Ρεντζιάς στο gazzetta.gr: «Τεράστια η απώλεια του κορυφαίου Ντιρκ, επόμενος ο Γιάννης»

Ρεντζιάς στο gazzetta.gr: «Τεράστια η απώλεια του κορυφαίου Ντιρκ, επόμενος ο Γιάννης»

Αντωνία Σπανού
Ρεντζιάς στο gazzetta.gr: «Τεράστια η απώλεια του κορυφαίου Ντιρκ, επόμενος ο Γιάννης»

bet365

Ο Ευθύμης Ρεντζιάς όντας πρεσβευτής του ΝΒΑ στην Ευρώπη και με θητεία στο ΝΒΑ, ανοίγει την καρδιά του στο gazzetta.gr και μιλάει για την αποχώρηση του Ντιρκ Νοβίτσκι από το μπάσκετ. «Άλλος ένας... μεγάλος σταμάτησε».

Ο Ευθύμης Ρεντζιάς, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έβγαλε ποτέ το ελληνικό μπάσκετ και είχε την ευκαιρία να αγωνιστεί και στο ΝΒΑ αλλά να κάνει και σπουδαία καριέρα στην Ευρώπη, αποχαιρετά τον θρύλο του ΝΒΑ, Ντιρκ Νοβίτσκι, που βάζει τέλος στην πλούσια καριέρα του.

Είναι ένας εκ των πρεσβευτών του ΝΒΑ στην Ευρώπη και όχι τυχαία. Αγωνίστηκε την σεζόν 2002/03 στους Σίξερς δίπλα στον τεράστιο Άλεν Άιβερσον, έχει καταφέρει να δει από το υψηλότερο επίπεδο τι συνδέει και τι... χωρίζει το αμερικάνικο με το ευρωπαϊκό μπάσκετ και να προσπαθήσει να... ενώσει αυτά τα κενά. Ναι, σίγουρα υπάρχει ευκαιρία μέσα από στιγμές που ζούμε, όπως η συγκλονιστική αποχώρηση του Ντιρκ Νοβίτσκι, να γίνουν η σπίθα που θα ανάψει μια νέα φωτιά στο ελληνικό μπάσκετ και τον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα.

Ο πρώην διεθνής παίκτης προσπαθεί μέσα από την διοργάνωση για δεύτερη συνεχή χρονιά του ΝΒΑ Basketball School, όπως και του ΝΒΑ Junior League να «περάσει» κάτι από την μαγεία που ο ίδιος έχει ζήσει στα νεότερα παιδιά, με στόχο να μεταλαμπαδεύσει στα ίδια και τους γονείς τις αρχές και τις αξίες του αθλητισμού και του τρόπο λειτουργίας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο Ευθύμης Ρεντζιάς ανοίγει την καρδιά του στο gazzetta.gr για την απώλεια του Ντιρκ Νοβίτσκι από το μπάσκετ, όλα όσα έζησε στην Αττάλεια κόντρα στον 21χρονο ξανθομάλλη Γερμανό τότε, αλλά και τα μαθήματα που πρέπει να πάρουμε για την πραγματική ουσία του αθλητισμού.

«ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΑΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ Ο ΝΤΙΡΚ, ΘΑ ΤΟΝ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ»

Ο Ευθύμης Ρεντζιάς λίγε ώρες μετά από το συγκινητικό αντίο του Ντιρκ Νοβίτσκι στο Ντάλας, αλλά και το ΝΒΑ γενικότερα, γυρίζει πίσω τον χρόνο και μιλάει για έναν θρύλο των παρκέ, τον κορυφαίο Ευρωπαίο που έχει περάσει ποτέ τον Ατλαντικό, ενώ καταθέτει την πίστη του για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

«Έχω συναναστραφεί αρκετά με τον Ντιρκ και τα χρόνια που παίζαμε στις Εθνικές ομάδες, αλλά την χρονιά που ήμουν στην Αμερική. Το ότι σταμάτησε ένας παίκτης όπως ο Ντιρκ Νοβίτσκι είναι μια τεράστια απώλεια για μπάσκετ. Σταματάει ακόμα ένας πολύ μεγάλος παίκτης, σίγουρα θα λείψει η παρουσία του η αγωνιστική, αλλά γενικότερα αυτός ο παίκτης αποτελεί ένα παράδειγμα για όλους. Και αγωνιστικά το πως εξελίχθηκε ο ίδιος, αλλά και πως εξέλιξε και το παιχνίδι, αλλά και από θέμα χαρακτήρα. Είναι ο κορυφαίος Ευρωπαίος παίκτης που έχει παίξει ποτέ στο ΝΒΑ...είναι ο κορυφαίος μέχρι να τον ξεπεράσει ο Γιάννης. Είναι ο καλύτερος, αλλά πιστεύω ότι ο Γιάννης μπορεί να καταφέρει να το κάνει. Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να τα καταφέρει ο Γιάννης. Βέβαια ο Ντιρκ έμεινε στην ίδια ομάδα 21 χρόνια, να δούμε και τι θα κάνει και ο Γιάννης.

Ένας παίκτης δεν μπορεί να ορίζεται μόνο από αυτά που κάνει μέσα στο γήπεδο, πόσους πόντους παίζει, πόσες άμυνες βγάζει, πόσα καρφώματα κάνει και πόσες τάπες, είναι και το υπόλοιπο κομμάτι, που εγώ θεωρώ ότι είναι και το πιο σημαντικό. Η αλληλεπίδραση που έχεις με τον κόσμο, στην συμπεριφορά, στο να βρίσκει πάντα χρόνο να μιλήσει σε όλους, πάντα να έχει μια καλή κουβέντα για όλους. Είναι μοναδικός και το ότι σταματάει με λυπεί πάρα πολύ. Έβλεπα και τα αποχαιρετιστήρια βίντεο για εκείνον τα οποία ήταν πάρα πολύ συγκινητικά... Όλα όσα ετοίμασε η ομάδα του ήταν συγκλονιστικά. Και φαίνεται και πόσο μεγάλος παίκτης είναι από την ανταπόκρισή που είχαν όλοι όσοι βρέθηκαν στο πλευρό του για να τον τιμήσουν».

«ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ»

Οι Μάβερικς ετοίμασαν τα πάντα για να δημιουργήσουν μια μοναδική βραδιά για τον αγαπημένο τους Ντιρκ. Φόρεσε την φανέλα τους 20 χρόνια, κατάφερε να χτίσει έναν μύθο και άπαντες φρόντισαν να κάνουν το αντίο του μοναδικό. Ακόμα και οι Σπερς, έκαναν το... καθήκον τους και αποθέωσαν έναν εκ των κορυφαίων έτσι όπως του άρμοζε. Όπως παραδέχεται ένας άνθρωπος που έχει ζήσει τα πάντα από μέσα, όπως είναι ο Ευθύμης Ρεντζιάς, οφείλουμε να βλέπουμε αυτές τις εικόνες και να πάμε ένα βήμα παρακάτω τον αθλητισμό μας στην Ελλάδα. Οφείλουμε να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε σε... πόλεμο και να αναγνωρίζουμε τους ανθρώπους που προσφέρουν στον αθλητισμό μας.

«Ο Ντιρκ είναι ένα εξαιρετικό πρότυπο σε όλα τα επίπεδα. Και μέσα και έξω από το παρκέ. Έτσι οφείλουν να αντιμετωπίζουν οι ομάδες τους παίκτες τους. Είναι ένα μικρό παράπονο μου αυτό. Είδε όλος ο πλανήτης αυτό που ετοίμασαν οι Μάβερικς για τον Ντιρκ, θεωρώ ότι επειδή είμαστε μια χώρα μπασκετική οφείλουμε να παίρνουμε μαθήματα από αυτά. Να αναγνωρίζουμε την προσφορά στο άθλημα. Στην Ελλάδα είμαστε πολύ πίσω. Όλα όσα έγιναν, οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου ήταν πολύ συγκινητικές και αυτό είναι που μετράει στον αθλητισμό. Είναι πράγματα που πρέπει να τα βλέπουν οι άνθρωποι που ασχολούνται με τις ομάδες, με το μπάσκετ, με το ποδόσφαιρο τον αθλητισμό γενικότερα, για να φτάσουμε και εμείς σε ένα επίπεδο να αναγνωρίζουμε και να γίνουμε άνθρωποι του αθλητισμού.

Ο αθλητισμός δεν είναι πόλεμος, τεράστιο μάθημα αυτό. Βασικά καθημερινά γίνονται αυτά στο ΝΒΑ, στην Αμερική, στην Ευρώπη, εδώ δεν τα παρακολουθούμε. Ο Ντιρκ αποτελεί μια παγκόσμια είδηση και όλοι χειροκροτούν και υποκλίνονται και εδώ δυστυχώς ακόμα είμαστε χωρισμένοι σε στρατόπεδα, πράσινοι, κόκκινοι, κίτρινοι, μαύροι και έχει ανοίξει ένας... πόλεμος από το πουθενά. Αυτό που έγινε με τον Ντιρκ είναι η σημασία του αθλητισμού. Καλό κάνει σε όλους να τα βλέπουν και να καταλαβαίνουν την πραγματική σημασία. Ο Ντιρκ είναι ένα από τα μεγαλύτερα παραδείγματα και αγωνιστικά και με όλα έχει προσφέρει ως άνθρωπος στο άθλημα.

«ΠΗΓΕ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΠΡΟΣΤΑ»

Ο Ευθύμης Ρεντζιάς εκτός από την προσωπική σχέση του με τον Ντιρκ Νοβίτσκι, τον έχει αντιμετωπίσει και μέσα στο παρκέ σε ένα αξιομνημόνευτο παιχνίδι, που δύσκολα ξεχνιέται. Ήταν στην Αττάλεια για το Eurobasket του 2001, όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε την Γερμανία, τα πράγματα πήγαιναν ιδανικά για την Εθνική μας και στο δεύτερο ημίχρονο βγήκε ο 21χρονος τότε Γερμανός ξανθομάλλης και με μια ηγετική εμφάνιση και 25 πόντων έδωσε τελικά την νίκη στην ομάδα του με 80-75. Ο Ρεντζιάς είχε μείνει στο παρκέ 32 λεπτά, πριν αποβληθεί με 5 φάουλ και είχε 12 πόντους κόντρα στους Γερμανούς. Δεν ήταν μόνο αυτό το τουρνουά, σε κάθε ένα που έπαιρνε μέρος ο Ντιρκ γνώριζε την αποθέωση, όπως έγινε και το 2005. Τίποτα από αυτά δεν ήταν τυχαίο...

«Στην Αττάλεια είχαμε ένα τεράστιο προβάδισμα, αδρανήσαμε εμείς και στο δεύτερο ημίχρονο ο 21χρονος τότε Ντιρκ έκανε τρομερή εμφάνιση και χάσαμε το ματς. Το πως βγήκε και ηγήθηκε της ομάδα του έδειξε από πολύ νωρίς ότι ήταν ένα παιδί που δούλεψε πάρα πολύ, εξέλιξε το παιχνίδι του και πήγε και το μπάσκετ βήματα μπροστά, όχι μόνο τον εαυτό του και αυτό είναι που κρατάω εγώ. Σαφώς και την τεράστια πορεία του με την Εθνική ομάδα, κάθε καλοκαίρι ήταν εκεί, με την ομάδα του στο ΝΒΑ να πρωταγωνιστεί, τον ίδιο να είναι ο κορυφαίος Ευρωπαίος, μέχρι να φτάσει ο Γιάννης, το επαναλαμβάνω. Έχει στηρίξει την Εθνική του, ουσιαστικά την... κουβάλησε στην πλάτη του για πάρα πολλά χρόνια. Είναι ένας τζέντλεμαν. Αυτό τον χαρακτηρίζει, είναι ένας τζέντλεμαν και μέσα στο γήπεδο και εκτός. Είναι πρότυπο για όλους, ένας άνθρωπος που ακόμα και αντίπαλο σου, χαίρεσαι να τον βλέπεις να παίζει και να συμπεριφέρεται και να μιλάει».

 

NBA Τελευταία Νέα