Oμπράντοβιτς του 35-10 vs Φενέρ του 11-2! (pics & vids)

Νίκος Καρφής
Oμπράντοβιτς του 35-10 vs Φενέρ του 11-2! (pics & vids)
Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχει φάει τα playoffs με το… κουτάλι και είναι ο άνθρωπος που διατηρεί το αήττητο στον πάγκο της Φενέρ στην συγκεκριμένη φάση. Η Euroleague Greece συγκέντρωσε τις εντυπωσιακές επιδόσεις του «Ζοτς» στην καριέρα του στα playoffs και τις παρουσιάζει.

Δώστε playoffs και πάρτε την ψυχή στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ο Σέρβος έχει ζήσει 15 σειρές playoffs (μαζί με την φετινή) στην καριέρα του και ξέρει από τέτοιες καταστάσεις. Η Euroleague Greece μάζεψε τα πεπραγμένα του σε αυτή τη φάση της διοργάνωση και έκανε τη σύγκριση με το παρελθόν της Φενέρ στα playoffs.

O Σέρβος θρύλος της Euroleague έχει 14 παρουσίες στην καριέρα του στα playoffs ως προπονητής. Μέχρι στιγμής μετρά 13 προκρίσεις και 1 αποκλεισμό, ενώ έχει 35 νίκες και μόλις 10 ήττες. Η μοναδική του αποτυχία του ήταν το 1-2 της Ταού Κεράμικα κόντρα στον Παναθηναϊκό το 2006, με τους Βάσκους να περνούν στο Final 4 με μειονέκτημα έδρας.

Ο Ομπράντοβιτς του 35-10

Άρχισε να παίρνει γεύση από playoffs το 1992. Τότε η Παρτιζάν ξεπερνούσε το εμπόδιο της Μπολόνια με 1-2 και πήγαινε στο Final 4. Δύο χρόνια αργότερα βρισκόταν στη Μπανταλόνα και κατάφερνα να πετάξει εκτός συνέχειας τη Ρεάλ, κάνοντας break (0-2).

Mπορεί να πλήγωσε τους Μαδριλένους, ωστόσο επέλεξε να τους προπονήσει την επόμενη τριετία. Επί δύο σερί σεζόν πέρασε τον... σκόπελο των playoffs. Αρχικά με το 2-0 απέναντι στην Τσιμπόνα και στη συνέχεια με το 2-1 κόντρα στον Ολυμπιακό!

Το vu με την Εφές

Ο Ζέλικο βρέθηκε και στα playoffs του 1998. Τότε η Μπενετόν κατάφερε να περάσει το εμπόδιο της Εφές με 2-1 νίκες και έτσι ο Σέρβος κατάφερε να προκριθεί στο Final 4.

Το 2005 πάλι η Εφές βρέθηκε στο δρόμο του, αλλά πλέον ο Ομπράντοβιτς ήταν στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Οι «πράσινοι» ήταν ανώτεροι και πέρασαν με 2-1, αφού πήραν τα 2 ματς στο ΟΑΚΑ.

Το σερί μετά την Ταού

Ύστερα ήρθε η Ταού για να υποχρεώσει τον Παναθηναϊκό στον πρώτο αποκλεισμό στα playoffs επί εποχής Ομπράντοβιτς.

Αυτή η σειρά πείσμωσε το τριφύλλι, το οποίο μετά από τότε είχε 4 σερί προκρίσεις με Ζέλικο στον πάγκο. Η αρχή έγινε το 2006 με την Ντιναμό Μόσχας (2-0) για να ακολουθήσει το 3-1 απέναντι στη Σιένα το 2009.

Ακολουθεί η τεράστια πρόκριση κόντρα στη Μπαρτσελόνα με 1-3, με τον Παναθηναϊκό να κάνει το καθοριστικό break στο Game 2 με 71-75.

Ένα χρόνο μετά η Μακάμπι προσπάθησε να αποκλείσει τον Παναθηναϊκό, αλλά δεν τα κατάφερε, αφού οι πράσινοι προκρίθηκαν με 3-2 νίκες.

Το 11-0 με τη Φενέρ

Με Ομπράντοβιτς στον πάγκο η Φενέρ δεν χάνει στα playoffs. Οι Τούρκοι μετρούν 9 νίκες και καμία ήττα με τον Σέρβο στον πάγκο. Ο Ζέλικο έχει οδηγήσει τη Φενέρ σε 3… σκούπες, τρεις σερί σεζόν.

Η αρχή έγινε κόντρα στην Μακάμπι την αγωνιστική περίοδο 2014-15, στη συνέχεια πήρε το σκαλπ της Ρεάλ, κάνοντας το break στο Game 3, ενώ πέρυσι… σκούπισε και τον Παναθηναϊκό. Τα 2 μεγάλα break στο ΟΑΚΑ ήταν αυτά που χάρισαν την πρόκριση στο Final 4.

Φέτος πάει να κάνει άλλη μια σκούπα, αφού βρίσκεται στο 2-0 κόντρα στη Μπασκόνια.

Aπό το 0-2 στο 11-2

Όσον αφορά τη Φενέρ έχει παρουσιαστεί 5 φορές σε playoffs. Οι Τούρκοι πριν έρθει ο Ομπράντοβιτς είχαν φτάσει στα playoffs μόλις μια φορά. Το 2008 κατάφεραν να προκριθούν στους 8 καλύτερους, αλλά δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν. Η Σιένα που είχε το πλεονέκτημα έδρας, έκανε το break στο Game 2 και πανηγύρισε την πρόκριση στο Final 4.

Βέβαια με τον Ομπράντοβιτς στον πάγκο, όλα άλλαξαν όπως αναφέραμε και παραπάνω. Τέσσερις παρουσίες σε playoffs (2015, 2016, 2017, 2018) και 3… σκούπες κόντρα σε Μακάμπι, Ρεάλ και Παναθηναϊκό, ενώ μπορεί να έχουμε και τέταρτη κόντρα σε Μπασκόνια. Μάλιστα πέρυσι έφτασε στην πρώτη κατάκτηση της Euroleague στην ιστορία της, νικώντας τον Ολυμπιακό στον τελικό.

Καταλαβαίνουμε πως ο Ομπράντονβιτς είναι ο απόλυτος άρχοντας των playoffs, κάτι που μαρτυρούν και οι αριθμοί του. Κατάφερε να πάρει 35 νίκες και να ηττηθεί μόλις 10 φορές, ενώ μετρά 13 προκρίσεις και 1 αποκλεισμό. Πήγε στη Φενέρ και την οδήγησε σε ένα εκπληκτικό 11-0 απέναντι σε ομάδες-θρύλους της Euroleague όπως ο Παναθηναϊκός, η Ρεάλ και η Μακάμπι (2-0 μέχρι στιγμής με Μπασκόνια). Αυτός είναι ο Ζέλικο. Ένας τεράστιος προπονητής που ότι πιάνει γίνεται… χρυσός.

Το ρεκόρ του Ζέλικο στα playoffs και το αντίστοιχο της Φενέρ

Ομπράντοβιτς στα playoffs
Νίκες-Ήττες35-10
Προκρίσεις-Aποκλεισμοί13-1

Φενέρ στα playoffs
Νίκες-Ήττες11-2
Προκρίσεις-Αποκλεισμοί3-1

Φενέρ με Ομπράντοβιτς στα playoffs
Nίκες-Ήττες11-0
Προκρίσεις-Αποκλεισμοί3-0

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.