Saras: Ολόκληρη η ζωή του σε φόντο... πορτοκαλί! (pics & vids)

Αντωνία Σπανού
Saras: Ολόκληρη η ζωή του σε φόντο... πορτοκαλί! (pics & vids)
O Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έχει τα γενέθλια του, κλείνει τα 43 του χρόνια και μέσα σε αυτά έχει καταφέρει να γράψει μοναδική ιστορία στα παρκέ, είτε με την φανέλα που φορούσε, είτε πλέον με το κοστούμι του.

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους γεννήθηκε στις 5/3 του 1976 και 43 χρόνια μετά έχει καταφέρει να έχει δημιουργήσει μια τεράστια παρακαταθήκη στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και συνεχίζει να γράφει και να δημιουργεί κεφάλαια μπασκετικής ιστορίας. Σύνδεσε το όνομα του με «μαγικές» στιγμές, ένταση, τίτλους, επιτυχίες και τρόπαια που ενώνουν τις τελείες για να δημιουργηθεί το φόντο της ζωής του, πάντα σε φόντο πορτοκαλί.

Ένας «killer» παλαιάς κοπής, που λείπει σήμερα από τα ευρωπαϊκά παρκέ και κατάφερε σε όποιον προορισμό και να βρέθηκε, όποια φανέλα και να φόρεσε να γράψει ιστορία και να αποδείξει μέσα στο παρκέ ότι γεννήθηκε για να κάνει αυτό ακριβώς που έκανε. Να γίνει «μεγάλος».

Τίμησε πολλά χρώματα, βρέθηκε σε πολλούς διαφορετικούς προορισμούς, αγωνίστηκε με όλη την ψυχή του και το πάθος του και πλέον φοράει κοστούμι και κάθεται στην άκρη του πάγκου, πάντα ίδιος, πάντα παθιασμένος, πάντα νικητής. Η Euroleague Greece γυρίζει τον χρόνο πίσω στην διαδρομή του, καταγράφει τους σταθμούς και σας θυμίζει όλα όσα έχει καταφέρει ένας εκ των κορυφαίων, που είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε από κοντά και να τον απολαύσουμε εν δράσει.

  • ΕΙΧΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ, ΑΛΛΑ ΕΚΑΝΕ ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΗ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

«Έτρεχε και έτρεχε όλη την ώρα και έπρεπε μόνιμα να τον κυνηγάω». Η μητέρα του Σάρας είχε πει για τον ξανθό πιτσιρικά, που τον ήξερε όλη η γειτονιά. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους γεννήθηκε πριν από 43 χρόνια στο Κάουνας και από πολύ μικρός έδειξε ότι ένα πράγμα θα κάνει στην ζωή του. Μόλις 6 χρονών ήταν όταν ο πατέρας του τον πήγε στην πρώτη προπόνηση μπάσκετ και από τότε ερωτεύτηκε ένα άθλημα, που θα το τιμούσε όσο λίγοι.

Η γειτονιά που μεγάλωσε δεν ήταν και η καλύτερη, οι περισπασμοί ήταν πολλοί, γι' αυτό με τα καλά του και τα κακά του ο Σαρούνας έπρεπε να παραμείνει πιστός στον στόχο του, να συγκεντρωθεί και να δουλέψει για να ξεφύγει από το δύσκολο μέλλον που τον περίμενε. Αυτό προσπάθησαν και οι γονείς του, γι' αυτό και επέμειναν στις δυσκολίες που εμφανίστηκαν στον νεαρό γιο τους και πίστεψαν με όλη τους την ψυχή στο ταλέντο του.

Ο μικρός Σάρας είχε όνειρο να φορέσει την φανέλα της Ζαλγκίρις Κάουνας και να ζήσει στιγμές όπως εκείνες που έζησε όταν παρακάλεσε τον πατέρα του να τον πάει στο αεροδρόμιο για να περιμένει μέσα στο κρύο την αποστολή για να πανηγυρίσει το Διηπειρωτικό του 1986 και τα κατάφερε. Δούλεψε, πάλεψε, πήρε τις αποφάσεις του και έφτασε στο σημείο να ζει με τα όνειρα του.

Μεγαλώνοντας αποφάσισε ότι το καλύτερο για εκείνον θα ήταν να βρεθεί στην Αμερική για να συνεχίσει τις σπουδές του και να πάρει την καλύτερη ευκαιρία για το μπασκετικό του μέλλον. Το όνειρο της Αμερικής όμως άρχισε να θολώνει για τον Λιθουανό, αλλά το πιθανότερο ήταν ότι αυτό έγινε για το καλό του.

Το 1998 έθεσε την συμμετοχή του στο ντραφτ, αλλά η πορεία του στο NCAA δεν εντυπωσίασε ιδιαίτερα με αποτέλεσμα να μην επιλεχθεί και να επιστρέψει πίσω στα... πάτρια εδάφη για να ξεκινήσει την επαγγελματική του καριέρα και τελικά να κάνει τα απίστευτα να φαντάζουν... λογικά.

Ξεκίνησε από την Λιέτβους Ρίτας και την Ολύμπια Λιουμπιάνας, η πορεία του δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη και μετά από μόλις δύο χρόνια βρέθηκε στην Μπαρτσελόνα για να ξεκινήσει ουσιαστικά να βάζει τα... χρυσά κομμάτια στο παζλ της ζωής του.

  • Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ

Γρήγορα στην καριέρα του ο Σάρας θα βρεθεί πρωταγωνιστής και θα αρχίσει να κάνει αυτά που ήταν ικανός. Το 2000 φοράει τα «μπλαουγκράνα» και έχοντας δίπλα του τους καλύτερους αρχίζει να ζει το όνειρο του στην Βαρκελώνη. Οι τίτλοι δεν άργησαν να έρθουν, με αποκορύφωμα το 2003 όπου η Μπαρτσελόνα κατακτά πρωτάθλημα, κύπελλο και Ευρωπαϊκό, με τα όνειρα του Σάρας να αρχίζουν να παίρνουν μορφή στα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Όταν σάρωσε τα πάντα αποφάσισε να αλλάξει σταθμό και η... στάση που κατέβηκε δεν θα μπορούσε να είναι πιο πετυχημένη. Μέλος της... τεράστιας Μακάμπι Τελ Αβίβ και φορώντας μόλις δύο χρόνια την φανέλα της (2003 – 2005), ο Γιασικεβίστσιους σάρωσε όλους τους τίτλους και έγινε κομμάτι της ολόχρυσης ιστορίας που γράφτηκε στα κίτρινα.

Δύο συνεχόμενες μυθικές σεζόν για τους ισραηλινούς, που έκαναν triple crown και με τον Γιασικεβίτσιους να υπογράφει τις επιτυχίες και να γίνεται μέρος μιας τρελής επιτυχίας. Με την απίστευτη πορεία στην Ευρώπη να έχει μπει και να έχει βαρύνει απίστευτα το βιογραφικό του το ΝΒΑ φάνταζε ως η πιο καλή απόφαση για το μέλλον.

Έκανε την επιλογή του, δοκίμασε την τύχη του στον «μαγικό» κόσμο, αλλά το ΝΒΑ δεν ήταν για εκείνον και μετά από δύο χρονιές χωρίς κάποια ουσιαστική επιτυχία επέστρεψε στην Ευρώπη για να συνεχίσει από εκεί που είχε μείνει και να δημιουργήσει νέες ιστορίες και κατορθώματα.

Αυτό θα το έκανε πλέον ντυμένος στα πράσινα και φορώντας την φανέλα με το τριφύλλι. Εδώ στα μέρη μας τίποτα δεν άλλαξε την επιτυχημένη συνταγή που είχε δημιουργήσει ήδη ο Γιασικεβίτσιους μέχρι τότε και έτσι συνέχισε από εκεί που είχε μείνει. Στις 25 Σεπτεμβρίου του 2007 ανακοινώνεται από τον Παναθηναϊκό και η συνέχεια είναι η... γνωστή. Μεγάλα παιχνίδια και στιγμές γεμάτες επιτυχίες και τίτλους.

Σε τρία χρόνια «πρόλαβε» και κατέκτησε τρία πρωταθλήματα, δύο κύπελλα και μια Euroleague, ενώ ο ίδιος προσωπικά κατάφερε και πήρε το ευρωπαϊκό με τρεις διαφορετικές ομάδες δίνοντας στον όρο... επιτυχία νέα αίσθηση. Από εκεί και πέρα η συνέχεια είχε διάφορες επιστροφές, οι περισσότερες πετυχημένες, και όλα αυτά λίγο πριν κρεμάσει την φανέλα του και αφήσει στην άκρη τα αθλητικά του παπούτσια, κλειδώσει το ντουλάπι του, έχοντας μέσα έναν ολόκληρο θησαυρό.

Φανέλες με παράσημα, αμέτρητα τρόπαια, μοναδικές πανέμορφες στιγμές, λόγια που είπαν οι καλύτεροι για εκείνων και άπαντες να κάνουν βαθιά υπόκλιση σε έναν μαέστρο του αθλήματος.

  • ΦΟΡΑΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΥΜΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ

Το 2014 ο Σάρας τερμάτισε μια τεράστια καριέρα, για να ξεκινήσει μια νέα, η οποία θα είχε το ίδιο γλυκιά γεύση με την αρχή της. Πλέον, μπορεί να μην φοράει σορτσάκι και φανέλα, αλλά νιώθει το ίδιο άνετα μέσα στο φανταχτερό κοστούμι του. Πήρε έναν νέο δρόμο και συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε. Σκληρή δουλειά και επιτυχίες συνεχίζουν να τον ορίζουν και αυτό δεν αλλάζει.

Από βοηθός βρέθηκε πρώτος προπονητής στον πάγκο της Ζάλγκιρις Κάουνας και φροντίζει να αποδεικνύει ότι είναι φτιαγμένος για τα δύσκολα. Κάθε ώρα, κάθε ημέρα, κάθε χρόνο γίνεται καλύτερος ξεπερνώντας πολλές φορές όσα θα μπορούσε ο πιο αισιόδοξος οπαδός να φανταστεί. Η ομάδα του με εκείνον «μαέστρο» επέστρεψε σε Final 4 και οι στιγμές που έζησαν οι Λιθουανοί ήταν μοναδικές. Το δικό τους παιδί είναι στον πάγκο και βγάζει όλο το πάθος που κρύβουν μαζεμένο στην καρδιά τους, προσπαθώντας να το περάσει και στους παίκτες της ομάδας.

Ο Σαρούνας έχει καταφέρει να έχει δικό του κεφάλαιο ιστορίας στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και εκείνο θα... τον ευχαριστεί πάντα γι' αυτό.