Ο Ροναλντίνιο γιορτάζει τα 38α γενέθλιά του (pics & vids)

Κώστας Ζάλιαρης
Ο Ροναλντίνιο γιορτάζει τα 38α γενέθλιά του (pics & vids)

bet365

Το gazzetta.gr ανήμερα των 38ων γενεθλίων του Ροναλντίνιο, παρουσιάζει γεγονότα και ιστορίες που αποδεικνύουν γιατί αυτό το παιδί ήταν... θεόσταλτο στο ποδόσφαιρο.

Επιστροφή* πονταρίσματος στον αγώνα Γουόλσολ - Γουίγκαν αν σημειωθούν τα περισσότερα γκολ στο 2ο ημίχρονο της αναμέτρησης! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Το ποδόσφαιρο είναι χαρά. Είναι συναισθήματα. Είναι έκφραση. Είναι 90 λεπτά που ξεχνάς τα πάντα.

Όταν, όμως, ο επαγγελματισμός και οι συνθήκες πρωταθλητισμού φθείρουν όλα αυτά τα στοιχεία, πόσο διασκεδαστικό μπορεί να παραμείνει;

Ο Ροναλντίνιο έβρισκε τρόπους και λόγους για να χαμογελάει με τη μπάλα στα πόδια και να μη σταματά να το απολαμβάνει. Όταν κατάλαβε ότι η τροπή των πραγμάτων στο άθλημα ήταν τέτοια που δεν συμβάδιζαν με τον τρόπο που σκεφτόταν εκείνος το ποδόσφαιρο, σιγά – σιγά απομακρύνθηκε για να μη χαλάσει μέσα του όλη εκείνη την απόλαυση που του πρόσφερε κάθε σκέψη γύρω από τη μπάλα, το γήπεδο και τον κόσμο.

Το απολάμβανε κι εκείνος και γνώριζε πολύ καλά ότι το απολάμβαναν και οι φίλαθλοι μαζί του. Κάθε δικό του χαμόγελο μετά από μια ωραία ντρίμπλα ή κάθε πανηγυρισμός μετά από γκολ βγαλμένο από video-game, ήταν λόγος ευτυχίας για τον καθένα που το είχε παρακολουθήσει. Και αυτό έκανε ακόμα μεγαλύτερη τη χαρά αυτού του παιδιού που έκανε το 10 στο πίσω μέρος της φανέλας να είναι... μαγικό κι όχι απλά «το 10 το καλό».

Το gazzetta.gr, τον ευχαριστεί, του εύχεται χρόνια πολλά και... μαγικά, ανήμερα των 38ων γενεθλίων του και παρουσιάζει γεγονότα, τα οποία έκαναν τον αγαπημένο όλων, Ρόνι, ν' αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο για το ποδόσφαιρο.

Στην Ιταλία ο Παναθηναϊκός κέρδισε την Αρμάνι με διαφορά 14 πόντων 72:86. Με τι διαφορά θα κερδίσει εντός έδρας;

Τα... 23 γκολ σε ένα παιχνίδι, στην ηλικία των 13 ετών!

Βραζιλιάνος γαρ, όταν έβλεπε πως είχε χώρο και δυνατότητα να τα κάνει όλα μόνος του, τα έκανε. Το έχουν στο αίμα τους τέτοιου είδους ποδοσφαιριστές να θέλουν τη μπάλα για τον εαυτό τους. Δεν τον έλεγες... μοναχοφάη, αλλά όταν ήθελε να διαλύσει τον αντίπαλο, δεν το σκεφτόταν δεύτερη φορά. Και αυτό ήταν κάτι το οποίο το... δούλευε από μικρός. Σε ηλικία 13 ετών, όταν ακόμα βρισκόταν στα τμήματα υποδομής της Γκρέμιο, ο Ροναλντίνιο απασχόλησε για πρώτη φορά τον διεθνή Τύπο που έψαξε την ιστορία, όταν σε παιχνίδι με τοπική ομάδα, πέτυχε όλα τα γκολ σε νίκη με σκορ... 23-0!

Ο άνθρωπος που σε κάνει να θεωρείς το μοντάζ... υπερβολή

Όλοι θυμούνται το τρομερό βίντεο της δημοφιλής αθλητικής εταιρείας Nike, το 2005, με τα παπούτσια που ήταν ειδικά διαμορφωμένα για το «φαινόμενο» Ροναλντίνιο. Αυτό που τα... όπλα του Βραζιλιάνου καταφθάνουν σε βαλίτσα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ανταλλαγή μεγάλου χρηματικού ποσού σε ταινίες δράσης. Αν και σίγουρα για ορισμένους η αξία των παπουτσιών που φορούσε ο Ρόνι, ξεπερνούσε τα όρια... Σ' εκείνο το βίντεο, λοιπόν, ο σούπερ σταρ πετυχαίνει 4 φορές το οριζόντιο δοκάρι της εστίας δίχως να πέσει η μπάλα κάτω! Έγινε το πρώτο βίντεο που έφτασε στο 1 εκατ.προβολές στο Youtube και έκανε όσους σκέφτηκαν το ενδεχόμενο να πρόκειται για προϊόν μοντάζ, να αμφιβάλλουν ακόμα και γι' αυτό!

Ο κόσμος του αιώνιου «εχθρού» τον χειροκρότησε

Πόσες φορές έχει σημειωθεί κάτι ανάλογο σε ντέρμπι «αιωνίων» αντιπάλων στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο; Να διασύρεται η ομάδα σου εντός έδρας από εκείνους που πάντοτε θέλεις να βλέπεις να χάνουν και αντί να σκύβεις το κεφάλι, να σηκώνεσαι και να χειροκροτείς; Το πέτυχε κι αυτό ο Ροναλντίνιο μπροστά στο απαιτητικό κοινό της Ρεάλ Μαδρίτης, κατά τη διάρκεια ενός clasico, το 2005, στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου». Έχοντας... σμπαραλιάσει τη «βασίλισσα» και με τη Μπαρτσελόνα να φεύγει από τη Μαδρίτη με σκορ 3-0, οι οπαδοί των «μερένγκες» τον παραδέχθηκαν έπειτα από το τρίτο γκολ των Καταλανών, με standing ovation που έμεινε στην ιστορία.

Μαθαίνοντας μπάλα με τον... Μπομπόμ

Ένας σκύλος για... κολλητός φίλος και μια μπάλα. Με αυτά τα δύο ήταν ευτυχισμένος ο Ροναλντίνιο ως παιδί. Δεν ήθελε πολλά. Δεν ζητούσε πολλά. Είχε μάθει ότι η ζωή ήταν δύσκολη και φυσικά πως έπρεπε ν' αποφύγει τις κακοτοπιές, βρίσκοντας ενδιαφέροντα πράγματα ν' ασχοληθεί και να φτιάξει τη δική του ζωή μακριά από τις συμμορίες και τα ναρκωτικά του Πόρτο Αλέγκρε.

«Θα είναι δύσκολα, όμως όσο θα παίζετε ποδόσφαιρο, στο δρόμο, στο πάρκο, με τον σκύλο σας, θα νιώθετε ασφαλείς.Ναι, είπα τον σκύλο σας. Είναι ακούραστος αμυντικός. Θα παίζεις με τον Ρομπέρτο, με άλλα παιδιά και τους μεγαλύτερους στο πάρκο. Στο τέλος, όμως, όλοι θα κουράζονται και εσύ θα συνεχίσεις να παίζεις. Έτσι, θα πρέπει πάντα να παίρνεις μαζί τον σκύλο σου, τον Μπομπόμ. Ένας πραγματικός σκύλος. Και οι Βραζιλιάνοι σκύλοι λατρεύουν το ποδόσφαιρο. Θα είναι η καλύτερη πρακτική για ντρίμπλες και τεχνική» έγραφε χαρακτηριστικά στην... επιστολή προς τον 8χρονο εαυτό του, που δημοσιεύθηκε πριν από λίγο καιρό.

Ο Μέσι και το μοναδικό πράγμα για το οποίο μετάνιωσε

Από την πρώτη στιγμή, η σχέση του με τον Λιονέλ Μέσι ήταν ιδιαίτερη. Ο Ροναλντίνιο μπορεί να πιστωθεί ένα μικρό μερίδιο της ανάδειξης του Αργεντινού «μάγου» από τα τμήματα υποδομής της Μπαρτσελόνα, αν και ο νυν ηγέτης του καταλανικού συλλόγου δεν χρειαζόταν κάποιον να μιλήσει για εκείνον. «Μιλούσε» μια χαρά με τη μπάλα στα πόδια από μόνος του. Παρ' όλα αυτά, ο Ρόνι είχε αντιληφθεί πολύ γρήγορα το ταλέντο του Αργεντινού και ήθελε σαν τρελός να τον δει στην πρώτη ομάδα. Η συνεργασία τους ήταν εξαιρετική. Ο Βραζιλιάνος τον πήρε υπό την προστασία του, αλλά οι δυο τους μαζί στον αγωνιστικό χώρο ήταν ικανοί για το κάθε τι που μπορεί να θεωρείτο μέχρι εκείνη τη στιγμή ακατόρθωτο. Έπειτα από πολλά χρόνια, θα παραδεχθεί ότι αν μετανιώνει για ένα πράγμα, αυτό είναι που δεν έμεινε λίγο παραπάνω στη Μπαρτσελόνα για να παίξει περισσότερο με τον Μέσι...

Το συγκλονιστικό κλάμα για τον πατριό του

Έχει παραδεχθεί πως έχοντας χάσει σε μικρή ηλικία τον πατέρα του, άργησε να καταλάβει τι ακριβώς σήμαινε η τόσο σημαντική απώλεια για τον ίδιο και την οικογένειά του. Μεγαλώνοντας, όπως άλλωστε επιτάσσει η ζωή, έμαθε να συνεχίζει την πορεία του, δίχως όμως να τον ξεχάσει ούτε στιγμή. Πολλά χρόνια αργότερα, έχασε και τον πατριό του, στον οποίο αφιέρωσε ένα από τα καλύτερα γκολ της καριέρας του. Με τη φανέλα της Ατλέτικο Μινέιρο, σε μια νίκη με σκορ 6-0 επί της Φιγκεϊρένσε, ο Ροναλντίνιο με τρομερό φαλτσαριστό σουτ μάγεψε και πάλι το πλήθος, αλλά δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του...

«Παίξε ελεύθερα, άκου τη μουσική...»

Μουσική. Ελευθερία. Χαρά. Τρίπτυχο της επιτυχίας για τον Ροναλντίνιο. Η μπάλα να κυλάει στο χορτάρι όμως οι νότες στο πεντάγραμμο, η ελευθερία των κινήσεων να ξετυλίγεται με εντυπωσιακό τρόπο απέναντι σε αντίπαλους αμυντικούς και η χαρά του γκολ ή της κάθε εντυπωσιακής ενέργειας, να σου δίνει ένα τρομερά πλατύ χαμόγελο. Γιατί με αυτό το χαμόγελο έμαθε να παίζει και γιατί με αυτό ήθελε πάντοτε να τον βλέπουν. «Η μόνη συμβουλή που μπορώ να σου δώσω είναι η εξής: παίξε με τον δικό σου τρόπο. Παίξε ελεύθερα. Άκου τη μουσική. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να ζήσεις τη ζωή σου». Και θέλετε να μάθετε γιατί το ποδόσφαιρο, όσο σημαντικό κι αν είναι, αποτελεί δευτερεύον ζήτημα στη ζωή; Ο Ροναλντίνιο εξηγεί και βάζει σε σκέψεις για τους ανθρώπους που οφείλεις να κάνεις χαρούμενος αλλά και να βλέπουν εσένα δυνατό...

«Πολλά μπορούν να συμβούν στη ζωή, καλά και άσχημα. Ό,τι και να συμβεί, όμως, το χρωστάς στο ποδόσφαιρο. Όταν οι άνθρωποι θα αμφισβητούν το στυλ σου ή γιατί χαμογελάς έπειτα από μία ήττα, θέλω να σκέφτεσαι ένα πράγμα. Όταν ο πατέρας σου αφήσει αυτόν τον κόσμο, δεν θα έχεις πολλές αναμνήσεις από εκείνον.

Η οικογένειά σου δεν θα έχει πολλά χρήματα και οι γονείς σου δεν έχουν κάμερα. Δεν θα μπορέσεις να ακούσεις ξανά τη φωνή του πατέρα σου ή να τον ακούσεις να χαμογελάει. Ανάμεσα στα υπάρχοντά του, όμως, υπάρχει κάτι που θα σε κάνει να μην τον ξεχάσεις ποτέ. Είναι μία φωτογραφία, στην οποία παίζετε μαζί ποδόσφαιρο.

Χαμογελάς, είσαι χαρούμενος, με μία μπάλα στα πόδια και εκείνος χαρούμενος που σε κοιτάζει. Όταν θα έρθουν τα χρήματα – μαζί με την απόλαυση και την κριτική – μείνει ελεύθερος. Παίξε όπως σου είχε πει εκείνος. Παίξε ελεύθερα».

 

Τελευταία Νέα