Σενγκέλια... λαμπρός την οδηγεί! (pics & vids)

Αντωνία Σπανού
Σενγκέλια... λαμπρός την οδηγεί! (pics & vids)
Η Μπασκόνια κάνει... πράγματα και θαύματα, πάει ολοταχώς για τα playoffs και ο Τορνίκε Σενγκέλια είναι εκείνος που «τράβηξε» το κουπί για την ομάδα του.

Τρελαίνει κόσμο το... finish της Μπασκόνια στην Euroleague, που κατά ένα μεγάλο ποσοστό της δίνει και το εισιτήριο για τα playoffs. Τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμα, αφού η Μακάμπι βρίσκεται δύο νίκες πίσω και με δύο αγωνιστικές να απομένουν υπάρχουν ακόμα ελπίδες πρόκρισης και για τους Ισραηλινούς.

Πάντως αν λάβουμε υπόψιν τα τελευταία ματς των Ισπανών, η μπίλια φαίνεται πως θα κάτσει στο... κόκκινο. Οι Βάσκοι τρέχουν ένα μοναδικό σερί, έχουν πάρει 5 συνεχόμενες νίκες και μπήκαν δυναμικά στην 8άδα, που δίνει το εισιτήριο για τα playoffs, ενώ μάλλον, με την βαθμολογική τους θέση, πληρώνουν την κακή τους αρχή στην διοργάνωση.

Το σύστημα έχει αλλάξει και σου δίνει την δυνατότητα να... διορθώσεις λάθη ή να... χαλάσεις ότι έχεις χτίσει όλη την σεζόν και οι ομάδες το ξέρουν πολύ καλά αυτό.

Η Μπασκόνια ξεπέρασε το πρώτο σοκ, συνήλθε. άλλαξε τα δεδομένα, κατάφερε να κάνει την έκπληξη και τελικά μπήκε στην 8άδα, έχοντας την ευκαιρία μάλιστα με δύο νίκες τις τελευταίες αγωνιστικές να αναρριχηθεί κι άλλο στον πίνακα της βαθμολογίας.

FINISH ΒΓΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ... ΟΝΕΙΡΟ!

Η πορεία της Μπασκόνια μπορεί να μην ξεκίνησε ιδανικά, πάντως φαίνεται πως τελειώνει εξαιρετικά. Οι τέσσερις σερί ήττες στην αρχή της διοργάνωσης, έφεραν την αλλαγή του προπονητή και ο Πριχιόνι, με την πρώτη του εμπειρία στους πάγκους να μην είναι η ιδανική, έδωσε την θέση του στον Πέδρο Μαρτίνεθ. Ο Σενγκέλια βρήκε μπροστά, έκανε μεγάλα παιχνίδια και τα πράγματα ήρθαν σε μια ισορροπία.

Μέχρι και την 23η αγωνιστική της Euroleague, όλα έδειχναν ότι η Μπασκόνια θα δυσκολευτεί να πάρει μια θέση στα playoffs. Πιο κοντά ήταν Μάλαγα και Μακάμπι, παρά οι Βάσκοι. Αυτό όμως άλλαξε με τις τελευταίες εμφανίσεις της Μπασκόνια.

Το παιχνίδι της 23ης αγωνιστικής κόντρα στην ΤΣΣΚΑ και η ήττα από τους πρωτοπόρους, ήταν και η τελευταία μέχρι και την 28η αγωνιστική. Χίμκι, Βαλένθια, Ζαλγκίρις Κάουνας, Μπάμπεργκ και Μπαρτσελόνα ηττήθηκαν όλοι τους από την Μπασκόνια, που έδειξε πανέτοιμη την κατάλληλη στιγμή να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Αυτές οι συνεχόμενες νίκες ανέβασαν τους Ισπανούς στην 8η θέση και αν καταφέρουν και κάνουν το δύο στα δύο κόντρα σε Μακάμπι και Εφές, που είναι οι δύο τελευταίοι αντίπαλοι, σε συνδυασμό αποτελεσμάτων μπορεί να βρεθούν ακόμα πιο ψηλά και να... γλιτώσουν και την ΤΣΣΚΑ.

Η Μπασκόνια φαίνεται πως είναι μια από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες του θεσμού, την συγκεκριμένη χρονική περίοδο και σίγουρα το ξέσπασμά της.. ανησυχεί και τον επερχόμενο αντίπαλο της στα playoffs. Οι Βάσκοι κατάφεραν να αντιδράσουν, δεν παραιτήθηκαν και πάνε για ένα δυνατό τέλος στην κανονική διάρκεια της Euroleague.

Όλα τα παραπάνω έχουν έναν κοινό παρονομαστή και αυτός δεν είναι άλλος από τον Τορνίκε Σενγκέλια.

ΗΓΕΤΗΣ... ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ

Μπορεί η ευρωπαϊκή σεζόν της Μπασκόνια να ήταν λίγο… περιπετειώδης, εκείνο όμως που αποτελεί κοινό σημείο αναφοράς και στα εύκολα και στα δύσκολα είναι ο Τορνίκε Σενγκέλια. Ο φόργουορντ της ισπανικής ομάδας και αρχηγός της κάνει μια απίστευτη σεζόν, με εντυπωσιακούς αριθμούς και πολύ καλές εμφανίσεις είτε η ομάδα του κέρδιζε, είτε όχι. Ο Γεωργιανός είναι το σημείο αναφοράς για την ομάδα του, ενώ ξεχωρίζει και στις ατομικές διακρίσεις στους καλύτερους της σεζόν.

Μέχρι την 28η αγωνιστική ο Σενγκέλια έχει σε 25’ και 38’’ δευτερόλεπτα που μένει στο παρκέ, 13.9 πόντους, με το εντυπωσιακό 63.1% στα δίποντα, 6.3 ριμπάουντ και 2.1 ασίστ, ενώ έχει και εντυπωσιακό PIR με 19 βαθμούς.

Ο Γεωργιανός φιγουράρει και σε δύο από τις έξι κατηγορίες με τους κορυφαίους της κανονικής διάρκειας και αυτές είναι το Index Rating, όπου είναι στην 4η θέση με 19 βαθμούς ενώ στα ριμπάουντ είναι στην 2η θέση, με τα 6.3 που κατεβάζει κατά μέσο όρο στα παιχνίδια.

Η στατιστική του είναι γεμάτη και φυσικά είναι το βασικό όπλο των Βάσκων στην προσπάθεια που κάνουν. Μετά από 4 χρόνια στην ομάδα κάνει την καλύτερη του σεζόν, έχει αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και έχει μεγάλο μερίδιο από αυτά που κατάφερε η Μπασκόνια μέχρι την 28η αγωνιστική. Άλλωστε στο παιχνίδι κόντρα στην Χίμκι ήταν εκείνος που έδωσε το έναυσμα για το σερί της ομάδας του, με 15 πόντους, 15 ριμπάουντ και 28 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.

O «σκληρός» των Βάσκων έχει συνδέσει όλη την καριέρα του με τους Ισπανούς και είναι εκείνος που καθοδηγεί και τους νεότερους. Το καλοκαίρι επέκτεινε το συμβόλαιο του για ακόμα τρία χρόνια και όπως όλα δείχνουν με αυτή την ομάδα τον δένουν πολλά.

Μπορεί οι… μνηστήρες να είναι αρκετοί από ολόκληρη την Ευρώπη, για την ώρα πάντως, ίσως και για το μέλλον ο Σενγκέλια θα συνεχίσει να είναι ο ηγέτης των Βάσκων. Όπως έχουν έρθει αυτή την στιγμή οι συγκυρίες και το φορμάρισμα των ομάδων, μάλλον οι 4 πρωτοπόροι θα ήθελαν να αποφύγουν την ισπανική ομάδα.

Με την βοήθεια και των Μπομπουά, Γκρέιντζερ, Βόιτμαν και των υπόλοιπων παικτών της Μπασκόνια, που έχουν κάνει το απαιτούμενο step up, η ομάδα του Μαρτίνεθ αποτελεί... κίνδυνο θάνατο για κάθε αντίπαλο στα απαιτητικά playoffs.

Αυτό που μένει να δούμε είναι που θα καταλήξει το... τρένο από την Βιτόρια