Η εκτόξευση του Λούκα Ντόντσιτς: Από τους 8 στους 17 πόντους!

Αντωνία Σπανού
Η εκτόξευση του Λούκα Ντόντσιτς: Από τους 8 στους 17 πόντους!
Ο Λούκα Ντόντσιτς ετοιμάζεται για τα δεύτερα playoffs της καριέρας του και η Euroleague Greece ακολουθεί την διαδρομή της εκτόξευσης του από τους 8 πόντους στους 17.

Το ημερολόγιο σήμερα γράφει 15/4 του 2018, απέχουμε δύο ημέρες πριν την έναρξη των φετινών playoffs της Euroleague και συγκεκριμένα πριν το πρώτο παιχνίδι, όπου η Ρεάλ Μαδρίτης θα φιλοξενηθεί στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό.

Μπροστά ως ηγέτης της δεν θα βγει ο Γιουλ ή ο Ρέγιες, αλλά θα βγει με το χαμόγελο του ο γεννημένος στις 28 Φεβρουαρίου του 1999, για να το κατανοήσουμε όλοι επειδή συχνά το ξεχνάμε, ο 19χρονος Λούκα Ντόντσιτς.

Μέσα σε μια σεζόν ο νεαρός Σλοβένος έχει ζήσει την απόλυτη εκτόξευση. Αν τα όνειρα του κάθε πιτσιρικά είχαν πρόσωπο, αυτό θα ήταν ξανθό και θα είχε το πρόσωπο του Λούκα.

Από τα δειλά αλλά εντυπωσιακά πρώτα βήματα του με την φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, στην απόλυτη στιγμή για την καριέρα ενός παίκτη, το χρυσό με την Σλοβενία, μέχρι την φετινή σεζόν που έπιασε ταβάνι και ηγείται μιας ιστορικής ομάδας. Η πορεία του δεν έχει και πολλά σκαμπανεβάσματα.

Τα παιδικά του χρόνια έχουν σχολιαστεί αρκετές φορές, αλλά και πόσο πίσω μπορεί να πάει κάποιος τον χρόνο όταν μόλις στα 19 του ο νεαρός ξανθομάλλης Σλοβένος έχει καταφέρει να γίνει ένας από τους πρωταγωνιστές μιας διοργάνωσης που έχει φιλοξενήσει στα παρκέ της θρύλους;

Δεν έχει προλάβει να ζήσει τίποτα και έχει προλάβει να τα ζήσει όλα...

Ο Ντόντσιτς την φετινή σεζόν θα πρωταγωνιστήσει στα playoffs για την ομάδα του και αν εκείνη βρεθεί τελικά στο Final 4, θα είναι εκείνος που και πάλι θα μπει στο τιμόνι του οδηγού.

Ωραία τα λόγια, αλλά χάνονται και ξεχνιούνται γρήγορα. Τα λες, περνούν και φεύγουν. Και ύστερα γράφεις νέα. Ψάχνεις να βρεις κάτι καινούργιο, αλλά είναι δύσκολο.

Αυτό που μένει, αυτό που γίνεται εικόνα και αυτό που θες μερικά λεπτά για να το συνειδητοποιήσεις είναι ότι ένας 19χρονος ηγείται μιας ομάδας με εννέα Euroleague στο παλμαρέ της.

Η «Βασίλισσα» έδωσε τα κλειδιά του πανάκριβου και πολύτιμου αυτοκινήτου της σε έναν οδηγό που καλά καλά δεν έχει στεγνώσει η σφραγίδα από το δίπλωμα. Εκείνος όμως είχε την δύναμη και το καθαρό μυαλό να πιάσει το τιμόνι και να εντυπωσιάσει.

Όχι ότι δεν κάνει μανούβρες, αλλά είναι τόσο όμορφη η κούρσα που απλά δεν τις βλέπεις.

Ίσως να έχουμε την τύχη να βλέπουμε την τρίτη και τελευταία σεζόν ενός μελλοντικού μυθικού παίκτη στα μέρη μας. Το πόσο ψηλά θα φτάσει κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά, αλλά τα στοιχεία μοιάζουν να έχουν προορισμό και αυτός είναι η κορυφή.

Συγκρίσεις πολλές, άλλες δίκαιες άλλες υπερβολικές σίγουρα όμως όλες έχουν βάση και αυτή δεν είναι άλλη από το παρκέ.

Ο καθρέφτης είναι το γήπεδο και εκεί ο Ντόντσιτς βγάζει κάτι από μαγεία. Παίρνει την μπάλα και ο αβίαστος τρόπος που κάνει αυτά που σκέφτεται στο παρκέ, «αφήνει» πίσω του χρυσόσκονη. Αυτή την χρυσόσκονη την βλέπουν όλοι και δεν αμφισβητεί κανείς.

Μπορεί να τρίβεις τα μάτια σου, αλλά μένει εκεί. Όμοια της σε τόσο μικρή ηλικία μπορεί και να μην έχει υπάρξει, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι όλοι θα πρέπει να περιμένουμε.

Όχι για να αποδείξει ο Σλοβένος ότι αξίζει αυτά τα λόγια που έχουν γραφτεί για εκείνον, αλλά γιατί η αναμονή που έχει δημιουργηθεί από εκείνα που έχει προλάβει να δείξει κάνει άπαντες να περιμένουν να δουν κι άλλα.

Πιο όμορφα, πιο μαγικά, εμπλουτισμένα με εμπειρίες και ώρες δουλειάς, που θα μας παρουσιάσουν το... τελικό δημιούργημα.

Η αναμονή κοινού που έχει δημιουργήσει ο Λούκα Ντόντσιτς είναι μοναδική, αν σκεφτεί κανείς τι έκανε μόλις μέσα σε έναν χρόνο στην διοργάνωση. Η Euroleague Greece παραθέτει την εκτόξευση του από τους περίπου 8 πόντους πέρυσι, στους 17 φετινούς.

ΠΕΡΥΣΙ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ... ΓΕΥΣΗ

Η ευρωπαϊκή περιπέτεια του Ντόντσιτς ξεκίνησε την σεζόν 2015/16. Όπως είναι φυσικό ένας 16χρονος στα μεγάλα... σαλόνια της Ευρώπης τράβηξε την απαιτούμενη προσοχή. Όλοι τον είδαν, τον πρόσεξαν, οι πρώτες αναφορές ξεκίνησαν και εκείνος φρόντισε να μείνει συγκεντρωμένος.

Σε 12 παιχνίδια που πήρε μέρος μέτρησε 3.5 πόντους, 2 ασίστ και 2.3 ριμπάουντ. Αυτά ήταν απλά η αρχή. Η περσινή σεζόν είναι εκείνη που του έδωσε την ευκαιρία να δείξει πράγματα. Ο Λάσο του έδωσε την ευκαιρία, η Ρεάλ Μαδρίτης έφτασε μέχρι το Final 4 και απ' όλες τις απόψεις ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να κάνει την αίσθηση του.

Δεν είναι μόνο τα νούμερα, όσο ότι μέσα από φάσεις κατάφερε να κάνει κεφάλια να γυρίσουν. Πάντως για ουσιαστικά πρώτη γεμάτη σεζόν στην Euroleague δεν τα πήγε καθόλου άσχημα ο πιτσιρικάς γκαρντ. Αν σκεφτεί κανείς ότι η μητέρα του τον πήγαινε στην προπόνηση, αφού δεν μπορούσε καν να βγάλει δίπλωμα αυτοκινήτου το άλμα του ήταν εξαιρετικό.

Τέλειωσε την κανονική διάρκεια της διοργάνωσης με 8.3 πόντους, 4.4 ριμπάουντ και 4.3 ασίστ με 13.9 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.

Στα playoffs μάλλον το βάρος της ευθύνης τον βάρυνε αφού είχε 7 πόντους, 5.5 ριμπάουντ και 4.5 ασίστ έχοντας όμως μόλις 25% στο τρίποντο. Στο Final 4 σίγουρα όλα ήταν καινούργια για εκείνον και αν σκεφτεί κανείς ότι επηρεάζονται παίκτες με εμπειρία και ο Ντόντσιτς δεν ήταν καλός. Μέσο όρο μέτρησε 3 πόντους, με άσχημα στατιστικά και πόντους μόνο με βολές.

Αυτό ήταν ο Ντόντσιτς είχε συστηθεί.

Το καλοκαίρι ήταν μαγικό για όλους τους Σλοβένους. Μπορεί κάπου στο παρελθόν να τον διεκδίκησαν οι Ισπανοί, ποτέ δεν τέθηκε όμως πραγματικό θέμα και η ευκαιρία για κάτι σπουδαίο με την Σλοβενία δεν πέρασε ανεκμετάλλευτη. Μαζί με τον Ντράγκιτς βγήκαν μπροστά και έφτασαν στην κορυφή της Ευρώπης.

Ο πιτσιρικάς άρχισε να... τρέφεται από τίτλους και επιτυχίες και αυτό μόνο ως καλή τροφή μπορεί να χαρακτηριστεί για τους κορυφαίους επαγγελματίες αθλητές.

ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ

Μετά από ένα απίστευτο καλοκαίρι για τον Ντόντσιτς η μοίρα τα έφερε έτσι που τα πράγματα έτρεξαν ακόμα περισσότερο για εκείνον. Ο τραυματισμός του Γιουλ έφερε ανακατατάξεις στην Ρεάλ Μαδρίτης και ο Λούκα βγήκε μπροστά, αφού δεν μπορούσε να κάνει και αλλιώς. Τα περιθώρια στένεψαν και κάποιος έπρεπε να το κάνει. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία παίκτες της ομάδας έχουν μπόλικη εμπειρία, αλλά μόνοι τους δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις τρομερές απαιτήσεις της της διοργάνωσης. Ο Λάσο έδωσε τα κλειδιά της ομάδας του σε έναν 19χρονο και εκείνος τα πήρε.

Η φετινή σεζόν είναι εκείνη που τον εκτόξευσε, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις για το καλοκαίρι και το μέλλον του να έχουν φουντώσει χωρίς καν να έχουμε φτάσει στο πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν.

Αλλά και πως αλλιώς να γινόταν;

Ο Ντόντσιτς είναι ο απόλυτος και αδιαμφισβήτητος ηγέτης της ομάδας του με 27 παιχνίδια που έχει πάρει μέρος να μετρά 16.9 πόντους κατά μέσο όρο, 4.8 ριμπάουντ, 4.6 ασίστ και το εξωπραγματικό 22.7 στο σύστημα αξιολόγησης. Φυσικά με αυτά τα νούμερα είναι υποψήφιος για MVP της κανονικής διάρκειας της διοργάνωσης και πλέον εκείνος ανέβασε τον πήχη πολύ ψηλά.

Τα playoffs της Euroleague είναι μπροστά μας και η Ρεάλ Μαδρίτης θα προσπαθήσει να «σπάσει» την κόλαση του ΟΑΚΑ, να πάρει το πλεονέκτημα στο δικό της γήπεδο και να προκριθεί σε ακόμα ένα Final4.

Ο Ντόντσιτς ίσως να βρίσκεται μπροστά στην μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του, μέχρι την επόμενη, αφού είναι η πρώτη φορά που θα κληθεί να παίξει ως πρωταγωνιστής σε μαι σειρά που έχει τεράστιο ενδιαφέρον, η ατμόσφαιρα θα είναι καυτή και η πίεση του αποτελέσματος είναι θηλιά για όλους.