Χουλιάν Κουέστα: Το καμάρι του Campotejar (pic & vid)

Χουλιάν Κουέστα: Το καμάρι του Campotejar (pic & vid)

Βασίλης Βλαχόπουλος
Χουλιάν Κουέστα: Το καμάρι του Campotejar (pic & vid)

bet365

Το gazzetta.gr εστιάζει στον Χουλιάν Κουέστα, την πιο… υποτιμημένη μεταγραφή του καλοκαιριού για τον Άρη αλλά και ταυτόχρονα μία από τις πολυτιμότερες βάσει πεπραγμένων του 27χρονου Ισπανού τερματοφύλακα.

Επιστροφή χρημάτων* στο Ίντερ - Τότεναμ και σούπερ αποδόσεις στο Champions League από τη Vistabet.gr. (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Η αλήθεια είναι ότι πάνω στην… τρέλα του καλοκαιριού, τον τελευταίο που απασχόλησε ήταν ο άνθρωπος που θα υπερασπίζεται την εστία του Άρη, παρά τη γενική αναγνώριση περί της κομβικής σημασίας της συγκεκριμένης θέσης. Υπό μία έννοια είχε λογική διότι είναι αδύνατο να συγκριθεί (π.χ.) η καριέρα του Μπρούνο Γκάμα με την αντίστοιχη του Κουέστα, συν τοις άλλοις είναι στη μοίρα του τερματοφύλακα να περνά απαρατήρητος έως ότου δείξει την κλάση του ή υποπέσει σε μοιραίο λάθος. Βλέπετε, για κάθε τερματοφύλακα η απόσταση από την μαγεία του ουρανού έως τα… τάρταρα μπορεί να περιοριστεί στα 5-6 δευτερόλεπτα. Γι’ αυτό είναι μια θέση γι’ ανθρώπους με ιδιαίτερη προσωπικότητα και απαιτεί «λεπτή» διαχείριση συναισθημάτων.

Ο Κουέστα εισέβαλε έντονα στην καθημερινότητα των φίλων του Άρη στα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου του αγώνα με τον Λεβαδειακό κι αφού «σταμάτησε» τον Μαρκόφσκι από τα έντεκα βήματα. Η αντίδραση των συμπαικτών του ήταν απίστευτη, όλοι έσπευσαν να τον αγκαλιάσουν, καθώς έβγαλε την ομάδα του από τη δύσκολη θέση. Ο Ισπανός προφανώς ένιωσε «ήρωας», όπως και πριν από τρία χρόνια όταν είχε σταματήσει τον Νολίτο και χάρισε στην Αλμερία μια απρόβλεπτη νίκη επί της Θέλτα στο Μπαλαΐδος. Τότε ήταν ο ήρωας της Αλμερία, χθες έγινε του Άρη.

Γενικώς, η αποτελεσματικότητα του Κουέστα στις εκτελέσεις πέναλτι είχε απασχολήσει (τότε) τον ισπανικό Τύπο. «Ο τερματοφύλακας πρέπει πάντα να διαβάζει τους εκτελεστές πέναλτι της αντίπαλης ομάδας. Σχεδόν όλες οι ομάδες έχουν συγκεκριμένους εκτελεστές κι εγώ έχω στη διάθεσή μου μια εβδομάδα για να τους διαβάσω. Στη διάρκεια της διαδικασίας του πέναλτι, πάντα υπάρχει χώρος για ψυχολογικά παιχνίδια. Η στρατηγική μου είναι απλή. Διαλέγω μια γωνιά και… κάνω τον σταυρό μου», είχε πει ο ίδιος. Αυτός που σίγουρα ένιωσε περήφανος ήταν ο Πάκο Ερέρα. Ο Ισπανός δεν κατάφερε να κρύψει το χαμόγελό του στη συνέντευξη Τύπου, όταν ρωτήθηκε για τον Χουλιάν Κουέστα. «Νιώθουμε δικαιωμένοι για την επιλογή του και φυσικά δεν μετανιώνουμε», είπε μεταξύ άλλων. Εξάλλου, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί συμπτωματικό το γεγονός ότι έπειτα από τρεις αγώνες, ο Κουέστα δεν έχει δεχθεί τέρμα και μάλιστα «απάντησε» με εντυπωσιακές αποκρούσεις στους αγώνες με Λάρισα και Λεβαδειακό όπου η ομάδα του δέχθηκε πίεση στα τελευταία 15 λεπτά.

Γενικώς το επίπεδο αποτελεσματικότητάς του είναι αρκετά υψηλό, όσο ήταν δηλαδή στο διάστημα της παρουσίας του στην Αλμερία. Την περίοδο 2015-16 κι έπειτα από δώδεκα παιχνίδια είχε φτάσει έως το 78.7%, ήταν ο πιο αποτελεσματικός τερματοφύλακας της La Liga καθώς είχε κάνει 59 αποκρούσεις σε σύνολο 75 τελικών προσπαθειών. Με τις εμφανίσεις του έκανε περήφανο κόσμο και κοσμάκη, κυρίως τους… συγχωριανούς του στο Campotejar. Μάλιστα, τιμής ένεκεν το αθλητικό κέντρο του χωριού (με πληθυσμό 1300 κατοίκους) πήρε το όνομά του σε μια σεμνή εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί εκείνο το διάστημα. Την οργάνωση αυτής είχε αναλάβει η εταιρία της οικογένειάς του η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της οργάνωσης event. Ο ίδιος βέβαια είχε άλλα όνειρα…

Αυτά είναι συνυφασμένα με το ποδόσφαιρο. Τον βοήθησε η φύση καθώς βλέπει τον κόσμο από τα 1.95μ. και όπως είχε πει… «είναι απαραίτητο για κάθε σύγχρονο τερματοφύλακα να είναι ψηλός και να έχει μεγάλο άνοιγμα χεριών». Ο Κουέστα είναι γέννημα θρέμμα της Σεβίλλης και μπορεί να υπερηφανεύεται ότι – εκτός της δεύτερης ομάδας – αγωνίστηκε και στην πρώτη σ’ έναν αγώνα πρωταθλήματος απέναντι στη Γρανάδα όπου η ομάδα του επικράτησε με 3-0.

Στη Σεβίλλη δεν στέριωσε και μέσα από την τριετή θητεία του στην Αλμερία ουσιαστική μπήκε στη μεταγραφική λίστα αρκετών ομάδων. Σύμφωνα μάλιστα με τη Marca, την άνοιξη του 2015 το όνομα του Κουέστα ήταν στην transfer list της Τότεναμ, ενδεχομένως και ο ίδιος να ένιωσε ότι ήταν κοντά στην πραγματοποίηση του ονείρου του που είναι η παρουσία στην Premier League. Έμπρακτο ενδιαφέρον δεν κατατέθηκε ποτέ.

Ως ένα βαθμό, ο Κουέστα μπορεί να χαρακτηριστεί αυτοδίδακτος καθώς έχει αφιερώσει πολλές ώρες κάνοντας scouting τους δύο αγαπημένους του τερματοφύλακες, τον Τζιανλουίτζι Μπουφόν και τον Ίκερ Κασίγιας. Ωστόσο, σε κάθε ευκαιρία σημειώνει ότι έμαθε πολλά δίπλα στον Άντρες Πάλοπ, τον επί οκταετίας τερματοφύλακα της Σεβίλλης.

Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι ο Άρης στάθηκε τυχερός με την περίπτωση του Χουλιάν Κουέστα, από τη στιγμή που η Βίσλα Κρακοβίας δεν ενεργοποίησε την option ανανέωσης του συμβολαίου του γι’ άλλα δύο χρόνια. Για την ακρίβεια, ο Ισπανός υπέγραψε συμβόλαιο 1+2 χρόνων στην πολωνική ομάδα το καλοκαίρι του 2017, ήταν επιλογή του Κίκο Ραμίρεζ αλλά οι μέρες του στη Βίσλα άλλαξαν από το διάστημα φυγής του τελευταίου. Κάπως έτσι άνοιξε ο δρόμος για τον Άρη. Στην πραγματικότητα ο άνθρωπος που πήρε τα εργαλεία και τον… έστρωσε ήταν ο Πάκο Ερέρα καθώς είχε εμπεριστατωμένη άποψη για τον συμπατριώτη του… εξ’ ου και το χαμόγελο μετά τον αγώνα με τον Λεβαδειακό.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα