον 3ο τελικό με τον Προμηθέα Πάτρας στο κλειστό του ΟΑΚΑ, φόρεσε για τελευταία φορά τη φανέλα με το νούμερο «14» του Παναθηναϊκού και αποχαιρέτησε τους «πράσινους» με την κατάκτηση του 5ου δικού του πρωταθλήματος. Για την ιστορία στον... τελευταίο του χορό είχε 8 πόντους με 4/6 δίποντα, 0/1 βολή, 5 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 1 τάπα.