Νοβίτσκι: O... αρτίστας ξανθομάλλης 40ρίζει και το ΝΒΑ του χρωστάει! (pics & vids)

Νοβίτσκι: O... αρτίστας ξανθομάλλης 40ρίζει και το ΝΒΑ του χρωστάει! (pics & vids)

Αντωνία Σπανού
Νοβίτσκι: O... αρτίστας ξανθομάλλης 40ρίζει και το ΝΒΑ του χρωστάει! (pics & vids)

bet365

Ο Ντιρκ Νοβίτσκι γεννήθηκε στις 19 Ιουνίου του 1978, κλείνει τα 40 του χρόνια και το gazzetta.gr για αυτό το μοναδικό είδος «έργου τέχνης» που πέρασε μια ζωή μέσα στα παρκέ, μας έκανε να τον λατρέψουμε όσο ελάχιστους και έγινε ο ορισμός της λέξης «πίστη» όσο κανένας.

Το Παγκόσμιο παίζεται στη Novibet με προσφορά* ημέρας και δεκάδες ειδικά στοιχήματα! *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις

Όταν βλέπεις έναν πίνακα ζωγραφικής πρώτα εντυπωσιάζεσαι με την εικόνα που εμφανίζεται μπροστά στα μάτια του και έπειτα παίρνεις λίγο χρόνο και παρατηρείς τις λεπτομέρειες.

Πας κοντά, απολαμβάνεις τις τεχνικές, παρατηρείς τα χρώματα και προσπαθείς να επεξεργαστείς όλα όσα ο καλλιτέχνης έχει μοχθήσει και έχει αφήσει πάνω στον καμβά του.

Μετά από 28 χρόνια καριέρας ο Ντιρκ Νοβίτσκι έχει καταφέρει και αποτελεί έναν από τους «θησαυρούς» του ΝΒΑ. Ένα έργο τέχνης, που μόνο όσοι φτάνουν κοντά και καταφέρνουν να το απολαύσουν αντιλαμβάνονται την ποιότητα του.

Κάθε φορά είναι μοναδική. Κάθε φορά άπαντες «ρουφούν» την ποιότητα του και ακόμα και στα 40 του προκαλεί το ενδιαφέρον της... παρατήρησης και τον θαυμασμό, ενός μύθου του παγκοσμίου μπάσκετ.

Ο Ντιρκ γεννήθηκε πριν 40 χρόνια σε ένα χωρίο της Γερμανίας και έμελλε να αποτελέσει ένα μοναδικό είδος παίκτη που είχαμε την ευλογία να τον ζήσουμε, να τον «ρουφήξουμε» και να λατρέψουμε.

«ΦΙΛΕ, ΠΟΙΟΣ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΕΙΣΑΙ;»

Ήταν Ιούνιος του 1998 όταν οι Ντάλας Μάβερικς αποφάσιζαν, χωρίς να το γνωρίζουν, να αλλάξουν την ιστορία την δικιά τους, της πόλης τους και του Ντιρκ.

Του πιτσιρικά Γερμανού που ξεκίνησε από το τένις, αλλά το κορμί του και η μοίρα τον ήθελαν να γράφει ιστορία πάνω σε ξύλινο παρκέ, έχοντας όπλο του την πορτοκαλί θεά και ασπίδα του το μυθικό ταλέντο του.

«Από τα 15 μου που ξεκίνησα να δουλεύω με τον Γκεσβίντερ, μέχρι και την ημέρα που έγινα πικ στο ντραφτ του NBA δεν κατάλαβα πως πέρασαν τα χρόνια. Τέλειωσα το σχολείο, πήγα στρατό και το επόμενο που μου συνέβη ήταν η καριέρα στο ΝΒΑ».

Ο Χόλγκερ Γκεσβίντνερ παραμένει μέχρι και σήμερα ο προσωπικός προπονητής και μέντορας του Νοβίτσκι. Εκτός του μπάσκετ, συζητάνε για μουσική, φιλοσοφία και γενικότερα για τη ζωή, ενώ έχουν φτιάξει σχέση ζωής, που κρατάει ακόμα και σήμερα.

Σε μια χαλαρή στιγμή ο Μπάρκλεϊ θυμήθηκε την πρώτη του γνωριμία με τον πιτσιρικά Ντιρκ λίγο πριν πάει στρατό και λίγο πριν αλλάξει όλη η ζωή του.

Η αφήγηση του είναι απλά απολαυστική. Ο Sir βρέθηκε σε ένα τουρνουά της Nike στην Γερμανία και απέναντι του βρέθηκε ο 19χρονος Νοβίτσκι.

«Ο Ντρικ με κλώτσησε στον κώλο. Είχε 25 πόντους στο πρώτο ημίχρονο και εγώ με τον Τζόρνταν λέμε στον Πίπεν, 'Σκότι πρέπει να τον... μαζέψεις' και εκείνος απάντησε, 'φίλε, θα τον κλειδώσω στο δεύτερο ημίχρονο'. Ο Ντιρκ έβαλε 52 πόντους και πάω και του λέω, 'φίλε ποιος στο καλό είσαι;' Ξεκινάει να μιλάει και είναι 18-19 χρονών και του λέω πότε θα παίξεις; και μου λέει πρέπει να πάω στον στρατό. Του απαντάω, 'φίλε, δεν μπορείς να πας στον στρατό, όταν παίζεις έτσι'.

Τηλεφωνώ στην Nike και τους λέω, 'βρείτε γι' αυτό το παιδί, πείτε του ότι θα του δώσω ότι θέλει να έρθει στην Αμερική. Ότι θέλει θα το κάνουμε. Δώστε του ότι θέλει πρέπει να έρθει στα δοκιμαστικά και μου λένε πρέπει να πάει στον στρατό και του λέω, 'φίλε είναι 2.14 δεν γίνεται να πάει στον στρατό, δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τίποτα. Την επόμενη σεζόν ήταν το ντραφτ και το Μιλγουόκι τον επέλεξε...».

Για όσους δεν το θυμούνται οι Μπακς ήταν εκείνοι που στο ντραφτ 20 χρόνια πριν, στην ένατη θέση, είχαν επιλέξει τον ξανθομάλλη Γερμανό πιτσιρικά τον οποίο αντάλλαξαν για τον Ρόμπερτ Τρέιλορ.

Η δυσπιστία που ακολουθεί όλους τους Ευρωπαίους, ακόμα και σήμερα στο ΝΒΑ, δεν άφησε «παραπονεμένο» ούτε τον πιτσιρικά Ντιρκ, που στην αρχή δεν πέρασε και εύκολα, ειδικά όταν το πρώτο σου παιχνίδι συνοδεύεται και από τραγική απόδοση.

Η ιστορία του από εδώ και για τα επόμενα 20 χρόνια κινείται μεταξύ της απόλυτης εκτόξευσης στο Ντάλας, τον Ντιρκ να «χτίζει» το μύθο του και κάθε χρόνο να κάνει πράγματα και θαύματα και τον Νοβίτσκι να εκμεταλλεύεται την φήμη του για να προσφέρει στα κοινά και ειδικά στα παιδιά.

Ο Γερμανός άσος πήγε στο ΝΒΑ και άλλαξε την ιστορία όχι μόνο για τον ίδιο, όχι μόνο για τους Μάβερικς, αλλά για όλους τους Ευρωπαίους. Έβαλε την ομάδα πάνω από τον εαυτό του, παρέμεινε ρομαντικός και «γλέντησε» όποιον τον αμφισβήτησε, παίρνοντας το 2011 ένα απίστευτο πρωτάθλημα, αφήνοντας τους υπόλοιπους να ψάχνονται.

Άλλωστε δεν είχαν περάσει πολλά χρόνια από τους Τελικούς του 2006, όπου οι Μάβερικς έχασαν το πρωτάθλημα από τους Χιτ του Ουέιντ και τα πάντα φάνταζαν να καταρρέουν.

Η συνέχεια δεν ήταν καλή και η επόμενη τριετία άνοιξε τα στόματα τόσο για τους Μάβερικς όσο και για τον Ντιρκ προσωπικά. Εκείνος δεν τους άκουσε και κόντρα στους Χιτ του ΛεΜπρον κατέκτησε το πρωτάθλημα με 4-2 και τον ίδιο να βγαίνει MVP των Τελικών.

«Όταν σκέφτομαι την MVP σεζόν μου, σκέφτομαι επίσης την ήττα από τους Ουόριορς. Αλλά το να κερδίζεις το βραβείο αυτό είναι τρομερή τιμή. Δεν είχα καταλάβει πόσο μεγάλη ήταν μέχρι που είδα τον Μαρκ Κιούμπαν να έχει δακρυσμένα μάτια».

Αυτά που συνθέτουν την καριέρα του Νοβίτσικι αγγίζουν την «σφαίρα» της φαντασίας. Στις 8 Μαρτίου του 2008 έγινε ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών των Μάβερικς με 16.644 πόντους, σημειώνοντας 34 πόντους εναντίον των Νετς.

Πλέον είναι πρώτος όχι μόνο σε πόντους, αλλά και σε ριμπάουντ, τρίποντα και ελεύθερες βολές για τους Μάβερικς. Σήμερα είναι έκτος σκόρερ της ιστορία και πρώτος εν ενεργεία, έχει παίξει σε 13 All Star Game, έχει βγει MVP κανονικής περιόδου και MVP Τελικών, ενώ προσπερνώντας όλα τα παραπάνω που φαντάζουν τόσο ωραία όταν τα διαβάζεις αραδιασμένα σε αφιερώματα ο Νοβίτσκι χρειάζεται την... εικόνα.

Χρειάζεται να πατάς το play και να απολαμβάνεις την «μαγεία» που μπορεί να σου προσφέρει το αγνό μπασκετικό ταλέντο σε συνδυασμό με σκληρή δουλειά, με πολύ ιδρώτα και με όνειρα για την κορυφή.

Χαρακτηριστικό της καριέρας του και του χαρακτήρα του είναι και τα... λεφτά που έχει χάσει στους Μάβερικς τα οποία πραγματικά αποτελούν μια μικρή περιουσία.

Μόλις το περσινό καλοκαίρι ανανέωσε με το Ντάλας για δύο χρόνια με 10 εκατομμύρια δολάρια, μετά τα 25 που δικαιούταν. Αυτή ήταν η τρίτη φορά στην καριέρα του Νοβίτσκι που χάνει απίστευτα λεφτά για να βοηθήσει την ομάδα του.

Εικάζεται ότι με τις τρεις φορές συνολικά στην καριέρα του (2006, 2014) που πήρε λιγότερα λεφτά απ' όσα δικαιούνταν, έχει χάσει περίπου 194 εκατομμύρια δολάρια, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από αυτά που έχει ήδη κερδίσει.

ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΖΩΗ, ΤΕΧΝΗ ΣΤΟ ΠΑΡΚΕ

Ο Ντιρκ Νοβίτσκι αφού τελείωσε την δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Γερμανία, πήγε στρατό και άρχισε την καριέρα του. Δεν είχε ιδιαίτερες γνώσεις, δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα κοινά και χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια για να συνειδητοποιήσει ότι η τέχνη μπορεί να τον βοηθήσει και μέσα στο παρκέ.

«Δεν έχω ψηφίσει ποτέ. Έφυγα για την Αμερική στα 19 μου και δεν είχα προλάβει. Γενικά, ως παιδί και ως νέο, η πολιτική δεν με ενδιέφερε. Τελευταία αυτό κάπως αλλάζει, κοιτάζω περισσότερο τις εφημερίδες μέσω ίντερνετ».

Ο Ντιρκ άργησε αλλά κατάλαβε ότι προπόνηση όπως ο χορός ή το να διαβάζει ποιήματα θα τον βοηθούσαν στο παιχνίδι του.

Άλλαξε όλα όσα πίστευε, άρχισε να διαβάζει, να παίζει μουσικά όργανα και να πηγαίνει να δει παραστάσεις. Η διεύρυνση των οριζόντων του ήταν σημαντικό κομμάτι στο παιχνίδι του και αν κάποιος παρατηρήσει το χαρακτηριστικό fadeaway σουτ του, μοιάζει με ποίηση που γράφεται μέσα στο παρκέ.

Άλλωστε ο ΛεΜπρον Τζέιμς έχει δηλώσει για εκείνο ότι είναι το δεύτερο πιο αποτελεσματικό σουτ στην ιστορία του ΝΒΑ μετά από το shyhook του Τζαμπάρ.

Ο Νοβίτσκι κατάφερε να γράψει ιστορία, να ξεπεράσει όλα όσα ήταν εναντίον του και να πετύχει με τον δικό του τρόπο. Πλέον στα 40 του συνεχίζει να παίζει και όλοι εμείς έχουμε την ευλογία να τον απολαμβάνουμε σαν κοινό... θνητό, μέχρι να περάσει στο πάνθεον.

«Ποτέ δεν είδα το μπάσκετ ως δουλειά. Πάντα το απολάμβανα ως χόμπι. Το αγαπώ. Μόλις αυτή η αγάπη περάσει και είμαι κουρασμένος για να δουλεύω καθημερινά και να κάνω όλα αυτά που πρέπει για να προετοιμαστώ για το παιχνίδι και κουραστώ από τις καταστάσεις και όλα όσα γίνονται τριγύρω και προτιμάω να κάτσω στο κρεβάτι μου, τότε είναι η ώρα μου να αποχωρήσω».

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΤΕΡΑΣΤΙΕ ΝΤΙΡΚ

 

NBA Τελευταία Νέα