Clutch Λίλαρντ: H δικαίωση του υποτιμημένου «στρατιώτη»! (pics & vids)

Clutch Λίλαρντ: H δικαίωση του υποτιμημένου «στρατιώτη»! (pics & vids)

Νίκος Καρφής
Clutch Λίλαρντ: H δικαίωση του υποτιμημένου «στρατιώτη»! (pics & vids)

bet365

Ο Ντάμιαν Λίλαρντ κάνει την σεζόν της ζωής του, τραβώντας τους Μπλέιζερς μαζί του στον... αφρό και αναγκάζει το gazzetta.gr να «υποκλιθεί» στον πιστό... στρατιώτη που δεν θες να έχεις αντίπαλο όταν η μπάλα ζυγίζει… τόνους!

Aπό τη στιγμή που μπήκε στο ΝΒΑ έδειξε πως πρόκειται για κάτι σπουδαίο. «Σεσημασμένος» σκόρερ, ηγέτης με τα όλα του μα πάνω απ’ όλα ο άνθρωπος που θα εμπιστευτείς την τελευταία επίθεση της ομάδας σου σε ματς-θρίλερ.

Ο κύριος Λίλαρντ κάνει πράματα και θάματα τη φετινή σεζόν, οδηγεί τους Μπλέιζερς σε πλεονέκτημα έδρας στα playoffs κόντρα σε όλα τα προγνωστικά και κάθε βράδυ που πατάει παρκέ… κλείνει στόματα, κερδίζοντας συνεχώς πόντους στην λίστα με τους κορυφαίους σύγχρονους clutch players του ΝΒΑ.

Ένας μεγάλος διαγωνισμός* με σημαντικά έπαθλα σε περιμένει στο καζίνο, από σήμερα μέχρι τις 31 Μαρτίου 2018. (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Ο πιο αδικημένος και υποτιμημένος παίκτης της λίγκας

Αν υπήρχε μια κατηγορία με παίκτες που έχουν αδικηθεί στις… κλήσεις για τα All Star Game σίγουρα ο «Dame» θα είχε τα πρωτεία. Δεν είναι λίγες φορές που οι... υπεύθυνοι του έχουν γυρίσει επιδεικτικά την πλάτη, παρόλο που με τα πεπραγμένα του μέσα στο γήπεδο, δείχνει πως αξίζει να βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους.

Τις σεζόν 2015-16 και 2016-17 βίωσε το άδικο στο… πετσί του. To All Star Game του 2016 όπως και αυτό του 2017 έγιναν χωρίς την παρουσία του ηγέτη του Πόρτλαντ. Κι αν νομίζετε πως ήταν δίκαια η απόφαση αυτή, ας μιλήσουν αριθμοί του.

Ο Λίλαρντ και τις δύο σεζόν είχε παραπώνω από 25 πόντους μέσο όρο (το 2017 έφτασε στους 27), ενώ οι ασίστ του άγγιζαν τις 6 ανά παιχνίδι. Κι όμως το όνομα του δεν ήταν ανάμεσα στους εκλεκτούς. Η γιορτή του ΝΒΑ, το All Star Game έγινε για δύο σερί σεζόν χωρίς εκείνον

Μην θυμώνετε τον παιχταρά

Η κατάσταση αυτή πείσμωσε τον Λίλαρντ και τον έκανε να μην… κρατιέται ενόψει της σεζόν που διανύουμε. Συχνά-πυκνά εξέφραζε τα παράπονα για το γεγονός πως τον αγνοούσαν επιδεικτικά. Ο Ντάμιαν τα άφησε όλα πίσω του και επέλεξε να δώσει τις απαντήσεις του στο γήπεδο. Άλλωστε το γήπεδο είναι ο… καθρέφτης για ένα παίκτη. Μόνο εκεί κρίνεται, αφού αυτό είναι το… βασίλειο του. Έκανε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα, δηλαδή να «μαγεύει», παίζοντας μπάσκετ και τρέλανε κόσμο.

Παλεύει με τα… τέρατα της Δύσης και βγαίνει νικητής

Στο ξεκίνημα της σεζόν ελάχιστοι έδιναν τύχη στους Μπλέιζερς για πλεονέκτημα έδρας. Αν τολμούσες να ξεστομίσεις κάτι τέτοιο θα σε περνούσαν για τρελό. Και σίγουρα θα έιχαν δίκιο. Αν ρίξει κάποιος μια ματιά στις ομάδες της δυτικής περιφέρειας θα συναντήσει Ουόριορς (σταθερή δύναμη και αδιαμφισβήτητοι πρωταθλητές), Ρόκετς (ισχυρό αουτσάντερ για τίτλο με εκπληκτικό δίδυμο γκαρντ τους Χάρντεν και Πολ), Θάντερ (τριπλέτα με Ουέστμπρουκ-Τζορτζ-Καρμέλο, ικανή για μεγάλη πράγματα), Τίμπεργουλβς (ομάδα με δύο All Star τους Τάουνς-Μπάτλερ και έναν εν δυνάμει τον Ουίγκινς), Σπερς του Ποποβιτς (τους τα χάλασε η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με Λέοναρντ), Πέλικανς (το κορυφαίο δίδυμο ψληών στο ΝΒΑ με τους Κάζινςκαι Ντέιβις) και πάει λέγοντας!

Παρόλα αυτά έχουμε φτάσει στα τέλη Μάρτη και το Πόρτλαντ προκαλεί... τρόμο κάποια βράδια. Βρίσκεται στην 3η θέση που δίνει το πλεονέκτημα έδρας και παίζει μπάσκετ που σε κάνει να πιστεύει πως θα πάει στα playoffs στη χειρότερη ως τέταρτο.

Ποιος είναι υπεύθυνος για όλα αυτά; Mα φυσικά ο ηγέτης του, ο άνθρωπος των μεγάλων σουτ, ο τύπος που σε συναρπάζει αν κάτσεις και τον παρακολουθήσεις, προσπαθώντας να καταλάβεις τις κινήσεις του, τα «μαγικά» του.

Οι αριθμοί του απλά εκπληκτικοί. Ο αθεόφοβος κάνει τη σεζόν της ζωής του. Μετράει 26.6 πόντους ανά ματς (5ος σε όλο το ΝΒΑ και δεύτερος στους point guards), μοιράζει 6.5 ασίστ, ενώ κατεβάζει 4.4 ριμπάουντ, κάνει 1 κλέψιμο και σουτάρει με 37% τρίποντα και 91% βολές.

Ωραία όλα αυτά, αλλά εκείνο που τον κάνει ξεχωριστό είναι άλλο. Ο άνθρωπος-ορχήστρα του Πόρτλαντ ξέρει πάντα να μιλάει στα δύσκολα, να παίρνει την ευθύνη όταν η μπάλα καίει. Όταν όλα διαλύονται γύρω σου ο Ντάμιαν είναι ο άνθρωπος σου. Εκεί όπου οι άλλοι κρύβονται, αυτός βγαίνει μπροστά.

Clutch η ερώτηση, Λίλαρντ η απάντηση

Πόσοι παίκτες μπορούν να φτιάξουν TOP 15 με winning shots η clutch shots σε μόλις 6 χρόνια καριέρας στο ΝΒΑ. Ο Λίλαρντ μπορεί και καλό θα ήταν να κάνουμε μια αναδρομή στις clutch στιγμές του για να αφήσουμε και την εικόνα να μιλήσει.

Όλα ξεκίνησαν στις 16 Δεκέμβρη του 2012 και στο ματς κόντρα στους Χόρνετς. Με 4.4 δευτερόλεπτα για τη λήξη ο Λίλαρντ κάνει την επαναφορά, ξαναπαίρνει γρήγορα την μπάλα στα χέρια του και… μπαμ! Σκοράρει το νικητήριο σουτ για το 95-92. Η πιο γλυκιά ανάμνηση του στην πρώτη χρονιά στη λίγκα μαζί με το βραβείο του rookie of the season φυσικά.

Για άλλη μια φορά θα σκοτώσει τους Χόρνετς με τρίποντο στις 10 Μάρτη, ενώ σειρά έχουν οι Σανς. Αυτή τη φορά με μπάσιμο για το 90-89 στις 11 Νοέμβρη του 2013. Ο Λίλαρντ μιλάει και πάλι στις κρίσιμες στιγμές.

Και πάμε τώρα στο… διαβολικό διάστημα μεταξύ 7 και 17 Δεκεμβρίου του 2013. Μέσα σε 10 μέρες δείχνει πόσο clutch είναι σε 3 περιπτώσεις. Αρχικά ισοφαρίζει σε 106-106 τους Μάβερικς, 2 δευτερόλεπτα πριν το τέλος και κάνει το χρέος του πριν ο Έλις δώσει τη νίκη στο Ντάλας.

Στη συνέχεια καλό θα είναι να πάρετε ποπ κορν και να απολαύσετε. Στις 15 Δεκέμβρη πηγαίνει μέσα στο Ντιτρόιτ και με νικητήριο σουτ... καθαρίζει τους Πίστονς. Και δύο μέρες μετά ο τρελός το ξανακάνει. Εκτός έδρας παιχνίδι στο Κλίβελαντ. Κανένα πρόβλημα! Η μπάλα στα σίγουρα χέρια του Λίλαρντ, τρίποντη «βόμβα» και... γεια σας!

Φτάνουμε στα playoffs του 2014. Game 6, σειρά με τους Ρόκετς στο 3-2 υπέρ των Μπλέιζερς, όμως το Πόρτλαντ είναι έτοιμο να βγει knockout, αφού οι ρουκέτες προηγούνται με 98-96 και ετοιμάζονται για το 3-3. Το 7ο παιχνίδι θα παιζόταν στο Χιούστον. Και λέμε θα παιζόταν επειδή δεν παίχτηκε ποτέ. Επαναφορά με 0.9 στο ρολόι. Για τους περισσότερους δύσκολο. Για τον Λίλαρντ εύκολο. Παίρνει το τρίποντο και τη στέλνει συστημένη στο διχτάκι. Η πρόκριση μόλις είχε πάει στο Πόρτλαντ! Mέχρι και ο εκφωνητής παραδέχεται τα... cojones του Λίλαρντ!

Το 2014 θα κλείσει υπέροχα για τον «Dame». Πάλι θα μετρήσουμε 2... θύματα μέσα σε λίγες μέρες. Αρχικά οι Σπερς στις 14 Δεκέμβρη. Lay-up για να στείλει το ματς στην παράταση, τρίποντο ισοφάριση για να το πάει σε δεύτερη παράταση και τελικά να σταματήσεις στους 43 στην τρίτη παράταση ως νικητής!

Η λίστα είναι μεγάλη και οι ομάδες που βλέπουν... εφιάλτες μαζί του είναι πολλές όπως θα διαπιστώσετε στην πορεία. Κατα χρονολογική σειρά από το παλαιότερο προς το πιο πρόσφατο θα δείτε clutch shots με Θάντερ, Νάγκετς, Λέικερς και Σανς. Ας μας συγχωρέσει αν ξεχνάμε κανένα. Θέλετε άλλες αποδείξεις για να δεχθείτε πως αυτός ο κύριος είναι στο TOP 3 των καλύτερων clutch εν ενεργεία παικτών; Δεν νομίζω.

Πιστός «στρατιώτης» που χαλάει την πιάτσα

Στην εποχή που ζούμε λίγοι είναι αυτοί που δείχνουν την πίστη τους και την αφοσίωση τους σε μια ομάδα. Ελάχιστοι μένουν πίσω για να κρατούν τις... Θερμοπύλες όταν όλοι οι άλλοι τις εγκαταλείπουν. Ο Λίλαρντ είναι ένας από αυτούς. Ένας από τους παίκτες που... χαλάνε την πιάτσα. Ένας τύπος που πάει κόντρα στο ρεύμα. Στο ρεύμα που θέλει τους stars να φεύγουν από την ομάδα τους με σκοπό να πάνε κάπου αλλού για να διεκδικήσουν με πολύ περισσότερες πιθανότητες το πρωτάθλημα (Ντουράντ, ΛεΜπρόν).

Ο άνθρωπος που τιμά το «Νο.0» δεν είναι ένας από αυτούς. Όπως δήλωσε στο παρελθόν, όταν ρωτήθηκε για την επιλογή του Ντουράντ να πάει στους Ουόριορς, η απάντηση του ήταν: «Εγώ δεν θα το έκανα ποτέ αυτό. Δεν θα πήγαινα στην ομάδα κανενός. Ποτέ σε superteam».

Ακόμα περισσότερο για τον τρόπο που βλέπει το μπάσκετ μαρτυρά η ατάκα: ««Ας μην πάρω ποτέ πρωτάθλημα, αν δεν μπορώ να χτίσω τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο εδώ που είμαι».

Η απόλυτη αγάπη του προς το Πόρτλαντ φάνηκε την σεζόν 2015-16. Όταν οι υπόλοιποι «σωματοφύλακες» του Πόρτλαντ (Όλντριτζ, Μπατούμ, Μάθιους, Λόπεζ) πήδηξαν από τη... βάρκα για να πάνε σε άλλες πολιτείες, ο Λίλαρντ έμεινε εκεί να κρατά όρθια τη σημαία του Πόρτλαντ.

Η απόλυτη δικαίωση

Ο πρωταγωνιστής του άρθρου έμεινε στους Μπλέιζερς, μόχθησε, «πάλεψε» με τα θηρία, έφαγε... σφαλιάρες 2 φορές απο τους Ουόριορς στα playoffs και πλέον πιο ώριμος και έμπειρος από ποτέ, ετοιμάζεται να κάνει το βήμα παραπάνω και γιατί όχι να κάνει καλύτερή πορεία από αυτή του 2014 και του 2016 (είχε φτάσει στους ημιτελικούς Δύσης). Έχει βρει στα πρόσωπα των ΜακΚόλουμ και Νούρκιτς δύο άτομα που μπορεί να βασιστεί πάνω τους.

Μα πολύ περισσότερο αυτοί οι δύο ξέρουν πως εκεί όπου ξεχωρίζουν τα παιδιά από τους άντρες, εκεί όπου η μπάλα ζυγίζει τόνους, θα έχουν με το μέρος τους τον ειδικό, τον «καθηγητή» σε οριακές καταστάσεις.

Ο Λίλαρντ έχει απογειώσει τους Μπλέιζερς και θα συνεχίσει να ζητά αυτήν την ευκαιρία στο τέλος για να πάρει την μπάλα, να το «μπουμπουνίσει» και να δείξει το πασίγνωστο πλέον «It's Lillard Time»!

 

NBA Τελευταία Νέα