Ουίλ Κλάιμπερν: Σαν έτοιμος από καιρό…

Αντωνία Σπανού
Ουίλ Κλάιμπερν: Σαν έτοιμος από καιρό…
Ο Ουίλ Κλάιμπερν είναι μια από τις «εκπλήξεις» της φετινής διοργάνωσης και η Euroleague Greece καταγράφει τα δεδομένα της εξαιρετικής και υπερβατικής σεζόν του Αμερικάνου της ΤΣΣΚΑ.

Η Euroleague φτάνει σταδιακά προς το τέλος της κανονικής διάρκειας και τα… ωραία είναι μπροστά μας. Δύο από τους τους πρωτοπόρους έρχονται αντιμέτωποι για την 26η αγωνιστική, αφού η ΤΣΣΚΑ, όντας πρώτη και καλύτερη, υποδέχεται τον δεύτερο στην βαθμολογία Ολυμπιακό, στην Ρωσία.

Οι πρωταγωνιστές των δύο ομάδων θα ριχτούν στην «μάχη», για να προσφέρουν στο μπασκετικό κοινό ακόμα μια μοναδική παράσταση, όπως αυτές που μας έχουν συνηθίσει .

Η Euroleague Greece ξεχωρίζει τον Ουίλ Κλάιμπερν που με την απόδοση του την φετινή σεζόν, με την φανέλα της ΤΣΣΚΑ, έχει καταφέρει να αποδείξει ότι κάθε κορυφή είναι για να την «πατάμε» και να βλέπουμε κατάματα την επόμενη.

Ο Αμερικανός φόργουορντ έχει καταφέρει να βρεθεί σε μια ομάδα που το επίπεδο είναι το υψηλότερο και να κάνει την υπέρβαση με τις εμφανίσεις του και την απόδοση του..

ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΑΠΌ ΤΟ… ΠΟΥΘΕΝΑ

Ο Κλάιμπερν γεννήθηκε στις 17 Μαϊού του 1990 και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα 28α γενέθλια του να τα περάσει με… προετοιμασίες για το πρώτο Final 4 της καριέρας του. Μέχρι εκεί όμως υπάρχει ακόμα δρόμος.

Άλλωστε δεν του έλειψε η υπομονή του Ουίλ. Η πορεία του δεν διαφέρει ιδιαίτερα από των πιο πολλών Αμερικανών, που ψάχνουν το όνειρο τους μακριά από την πατρίδα τους.

Μετά το κολέγιο και το όνειρο του ΝΒΑ, που δεν ευδοκίμησε το 2013, ξεκίνησε η ευρωπαϊκή πορεία και μαζί ένα σερί υπερβάσεων που δεν αυτό είναι κάτι που δεν το βρίσκεις εύκολα.

Η μια χρονιά ακολουθούσε την άλλη και μαζί και ερχόταν η εμπειρία και το… έδαφος για καλύτερα και πιο δυνατό άλματα. Από την Ουλμ και το γερμανικό πρωτάθλημα, ο Κλάιμπερν βρέθηκε στο Ισραήλ και την Χάποελ Χολόν.

Εκεί δεν χρειάστηκε πολύ για να δείξει ότι το επίπεδο του είναι για...παραπάνω και μόλις σε μια σεζόν και με μέσο όρο 20.9 πόντους αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ της λίγκας και φυσικά απέδειξε ότι χρειάζονταν μόλις μια ευκαιρία για να κάνει το παραπάνω βήμα στην καριέρα του, αλλά και στο παιχνίδι του.

Αυτή η ευκαιρία άκουγε στο όνομα Νταρουσάφακα. Οι Τούρκοι ρίχνοντας πακτωλό χρημάτων έκαναν δικό τους τον Αμερικανό φόργουρντ και του έδωσαν την ευκαιρία να συστηθεί με τον καλύτερο τρόπο στο ευρύ ευρωπαϊκό κοινό.

Την σεζόν 2016/17 ο Κλάιμπερν φόρεσε τα… πράσινα και έκανε αυτό που ήξερε καλύτερα. Ακόμα μια υπέρβαση. Ο Μπλατ τον εμπιστεύτηκε, του έδωσε την ευκαιρία και εκέινος φρόντισε να τον βγάλει ασπροπρόσωπο.

Στην πρώτη του σεζόν στην Euroleague και με την διοργάνωση στην πιο απαιτητική μορφή της ο Αμερικανός έπαιξε 34 παιχνίδια, αγωνίστηκε κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης για τα playoffs και οι αριθμοί του ήταν εντυπωσιακοί.

Τέλειωσε την σεζόν με 13 πόντους κατά μέσο όρο και 5.11 ριμπάουντ, ενώ είχε 28.9% στο τρίποντο και μαζί με τους αριθμούς του εξέλιξε το όνειρο για το βήμα παραπάνω.

Αυτό το βήμα δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο, αφού η ΤΣΣΚΑ αποφάσισε να εμπιστευθεί τον Ουίλ και να του δώσει την δυνατότητα για πρώτη φορά στην καριέρα του να κάνει πρωταθλητισμό. Αυτές οι ευκαιρίες έρχονται μια φορά στην ζωή και οφείλεις να είσαι πανέτοιμος και ο Κλάιμπερτ ήταν.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ

«Όταν πας στην ΤΣΣΚΑ, πας για να κερδίσεις»

Το καλοκαίρι η ΤΣΣΚΑ έκανε ίσως μια μικρή έκπληξη και ένταξε στο δυναμικό της τον Ουίλ Κλάιμπερτ. Με μικρή εμπειρία στην Ευρώπη, αλλά με πλούσιο ταλέντο ο Δημήτρης Ιτούδης αποφάσισε να τον εμπιστευτεί και καλά έκανε.

Η μεταγραφή μπορεί να χαρακτηριστεί και από τις πιο πετυχημένες την φετινή, αν κοιτάξει κάποιος τους αριθμούς του Αμερικανού φόργουορντ.

Είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας του και κάνει μια χρονιά που τον καθιστά εξαιρετικό. Μπορεί να μην έχει πάρει την προσοχή που του… αρμόζει, αλλά ο Κλαίμπερτ είναι σίγουρο πως έχει και λαμπρό μέλλον.

Σε κάθε ευκαιρία που του δίνετε δείχνει πιο έτοιμος από την προηγούμενη και αυτό ππυ έχει καταφέρει είναι μοναδικό. Αντί να χρειαστεί χρόνο προσαρμογής σε μια ομάδα πρωταθλητισμού, έδειξε καλύτερος από την περσινή σεζόν και η ΤΣΣΚΑ έχει κάνει μοναδική επιλογή.

Μετρά σε 26 παιχνίδια της διοργάνωσης, 26’ και 58’’ λεπτά συμμετοχής, 12.2 πόντους με 40% στο τρίποντο, 5.9 ριμπάουντ και 15 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Δείχνει σαν έτοιμος από καιρό και αποδεικνύεται... λίρα εκατό για τους Ρώσους.

Με τον Κώστα Παπανικολάου να βρίσκεται εκτός για τον Ολυμπιακό, το δύσκολο έργο ώστε να περιοριστεί ο Αμερικανός θα αναλάβει πιθανότατα ο Ιωάννης Παπαπέτρου και αναμένεται να δούμε ένα δυνατό ματσάρισμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις… καλές του βραδιές μπορεί να σκοτώσει οποιανδήποτε αντίπαλο και αυτό τον έχει κάνει να γράψει μερικές εξαιρετικές εμφανίσεις με πολύ αποδοτικές επιθετικά βραδιές.

Μετρά ήδη πέντε εμφανίσεις με πάνω από 20 πόντους, με αποκορύφωμα την 22η αγωνιστική κόντρα στην Βαλένθια με 27 πόντους και εξαιρετικά ποσοστά.

Ο Κλάιμπερτ δείχνει ότι το ταβάνι του είναι ο ουρανός και η κίνηση της ΤΣΣΚΑ να τον υπογράψει για δύο χρόνια ήταν σοφότατη, ο Ιτούδης πέτυχε διάνα και το μέλλον φαντάζει λαμπρό για τον Αμερικανό.