ΠΑΟΚ: Τα κρυφά μυστικά του «Στρατηγού» (infographics)

ΠΑΟΚ: Τα κρυφά μυστικά του «Στρατηγού» (infographics)

ΠΑΟΚ: Τα κρυφά μυστικά του «Στρατηγού» (infographics)

bet365

Το gazzetta.gr παρουσιάζει πώς ο Ραζβάν Λουτσέσκου εμπνεύστηκε και εκτέλεσε ιδανικά το πλάνο «Πρωτάθλημα 2018-19». Ποιες κινήσεις δικαίωσαν τον Ρουμάνο τεχνικό των «ασπρόμαυρων» τίτλων. Οι αριθμοί και τα ρεκόρ του.

Ο τρόπος που χάθηκε το περσινό πρωτάθλημα αποτέλεσε τον καλύτερο οδηγό για τη φετινή πορεία του ΠΑΟΚ προς το πρωτάθλημα. Ο «ασπρόμαυρος» οργανισμός, ομάδα-διοίκηση-κόσμος, είδε τι έκανε λάθος και δε θέλησε να τα επαναλάβει.

Όλα τα φώτα, λογικό κι επόμενο, πέφτουν πάνω στους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ, αλλά υπάρχει κι ο Ραζβάν Λουτσέσκου, ο «στρατηγός» του δικαιότερου και πιο μάγκικου πρωταθλήματος των τελευταίων ετών. Ο άνθρωπος που ενορχήστρωσε άψογα και εκτέλεσε ιδανικά το πλάνο «Πρωτάθλημα 2018-19».

Ο Λουτσέσκου οδήγησε τον «Δικέφαλο του Βορρά» στο τρίτο πρωτάθλημα της Ιστορίας του, όπως το είχαν κάνει άλλοι δύο ξένοι επίσης προπονητές, ο Γκούλα Λόραντ το 1976 και ο Βάλτερ Σκότσικ το 1985, με κύριο προσόν την σωστή διαχείριση του έμψυχου δυναμικού της ομάδας. Όπως λένε όσοι ζουν την ομάδα στην καθημερινότητά της, είναι δίκαιος απέναντι σ’ όλους τους ποδοσφαιριστές που απαρτίζουν το ρόστερ της ομάδας

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Ο Ρουμάνος τεχνικός παίρνει άριστα στη διαχείριση και στον τρόπο που κράτησε ενωμένα σα μια γροθιά τα «ασπρόμαυρα» αποδυτήρια. Γνώριζε εκ των προτέρων της δυσκολίες της αποστολής, αλλά κατόρθωσε να κρατήσει ένα δύσκολο γκρουπ με πολλές βεντέτες και μεγάλα ονόματα. Πχ. το χειμώνα ήρθε ο Ίνγκι Ίνγκασον, μια πανάκριβη μεταγραφή, βασικός στην εθνική Ισλανδίας, ωστόσο αντιλήφθηκε πως εντός των αποδυτηρίων της Τούμπας επικρατεί «δικαιοσύνη» και ότι βάσει απόδοσης το δίδυμο Βαρέλα και Κρέσπο δεν χαλάει.

Ο Ισλανδός πήρε χρόνο συμμετοχής μόνο στο Κύπελλο, ενώ αυτό που πέτυχε με τον Ισπανό στόπερ μοιάζει με… θαύμα! Ο Κρέσπο ξεκίνησε τη σεζόν γνωρίζοντας ότι δεν προοριζόταν στο σχεδιασμό για βασικός. Έμπαινε στο τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του, μόλις είχε αποκτηθεί ο Εβγέν Χατσερίντι, ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες του ρόστερ, που η… ελληνική λογική έλεγε, τότε, ότι θα ήταν βασικός κι αναντικατάστατος. Όμως, ο 50χρονος τεχνικός κατόρθωσε με τον τρόπο του να «εκτοξεύσει» τον Ανδαλουσιάνο και να στείλει στα… αζήτητα τον Ουκρανό, με τον οποίο ελάχιστοι ασχολήθηκαν τους τελευταίου μήνες, κάποιοι δεν ήξεραν καν ότι προπονείται κανονικά με την ομάδα. Το ότι απουσίαζε από τη φιέστα του Πρωταθλήματος ήταν μια τρανή απόδειξη ότι αποτελούσε «ξένο σώμα».

ΕΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

Την ώρα που όλοι ήταν σίγουροι ότι η μη υπογραφή νέου συμβολαίου, εκεί στα τέλη του Γενάρη, από τον Φερνάντο Βαρέλα θα του δημιουργούσε πρόβλημα, αυτός ήξερε ότι ο αμυντικός από το Πράσινο Ακρωτήρι δεν παραμείνει μαχητής και πιστός στρατιώτης ως το τέλος.

Με την πύρινη ομιλία του στο ημίχρονο της εντός έδρας αναμέτρησης με τον Ολυμπιακό, ο Βαρέλα τον δικαίωσε στο… «άψε σβήσε». «Δε θα βγούμε να παίξουμε αλλά να γράψουμε ιστορία. Περιμένουν όλοι γι' αυτό εδώ και 35 χρόνια. 35 χρόνια…», φώναξε χτυπώντας με δύναμη το χέρι στο τραπέζι των αποδυτηρίων της Τούμπας. Στο τέλος της βραδιάς ο ΠΑΟΚ είχε φτάσει εύκολα και άνετα στη νίκη με 3-1 και ουσιαστικά «κλείδωνε» το πρωτάθλημα.

ΣΕΒΑΣΜΟΣ

Ο Λουτσέσκου δεν έχει και πολλές συμπάθειες εκτός των τειχών της Μικράς Ασίας. Το γνωρίζει, αλλά μην νομίζετε ότι τον ενδιαφέρει κιόλας, για το τι λένε και τι γράφουν. Ακόμη και το νταμπλ να κατακτήσει φέτος δε θα ξεχάσει την περσινή «κλοπή» του τίτλου. Θα συνεχίσει να είναι ένα «αγκάθι» στην καρδιά του. Θα είναι κάτι που θα μας το θυμίζει, πάλι καλά που έβαλε, μαζί με τον Ιβάν Σαββίδη τη βραδιά του τίτλου, ένα τέλος στα σενάρια αναφορικά με το μέλλον του.

Ακόμη κι αν ερχόταν μια πρόταση από ένα πρωτάθλημα της ευρωπαϊκής ελίτ θα περίμενε να μιλήσει με τον Ιβάν Σαββίδη. Δεν πρόκειται να έπαιρνε καμία απόφαση μόνος του, ούτε να πίεζε καταστάσεις. Κι αυτή η τακτική τον δικαίωσε, όπως είχε συμβεί και παλαιότερα στην Ξάνθη. Ο Χρήστος Πανόπουλος του μείωνε κάθε χρόνο το μπάτζετ, αλλά ο Ρουμάνος έβρισκε τον τρόπο να συνεχίζει μέσα από τη δική του φιλοσοφία για το ποδόσφαιρο.

Μπορεί τότε να είχε μόνο «στρατιώτες» και τώρα στον ΠΑΟΚ να είχε «στρατηγούς», αλλά πάντα θα στηρίζεται σε χρήσιμους και λειτουργικούς ποδοσφαιριστές, που ξέρουν να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις και τις καταστάσεις. Άλλωστε, όταν ανέλαβε το τιμόνι του «Δικεφάλου», ο πρώτος που εξέφραζε δημόσια τη σιγουριά του για την επιτυχημένη πορεία ήταν ο Πανόπουλος.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ

Πάνω από δέκα φορές ρωτήθηκε, κατά τη διάρκεια της σεζόν, αν τα στοιχειωμένα για δεκαετίες ολόκληρες ρεκόρ που έσπαγαν το ένα πίσω από το άλλο, σήμαιναν κάτι για εκείνον. Η απάντηση βγαλμένη από το μαγνητόφωνο ήταν η ίδια και απαράλλαχτη κάθε φορά: «Αυτό που με ενδιαφέρει είναι το επόμενο ματς…».

Στον τελικό της 11ης Μαίου θα φτάσει τις 200 παρουσίες σε ελληνικούς πάγκους, με το ποσοστό επιτυχίας του στον πάγκο του «Δικεφάλου» να προκαλεί… ίλιγγο: 66 νίκες σε 91 παιχνίδια, με 72,5%.

Και κάπως έτσι συνεχίζει να γράφει τη δική του ιστορία στον ΠΑΟΚ και να χαρακτηρίζεται πέρα των αριθμών ένας από τους κορυφαίους προπονητές που έχουν περάσει από τους Πρωταθλητές Ελλάδας.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα