Λίλαρντ: Όταν η λέξη «clutch» χάνει τη σημασία της! (vids)

Λίλαρντ: Όταν η λέξη «clutch» χάνει τη σημασία της! (vids)

Νίκος Καρφής
Λίλαρντ: Όταν η λέξη «clutch» χάνει τη σημασία της! (vids)

bet365

O Nτάμιαν Λίλαρντ πρόσθεσε στη λίστα των «θυμάτων» του και τους Ουόριορς και το gazzetta.gr υποκλίνεται στον παιχταρά των Μπλέιζερς που έχει πάει σε άλλο επίπεδο τον όρο «clutch», μαζεύοντας όλα τα μεγάλα σουτ της καριέρας του.

Όταν η μπάλα ζυγίζει τόνους, όταν όλα διαλύονται γύρω σου, όταν το ματς βρίσκεται στην... κόψη του ξυραφιού, ξέρεις ποιος είναι ο ανθρωπός σου.

Ο Ντάμιαν Λίλαρντ από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στη λίγκα, έδειξε στον κόσμο πως το... λέει η ψυχούλα. Ξέρει να παίρνει την ευθύνη σε δύσκολες καταστάσεις και να χαρίζει τη νίκη στην ομάδα του.

100% Επιστροφή* χρημάτων στον αγώνα Ουέσκα – Μπέτις! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Ο ηγέτης των Μπλέιζερς, ξέρανε και τους πρωταθλητές Ουόριορς με clutch shot και έδωσε την ευκαιρία στο gazzetta.gr να μαζέψει όλα τα μεγάλα σουτ της καριέρας του. Θα χαθεί το μέτρημα.

Πόσοι παίκτες μπορούν να φτιάξουν TOP 15 με winning shots η clutch shots σε μόλις 8 χρόνια καριέρας στο ΝΒΑ; Γυρίσαμε τον χρόνο πίσω και θα αφήσουμε την εικόνα να μιλήσει, αφού ο Dame ξέρει να τα... στάζει και να διαλύει τους αντιπάλους.

Η αρχή έγινε στις 12 Νοέμβρη του 2012, εκεί όπου σκότωσε τους Ρόκετς. Ένα μήνα μετά ήταν η σειρά των Χόρνετς να καταλάβουν τι εστί Λίλαρντ. Με 4.4 δευτερόλεπτα για τη λήξη ο Λίλαρντ είναι στη γραμμή για να πάρει την επαναφορά. Μπαίνει στο παρκέ, ξαναπαίρνει γρήγορα την μπάλα στα χέρια του και… μπαμ! Σκοράρει το νικητήριο σουτ για το 95-92. Μία από τις πιο όμορφες αναμνήσεις του στην rookie του σεζόν στη λίγκα μαζί με το βραβείο του rookie of the season.

Πάλι οι καημένοι οι Χόρνετς θα την... πληρώσουν. Με τρίποντο στις 10 Μάρτη, δείχνει ότι δεν αστειύεται.. Έχει αρχίσει να φτιάχνει το όνομα του για να πάρουν σειρά και οι Σανς. Βέβαια αυτή τη φορά το μενού δεν έχει τρίποντο, αλλά μπάσιμο για το 90-89 στις 11 Νοέμβρη του 2013. Ο Λίλαρντ έχει κρύο αίμα και το αποδεικνύει για άλλη μια φορά.

Ήρθε η ώρα για το διάστημα που τρόμαξε όλο το ΝΒΑ. Από τις 7 ως και τις 17 Δεκεμβρίου του 2013, καθάρισε 3 διαφορετικούς αντιπάλους. Μέσα σε 10 μέρες σκότωσε Μάβερικς, Πίστονς και Καβς. Αρχικά ισοφαρίζει σε 106-106 τους Μάβερικς, 2 δευτερόλεπτα πριν το τέλος και κάνει το χρέος του πριν ο Έλις δώσει τη νίκη στο Ντάλας.

Στη συνέχεια στις 15 Δεκέμβρη πηγαίνει μέσα στο Ντιτρόιτ και τους αφήνει όλους παγωτό με πολύ δύσκολο καλάθι κόντρα στους Πίστονς. Δυο μέρες μετά θα το ξανακάνει. Εκτός έδρας παιχνίδι στο Κλίβελαντ. Ο Λίλαρντ μιλάει και πάλι στο τέλος. Παίρνει την ευθύνη, ρίχνει την τρίποντη «βόμβα» και... γεια σας!

Φτάνουμε στα playoffs του 2014. Game 6, σειρά με τους Ρόκετς στο 3-2 υπέρ των Μπλέιζερς, όμως το Πόρτλαντ είναι έτοιμο να βγει knockout, αφού οι ρουκέτες προηγούνται με 98-96 και ετοιμάζονται για το 3-3. Το 7ο παιχνίδι θα παιζόταν στο Χιούστον, άρα εκεί θα ήταν δύσκολα τα πράγματα για αυτόν και την ομάδα του. Και λέμε θα παιζόταν, επειδή δεν παίχτηκε ποτέ, αφού ο Λίλαρντ δεν ήταν διατεθειμένος να ρισκάρει. Επαναφορά με 0.9 στο ρολόι. Για τους περισσότερους δύσκολο έως ακατόρθωτο. Για τον Λίλαρντ όμως είναι πολύ εύκολο. Παίρνει το τρίποντο και τη στέλνει συστημένη στο διχτάκι. Η πρόκριση μόλις είχε πάει στο Πόρτλαντ! Mέχρι και ο εκφωνητής παραδέχεται τα... cojones του Λίλαρντ. Για άλλη μια φορά ο Dame είχε κάνει το κομμάτι του στο τέλος!

Το 2014 θα κλείσει υπέροχα για τον «Dame». Πάλι θα μετρήσουμε 2... θύματα μέσα σε λίγες μέρες. Αρχικά οι Σπερς στις 14 Δεκέμβρη. Lay-up για να στείλει το ματς στην παράταση, τρίποντο ισοφάριση για να το πάει σε δεύτερη παράταση και τελικά να σταματήσεις στους 43 στην τρίτη παράταση ως νικητής!

Η λίστα είναι μεγάλη και οι ομάδες που βλέπουν... εφιάλτες μαζί του είναι πολλές όπως θα διαπιστώσετε στην πορεία. Κατα χρονολογική σειρά από το παλαιότερο προς το πιο πρόσφατο θα δείτε clutch shots με Θάντερ, Νάγκετς, Λέικερς και Σανς.

Tην φετινή σεζόν συνεχίζει να δικαιολογεί την ταμπέλα του clutch παίκτη. Το ξεκίνημα έγινε με το Ορλάντο στην 29 Νοέμβρη. Στο συγκεκριμένο ματς πέτυχε 10 τρίποντα, ενώ σκόραρε κρίσιμο καλάθι 54 δευτερόλεπτα πριν το τέλος για το 113-110, αλλά και σημαντική βολή για να κλειδώσει το ματς.

Λίγες μέρες αργότερα ήρθε η σειρά των Μάβερικς να δουν τι σημαινει Λίλαρντ. Αν και ο Λούκα Ντόντσιτς έβαλε ένα απίστευτο τρίποντο από τη γωνία για να στείλει το ματς στην παράταση, ο Λίλαρντ ήταν αυτός που μίλησε στο τέλος και με παλικαρίσιο lay-up, έδωσε αέρα 3 πόντων, 33 δευτερόλεπτα πριν το τέλος της παράτασης. Αυτό έφτανε για να φτάσουν στη νίκη οι Μπλέιζερς. Ο Dame είχε 33 στο ματς.

Πάμε τώρα και στο περίφημο νικητήριο σουτ κόντρα στους Ουόριορς. Είναι το clutch shot με τα πολλά... cojones, αφού η ομάδα του έχανε στην παράταση με 107-109. Όμως άλλαξε την μπάλα με τον Αμίνου και το «μπουμπούνισε», 5 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη της παράτασης.

Για να φτάσουμε στην δεύτερη μέρα του 2019. To Πόρτλαντ χάνει με 103-99 από τους Κινγκς, 50 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη. Παιχνιδάκι για τον Ντάμιαν. Με δύο παρόμοια lay-up στέλνει το ματς στην παράταση. Εκεί βάζει και πάλι την υπογραφή του και οι Μπλέιζερς δραπετεύουν με ένα τεράστιο διπλό από το Σακραμέντο.

Χάσαμε το μέτρημα με τα πολλά clutch shots του Dame. Aυτή η λίστα συνεχώς θα μεγαλώνει γιατί ο τύπος με το Νο.0 στην πλάτη είναι «καθηγητής» σε οριακές καταστάσεις. Του αρέσει η πίεση και ξέρει να επιβιώνει μέσα σε αυτή.

Ανυπομονούμε για την επόμενη φορά που θα το «μπουμπουνίσει» στο τέλος και θα δείξει το περίφημο «It's Lillard Time»!

Σίγουρα όταν σταματήσει την καριέρα του θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 10 κορυφαίους clutch παίκτες όλων των εποχών. Σκεφτείτε πως είναι μόλις 28!

 

NBA Τελευταία Νέα