Αμπελ Φερέιρα: Σπουδαία επιλογή, που ξέρει τι θέλει στο γήπεδο (pics)

Αμπελ Φερέιρα: Σπουδαία επιλογή, που ξέρει τι θέλει στο γήπεδο (pics)

Αμπελ Φερέιρα: Σπουδαία επιλογή, που ξέρει τι θέλει στο γήπεδο (pics)

bet365

O ΠΑΟΚ κινήθηκε με μεθοδικότητα κατορθώνοντας μέσα σε 40 ώρες να καλύψει το κενό στον πάγκο του. Το gazzetta.gr παρουσιάζει τον νέο προπονητή των νταμπλούχων Ελλάδας, Άμπελ Φερέιρα.

Ο προηγούμενος Πορτογάλος που πέρασε από τον «ασπρόμαυρο» πάγκο, ο μεγάλος και «δάσκαλος» Φερνάντο Σάντος, άφησε το στίγμα του στην Τούμπα την τριετία 2007-2010, με τον Άμπελ Φερέιρα, τον 76ο προπονητή στην 93χρονη ιστορία του ΠΑΟΚ, να θέλει να πετύχει πολλά περισσότερα πράγματα από τον συμπατριώτη του τεχνικό.

Ο 40χρονος Πορτογάλος, ο οποίος συμφώνησε και αναλαμβάνει από τη Δευτέρα την τεχνική ηγεσία των Νταμπλούχων Ελλάδας βγαίνει για πρώτη φορά από τα σύνορα της πατρίδας του, πείστηκε από το πρότζεκτ που του παρουσίασαν οι «ασπρόμαυροι» και ο Μάριο Μπράνκο, με τον Αντρέ Βιεϊρίνια να είναι το πρόσωπο – κλειδί κι αυτό που μπορεί καλύτερα από τον καθένα να ενημερώσει αναλυτικά το τι εστί ΠΑΟΚ και σε ποια ομάδα ήρθε να αναλάβει τις τύχες της.

Ο «Δικέφαλος» έκανε το «colpo grosso» και κέρδισε μια χαμένη από πολλούς παρτίδα έχοντας «σύμμαχο» τον Πορτογάλο τεχνικό, ο οποίος ξέρει τον Βιεϊρίνια, ξέρει κι από ντέρμπι. Ο εκλεκτός του «Δικεφάλου», ως προπονητής της Μπράγκα, έχει παίξει και κερδίσει την κλασική μονομαχία μεταξύ των πόλεων της Μπράγκα και της γειτονικής Γκιμαράες, το αποκαλούμενο «the Minho derby», πικραίνοντας την αγαπημένη ομάδα του αρχηγού του ΠΑΟΚ

Η επιστροφή της Μπράγκα στο προσκήνιο και η πραγματικά πολύ καλή πορεία της τα δύο τελευταία χρόνια, πίσω από τους τρεις «μεγάλους» του πορτογαλικού ποδοσφαίρου, έχει ως επί το πλείστον να κάνει με τον προπονητή της και τη φιλοδοξία του να αναπτύξει ένα πρότζεκτ που είχε ως στόχο να κερδίσει έναν τίτλο τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια.

Ο Άμπελ Φερέιρα είναι ένας φιλόδοξος και προσιτός στο ευρύ κοινό τύπος. Γνωρίζει πώς να παρακινήσει μια ομάδα και είναι - σίγουρα - ο πρώτος προπονητής που πέρασε τα τελευταία 15 χρόνια από τον πάγκο της Μπράγκα που έδειχνε να έχει στόχο να αναπτύξει την ομάδα και να την κάνει πρωταγωνίστρια. Στην Πορτογαλία έλεγαν ότι στο μέλλον σίγουρα θα απασχολούσε μια από τις τρεις μεγάλες ομάδες (Μπενφίκα, Πόρτο, Σπόρτινγκ), ή κάποιες ομάδες από ξένα πρωταθλήματα μέχρι που προέκυψε απ’ το πουθενά ο ΠΑΟΚ.

Μιλώντας με ανθρώπους που παρακολούθησαν από κοντά το παιχνίδι και την εξέλιξη της Μπράγκα, σ’ ότι αφορά την τακτική προσέγγισή του στο παιχνίδι, μοιάζει να είναι σχεδόν η ίδια με αυτή που είχε κι ο Πάουλο Φονσέκα, ο οποίος πέρασε με μεγάλη επιτυχία από τον πάγκο των «μινιότος» την σεζόν 2015-16 και αμέσως μετά έφυγε για την Σαχτάρ Ντόνετσκ και τώρα βρίσκεται στον πάγκο της Ρόμα.

«4-4-2»

«Το κράτημα της μπάλας, η ποιοτικές επιθέσεις και η άμυνα ψηλά στο γήπεδο», λένε πως είναι τρία πράγματα που ζητάει ο Φερέιρα από τους παίκτες του. Στα… χαρτιά φαίνεται να επιλέγει πάντα το κλασικό «4-4-2», αλλά στην πραγματικότητα όσοι έχουν παρατηρήσει τα παιχνίδια της Μπράγκα από τακτικής άποψης παίζει περισσότερο ένα σύστημα που μοιάζει με «2-4-4» με τους δύο ακραίους αμυντικούς (φανταστείτε τον Μάτος ή τον Ροντρίγκο Σοάρες από τη μία, τον Βιεϊρίνια ή τον Γιαννούλη από την άλλη) να πιέζουν ψηλά στο γήπεδο και τους δυο εξτρέμ μπροστά τους να κόβουν προς τα μέσα δημιουργώντας πολλές επικαλύψεις.

Οι ομάδες του Φερέιρα μπορούν εύκολα να συνδυάσουν τις γρήγορες μεταβάσεις με μια πιο προσεκτική προσέγγιση στην επίθεση, ενώ η ιστοσελίδα footballbh.net είχε προχωρήσει σε ανάλυση του τρόπου παιχνιδιού της Μπράγκα, στο νικηφόρο ντέρμπι κόντρα στην Γκιμαράες, με κάποια από τα κομμάτια να παρουσιάζουν ενδιαφέρον, καθώς δείχνουν και το τρόπο σκέψης του Άμπελ Φερέιρα.

Σημείωση: Η ανάλυση δεν αφορά το ευρύ και εντυπωσιακό 0-5 επί της Γκιμαράες στις 18 Φεβρουαρίου του 2018 κόντρα στον σημερινό προπονητή του Ολυμπιακού, Πέδρο Μαρτίνς, ο οποίος μετά από την συντριβή στο κλασικό ντέρμπι της περιοχής απολύθηκε από τον πάγκο της Γκιμαράες.

Η διάταξη της Μπραγκα αναλύθηκε κι από το repress.gr, που μεταξύ άλλων αναφέρει:

Το 4-4-2 που υπάρχει ως σχηματισμός είναι η βασική επιλογή του Αμπέλ Φερέιρα, που όσες φορές το χρησιμοποίησε, ο δεύτερος επιθετικός είχε έναν αρκετά ελεύθερο ρόλο.

Η χρήση της αριστερής πλευράς

Ο τρόπος με τον οποίο η Μπράγκα προσπαθούσε να φτάσει στην αντίπαλη μεγάλη περιοχή κινούμενη από την αριστερή πλευρά, θυμίζει αρκετά το τρόπο με τον οποίο το έκανε και ο ΠΑΟΚ, κατά τη διάρκεια της σεζόν που μας πέρασε.

Εδω βλέπετε την βαθιά μπαλιά που επιχειρεί ο αριστερός στόπερ με στόχο τον αριστερό μπακ που έχει προωθηθεί και δεν υπάρχει στο πλάνο.

Το αριστερό μπακ κινείται σε ρόλο εξτρέμ, με τον εξτρέμ να κινείται εσωτερικά, την ώρα που πλώρη για τη μεγάλη περιοχή βάζουν και οι δυο επιθετικοί.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο ΠΑΟΚ δημιουργούσε παρόμοιες καταστάσεις, με τον Βιεϊρίνια/Γιαννούλη σε ρόλο προωθημένου αριστερού μπακ, τον Μπίσεσβαρ να έχει συγκλίνει προς τον άξονα, και τους Πέλκα και Πρίγιοβιτς/Ακπομ να κινούνται προς τη μεγάλη περιοχή, σε μια προσπάθεια δημιουργίας υπεραριθμίας.

Οταν «χαμηλώνει» για να κλείσει χώρους

Οταν η Μπράγκα είναι σε φάση άμυνας, και βρίσκεται πίσω από τη μπάλα, αποτυπώνεται ο τρόπος με τον οποίο ο ένας εκ των δυο εσωτερικών μέσων κατεβαίνει σχεδόν στο ύψος της μεγάλης περιοχής, την ίδια στιγμή που οι ακραίοι κατεβαίνουν πίσω από τη μεσαία γραμμή και «ασχολούνται» με τους αντίπαλους ακραίους, περιμένοντας να διαπιστώσουν τη πλευρά στη οποία θα προσπαθήσει να κινηθεί ο αντίπαλος.

Μόλις ο αντίπαλος επιλέξει πλευρά, αυτομάτως η Μπράγκα μειώνει τις αποστάσεις των γραμμών της και δεν αφήνει τη γρήγορη κυκλοφορία και προώθηση της μπάλας από τον αντίπαλο.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα