Η απόλυτη δικαίωση του Σλούκα και το... 8ο Final 4 (pics & vids)

Η απόλυτη δικαίωση του Σλούκα και το... 8ο Final 4 (pics & vids)
Ο Κώστας Σλούκας ετοιμάζεται να βρεθεί στο όγδοο Final 4 της καριέρας του, να διεκδικήσει την 4η ευρωπαϊκή κούπα του και η Euroleague Greece θυμάται τα πεπραγμένα του... δικαιωμένου Έλληνα γκαρντ.

Σε περίπτωση που κάποιος το έχει ξεχάσει ή απλά δεν έχει δώσει σημασία αξίζει να αναφερθεί ότι ο Κώστας Σλούκας έχει γεννηθεί στις 15 Ιανουαρίου του 1990, γεγονός που με μερικούς εύκολους υπολογισμούς σημαίνει ότι ο διεθνής γκαρντ είναι μόλις 28 χρονών.

Σε αυτά τα 28 χρόνια ο Σλούκας έχει καταφέρει μυθικά πράγματα. Πάλεψε,εξελίχθηκε, χάρηκε, έκλαψε, πέτυχε, απέτυχε, πήρε δύσκολες αποφάσεις, κρίθηκε για αυτές, τις στήριξε και πλέον ναι μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένος με όσα έχει καταφέρει.

Ήταν σχεδόν ένας χρόνος πριν, όταν μετά τον τελικό και την κατάκτηση του τρίτου τροπαίου της συλλογής του, ο Κώστας Σλούκας σε ερώτηση του Αντώνη Καλκαβούρα είχε απαντήσει, «το αν είμαι δικαιωμένος θα το κρίνει ο κόσμος και οι δημοσιογράφοι. Εγώ έχω παίξει έναν τελικό Euroleague, πήρα το τρόπαιο με αυτή την ομάδα, έχω πάρει ένα Κύπελλο και ένα Πρωτάθλημα και διεκδικώ άλλο ένα. Το αν είμαι δικαιωμένος θα το κρίνει ο κόσμος και οι δημοσιογράφοι».

Για ακόμα μια φορά συζητήθηκε για το κατά πόσο τελικά όντως δικαιώθηκε ο Σλούκας με την απόφαση του να πάει στην Φενέρμπαχτσε και τελικά να γεμίσει την συλλογή του με ακόμα ένα τρόπαιο. Αυτό το κείμενο είχε από κάτω 196 σχόλια με τις απόψεις να είναι πολλές και να «πατάνε» πάνω σε δύο «άξονες».

Η μια είναι ότι η απόφαση του Σλούκα ήταν η καλύτερη και σαφώς είναι δικαιωμένος με αυτά που καταφέρνει στην Φενέρμπαχτσε και η άλλη που υπάρχει και θρέφεται κυρίως από την αγάπη που είχε ο κόσμος των «ερυθρόλευκων» στον Σλούκα, είναι ότι είδε για πρώτη φορά ένα «δικό» του παιδί να παίρνει μια δύσκολη απόφαση και να επιλέγει όχι να υπογράψει νέο συμβόλαιο με μια ομάδα που αντικειμενικά έγραψε ιστορία, αλλά να επιλέγει μια νέα πρόκληση, αυτή της Φενέρμπαχτσε. Και αυτό είναι κάτι που δυσκολεύεται να... συγχωρήσει.

Άλλους τους πείραξε ο τρόπος, άλλους το ίδιο το γεγονός, άλλοι στηρίζουν την απόφαση ενός επαγγελματία παίκτη από την πρώτη στιγμή και ο Σλούκας αποτελεί σίγουρα ένα θέμα συζήτησης μεταξύ των Ελλήνων οπαδών, αλλά και δημοσιογράφων.

ΝΑΙ, ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ Ο ΣΛΟΥΚΑΣ!

Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή ο παίκτης της Φενέρμπαχτσε είναι μόλις στα 28 του χρόνια και αυτά που έχει πετύχει έχουν έναν... αέρα κατορθωμάτων. Σίγουρα έχει γράψει ιστορία, ενώ απέχει μερικούς τίτλους, για να φτάσει στην κορυφή.

Ο Σλούκας παίζοντας σε δύο ομάδες έχει καταφέρει να βρίσκεται σε επτά Final 4, πάει για το 8ο, να κατακτήσει τρεις Euroleague, πάει για την 4η, ενώ είναι μπροστά και στην πρόκληση να γίνει ο μοναδικός που θα έχει κάνει δύο φορές back to back κατακτήσεις.

Τα λόγια είναι λίγο φτωχά όταν βλέπεις όλα αυτά τα κατορθώματα.

Έχει περάσει πολλά ο πρώην «ερυθρόλευκος» για να φτάσει εδώ που βρίσκεται σήμερα. Άκουσε πολλά, βίωσε ακόμα περισσότερα, αλλά στο τέλος της ημέρας αυτό που μένει είναι οι κόποι που ο ίδιος έχεις κάνει, να σου δώσουν την ικανοποίηση ότι πέτυχες. Ο Σλούκας έχει πετύχει και έχει δικαιωθεί.

Είναι ο μοναδικός Έλληνας που πρωταγωνιστεί σε ομάδα της Euroleague, κρατάει ψηλά την ελληνική σημαία και φυσικά παλεύει για την ιστορία του ονόματος του, που είναι μπροστά σε σπουδαίες ιστορικές επιτυχίες για το ελληνικό μπάσκετ.

Ο διεθνής παίκτης κρίθηκε πολύ σκληρά για τις αποφάσεις της καριέρας του, αλλά οι επιτυχίες του τον δικαιώνουν.

Είναι πρωταγωνιστής στην Φενέρμπαχτσε, έχει αγαπήσει και έχει αγαπηθεί από την ομάδα του και βλέπει το ένα Final 4 να διαδέχεται το άλλο, ενώ οι ευκαιρίες για τίτλους είναι μπροστά του.

Σε 15 ημέρες θα διεκδικήσει το εισιτήριο για έναν ακόμα τελικό, έναν ακόμα από τους πολλούς που έχει καταφέρει να παίξει και αν τελικά το πάρει τα κατορθώματα του θα είναι πλέον μοναδικά.

Στην κορυφή των Ελλήνων παικτών με τις περισσότερες κατακτήσεις Euroleague βρίσκεται ο Φραγκίσκος Αλβέρτης με πέντε, αλλά ο Κώστας δείχνει έτοιμος να είναι εκείνος που θα παλέψει να τον ξεπεράσει.

Πριν καλά καλά συμπληρώσει τα 30 του χρόνια γράφει ιστορία, το μέλλον του ανήκει και αν έχει υγεία, θα έχει πολλές ευκαιρίες φτάσει στην κορυφή.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ... 7 FINAL 4!

Δεν είναι εύκολο να καταφέρεις αυτά που έχει καταφέρει ο γκαρντ της Φενέρμπαχτσε. Αν ήταν θα το είχαν κάνει πολλοί, αλλά η σκληρή πραγματικότητα λέει ότι δεν το έχουν κάνει και αυτοί που τελικά έχουν καταφέρει να ξεχωρίζουν είναι... λίγοι και καλοί.

Ο Σλούκας φτάνει αισίως τα επτά Final 4 στην καριέρα του και δεν θα μπορούσε οποιοσδήποτε οπαδός στην Ευρώπη να υποκλιθεί σε αυτά που έχει καταφέρει αυτό το παιδί.

Ανδρώθηκε στον Ολυμπιακό, ήταν μέρος ίσως στις πιο μοναδικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του «ερυθρόλευκου» συλλόγου και αφού θεώρησε ότι έκλεισε τον κύκλο του μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη και την Φενέρ για να ανοίξει νέο κεφάλαιο, το οποίο δείχνει να είναι αν όχι πιο πετυχημένο, σίγουρα τα ίδιο.

Στις 18 του μήνα θα βρεθεί σε ακόμα μια γιορτή του ευρωπαϊκού μπάσκετ και η Euroleague Greece θυμάται τις προηγούμενες παρουσίες του.

2008 - 09, Βερολίνο, 2009 – 10, Ολυμπιακός, Παρίσι

Ήταν η πρώτη του σεζόν με τα «ερυθρόλευκα» και ο Κώστας Σλούκας είχε την τύχη να βρεθεί στο πρώτο Final 4 της καριέρας του στο Βερολίνο, ενώ την επόμενη σεζόν βρέθηκε και στο Παρίσι.

Μπορεί να είχε ελάχιστη συμμετοχή στην Euroleague την σεζόν 2009/10, με μόλις μια εμφάνιση 5 λεπτών, αλλά ήταν μέλος της ομάδας εκείνης που βρέθηκε στους καλύτερους της διοργάνωσης και μπόρεσε να έχει μια πρώτη γνωριμία με τους κορυφαίους.

Ο Ολυμπιακός είχε χάσει στον τελικό από την Μπαρτσελόνα, αλλά ο 20χρονος τότε Σλούκας είχε κάνει την αρχή. Μάλλον γούρι του έφερε το... ποδαρικό του, αφού η συνέχεια του νεαρού τότε Κώστα ήταν η πιο ονειρεμένη.

2011 – 12, Ολυμπιακός, Κωνσταντινούπολη

Η χρονιά, όπου οι πιτσιρικάδες του Ολυμπιακού, μεγάλωσαν. Ο Σλούκας και τα «χρυσά» μωρά του Ίβκοβιτς, μαζί πάντα με την καθοδήγηση του Σπανούλη και του Πρίντεζη, βρέθηκαν στο Final 4 και κατέκτησαν τον τίτλο, επαναφέροντας τον Ολυμπιακό στην κορυφή της Ευρώπης.

Ο 21χρονος τότε γκαρντ μπορεί να μην έπαιξε πολύ, αλλά ήταν εκείνος μέσα σε αυτούς που επιστράτευσε ο Ίβκοβιτς για να αλλάξει η μεγάλη διαφορά με την ΤΣΣΚΑ στον τελικό. Στους δύο αγώνες πέτυχε ένα τρίποντο, αλλά ήταν μοναδικό στο σημείο που το έβαλε. Τέλειωσε τους δύο αγώνες με περίπου 10 λεπτά κατά μέσο όρο, 3 πόντους και 1.5 ασίστ έχοντας κάνει το πρώτο τεράστιο βήμα της καριέρας του.

2012 – 13, Ολυμπιακός, Λονδίνο

Ο χρόνος του Σλούκα πήρε την... ανιούσα και μαζί και η καριέρα του. Πλέον, πάιζοντας την τρίτη του σεζόν με την φανέλα του Ολυμπιακού και αρκετές εμπειρίες να τον συντροφεύουν, ο Σλούκας είχε πλέον και χρόνο και ρόλο μέσα στους «ερυθρόλευκους». Στο Final 4 του Λονδίνου ο Ολυμπιακός κατάφερε ένα μοναδικό επίτευγμα και μέσα στους πρωταγωνιστές ήταν και ο «Σλούκι Σλουκ». Στο Λονδίνο ο νεαρός γκαρντ είχε κατά μέσο όρο 18:02'' και σε αυτά είχε 8 πόντους και 1.5 ασίστ, έχοντας τρομερή κυρίως απόδοση στον τελικό κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης με 11 πόντους σε 15 και 46'' λεπτά.

2014 – 15, Ολυμπιακός, Μαδρίτη

Μετά από απουσία ενός έτους ο Ολυμπιακός επέστρεψε στα Final 4 και πλέον ο Σλούκας αποτελούσε βασικό γρανάζι για την ομάδα του. Οι ερυθρόλευκοι» πήραν ακόμα μια μεγάλη πρόκριση στον τελικό και είχαν την ευκαιρία να διεκδικήσουν ακόμα έναν τίτλο, που όμως στο τέλος δεν κατάφεραν να κατακτήσουν.

Ο διεθνής παίκτης είχε σε 20 λεπτά συμμετοχής 10 πόντους, 2 ασίστ και 12 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, γεμίζοντας εμπειρίες και εξελίσσοντας το πλούσιο ταλέντο του. Αυτή ήταν και η τελευταία του ευρωπαϊκή σεζόν με τα «ερυθρόλευκα». Ο παίκτης πήρε την απόφαση να αλλάξει χώρα και ομάδα, να βρεθεί υπό τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και να ανοίξει ένα ένα κεφάλαιο στην καριέρα του.

2015 – 16, Φενέρμπαχτσε, Βερολίνο

Με την άφιξη του Σλούκα στην Φενέρ και μετά από ακόμα μια σκληρή ευρωπαϊκή σεζόν οι Τούρκοι έφτασαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε Final 4 διοργάνωσης. Εκεί, ξεπέρασαν το εμπόδιο της Κάχα Λαμποράλ, αλλά έχασαν τον τίτλο από την ΤΣΣΚΑ τελικό.

Ο Έλληνας παίκτης είχε κυρίαρχο ρόλο για την ομάδα του, αφού κατά μέσο όρο παρέμεινε στο παρκέ για 28:49'' και μέτρησε 11.5 πόντους, 3.5 ασίστ και 13 βαθμούς στο PIR, κάνοντας πάντως εξαιρετικό παιχνίδι στον ημιτελικό της διοργάνωσης. Το...νερό είχε μπει στο αυλάκι για την Φενέρ και δεύτερη συνεχόμενη σεζόν δεν θα έμενε χωρίς κούπα.

2016 – 17, Φενέρμπαχτσε, Κωνσταντινούπολη

Η ώρα της Φενέρμπαχτσε έφτασε το 2017. Με το Final 4 να πραγματοποιείται στην έδρα της, τα πράγματα για τους Τούρκους ήταν ξεκάθαρα. Ήθελαν να γράψουν ιστορία μπροστά στο κοινό τους και τα κατάφεραν.

Η Φενέρ νίκησε τον Ολυμπιακό και έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία της πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Ο Σλούκας, μετά από μια σεζόν με δυσκολίες και τραυματισμούς, ήταν εκεί για να γίνει τρίτη φορά στην καριέρα του πρωταθλητής Ευρώπης και να συνεχίσει να γράφει ιστορία. Σε ημιτελικό και τελικό ο γκαρντ της ομάδας του Ομπράντοβιτς είχε 6 πόντους και 3 ασίστ κατά μέσο όρο σε 21:38'' που βρέθηκε στο παρκέ.

2017 – 18, Φενέρμπαχτσε, Βελιγράδι

Οι Τούρκοι στοχεύουν στο να γράψουν ιστορία και θα πρέπει να ξεπεράσουν δύο εμπόδια μέχρι να το καταφέρουν. Βρίσκονται και πάλι σε Final 4, ξεπερνώντας το εμπόδιο της Μπασκόνια και πλέον είναι μπροστά σε μια τεράστια πρόκληση.

Να ακολουθήσουν τον Ολυμπιακό, την Μακάμπι και την Γιουγκομπάστικά σε back to back κατακτήσεις και να καταφέρουν κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Σε αυτή την προσπάθεια έχουν τον Κώστα Σλούκα, που ανανέωσε το συμβόλαιο του το καλοκαίρι, σε πρωταγωνιστικό ρόλο και ευρισκόμενο σε εξαιρετική κατάσταση.

Ο Έλληνας γκαρντ τέλειωσε τα 4 ματς των playoffs με 25:30'' λεπτά συμμετοχής, 9.5 πόντους, 9 ασίστ και 15.8 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, δείχνοντας πιο έτοιμος από ποτέ να ηγηθεί της ομάδας του.

Ο Κώστας Σλούκας έχει την ευκαιρία να γράψει και πάλι ιστορία και αυτά που έχει ήδη καταφέρει είναι σίγουρα μοναδικά. Ο διεθνής γκαρντ κάθε χρόνο αλλάζει το επίπεδο του και ανεβαίνει ακόμα παραπάνω, με τα τρόπαια να γίνονται... κερασάκι σε μια νοστιμότατη τούρτα ταλέντου και επιτυχιών.