H βραδιά που ο Καλάθης θα... έγραφε ιστορία στο ΝΒΑ!

H βραδιά που ο Καλάθης θα... έγραφε ιστορία στο ΝΒΑ!

Γιώργος Κούβαρης
H βραδιά που ο Καλάθης θα... έγραφε ιστορία στο ΝΒΑ!
Ο Νικ Καλάθης έκανε ρεκόρ καριέρας με τις 16 ασίστ που μοίρασε στο πρώτο ματς των playoffs με τον ίδιο να μετράει φέτος 18 ματς ως «διψήφιος» στις τελικές πάσες και 40 συνολικά στην καριέρα του. Η EuroLeague Greece αναλύει...

«Ο Καλάθης μοιράζει ασίστ και στον ύπνο του...»

«Ο Καλάθης έδωσε ασίστ σε έναν... περαστικό»

«Περνούσα δίπλα από μια μπασκέτα και ξαφνικά ήρθε μια μπάλα στα χέρια μου από πάσα του Καλάθη...»

Αυτά και άλλα πολλά έκαναν την εμφάνισή τους στα social media λίγο μετά το τέλος του Game 1 μεταξύ Παναθηναϊκού-Ρεάλ Μαδρίτης για τα προημιτελικά της EuroLeague. Ο Νικ Καλάθης είχε προσθέσει μία ακόμα εντυπωσιακή εμφάνιση στο ενεργητικό του, εφάμιλλη για το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη της φετινής EuroLeague.

Ήταν εκείνος που ηγήθηκε των «πρασίνων» οδηγώντας την ομάδα του στη πρώτη νίκη στα playoffs ύστερα από ακριβώς τρία «στείρα» χρόνια. Όλα όσα έκαναν ξεπερνούν τα όρια της μπασκετικής λογικής, με τον ίδιο να μετατρέπει το ματς σε πραγματικό... show και να κάνει το άθλημα να φαίνεται πολύ... απλό και εύκολο χάρη στις εμπνεύσεις του.

Το «κοντέρ» του σταμάτησε στις 16 ασίστ, αριθμός που αποτελεί και προσωπικό ρεκόρ καριέρας, σε όποια διοργάνωση και αν πήρε μέρος. Θα μπορούσε να πει κάποιος -κι όχι, δεν είναι υπερβολή!- ότι οι 16 ασίστ στο ευρωπαϊκό μπάσκετ θα ήταν... 30 στο ΝΒΑ αν λάβει κανείς υπόψιν του τον τρόπο με τον οποίο μετρούν τις τελικές πάσες στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Αν μη τι άλλο η φετινή χρονιά είναι η... χρονιά του! Αυτό ήταν το 18ο φετινό ματς όπου ο Καλάθης ήταν «διψήφιος» στις ασίστ και το 40ο συνολικά στην καριέρα του. Δηλαδή κάτι λιγότερο από το 50% των 10+ ασίστ σε κάθε παιχνίδι ανήκει στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο! Μάλιστα στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την Μπασκόνια είχε μοιράσει 14 τελικές πάσες (σ.σ. είχε ισοφαρίσει τότε το προσωπικό του ρεκόρ από την σεζόν 2013-14 και σε ματς του EuroCup ως παίκτης της Λοκομοτίβ) και χρειάστηκε πέντε μήνες προκειμένου να το «σπάσει» και ταυτόχρονα να σημειώσει και ρεκόρ στα playoffs της EuroLeague.

H πρώτη φορά που ο Νικ Καλάθης είχε διψήφιο αριθμό ασίστ στην επαγγελματική του καριέρα ήταν την σεζόν 2010-11 και πιο συγκεκριμένα σε παιχνίδι μεταξύ Παναθηναϊκού-Περιστερίου όπου είχε 11 πόντους και ισάριθμες τελικές πάσες. Αυτή ήταν η πρώτη και τελευταία του φορά στην πρώτη του θητεία στον Παναθηναϊκό. Άλλες επτά φορές ήταν «διψήφιος» στις ασίστ ως παίκτης της Λοκομοτίβ Κούμπαν, ενώ στο ΝΒΑ δεν κατάφερε στα δύο χρόνια στους Γκρίζλις να «γράψει» 10+ ασίστ στην στατιστική του. Κάτι που έκανε και με το... παραπάνω στην δεύτερη θητεία του στα «πράσινα» αφού μέτρησε συνολικά 30 ματς με «διψήφιο» αριθμό στις ασίστ!

Με την Εθνική ομάδα, έχει μόλις δύο ματς με 10 ή περισσότερες τελικές πάσες. Στο Eurobasket του 2011 στη Λιθουανία και πιο συγκεκριμένα σε παιχνίδι κόντρα στη Σερβία (10π., 10ασ.), όπως επίσης και στο πρόσφατο Eurobasket και στο τελευταίο ματς των ομίλων κόντρα στην Πολωνία (24π., 10ασ.)

ΟΤΑΝ Ο ΚΑΛΑΘΗΣ ΕΙΝΑΙ «ΔΙΨΗΦΙΟΣ» ΣΤΙΣ ΑΣΙΣΤ

2010-11: 1 φορά
2012-13: 7 φορές
2015-16: 8 φορές
2016-17: 4 φορές
2017-18: 18 φορές
ΕΘΝΙΚΗ: 2 φορές
ΣΥΝΟΛΟ: 40 φορές