Ντόντσιτς: Φαινόμενο που δεν θυμίζει rookie! (pics & vids)

Ντόντσιτς: Φαινόμενο που δεν θυμίζει rookie! (pics & vids)

Νίκος Καρφής
Ντόντσιτς: Φαινόμενο που δεν θυμίζει rookie! (pics & vids)

bet365

Ο εκπληκτικός Λούκα Ντόντσιτς δεν είναι ένας συνηθισμένος rookie, κάτι που φαίνεται από τα νούμερα του και τον τρόπο που διαβάζει το παιχνίδι. Η λέξη «φαινόμενο» τον περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο.

Είναι ξεκάθαρο πως ο Λούκα Ντόντσιτς δεν μοιάζει με rookie. To μπασκετικό του I.Q, ο τρόπος παιχνιδιού του και το γεγονός πως έχει αποκτήσει εμπειρία από τα χρόνια που πέρασε στη Ρεάλ, τον κάνουν ξεχωριστό. Με τους Μαδριλένους πήρε την περσινή Euroleague, ενώ με την Εθνική Σλοβενίας κατέκτησε το Eurobasket. Και με τους 2 είχε καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία τους.

Είναι νικητής, είναι φτιαγμένος για τα δύσκολα, είναι γεννημένος για να βρίσκεται στην κορυφή. Ταλέντο που σπάνια συναντάς σε οποιοδήποτε άθλημα.

Στην εξίσωση με Τζόρνταν

Όπου υπάρχει ο Τζόρνταν, το πράγμα σοβαρεύει. O θαυματουργός γκαρντ των Μάβερικς είναι πολύ κοντά στο να γίνει ο πρώτος rookie μετά τον Μάικλ Τζόρνταν με 21+ πόντους, 6+ ριμπάουντ και 5+ ασίστ ανά ματς. Ο άλλος που το πέτυχε πριν τον Air είναι ο Όσκαρ Ρόμπερτσον.

Ο Λούκα είναι τρομερός σκόρερ. Οι 21.2 πόντοι μέσο όρο είναι οι περισσότεροι για παίκτη στην πρώτη του σεζόν του ΝΒΑ, μετά τον Μπλέικ Γκρίφιν (22.5 τη σεζόν 2010-11). Όμως ο Μπλέικ έπαιζε 38 λεπτά ανά ματς και ήταν πάνω από 21 όταν έκανε το ντεμπούτο του στο ΝΒΑ. Ο Ντόντσιτς ήταν 19, τέσσερις βδομάδες πριν και παίζει 32 λεπτά μέσο όρο.

For his age, Luka Doncic combines scoring and efficiency better than almost anyone

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kirk Goldsberry (@kirkgoldsberry) στις

γράφημα: Κirk Goldsberry

Ο rookie του Ντάλας είναι ξεχωριστός. Το ξέραμε τότε που έπαιζε στην Ευρώπη, το είδαμε ακόμα περισσότερο από τα πρώτα του ματς στο ΝΒΑ. Λίγοι έφηβοι είχαν 20+ πόντους ανά ματς. Ντουράντ, Καρμέλο, ΛεΜπρόν και Ντόντσιτς. Αυτοί είναι, μην ψάχνετε άλλους. Για να καταλάβετε τι κάνει αυτό το χαρισματικό παιδί.

Μέχρι στιγμής το usage rate (το ποσοστό των plays που συμμετέχει ένας παίκτης όταν βρίσκεται στο παρκέ) του είναι στο 29.5%. Ο μοναδικός rookie στην ιστορία του ΝΒΑ που είχε 30+ % ήταν ο Μπεν Γκόρντον. Ο Τζόρνταν τερμάτισε με 29.8% τη σεζόν 1984-85.

Killer στην επίθεση

Κάνει τρομερά ματς ο Λούκα στην επίθεση των Μάβερικς και παίζει με τρομερή ψυχολογία. Μπασκετικό θράσος με την καλή έννοια σαν αυτόν σε τόσο μικρή ηλικία, συναντάμε πολύ σπάνια.

Έχει πολλούς τρόπους να σκοράρει. Το παρακάτω γράφημα (έχει να κάνει με τα ματς που έγιναν μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα) δείχνει στο που παίρνει μέσα στο παρκέ.

Με κόκκινο φαίνονται τα σημεία που είναι καλύτερος από τον μέσο rookie και με μπλε εκείνα που είναι χειρότερος.

Όσον αφορά το True Shooting Percentage (υπολογίζεται από το ποσοστό ενός παίκτη σε βολές, δίποντα, τρίποντα) βρίσκεται στο 54.5% λίγο κάτω από τον μέσο όρο της λίγκας. Όταν είσαι σε τόσο μικρή ηλικία, έχει μεγαλύτερη σημασία.

Μπορεί να παίρνει μερικές φορές δύσκολα σουτ, αλλά ο τρόπος που επιλέγει τα σουτ του εξαρτάται τις περισσότερες φορές από το πως διαβάζει το ματς.

Χάρντεν εσύ;

Όπως και ο Τζέιμς Χάρντεν, λατρεύει τα step-back τρίποντα. Το δίδυμο αυτό είναι κορυφαίο στη λίγκα σε αυτόν τον τομέα. Ο Σλοβένος επιχειρεί τα διπλά από όσα παίρνουν οι παίκτες του ΝΒΑ, χωρίς να βάλουμε τον μάστερ του είδους, Τζέιμς Χάρντεν στην εξίσωση.

Ήδη έχει κάνει ρεκόρ για rookie στα τρίποντα που δεν προέρχονται από ασίστ. Δεν είναι απλά ότι μιλάμε για φαινόμενο. Είναι ένα φαινόμενο που το παιχνίδι του είναι το μέλλον του ΝΒΑ.

Πολλά screen που παίρνει για να φτιάξει το σουτ του, τα ματσαρίσματα που κυνηγά σε κάθε ματς, τα isolations που επιλέγει συχνά στην κορυφή της ρακέτας και οι ντρίμπλες του που πάντα τελειώνουν με ένα εκ των 4 αποτελεσμάτων που ακολουθούν. Step-back, drive προς στο αντίπαλο καλάθι, βολές ή τρελά σουτ. Ποιον μας θυμίζει σε όλα αυτά; Μα φυσικά τον Τζέιμς Χάρντεν.

Μέχρι στιγμής μόλις 48 παίκτες, έχουν φτιάξει 500+ σουτ για τους συμπαίκτες του, αλλά μόνο 3 εξ αυτών τους δίνουν σχεδόν ελεύθερα σουτ. Ένας από αυτούς είναι και αυτή η μπασκετική αλητεία από τη Σλοβενία.

Το μέλλον του ΝΒΑ

Μόνο με… θαύμα θα χάσει το βραβείο του rookie της σεζόν, αφού στη μόνη κατηγορία που υστερεί από τον Τρέι Γιανγκ είναι οι ασίστ.

Στην κατηγορία real plus-minus (αφορά την απήχηση του παίκτη σε πόντους που βάζει και σε πόντους που δέχεται ανά 100 επιθετικές και αμυντικές κατοχές) έχει 1.07 και βρίσκεται στο Ν0.82 της λίγκας, ενώ πρώτος είναι ο Πολ Τζορτζ.

Το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό για τους Μάβερικς. Η απόκτηση και του Πορζίνγκις δίνει στην ομάδα ένα από τα πιο ιντριγκαδόρικα νέα δίδυμα στο ΝΒΑ. Είναι ίσως το τέλειο συμπλήρωμα για τον Λούκα, με την ικανότητα του τόσο στη ρακέτα, όσο και με το να ανοίγει το γήπεδο με το εξωτερικό του σουτ.

Μαζί με κάποιους άλλους superstars, ο Λούκα Ντόντσιτς θα αποτελέσει τη βιτρίνα του ΝΒΑ στο μέλλον. Για το Ντάλας, δείχνει από την πρώτη σεζόν πως θα είναι μια από τις κορυφαίες επιλογές όλων των εποχών στο draft. Οι Μάβερικς ανυπομονούν για τα χρόνια που θα έρθουν, αφού μετά από καιρό υπάρχουν υψηλές φιλοδοξίες.

Από την πλευρά του ο Ντιρκ Νοβίτσκι… παραδίδει το κουμάντο της ομάδας σε πολύ καλά χέρια. Η Ευρώπη θα συνεχίσει να είναι κυρίαρχη στο Ντάλας, αφού ο Γερμανός θα δώσει τη… δάδα στον Σλοβένο. Παρακολουθούμε ένα φαινόμενο που δεν μοιάζει σαν rookie, αλλά σαν φτασμένος παίκτης, έτοιμος να κατακτήσει το ΝΒΑ.

Τα καλύτερα έρχονται για τον Λούκα, ο οποίος σε κάθε ματς που παίζει, αφήνει συμπαίκτες, αντίπαλους και φιλάθλους με το στόμα ανοιχτό. Το… τρελό παιδί με το Νο.77 στην πλάτη είναι το μέλλον του ΝΒΑ. Είναι μόνο 20 και η ωριμότητα του στο παιχνίδι, αλλά και το μυαλό του θυμίζει παίκτη που βρίσκεται 15 χρόνια στο ΝΒΑ.

πηγή: ΕSPN

 

NBA Τελευταία Νέα