Ο Πλιάτσικας «ξανασυστήνεται» ως στόπερ και όχι μόνο

Δημήτρης Ρούσσος
Ο Πλιάτσικας «ξανασυστήνεται» ως στόπερ και όχι μόνο

bet365

Ο Βασίλης Πλιάτσικας έχει κερδίσει θέση βασικού στο κέντρο άμυνας της Λαμίας, που «τρέχει» ένα σερί αήττητου και δείχνει την ανταγωνιστικότητά της, με τον ίδιο να το χαίρεται, να αισιοδοξεί και να το... φιλοσοφεί και λίγο σχετικά με την καριέρα και το ποδόσφαιρο.

Μπάγερν - ΑΕΚ! Με υψηλές αποδόσεις και 220+ ειδικά στοιχήματα! (21+)

Πόσο απέχει η Γερμανία από τη Φθιώτιδα; Η χιλιομετρική απόσταση είναι μεγάλη, αλλά στις εντυπώσεις του Πλιάτσικα όταν βρίσκεται στο γήπεδο υπάρχουν κοινά σημεία, παρόμοιες καταστάσεις.

Όταν ο Μάκης Χάβος τον είδε (επιτέλους) υγιή, αρκετό καιρό μετά τον τραυματισμό του και με τη διαδικασία επανόδου να έχει ολοκληρωθεί, έτριψε τα χέρια του από ικανοποίηση. Μετά κοίταξε τον άξονα και είδε το δίδυμο Μπλάζιτς-Δημούτσο. Ο Σέρβος συνέχιζε ακούραστα στον ίδιο ρόλο με πέρυσι, «μηχανάκι» στο κέντρο και σύνδεσμος της άμυνας με την επίθεση, ενώ ο Έλληνας χαφ μπήκε με «φόρα» και κέρδισε εξαρχής θέση βασικού.

Άρα; Ο Πλιάτσικας δήλωνε «παρών», αλλά η χημεία στον άξονα δεν έπρεπε να χαλάσει. Εκεί έπαιξε ρόλο και η ιδιότητα του Πλιάτσικα ως «πολυεργαλείο». Στη Σάλκε (2009-2013) για πρώτη φορά έπαιξε ως στόπερ, μετά την εμπειρία στην ΑΕΚ από το 2005 ως το 2009, όπως και στη Ρουμανία (Άστρα Γκιουργκιού 2014/15) και στη Σλόβαν Μπρατισλάβας (2016/17) έμαθε να παίζει δεξί μπακ. Εξ ορισμού χρήσιμος δηλαδή σε μια ομάδα που θέλει σταθερή άμυνα.

Ο Χάβος τον δοκίμασε στο κέντρο της άμυνας, δίπλα στον Αντέτζο. Ο Νιγηριανός ήταν η δύναμη, ο 30χρονος (14/04/88) η ταχύτητα της γραμμής. Η δοκιμή με την ΑΕΛ έπιασε, με την πρώτη νίκη στη Super League να θυμίζει στη Λαμία τον κανόνα πως «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει». Έτσι πορεύτηκαν οι Φθιωτοί κι απέναντι στον Λεβαδειακό. Ξανά νίκη, με τον Πλιάτσικα στην άμυνα.

«Για μένα είναι σημαντικό όσο μεγαλώνω να παίζω περισσότερο ως κεντρικός αμυντικός. Είναι τελικά η θέση που μου αρέσει περισσότερο, νομίζω μου ταιριάζει, είχα παίξει και στο εξωτερικό εκεί και θέλω να τα δίνω όλα και να βοηθάω την ομάδα, αυτό είναι το πιο σημαντικό για μένα. Άλλωστε στα χαφ για να κάνεις καλή δουλεια χρειάζεται να έχεις καλό ρυθμό με συνεχόμενους αγώνες, κάτι που μου έλειψε τα τελευταία χρόνια. Μου αρέσει να βλέπω το γήπεδο από… πίσω, αυτή τη στιγμή είναι η καλύτερη θέση για μένα».

«ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΠΙΑ “ΠΑΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΛΑΜΙΑ” ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ»

Όσο τα αποτελέσματα διαδέχονται το ένα το άλλο, τόσο περισσότερο βρίσκει η ομάδα τον χαρακτήρα της. «Αυτό ήταν που έλειψε περισσότερο στο ξεκίνημα της σεζόν, πριν την αλλαγή προπονητή. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι το ψυχολογικό. Έπρεπε να καταλάβουμε ότι είμαστε πολύ καλή ομάδα κι αφού έγινε κατανοητό μεταξύ μας, πλέον είναι πιο εύκολο να το καταλάβουν και οι υπόλοιποι», δηλώνει ο ίδιος, εμφανώς ικανοποιημένος από την εξέλιξη της σεζόν μέχρι τώρα, με τους «κυανόλευκους» στις εντολές του Χάβου. «Πλέον έχουμε αγωνιστική ταυτότητα, όλες οι ομάδες παραδέχονται πως απέναντί μας θα έχουν δύσκολο έργο. Δεν σκέφτονται πως θα πάρουν ένα εύκολο τρίποντο. Είμαστε πολύ ανταγωνιστικοί και θα τους δυσκολέψουμε όλους, είτε στη Φθιώτιδα είτε εκτός έδρας».

Είναι γεγονός πως έξι συνεχόμενοι αγώνες δίχως ήττα συνιστούν «συνταγή» επιτυχίας για μια ομάδα με στόχο την παραμονή. Εξίσου σημαντικό είναι αυτή η ομάδα να μην επαναπαύεται και να έχει παίκτες έτοιμους για μάχη. Ο ίδιος ο Πλιάτσικας τα επιβεβαιώνει αμφότερα, αφού δεν βλέπει δα κανείς τη Λαμία να απέχει και πολύ από την επικίνδυνη ζώνη. Με 10 βαθμούς, πέντε περισσότερους από τον 14ο Αστέρα, που υποδέχονται την προσεχή αγωνιστική (11/11, 19:00), μπορούν απλά να αισιοδοξούν.

«Η ομάδα δεν ξεκίνησε καλά, αλλά με την έλευση του καινούργιου προπονητή έχει βρει τον δρόμο της. Στην αρχή ζοριστήκαμε λίγο, μέχρι να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Από κει και πέρα χρειάζεται προσπάθεια ακόμα, έχουμε βρει τη χημεία μας, αλλά έχουμε δρόμο ακόμα, η μάχη για την παραμονή θα κρατήσει ως το τέλος».

«ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΠΩΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ… ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΖΟΜΑΙ»

Όπως λοιπόν η Λαμία «ξανάρθε» στο πρωτάθλημα, μετά το νωθρό ξεκίνημα και την εικόνα ομάδας καταδικασμένης να υποβιβαστεί, ειδικά σε μια σεζόν που πέφτουν τρεις και… βλέπουμε, έτσι «εμφανίστηκε» ξανά και ο Βασίλης Πλιάτσικας. Έφυγε από τη Super League το 2009 και γύρισε το 2017 για λογαριασμό του Πανιώνιου. Τρόπος του λέγειν, αφού έπαιξε μόλις μια φορά, πριν κατηφορίσει στα Χανιά και τον Πλατανιά.

Εκεί η σεζόν ξεκίνησε μέτρια και συνεχίστηκε καταστροφικά, με τους Κρητικούς να αποχαιρετούν την κατηγορία ουσιαστικά πριν το τέλος του πρώτου γύρου. Ο ίδιος παρακολουθούσε ως τραυματίας την καθοδική πορεία και από ένα σημείο κι έπειται κλήθηκε να βρει την επόμενη ομάδα του. Η Λαμία του άνοιξε την «πόρτα» και του έδωσε την ευκαιρία του come-back, αλλά μαζί του πήρε στο ΔΑΚ και την ατυχία.

«Τραυματίστηκα στο πρώτο φιλικό του καλοκαιριού με τα Γιάννενα και να χάσω τα υπόλοιπα παιχνίδια, μένοντας πίσω απ’ όλες τις απόψεις. Από κει και πέρα με την καθημερινή δουλειά και τη σκληρή προπόνηση πίστευα ότι θα πάρω την ευκαιρία μου, όπερ και εγένετο. Πλέον νιώθω μια χαρά». Αυτό το τελευταίο επιβεβαιώνεται από τους αριθμούς. Από τα 12 λάθη με ΑΕΛ και Λεβαδειακό στα 2 με τον ΠΑΣ Γιάννινα, που σε συνδυασμό με τα τρία κλεψίματα, τις τρεις επεμβάσεις και την εξαιρετική δουλειά απέναντι πότε σε Αθανασιάδη, πότε σε Μυστακίδη, δείχνει πως ο ίδιος βρίσκει προοδευτικά τον εαυτό του σαν στόπερ.

«Τα τελευταία χρόνια μου συμβαίνει συνέχεια να έχω καλά διαστήματα και μετά άσχημα. Είτε στο εξωτερικό, είτε στην Ελλάδα μετά την επιστροφή μου πέρυσι στον Πλατανιά, που ξεκινήσαμε καλά τη σεζόν και στη συνέχεια τραυματίστηκα. Κάθε φορά που ξαναπαίζω είναι σαν την πρώτη φορά. Για τον κόσμο είναι διαφορετικό, που ξαφνικά με βλέπει και λέει “που ήταν αυτός, πότε ξανάρθε”. Για μένα είναι πολύ σημαντικό να επανέρχεσαι κάθε φορά στο ίδιο σημείο που ήσουν πριν».

«ΔΕΝ ΘΑΥΜΑΖΩ ΠΙΑ ΠΑΙΚΤΕΣ, ΟΙ ΠΙΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΛΟΙ»

Η σεζόν του Πλιάτσικα στη Λαμία προχωράει, αλλά το μυαλό δεν «ξανοίγεται». Οι παραστάσεις εξάλλου λειτουργούν σωρευτικά και αλλιώς ήταν ο 21χρονος που έφευγε για τη Γερμανία και τη Σάλκε, αλλιώς ο 30χρονος που ξέρει τα κατατόπια και παίζει -και- με την εμπειρία του. «Προσπαθώ πια να έχω λιγότερο άγχος, είμαι 30 χρονών και αντιμετωπίζω το ποδόσφαιρο τελείως διαφορετικά συγκριτικά με το παρελθόν». Συνολικά νιώθει να έχει αλλάξει, αφού και στην ερώτηση ποιους θαυμάζει, με την ελπίδα να… ξετρυπώσουμε κάποιον στόπερ ή ακόμα καλύτερα κάποιον χαφ που γύρισε πίσω, δίνει μια απάντηση πρωτότυπη.

«Πιτσιρικάς θαύμαζα αρκετούς παίκτες, το αγωνιστικό στυλ κυρίως. Πλέον μεγαλώνοντας πιστεύω πως είναι πρότυπα οι παίκτες που έχουν άψογη συμπεριφορά εκτός γηπέδου. Έτυχε να παίξω σε Ελλάδα κι εξωτερικό με σπουδαίους ποδοσφαιριστές, μόνο στην ΑΕΚ συνάντησα τον Έμερσον, τον Λυμπερόπουλο, τον Ζήκο, τον Αρουαμπαρένα, παίκτες που σήκωσαν το EURO 2004 . Το πιο δύσκολο, αυτό που θαυμάζω είναι το πόσο απλός είναι ένας σπουδαίος παίκτης. Παίζεις μπάλα, οκ, κάνεις τη δουλειά σου στο γήπεδο, αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι να δίνεις μια καλή εικόνα όταν βρίσκεσαι έξω απ’ αυτό». Εκεί καταλήγει και ακούγοντας έναν άνθρωπο που αναθεωρεί για το άθλημα, για τις θέσεις, για πολλά πράγματα, τείνουμε να τον ακούσουμε προσεκτικά.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα