Κουζμίνσκας: Ο... γάμος με τον Μπλατ που άργησε τρία χρόνια (pics & vids)

Κουζμίνσκας: Ο... γάμος με τον Μπλατ που άργησε τρία χρόνια (pics & vids)

Αντωνία Σπανού
Κουζμίνσκας: Ο... γάμος με τον Μπλατ που άργησε τρία χρόνια (pics & vids)
O Μιντάουγκας Κουζμίνσκας είναι ο νέος παίκτης του Ολυμπιακού και η Euroleague Greece ακολουθεί την διαδρομή του μέχρι το «Λιμάνι» που θέλει να... αράξει.

H Ευρώπη τον γνωρίζει πάρα πολύ καλά, το ΝΒΑ είχε την ευκαιρία να τελειώσει τις αμφιβολίες για το ταλέντο του. Tο μονοπάτι του Μιντάουγκας Κουζμίνσκας τον φέρνει στον Ολυμπιακό και στο νέο πλάνο που έχει για την ομάδα του ο Ντέιβιντ Μπλατ, με τον οποίο είχε συμφωνήσει να παίξει ξανά όταν ήταν στην Νταρουσάφακα, αλλά η προοπτική του ΝΒΑ άλλαξε τα πλάνα και οι δυο τους βρίσκονται ξανά υπό νέες συνθήκες.

Από τους παίκτες που έχει επιλέξει μέχρι τώρα ο ισραηλινοαμερικανός προπονητής των «ερυθρόλευκων» είναι εκείνος που είναι πιο γνωστός στο ευρύ κοινό και ένας παίκτης που έχει αποδείξει σε ολόκληρο τον μπασκετικό κόσμο τι είναι ικανός να κάνει μέσα στο παρκέ. Ο Κουζμίνσκας φτάνει στον Πειραιά για να πλαισιώσει τον Γιώργο Πρίντεζη στην θέση «4» και αμέσως ανεβάζει επίπεδο την front line του Ολυμπιακού, όπως και το σύνολο της ομάδας του Πειραιά.

Οι «ερυθρόλευκοι» δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη, διαπραγματεύτηκαν μαζί του και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν μαζί, με τον παίκτη να γίνεται ο 7ος Λιθουανός που... πιάνει Λιμάνι. Η διαδρομή του Κουζμίνσκας είναι γνωστή και πάρα πολύ πετυχημένη. Κάνει πράγματα μέσα στο παρκέ με εξαιρετική ποιότητα, το σουτ του είναι «δολοφονικό», μπορεί να δημιουργεί χώρους και σε συνδυασμό με την εμπειρία του μπορεί να αποτελέσει «όπλο» για την ομάδα του. Πλέον, ντύνεται στα «ερυθρόλευκα» του Ολυμπιακού και ψάχνει εκείνο το περιβάλλον που θα καταφέρει να δείξει τι είναι ικανός να κάνει.

ΑΡΓΗΣΕ ΑΛΛΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ

Γεννημένος στην Λιθουανία στις 19 Οκτωβρίου του 1989 ξεκίνησε το μπάσκετ από παιδί, αλλά άργησε να αναδείξει το ταλέντο του και με όσα είχε δείξει μικρός πιθανότατα δεν θα κατάφερνε να λάμψει, αφού άργησε να αναπτυχθεί. Το μέλλον όμως ήταν πολύ διαφορετικό. Η μοίρα του ήταν γραμμένη, έστω και αν καθυστέρησε, σε μπασκετικά μονοπάτια. Ο πατέρας του ήταν επαγγελματίας παίκτης πινγκ πονγκ, ενώ η μητέρα του και ο αδελφός του έπαιζαν και αυτοί μπάσκετ.

«Η μητέρα μου ήταν μαχήτρια, καλή στα ριμπάουντ και σπουδαία αμυντικός». Τα πρώτα του βήματα τα έκανε στις ομάδες της Λιθουανίας, αλλά άργησε να δείξει την εξέλιξη του. Στα 15 του αποφάσισε ότι ίσως να του πήγαινε περισσότερο η δημοσιογραφία και έριξε το βάρος του στην καριέρα του αδελφού του, ενώ στα 16 πήρε άδεια διαιτητή και δούλεψε ως τέτοιος.

Το μπάσκετ όμως ήταν στο... αίμα του και δεν γινόταν να μείνει μακρυά του για πολύ. Το πρώτο μεγάλο του βήμα στην καριέρα του έγινε και βρέθηκε στην Ζαλγκίρις Κάουνας. Εκεί πέρασε τρεις σεζόν, ενώ παράλληλα έβαλε και το όνομα του με αυτοπεποίθηση στο ντραφτ του 2011, χωρίς όμως να επιλεχθεί από κάποια ομάδα.

Μονόδρομος τότε έγινε η επιλογή της Ευρώπης και μέσα από εδώ θα έπρεπε να δείξει σε όλους ότι είναι ικανός να παίξει στο υψηλότερο επίπεδο. Στην Ζαλγκίρις και το Κάουνας πέρασε τρεις σεζόν και άρχισε να γεμίζει την στατιστική του, πριν αφήσει για πρώτη φορά την χώρα του και βρεθεί στην Ισπανία. Εκεί έγινε η έκρηξη του ταλέντου του, κάνοντας το σουτ να αλλάξει επίπεδο και δίνοντας άλλη διάσταση στο επιθετικό του παιχνίδι. Οι εμφανίσεις του με την Ουνικάχα Μάλαγα ήταν εξαιρετικές, ωρίμασε και το ΝΒΑ πλέον ήρθε σαν φυσική εξέλιξη. Όπως θα παραδεχθεί και ο ίδιος ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα και το κατάλαβε σε έναν αγώνα της εθνικής του ομάδας κόντρα στους Αμερικάνους.

«Μεγαλώνοντας, όπως όλα τα παιδιά που παίζουν μπάσκετ ονειρεύονται να παίξουν στο ΝΒΑ, αλλά ρεαλιστικά το σκέφτηκα όταν άρχισα να παίζω όλο και καλύτερα στην Ευρώπη και γινόμουν πιο σημαντικός παίκτης. Το σημείο κλειδί ήταν σε έναν αγώνα το 2014, όταν παίζαμε κόντρα στους Αμερικάνους, έπαιξα εναντίον τους και είδα ότι είναι σπουδαίοι παίκτες, τρομεροί αθλητές, αλλά είναι άνθρωποι και μπορείς να παίξεις εναντίον τους».

Κάπου εκεί, το 2016 το όνειρο έγινε πραγματικότητα για τον Κουζμίνσκας. Στις 9 Ιουλίου περνά τον Ατλαντικό και υπογράφει συμβόλαιο συνεργασίας με τους Νικς, έχοντας αφήσει πίσω του για τα καλά τις αμφιβολίες του παρελθόντος.

«ΟΤΑΝ ΒΡΕΘΗΚΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΞΕΧΑΣΑ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΜΟΥ»

Οι Νικς έχοντας μια αρκετά... ευρωπαϊκή ομάδα επέλεξαν να δώσουν συμβόλαιο στον Λιθουανό παίκτη. Ο Κουζμίνσκας έβγαλε μάτια στην Ισπανία και το ΝΒΑ τον ξεχώρισε. Είχε πολλές προτάσεις στα χέρια του, αλλά οι περισσότερες ήταν με μη εγγυημένα συμβόλαια και μάλιστα είχε φτάσει σε συμφωνία με την Νταρουσάφακα για να συνεχίσει την καριέρα του. Όταν πήρε στα χέρια του την πρόταση των Νικς δεν άργησε να πάρει την απόφαση να ζήσει την ζωή της Νέας Υόρκης. 'Έγινε ο 11ος Λιθουανός που καταφέρνει να παίξει στον «μαγικό» κόσμο και έκανε υπερήφανη την οικογένεια του. «Όταν έφτασα στην Νέα Υόρκη ξέχασα να μιλάω αγγλικά», θα παραδεχτεί.

Ο πατέρας του ξυπνούσε μέσα στο βράδυ για να τον δει και όταν έμπαινε στον αγώνα ξυπνούσε την μητέρα του για να χαρεί με την επιτυχία του γιου της. Σε 69 παιχνίδια που έπαιξε στο ΝΒΑ ο Κουζμίνσκας είχε 14.8 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο, με 6.2 πόντους, 1.8 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 32.1% στο τρίποντο. Οι Νικς τον ευνόησαν την πρώτη του σεζόν, με τους αρκετούς Ευρωπαίους που είχαν (Ερνανγκόμεθ, Πορζίνγκις με τον οποίο είναι κολλητός και Κουζμίνσκας), αλλά τα πράγματα δεν συνέχισαν έτσι και αποφάσισε τον Ιανουάριο του 2018 να επιστρέψει στην Ευρώπη και την Euroleague για λογαριασμό της Αρμάνι Μιλάνο.

Με την επιστροφή του είχε καλές και μέτριες στιγμές και συνολικά τέλειωσε την σεζόν με 17:03 λεπτά συμμετοχής, 8.5 πόντους με 46.9% στο τρίποντο, 3.3 ριμπάουντ και συνολικά 8.8 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης της Euroleague. Ο Κουζμίνσκας, πλέον, στα 30 του έχει αποδείξει τι είναι ικανός να κάνει μέσα στο παρκέ. Έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο και πλέον θέλει να βρει την σταθερότητα και σωστό περιβάλλον για να φτάσει στο καλύτερο του σημείο.

Είναι πιο ώριμος από ποτέ, πιο αποφασισμένος και η ευκαιρία του Ολυμπιακού ήταν μπροστά του και δεν δίστασε να την αρπάξει. Είναι το πρώτο καλοκαίρι της καριέρας του που βρέθηκε χωρίς συμβόλαιο και οι «ερυθρόλευκοι» του έδωσαν τις απαντήσεις που χρειαζόταν. Σε προσωπικό επίπεδο ο «Κουζ» βρίσκεται σε διαδικασία διαζυγίου από την σύζυγο του, με την οποία παντρεύτηκαν δύο χρόνια πριν, σε μία εντυπωσιακή τελετή, αλλά όπως φαίνεται οι δυο τους δεν είναι πλέον μαζί.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ

Εκείνο το παιχνίδι που ο Κουζμίνσκας κατάλαβε ότι θα μπορούσε να κοιτάξει στα μάτια τους Αμερικανούς και του έδωσε το κίνητρο να κυνηγήσει το όνειρο του ΝΒΑ είναι εκείνο του ημιτελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2014. Ο Λιθουανός ήταν εξαιρετικός κόντρα στον Χάρντεν και την παρέα του με 15 πόντους και 9 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 2 μπλοκ. Μπορεί η ομάδα του να μην τα κατάφερε τελικά στον συγκεκριμένο αγώνα, αλλά πνευματικά ήταν εκείνο που χρειαζόταν για να καταλάβει ότι έχει αλλάξει επίπεδο.

Ο Κουζμίνσκας είναι ένας εκ των κορυφαίων των Λιθουανών και εκείνος που πολύ συχνά οδηγεί την εθνική του ομάδα ως ηγέτης. Συνολικά στις διοργανώσεις της FIBA μετρά 15.3 πόντους, 4.3 ριμπάουντ και 1.5 ασίστ. Ο Λιθουανός σταρ αποφάσισε να συνεργαστεί με τον Ολυμπιακό και τον Ντέιβιντ Μπλατ και να δώσει νέα πνοή στην καριέρα του. Ο Ολυμπιακός είναι μια πρόκληση την φετινή σεζόν, σταδιακά τα πολύ ενδιαφέροντα κομμάτια μπαίνουν στην θέση τους και μένει να δούμε τι θα εμφανίσει ο ισραηλινοαμερικανός κόουτς.