Γκιστ: «Σιγά μην κεράσω κάτι τον Νικ, να συνεχίσει αυτό που κάνει!»

Γκιστ: «Σιγά μην κεράσω κάτι τον Νικ, να συνεχίσει αυτό που κάνει!»

Γιώργος Κούβαρης
Γκιστ: «Σιγά μην κεράσω κάτι τον Νικ, να συνεχίσει αυτό που κάνει!»
Ο Τζέιμς Γκιστ μίλησε στην EuroLeague Greece για τη μεγάλη πρόκριση του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στα playoffs, στάθηκε τον Ρικ Πιτίνο που άλλαξε τελείως την εικόνα της ομάδας, αστειεύτηκε και αποθέωσε τον Νικ Καλάθη, ενώ είπε ότι θα μείνει ευχαριστημένος μόνο με το... τρόπαιο!

Τι σου είναι η ψυχολογία στον αθλητισμό...

Μέχρι πριν από δυόμισι μήνες o Τζέιμς Γκιστ έδειχνε εικόνα... παλαίμαχου στο παρκέ και μάλιστα είχε τεθεί στο τραπέζι και θέμα παραμονής του ή όχι στην ομάδα. Όμως, μετά την έλευση του Ρικ Πιτίνο και από τη στιγμή που συνολικά η ομάδα άρχισε να αφομοιώνει την φιλοσοφία του Αμερικανού προπονητή, άρχισε και ο ίδιος να ανεβάζει στροφές, να παίρνει ψυχολογία και σε κάθε ματς να παρουσιάζεται ολοένα και καλύτερος...

Ώσπου ήρθε το τελευταίο ματς της regular season κόντρα στην Μπουντούτσνοστ για να πραγματοποιήσει μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του στην EuroLeague και να βάλει το κερασάκι στην «πράσινη» τούρτα της πρόκρισης στα playoffs. Συγκεκριμένα τελείωσε το ματς με 23 πόντους έχοντας 6/7 δίποντα, 1/1 τρίποντο 8/12 βολές, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 τάπα και μόλις ένα λάθος σε λιγότερο από 20 λεπτά συμμετοχής.

«Νιώθω καλά. Δουλεύω πολύ και θέλω να κερδίζουμε. Δεν με ενδιαφέρει τίποτε άλλο» λέει ο Αμερικανός φόργουορντ/σέντερ στην EuroLeague Greece, ο οποίος στάθηκε στην αλλαγή προπονητή η οποία και το «κλειδί» για να παρουσιαστούν, τόσο ο ίδιος, όσο και συνολικά η ομάδα καλύτεροι: «Αναμφισβήτητα ο κόουτς Πασκουάλ είχε φτιάξει μια πολύ καλή ομάδα, αλλά φέτος δεν μπόρεσε να πάρει το καλύτερο από εμάς. Η έλευση του κόουτς Πιτίνο ήταν εκείνη που άλλαξε την κατάσταση, τόσο όσον αφορά τον τομέα της ψυχολογίας, όσο και στο αγωνιστικό κομμάτι. Γίναμε όλοι οι παίκτες μέρος του παιχνιδιού, η μπάλα ακούμπαγε περισσότερο στη ρακέτα και κάπως έτσι μπόρεσα και εγώ να ανεβάσω την απόδοσή μου».

«Μας είχαν ξεγραμμένους, αλλά εμείς πάντα το πιστεύαμε»

Ο Γκιστ επιβεβαίωσε αυτό που ήταν γνωστό. Μπορεί οι περισσότεροι να είχαν «ξεγράψει» τον Παναθηναϊκό, αλλά οι ίδιοι ουδέποτε έπαψαν να το πιστεύουν: «Εμείς πάντα το πιστεύαμε μέσα στα αποδυτήρια. Οι παίκτες, το προπονητικό τιμ, όλοι. Μπορεί όλοι όσοι ήταν εκτός ομάδας να μας είχαν ξεγράψει, αλλά εμείς δεν είχαμε ξεγράψει τους εαυτούς μας και πραγματικά πιστεύαμε ότι ήταν στο χέρι μας και μπορούσαμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση. Κανείς δεν περίμενε ότι θα φτάναμε σε αυτό το σημείο. Πλέον αυτά ανήκουν στο παρελθόν και πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Η regular season τελείωσε και πρέπει να επικεντρωθούμε στα playoffs. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας...»

Σε αντίθεση με πέρυσι και πρόπερσι, ο Παναθηναϊκός θα μπει στα playoffs έχοντας το μειονέκτημα και όχι το πλεονέκτημα έδρας. Πώς το αντιμετωπίζει αυτό ο Τζέιμς Γκιστ; «Έχουμε βρεθεί και στις δύο καταστάσεις. Τα δύο τελευταία χρόνια ήμασταν εμείς που είχαμε το πλεονέκτημα και όλοι έλεγαν, 'πάει, τελείωσε. Θα πάνε στο Final 4'. Όμως, όχι. Δεν είναι έτσι. Υπήρξαν και χρονιές που δεν είχαμε το πλεονέκτημα, αλλά το παλέψαμε πολύ και βρεθήκαμε κοντά στο Final 4 όπως για παράδειγμα όταν πήγαμε στα πέντε παιχνίδια, τόσο με την Μπαρτσελόνα, όσο και με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Δεν έχει σημασία το πλεονέκτημα. Σημασία έχει να είσαι εσύ έτοιμος...»

«Θα κεράσω τον Νικ μόνο αν πάρουμε το τρόπαιο»

Ο ίδιος δεν... αρκείται μόνο σε μια πρόκριση στο Final 4, αν και όπως είπε είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ: «Στόχος μου είναι να κερδίσω το τρόπαιο. Δεν μου αρκεί μόνο να πάμε στο Final 4. Φυσικά είναι το πρώτο για το οποίο θα παλέψουμε, αλλά στη συνέχεια δεν θέλω να μείνουμε μόνο στη συμμετοχή. Πριν αποσυρθώ θέλω να κρατήσω στα χέρια μου το τρόπαιο. Όμως έχω χρόνια μπροστά μου μέχρι να σταματήσω...»

Φυσικά η συζήτηση στράφηκε γύρω από τον Νικ Καλάθη και το φοβερό triple double, όπως επίσης και στις 18 ασίστ! Άραγε θα τον κεράσει κάτι που τον «τάισε» τόσες πολλές φορές στο ματς με την Μπουτνούτσνοστ ή έστω για το triple double; «Τίποτα! Πρέπει να συνεχίσει να παίζει έτσι και να μου δίνει ασίστ. Αν πάρουμε το τρόπαιο, τότε κάτι θα τον κεράσω! (Γέλια) Πολλά συγχαρητήρια για το triple double, είναι τεράστια τα όσα κάνει ο Νικ σε κάθε ματς.»

Όσο για τη σειρά με τη Ρεάλ; «Πρέπει να τους σταματήσουμε τους αιφνιδιασμούς και το transition παιχνίδι. Να περιορίσουμε τα μακρινά τους σουτ, γιατί διαθέτουν πολύ καλούς και ικανούς σουτέρ. Να είμαστε εμείς εκείνοι που θα ελέγξουμε τον ρυθμό. Δεν έχει σημασία που έχουμε χάσει δύο φορές. Η regular season τελείωσε. Tα playoffs είναι μια άλλη ιστορία...»