Κλάιμπερν: Πέρυσι καθιερώθηκε, φέτος εκτοξεύεται!

Κλάιμπερν: Πέρυσι καθιερώθηκε, φέτος εκτοξεύεται!

Αντωνία Σπανού
Κλάιμπερν: Πέρυσι καθιερώθηκε, φέτος εκτοξεύεται!
O Ουίλ Κλάιμπερν πέρυσι κατάφερε και καθιερώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο και φέτος έχει βαλθεί να τρελάνει κόσμο με τις εξαιρετικές του εμφανίσεις.

Από εκεί που έμεινε πέρυσι συνέχισε φέτος την εντυπωσιακή του πορεία στην Euroleague o Κλάιμπερν. Ο παίκτης της ΤΣΣΚΑ είναι εκπληκτικό, κάνει απίστευτη σεζόν και δείχνει ότι είναι πανέτοιμος να ηγηθεί και να φυσικά να πρωταγωνιστήσει στην διοργάνωση.

«Ήμουν ερωτευμένος με το παιχνίδι. Στην τελευταία μου χρονιά στο σχολείο, δεν έπαιζα πολύ και αυτό έγινε κίνητρο, ήθελα να αποδείξω σε πολύ κόσμο ότι έκανε λάθος και κλείστηκα σε ένα γυμναστήριο για να γίνω καλύτερος. Έχω μεταμορφωθεί».

Αυτά ήταν τα λόγια του σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο επίσημο σάιτ της Euroleague και είναι φανερό γιατί κάθε του σεζόν είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Έχει φροντίσει να εντυπωσιάσει και το κάνει με απόλυτη συνέπεια.

Ο Κλάιμπερν γεννήθηκε στις 17 Μαϊού του 1990 και ήδη πρόλαβε και βρέθηκε στο πρώτο Final 4 της καριέρας του με τα βήματα του να είναι γεμάτα... υπομονή. Η πορεία του δεν διαφέρει ιδιαίτερα από των πιο πολλών Αμερικανών, που ψάχνουν το όνειρο τους μακριά από την πατρίδα τους.

Μετά το κολέγιο και το όνειρο του ΝΒΑ, που δεν ευδοκίμησε το 2013, ξεκίνησε η ευρωπαϊκή πορεία και μαζί ένα σερί υπερβάσεων.

Η μια χρονιά ακολουθούσε την άλλη και μαζί και ερχόταν η εμπειρία και το… έδαφος για καλύτερα και πιο δυνατό άλματα. Από την Ουλμ και το γερμανικό πρωτάθλημα, ο Κλάιμπερν βρέθηκε στο Ισραήλ και την Χάποελ Χολόν.

«Δεν είχα βγει ποτέ έξω από την Αμερική, μέχρι που πήρα το αεροπλάνο να πάω να υπογράψω στην Ουλμ. Δεν ξέρω καν πως είχα διαβατήριο, γιατί δεν ποτέ δεν είχα πάει πουθενά. Ήμουν νευρικός, αλλά παράλληλα είχα πάει ήδη στο κολέγιο, οπότε ήταν λογικό».

Εκεί δεν χρειάστηκε πολύ για να δείξει ότι το επίπεδο του είναι για...παραπάνω και μόλις σε μια σεζόν και με μέσο όρο 20.9 πόντους αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ της λίγκας και φυσικά απέδειξε ότι χρειάζονταν μόλις μια ευκαιρία για να κάνει το παραπάνω βήμα στην καριέρα του, αλλά και στο παιχνίδι του.

Αυτή η ευκαιρία άκουγε στο όνομα Νταρουσάφακα. Οι Τούρκοι δίνοντας αρκετά χρήματα για εκείνον, τον έκαναν δικό τους και του έδωσαν την ευκαιρία να συστηθεί με τον καλύτερο τρόπο στο ευρύ ευρωπαϊκό κοινό.

Την σεζόν 2016/17 ο Κλάιμπερν φόρεσε τα… πράσινα και έκανε αυτό που ήξερε καλύτερα. Ακόμα μια υπέρβαση. Ο Ντέιβιντ Μπλατ τον είδε, τον εμπιστεύτηκε, του έδωσε την ευκαιρία και εκείνος φρόντισε να τον βγάλει ασπροπρόσωπο.

«Έγινε τόσο ξαφνικά, ακόμα δεν ξέρω πως έγινε. Η Νταρουσάφακα είχε έναν παίκτη που κατέληξε στο ΝΒΑ. Ήμουν στην αγορά και είχα καλή επαφή με τον προπονητή μου στην Χόλον, τον Σαμίρ. Έκανε ένα τηλεφώνημα και το επόμενο που ξέρω είναι ότι με καλούσε ο Μπλατ.

Η ευκαιρία που μου έδωσε ο Μπλατ ήταν το καλύτερο. Μου έδωσε ελευθερία να παίξω το παιχνίδι μου, δεν με περιόρισε. Είμαι ευγνώμον για αυτό. Ήταν τέλεια».

Στην πρώτη του σεζόν στην Euroleague και με την διοργάνωση στην πιο απαιτητική μορφή της ο Αμερικανός έπαιξε 34 παιχνίδια, αγωνίστηκε κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης για τα playoffs και οι αριθμοί του ήταν εντυπωσιακοί.

Τέλειωσε την σεζόν με 13 πόντους κατά μέσο όρο και 5.11 ριμπάουντ, ενώ είχε 28.9% στο τρίποντο και μαζί με τους αριθμούς του εξέλιξε το όνειρο για το βήμα παραπάνω.

Αυτό το βήμα δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο, αφού η ΤΣΣΚΑ αποφάσισε να εμπιστευθεί τον Ουίλ και να του δώσει την δυνατότητα για πρώτη φορά στην καριέρα του να κάνει πρωταθλητισμό. Αυτές οι ευκαιρίες έρχονται μια φορά στην ζωή και οφείλεις να είσαι πανέτοιμος και ο Κλάιμπερτ ήταν.

«Ένοιωσα τιμή όταν έμαθα για την ΤΣΣΚΑ. Ο κόουτς Ιτούδης μου μίλησε ευθέως, μου είπε τι περίμενε από εμένα και πρέπει να το σέβεσαι αυτό. Μου είπε ότι μερικές φορές θα είναι δύσκολο, αλλά θα ήμουν οκ. Απλά ήθελα να βοηθήσω να συνεχιστεί η κληρονομιά της ΤΣΣΚΑ».

ΠΕΡΥΣΙ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ, ΦΕΤΟΣ ΕΚΤΟΞΕΥΕΤΑΙ

Ο Κλάιμπερν έχει παλέψει για κάθε λεπτό που περνά στο παρκέ και αυτό φαίνεται. Έχει αλλάξει επίπεδο στο παιχνίδι και φέτος μοιάζει σαν να είναι η χρονιά του.

«Μου αρέσει να καρφώνω. Δίνει ενέργεια και τους ανεβάζει όλους, τον κόσμο, την ομάδα. Είναι σπουδαίο συναίσθημα», θα δηλώσει ο φόργουορντ της ΤΣΣΚΑ, αλλά δεν περιορίζει τον εαυτό στα καρφώματα. Οι αριθμοί του είναι εντυπωσιακοί και μαζί και οι εμφανίσεις του με τους Ρώσους.

Σε 16 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί, καθώς έχασε το πρώτο του στην διοργάνωση κόντρα στην Μπασκόνια, έχει 28:18'' λεπτά κατά μέσο όρο στο παρκέ και σε αυτά σκοράρει 14.8 πόντους με 59.7% στα δίποντα, 31.6% στα τρίποντα, 7.1 ριμπάουντ, 1.5 ασίστ, 1.2 κλεψίματα και μαζεύει κατά μέσο όρο 20 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως μόλις μια φορά είχε μονοψήφια αξιολόγηση, την τρίτη αγωνιστική κόντρα στην παλιά του ομάδα, ενώ έχει σπάσει τα κοντέρ στο ματς με τον Παναθηναϊκό, που είχε 24 πόντους, 10 ριμπάουντ, 2 ασίστ και ένα κλέψιμο.

Μέσα στο 2018 έσπασε 7 προσωπικά ρεκόρ σε αντίστοιχες κατηγορίες της διοργάνωσης δείχνοντας ξεκάθαρα τι είναι ικανός να κάνει.

Η πορεία του έχει εντυπωσιακή εξέλιξη, κάνει ακόμα μια καλύτερη σεζόν και μένει να παρακολουθήσει ολόκληρη η μπασκετική Ευρώπη που μπορεί να φτάσει.