Γιόκιτς: Η «επανάσταση» στον… κόσμο των ψηλών! (pics & vids)

Γιόκιτς: Η «επανάσταση» στον… κόσμο των ψηλών! (pics & vids)

Νίκος Καρφής
Γιόκιτς: Η «επανάσταση» στον… κόσμο των ψηλών! (pics & vids)

bet365

O Nίκολα Γιόκιτς συναρπάζει πολλούς μπασκετόφιλους με τον τρόπο που διαβάζει το παιχνίδι και το gazzetta.gr γράφει για τον σέντερ που πάει κόντρα στο… ρεύμα της εποχής.

Η αλήθεια είναι πως η… κοψιά, το παρουσιαστικό, ο τρόπος που στέκεται μέσα στο παρκέ δεν σου γεμίζει το μάτι. Ξεκάθαρα δεν είναι τόσο αθλητικός όπως άλλοι κυρίαρχοι σέντερ της λίγκας που εκμεταλλεύονται το προσόν αυτό για να συμπεριλαμβάνονται στην «αφρόκρεμα» των ψηλών. Όμως εκείνο που τον κάνει τόσο ξεχωριστό είναι το μυαλό του.

Στην περίπτωση του Νίκολα Γιόκιτς τα πάντα είναι στον τρόπο που διαβάζει το παιχνίδι. Ο Σέρβος ήρθε για να μείνει στο ΝΒΑ, αφού κρύβει την αδυναμία του στα αθλητικά προσόντα χάρη στο απίστευτο μπασκετικό του Ι.Q. O ψηλός του Ντένβερ φέρνει την… επανάσταση στη θέση των ψηλών, καθώς έχει πάει τον όρο passing center σε άλλο επίπεδο. Aυτή τη στιγμή είναι ο καλύτερος πασέρ σέντερ στη λίγκα δίχως αμφιβολία και το gazzetta.gr «υποκλίνεται» σε αυτό το πανέξυπνο παιδί.

500+ κορυφαία παιχνίδια καζίνο για ατέλειωτη διασκέδαση. (21+)

Ένας playmaker σε κορμί… σέντερ

Ο Γιόκιτς μέχρι στιγμής έχει πρωταγωνιστήσει σε αμέτρητα highlights, όχι για κάποιο κάρφωμα του, αλλά για τις πάσες που μοιάζουν να φεύγουν από τα χέρια του Μάτζικ Τζόνσον ή του Στιβ Νας. Αρκετές φορές σου δίνει την αίσθηση πως έχει… μάτια στην πλάτη. Είναι εκείνο το σημείο που σκέφτεσαι «πως γίνεται ένας ψηλός και άχαρος τύπος να κάνει τόσο… αρρωστημένες πάσες;».

Το video που ακολουθεί είναι ένα... ορεκτικό. Ματς regular season με τους Λέικερς και τον έχουν περικυκλώσει 3 άτομα. Κι όμως ο δαιμόνιος Σέρβος κάνει μια υπέροχη no look pass και ο Μπάρτον έχει εύκολο έργο για να καρφώσει εντυπωσιακά.

Ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα σε πολλές επιθέσεις των Νάγκετς μπορεί να σε βρει και από το κέντρο του γηπέδου. Όπως ακριβώς… έφτιαξε τον Φαρίντ στην αναμέτρηση με τους Μάτζικ.

Μερικοί μπορούν να πουν πως αυτά είναι απλά μια έμπνευση της στιγμής. Όχι κύριοι! Ο Γιόκιτς κάθε φορά που παίρνει την μπάλα στα χέρια του σου δίνει την αίσθηση πως αργά ή γρήγορα θα περάσει μια μαγική πάσα που θα χαρίσει δύο εύκολους πόντους στην ομάδα του. Πως σας φαίνεται η πάσα πίσω από την πλάτη στο παιχνίδι με τους Μάβερικς; Καλούτσικη ε;

Και αν μερικοί νομίζετε πως δεν τα κάνει με σοβαρές ομάδες, θυμηθείτε τι σκαρφίστηκε στο ματς με τους πρωταθλητές Ουόριορς. Βλέπει την κίνηση του συμπαίκτη του και την κατάλληλη στιγμή, δείχνει την εξυπνάδα του με ασίστ που βγάζουν μόνο τα κορυφαία playmaker της λίγκας.

Απολαύστε κι άλλη μια στιγμή μαγείας, με το κόψιμο στη ρακέτα και την φοβερή πάσα που οδηγεί στο αμαρκάριστο τρίποντο του Μάρεi. Ας βάλουμε όμως τα… κερασάκια στην τούρτα με την τρελή ασίστ στον Λάιλς στην αναμέτρηση με τους Σπερς και την έμπνευση του κόντρα στους Σανς με τον Τσάντλερ να τελειώνει τη φάση.

O τύπος δημιουργεί τις προυποθέσεις για να βάλουν οι συμπαίκτες του τις ευκολότερους πόντους της ζωής τους.

Ο καλύτερος passing center στο ΝΒΑ

Επειδή όμως οι αριθμοί πολλές φορές λένε την αλήθεια θα σταθούμε στις ασίστ που μοιράζει ο Νίκολα σε κάθε ματς. Η αφεντιά του φιγουράρει στην κορυφή των σέντερ όσον αφορά τις ασίστ, αφού δίνει 6 ανά ματς, τη στιγμή που ο δεύτερος και τραυματισμένος Κάζινς βρίσκεται στο 5.4.

Εκεί όμως που φαίνεται η… μαγκιά του είναι στην αναλογία ασίστ/λαθών. Το 2.13 είναι το δεύτερο καλύτερο της πρώτης 15άδας πίσω από τον Πάου Γκασόλ. Βέβαια ο Σέρβος παίζει 31.5 λεπτά ανά ματς, ενώ ο Ισπανός 25.1. Συν τοις άλλοις η μπάλα περνάει πολύ περισσότερο από τα χέρια του παίκτη του Ντένβερ, κάτι που σημαίνει πως είναι πιο εύκολο το λάθος.

Η ικανότητα του στον οργανωτικό τομέα δεν του στερεί το δικαίωμα να εξελίξει την εκτελεστική του δυνατότητα. Μέχρι στιγμής είναι ο έκτος καλύτερος σκόρερ της λίγκας ανάμεσα στους centers, αφού σημειώνει 16.9 πόντους ανά ματς (σουτάρει με 48%)

Τιμωρεί με τα σουτ του

Ο πρωταγωνιστής του άρθρου, εκτός των όμορφων κινήσεων του μέσα στο… ζωγραφιστό, του εξαιρετικού midrange σουτ του και φυσικά την ικανότητα του ως playmaker, διαθέτει και σουτάκι από μακριά. Το 37% στα τρίποντα είναι μια υπενθύμιση προς τους αντιπάλους του πως αν του δώσουν έστω και ελάχιστο χρόνο και χώρο, μπορεί να το… μπουμπουνίσει. Ως Σέρβος που σέβεται τον εαυτό του σουτάρει εξαιρετικά από την γραμμή των βολών, καθώς είναι στην 5η θέση των «πενταριών» με 84%.

Ξέρει να… μαζεύει τα «σκουπίδια»

Εξαιρετικός είναι και στον τομέα των ριμπάουντ, εξασφαλίζοντας παραπάνω κατοχές για την ομάδα του. Ένατος ανάμεσα στους σέντερ 10.5 ριμπάουντ ανά ματς, ξέρει πάντα που πρέπει να σταθεί για να μαζέψει το… σκουπίδι και να δώσει την ευκαιρία στο Ντένβερ να προφυλάξει την ρακέτα του από κινδύνους που μπορούν να δημιουργηθούν εξαιτίας κάποιου επιθετικού ριμπάουντ.

Παίκτης-ορχήστρα που λατρεύει τα triple double

Ο Γιόκιτς έχει το ταλέντο και το μπασκετικό I.Q που μπορεί να τον κάνουν να βοηθάει πολύπλευρα στο παιχνίδι των Νάγκετς. Ο ψηλός με το Νο.15 στην πλάτη είναι ο 10ος καλύτερος σέντερ στα double double με 26 και φυσικά ο κορυφαίος στα triple double με 6 (όσον αφορά όλες τις θέσεις βρίσκεται στην τρίτη θέση πίσω μόνο από Ουέστμπρουκ και ΛεΜπρόν).

Επιπλέον το… κομπιούτερ των Νάγκετς είναι ένας από τους 12 παίκτες φέτος που είναι διψήφιοι σε μέσους όρους σε δύο στατιστικές κατηγορίες (16.9 πόντους και 10.5 ριμπάουντ).

To γρηγορότερο triple double στην ιστορία!

Σε πολλά ματς φλερτάρει με το triple double, έτσι δεν ήταν πολύ δύσκολο να καταλάβει κανείς πως ήταν θέμα χρόνου να γράψει ιστορία. Kόντρα στους Μπακς κατάφερε να πετύχει το γρηγορότερο triple double στην ιστορία του ΝΒΑ, αφού χρειάστηκε μόλις 14 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα για να το πράξει (16 πόντους, 10 ριμπάουντ και 10 ασίστ). Και να φανταστείτε πως είναι μόλις 22 ετών.

Ο κύριος Γιόκιτς μας κάνει να καταλάβουμε πως δεν χρειάζεται να πηδάς ψηλά, να καρφώνεις εντυπωσιακά και να είσαι τέρας δύναμης για να επιβιώσεις στον κόσμο των ψηλών του ΝΒΑ. Βρήκε το… μυστικό για να γίνεται απολαυστικός κάθε φορά που πατάει παρκέ και να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία «5άρια» της λίγκας με μόνο 2 χρόνια εμπειρία στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη.

Ο Σαμπόνις που τρέλαινε κόσμο με τις φοβερές του ασίστ (σπάνιο για σέντερ) θα είναι περήφανος για τον Σέρβο του Ντένβερ που προσπαθεί να δείξει πως η… μαγική πάσα και το σωστό διάβασμα του παιχνιδιού δεν είναι αποκλειστικά προνόμια των κοντών και των περιφερειακών. Ο Νίκολα Γίοκιτς μπήκε στη ζωή του ΝΒΑ για να μείνει. Και ακόμα έχουμε πολλά να δούμε από αυτό το χαρισματικό παιδί. Mακάρι φέτος να συμμετέχει για πρώτη φορά στην καριέρα του στα playoffs. Η postseason πολλές φορές ξεχωρίζει τους άντρες από τα παιδιά! Και ο «Joker» σκέφτεται σαν βετεράνος που έχει φάει με το... κουτάλι τα γήπεδα όταν αγωνίζεται!

 

NBA Τελευταία Νέα