Τζιανλούκα Φέστα: Ξέρει από προκλήσεις (pics)

Τζιανλούκα Φέστα: Ξέρει από προκλήσεις (pics)

Θοδωρής Βασίλης
Τζιανλούκα Φέστα: Ξέρει από προκλήσεις (pics)

bet365

Ο Τζιανλούκα Φέστα είναι ο νέος προπονητής της ΑΕΛ και το gazzetta.gr κάνει αναδρομή στην καριέρα του 49χρονου τεχνικού που ψάχνει την ευκαιρία του.

ΠΑΟΚ – Αρης με πριμ 5%*, ακόμα καλύτερες αποδόσεις και 100+ ειδικά στοιχήματα! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Γέννημα θρέμα της Κάλιαρι, ο Σαρδήνιος Τζιανλούκα Φέστα ξεκίνησε την καριέρα του από την τοπική ομάδα αγωνιζόμενος ως κεντρικός αμυντικός αλλά και ως δεξί μπακ. Οι εμφανίσεις του δεν πέρασαν απαρατήρητες και αναγκάζει την Ίντερ το καλοκαίρι του 1993 να τον κάνει δικό της με τον Φέστα να γίνεται μαζί με τον σπουδαίο Ντένις Μπέργκαμ ένα από τα νέα αποκτήματα των «νερατζούρι».

Στο Μιλάνο όμως τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα και με τον τοτέμ Μπέργκομι στα μετόπισθεν ο Φέστα ξεκινάει μόλις τέσσερις φορές και αναγκάζεται να μετακομίσει στην Ρόμα. Στην ιταλική πρωτεύουσα παίρνει τις ευκαιρίες του και δείχνει την αξία του αναγκάζοντας την Ίντερ να τον φέρει πίσω στο «Μεάτσα» δίνοντάς του φανέλα βασικού.

Μετά από μια γεμάτη τριετία και το με το άνοιγμα των αγορών ελέω του νόμου Μποσμάν ο Φέστα γίνεται ένας από τους πρώτους Ιταλούς που μετακομίζουν στην Premier Leaguε για λογαριασμό της Μίντλεσμπρο. Στο «Riverside» εδραιώνεται, φτάνει στο σημείο να φορέσει το περιβραχιόνιο και γίνεται είδωλο για τον κόσμο της ομάδας, παραμένοντας στην ομάδα ακόμα και με τον υποβιβασμό της.

Μετά από έξι χρόνια παραμονής στο Νησί (με μια μικρή στάση στην Πόρτσμουθ) αποφασίζει να επιστρέψει στην αγαπημένη του Σαρδηνία και την Κάλιαρι βοηθώντας του «rossoblu» να πάρουν την άνοδο στην μεγάλη κατηγορία. Αφού ολοκλήρωσε τον κύκλο του στην Κάλιαρι συνέχιζε να παίζει ποδόσφαιρο στις μικρότερες κατηγορίες πριν κρεμάσει τα παπούτσια του στην Σανλούρι το 2009.

Το μικρόβιο του ποδοσφαίρου όμως δεν θα μπορούσε να τον εγκαταλείψει και αποφάσισε να συνεχίσει από άλλο πόστο αυτό του προπονητή. Τον Απρίλιο του 2010 παίρνει την θέση του βοηθού προπονητή στην Κάλιαρι, ενώ την επόμενη διετία αναλαμβάνει την δεύτερη ομάδα.

Μετά το αγροτικό του ήρθε η ώρα για το μεγάλο βήμα ως πρώτος προπονητής και τον Ιούνιο του 2012 αναλαμβάνει τις τύχες της Λουμεζάνε, ομάδα της Serie C (τρίτη κατηγορία). Η πρώτη του εμπειρία δεν πάει τόσο καλά και τον Μάρτιο του 2013 βλέπει την πόρτα της εξόδου.

Οι φήμες για Λιντς

Τον Ιανουάριο του 2014 ο Φέστα εμφανίζεται στο προπονητικό κέντρο της Λιντς με τις φήμες να τον θέλουν να αποτελεί τον εκλεκτό του τότε ιδιοκτήτη της ομάδας, Μάσιμο Τσελίνο, ο οποίος είχε πουλήσει την Κάλιαρι για να πάρει τα «παγώνια». Τελικά, μετά και από την αντίδραση του κόσμου ο Φέστα δεν αναλαμβάνει ποτέ κι επιστρέφει στην Σαρδηνία περιμένοντας την ευκαιρία του.

Αυτή θα έρθει τον Απρίλιο του 2015 όταν ο Ζντένεκ Ζέμαν θα παραιτηθεί από τον πάγκο της Κάλιαρι με τον Φέστα σε μια αποστολή αυτοκτονίας να προσπαθεί να σώσει την αγαπημένη του Κάλιαρι από τον υποβιβασμό. Παρά το γεγονός ότι η ομάδα του κάνει κάποιες νίκες ο υποβιβασμός δεν αποφεύγεται και ο Φέστα αποχωρεί.
Το Νοέμβριο του 2015 γίνεται ο νέος προπονητής της Κόμο στην Serie B αλλά τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά και με την ομάδα ουραγό βλέπει την πόρτα της εξόδου το Μάρτιο του 2016.

Από το 2016 περιμένει τη νέα του ευκαιρία και ο Αλέξης Κούγιας του την έδωσε. Το αν θα τα καταφέρει κανείς δεν ξέρει, αλλά τέτοιες δύσκολες καταστάσεις τις έχει φάει με το κουτάλι.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα