Mατσιούλις: Η «πράσινη» διετία και το «χρυσό» 2015! (pics & vids)

Νίκος Καρφής
Mατσιούλις: Η «πράσινη» διετία και το «χρυσό» 2015! (pics & vids)
Ο Γιόνας Ματσιούλις αποτέλεσε παρελθόν από την Ρεάλ πρόσφατα και με αφορμή το ματς των Μαδριλένων με τον Παναθηναϊκό (8/3, 22:00), η Euroleague Greece μάζεψε τις κορυφαίες του στιγμές με τις «πρώην».

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται από την Ρεάλ Μαδρίτης (22:00, 8/3) για την 25η αγωνιστική της Euroleague και υπάρχει ένα άτομο που μπορεί να αποχώρησε από τους Μαδριλένους πριν από λίγες μέρες, αλλά αποτελεί τον συνδετικό κρίκο των μεταξύ των δύο ομάδων.

Ο Γιόνας Ματσιούλις φόρεσε για 2 χρόνια την «πράσινη» φανέλα, από το 2012 μέχρι το 2014 και κατέκτησε ισάριθμα νταμπλ, δέθηκε με τον Παναθηναϊκό, όμως στη συνέχεια δέχθηκε το... σοκ τη αποχώρησης του από την ομάδα για να αφήσει τον έξι φορές πρωταθλητή Ευρώπης με προορισμό την «Βασίλισσα» Ρεάλ. Στην ομάδα του Λάσο έμεινε για μια τετραετία και κατάφερε να πανηγυρίσει μία κατάκτηση Euroleague το 2015, σε ένα παιχνίδι που πολλοί θυμούνται την... κοκορομαχία του με τον Βασίλη Σπανούλη.

H Euroleague Greece ξεχώρισε μερικές από τις σπουδαιότερες εμφανίσεις του Λιθουανού φόργουρντ με τις φανέλες των δύο ομάδων και σας τις παρουσιάζει.

Όταν ο Ματσιούλις ερχόταν στο «τριφύλλι»

Στις 24 Ιουλίου του 2012 άφησε την Σιενα για να έρθει στα μέρη μας για χάρη του Παναθηναϊκού.

Την πρώτη του χρονιά στους «πρασίνους» ήταν ένας εκ των σημαντικότερων «γραναζιών» της ομάδας του Πεδουλάκη, κάτι που μαρτυρά και τα 24 λεπτά που αγωνιζόταν ανά ματς. Ο Γιόνας μέτρησε 10.1 πόντους με 40.1% στα τρίποντα, ενώ είχε και 4.1 ριμπάουντ μέσο όρο.

Οι… παραστάσεις του με Ολίμπια Λιουμπλιάνας, Φενέρ και Χίμκι

Στη regular season εκείνης της σεζόν.. γοήτευσε με τρεις εμφανίσεις του σε εκτός έδρας ματς. Το πρώτα έγινε στη Σλοβενία κόντρα στην Ολίμπια, εκεί όπου μέτρησε 18 πόντους, 4 ριμπάουντ και 5 ασίστ, αλλά και 18 βαθμούς στην αξιολόγηση. Αυτό επέτρεψε στον Παναθηναϊκό να επικρατήσει με 85-67.

Σπουδαία πράγματα έκανε και κόντρα στην Φενέρ. Με τους Τούρκους έγραψε double double με 14 πόντους και 10 ριμπάουντ, αλλά η ομάδα του δεν απέφυγε την ήττα με 73-64.

Καθοριστικός ήταν και στην αναμέτρηση με την Χίμκι, την οποία ο Παναθηναϊκός έχασε με 78-77. Σε εκείνο το βράδυ ο Ματσιούλις είχε 15 πόντους και 17 βαθμούς στην αξιολόγηση, δείχνοντας πως του αρέσουν τα εκτός έδρας ματς.

Η αγαπημένη του… Άλμπα και το show με Μπάμπεργκ

Στο TOP 16 το «θύμα» του ήταν η Άλμπα Βερολίνου. Στο ματς της Γερμανίας έκανε… παπάδες με 28 πόντους (6/8 τρίποντα) και 27 στην αξιολόγηση (νίκη των πρασίνων με 79-73), ενώ στο ΟΑΚΑ ήταν αψεγάδιαστος πίσω από την γραμμή του τριπόντου με 4/4 σουτ (16 πόντους). Αυτό του έφτανε να φτάσει στο 24 στο PIR.

Kαυτός ήταν και απέναντι στην Μπάμπεργκ. Σταμάτησε στους 24 πόντους, ενώ ο αθεόφοβος σούταρε με 6/7 τρίποντα, στο άνετο διπλό της ομάδας του με 60-82.

Η Μπαρτσελόνα του στέρησε το Final 4

Στα playoffs της σεζόν 2012-13, η Μπαρτσελόνα νίκησε με 3-2 στη σειρά και δεν άφησε το «τριφύλλι» να πάει στο Final 4. Ο Ματσιούλις δεν μπόρεσε να κάνει θραύση σε κάποιο ματς όσον αφορά το σκοράρισμα και καλύτερη του επίδοση ήταν οι 11 στο Game 4.

Tην επόμενη σεζόν οι αριθμοί του ήταν λίγο πεσμένοι στο σκοράρισμα, όχι όμως και σε λεπτά συμμετοχής και ριμπάουντ. Έπαιζε 23 λεπτά ανά ματς και έβαζε 8.1 πόντους με 33% τρίποντα, ενώ κατέβαζε και 4.2 ριμπάουντ.

Το βράδυ στη Βιτόρια, η ΤΣΣΚΑ και το clutch τρίποντο

Το καλύτερο του ματς στην regular season το έκανε στη Βιτόρια με την Λαμποράλ Κούτσα. Τότε είχε 19 πόντους με 8 ριμπάουντ και 4 κλεψίματα, αλλά αυτά δεν ήταν αρκετά για το διπλό (ήττα με 79-77). Βέβαια το καλάθι που δεν ξεχνούν οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού ήταν εκείνο κόντρα στην Εφές. Με τρίποντο του ισοφάρισε σε 54-54, 13 δευτερόλεπτα και έστειλε το ματς στην παράταση, εκεί όπου νίκησε η ομάδα του.

Ο Παναθηναϊκός πέρασε και από το TOP 16, φτάνοντας στα playoffs. Eκεί τον περίμενε η ΤΣΣΚΑ που τον απέκλεισε με 3-2. Παρόλα αυτά ο Ματσιούλις έχει να θυμάται την εμφάνιση του στο Game 1. Οι 14 πόντοι, τα 5 ριμπάουντ , τα 5 κλεψίματα και οι 21 βαθμοί στην αξιολόγησης έδωσαν την ευκαιρία στους «πράσινους» να διεκδικήσουν μέχρι τέλους το ματς, αλλά τελικά να το χάσουν με 77-74.

Το τελευταίο του παιχνίδι με το «τριφύλλι» στο πλαίσιο της Euroleague ήταν στο Game 5 της σειράς, τότε που έμεινε χαμηλά στους 2 πόντους.

Στη διετία του με τη φανέλα του Παναθηναϊκού έζησε όμορφες στιγμές, αγάπησε το «τριφύλλι» και θεωρήθηκε... σοκ για αυτόν η αποχώρηση του το καλοκαίρι του 2014.. Σίγουρα του έλειπε ένα Final 4, όμως δύο φορές το άγγιξε, με την ομάδα του να γνωρίζει την ήττα με 3-2 στα playoffs από Μπαρτσελόνα και ΤΣΣΚΑ αντίστοιχα.

Το κεφάλαιο Ρεάλ

Στις 12 Ιουνίου του 2014 αποχαιρέτησε τον Παναθηναϊκό για να υπογράψει στην Ρεάλ στις 24 Ιουλίου. Στην πρωτεύουσα της Ισπανίας έμεινε για 4,5 χρόνια (2014-2018) με κορυφαία στιγμή την κατάκτηση της Euroleague το 2015.

Η πτώση των αριθμών του

Στους Μαδριλένους είχε σαφώς πιο μειωμένο ρόλο από αυτόν του Παναθηναϊκού, κάτι που φαινόταν στα λεπτά συμμετοχής του. Την πρώτη σεζόν αγωνιζόταν 14 λεπτά ανά ματς, 17 την δεύτερη, 16 την αγωνιστική περίοδο 2016-17 και φυσικά φτάνουμε στην φετινή με τα 12 λεπτά μέσο όρο.

Όλο αυτό επηρέασε και τους μέσους όρους του στους πόντους με τους 6.1 της σεζόν 2016-17 να είναι το καλύτερο του. Βέβαια σε αυτό το διάστημα έκανε μερικά ματς, τα οποία δεν μπορούν να ξεχάσουν οι φίλαθλοι της Ρεάλ.

Ο τελικός του 2015 και η «20άρα» με ΤΣΣΚΑ

Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στον τελικό του 2015. Τότε η Ρεάλ έφτανε στο τρόπαιο, αφού επικρατούσε του Ολυμπιακού με 78-59. Μπορεί οι 9 πόντοι του να μην λενε πολλά σε αρκετούς, αλλά ήταν πολύ σημαντικοί για την εξέλιξη του ματς.

Η Ρεάλ δυσκολευόταν πάρα πολύ στην έναρξη του δεύτερου δεκαλέπτου, αλλά ήρθε ο Ματσιούλις να την ξεμπλοκάρει, βάζοντας τους 7 εκ των 9 πόντων του σε αυτήν την περίοδο και να της επιτρέψει να πάρει με το 35-28 στο ημίχρονο. Ο Λιθουανός ήταν αλάνθαστος από την γραμμή του τριπόντου (2/2), ενώ κατέβασε και 4 ριμπάουντ στα 15 λεπτά που έπαιξε, βάζοντας το λιθαράκι του στην επιτυχία της Ρεάλ. Στο τέλος εκείνου του παιχνιδιού ελάχιστοι μπορούν να ξεχάσουν την... κοκορομαχία του με τον Βασίλη Σπανούλη.

Η σπουδαιότερη του εμφάνιση με την φανέλα της Ρεάλ στην Euroleague ήταν την σεζόν 2016-17 στο ματς κόντρα στην ΤΣΣΚΑ για την regular season. Ο Γιόνας θύμισε εποχές Παναθηναϊκού, αφού σταμάτησε στους 20 πόντους με 4/6 τρίποντα, βοηθώντας το σύνολο του Λάσο να επικρατήσει με 95-85.

Η αλήθεια είναι πως ο Γιόνας δεν ήταν ποτέ star. Όμως πρόκειται για έναν ιδιαίτερα χρήσιμο παίκτη που έδινε τα πάντα στο παρκέ και… πάλευε σαν λιοντάρι. Ξεκάθαρα στον Παναθηναϊκό ήταν πιο αποδοτικός και πρόσφερε περισσότερα σε σχέση με την Ρεάλ, αλλά στους Μαδριλένους πανηγύρισε το μοναδικό τρόπαιο Euroleague που έχει στη συλλογή του.