Παπανικολάου: «Αμέτρητα τα βράδια που ψάχνουμε το 'γιατί'»

Αντωνία Σπανού
Παπανικολάου: «Αμέτρητα τα βράδια που ψάχνουμε το 'γιατί'»
Ο Κώστας Παπανικολάου ήταν «χείμαρρος» μετά την νίκη επί της Βαλένθια και με απόλυτη ειλικρίνεια απάντησε στην Euroleague Greece για τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στον Ολυμπιακό.

Με την διάθεση να είναι καλή, αφού η νίκη κόντρα στην Βαλένθια έριξε... αντισηπτικό στις πληγές που άνοιξε η απώλεια του κυπέλλου από την ΑΕΚ, εμφανίστηκαν οι παίκτες του Ολυμπιακού.

Δεν τις έκλεισε, αλλά έκανε τον πόνο λίγο να απαλύνει και θύμισε σε όλους ότι χρόνος για να κλάψεις πάνω από μια κούπα με χυμένο γάλα (όπως εύστοχα τονίζουν οι φίλοι μας οι Άγγλοι) δεν υπάρχει.

Ο Κώστας Παπανικολάου, λίγο πριν μας ξεδιπλώσει τις σκέψεις του, έδωσε για ακόμα μια φορά το δικό του ρεσιτάλ πειράζοντας τον Μπράιν Ρόμπερτς, που μιλούσε στην τηλεοπτική κάμερα, δείχνοντας ότι οι «ερυθρόλευκοι» οφείλουν να παραμείνουν ενωμένη ομάδα, ακόμα και αν τα πράγματα δεν είναι ιδανικά.

Βέβαια στην Ελλάδα εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα, αφού στην Ευρώπη η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου καταφέρνει να αντεπεξέρχεται στις δυσκολίες και να βρίσκεται στην δεύτερη θέση της κατάταξης.

Τελικά, ο Κώστας Παπανικολάου και αφού... έριξε κάτι πάνω του γιατί η θερμοκρασία δεν ήταν και η πιο θερμή μίλησε για όσα έγιναν στους «ερυθρόλευκους» τον τελευταίο καιρό, το... παράδειγμα του Σπανούλη, την κριτική, ευχαρίστησε τον κόσμο, αλλά κατέθεσε και τις δικές του σκέψεις για το κίνητρο του επερχόμενου ντέρμπι.

«ΔΕΝ ΣΥΝΗΘΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΣΑΙ»

Ο Ολυμπιακός είναι μια μεγάλη ομάδα που οφείλει να ξεπερνάει τα άσχημα ή και τα καλά αποτελέσματα και να κοιτάει την επόμενη υποχρέωση. Αυτό είναι κάτι που οφείλουν να κάνουν όλες οι μεγάλες ομάδες, αλλά είναι κάτι που συνηθίζεται;

O Kώστας Παπανικολάου είναι ξεκάθαρος...

«Όχι δεν είναι κάτι που συνηθίζεται. Το να συνεχίζεις χωρίς να σε επηρεάζει η απώλεια ενός τίτλου. Η αλήθεια είναι ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο μετά από έναν χαμένο τίτλο να κοιτάξεις το επόμενο παιχνίδι.

Σίγουρα σου δίνεται η ευκαιρία να βγάλεις αντίδραση και να δείξεις ότι ήταν ένα κακό βράδυ, αλλά όλη αυτή η θέληση για να βγάλεις αντίδραση μπορεί να είναι και παγίδα. Μπορεί να το θέλεις τόσο πολύ που όλο αυτό να σε μπλοκάρει και να μην μπορείς να βγάλεις στο παρκέ αυτά που πρέπει.

Εμείς θεωρώ πως σήμερα είχαμε μια καλή αντίδραση, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε γιατί μια αντίδραση δεν είναι αρκετή. Μιλάμε για έναν χαμένο τίτλο και από την στιγμή που τώρα μπαίνουμε στην τελική ευθεία, πρέπει όλοι να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό, να δώσουμε και την ψυχή μας κάθε μέρα στην προπόνηση και σε κάθε αγώνα για να τερματίσουμε δυνατά».

«ΑΜΕΤΡΗΤΑ ΤΑ ΒΡΑΔΙΑ ΠΟΥ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ, ΩΘΗΣΗ Ο ΚΟΣΜΟΣ»

Ξεδιπλώνοντας τις σκέψεις του, αλλά και ανοίγοντας την καρδιά του ο «Παπ» στάθηκε στα συναισθήματα που προκύπτουν μετά από άσχημα αποτελέσματα. Πονάει και στεναχωρεί το ίδιο παίκτες και κόσμο και αυτό είναι κάτι που παραδέχτηκε ο «ερυθρόλευκος» φόργουορντ. Πάντως ότι χθες στο ΣΕΦ βρέθηκαν περίπου 6000 οπαδοί και με δεδομένο τον χαμένο τίτλο ο Παπανικολάου ένοιωσε την ανάγκη να πει ένα... ευχαριστώ.

«Το ότι είμαστε επαγγελματίες αθλητές δεν σημαίνει ότι χάνουμε έναν τίτλο και λέμε, 'α, εντάξει, πάμε παρακάτω, δεν έγινε τίποτα.' Είναι αμέτρητα τα βράδια που περνάμε στο ξενοδοχείο, στα δωμάτια και αμέτρητες οι ώρες που συζητάμε με τα παιδιά ψάχνοντας και εμείς να βρούμε το τι έφταιξε, τι μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα.

Δεν είναι ότι όλα είναι καλά, ότι όλα είναι όμορφα και λέμε 'τι καλά σήμερα κερδίσαμε την Βαλένθια'. Και εμάς μας πονάει και εμάς μας στεναχωρεί και εμείς ερχόμαστε κάθε μέρα εδώ πέρα και παλεύουμε και δουλεύουμε για να βρεθούμε μπροστά σε τέτοιες ευκαιρίες (σ.σ. Τελικός κυπέλλου).

Όταν χάνεται μια τέτοια ευκαιρία είναι πάρα πολύ δύσκολο, σε στεναχωρεί πάρα πολύ. Σε καμία περίπτωση δεν λέω ότι στεναχωρεί εμάς περισσότερο από τον κόσμο, ή τον κόσμο περισσότερο από εμάς. Θεωρώ ότι η στεναχώρια είναι μεγάλη και για τις δύο πλευρές.

Ότι σήμερα ο κόσμος βρέθηκε εδώ σήμερα για εμάς, μας στήριξε και μας χειροκρότησε είναι μεγάλη ώθηση. Μας δίνει τεράστια ενέργεια, είναι σαν να μας λένε, 'παιδιά εμείς είμαστε εδώ, σας στηρίζουμε, πάμε παρακάτω, πάμε δυνατά'.

Νομίζω ότι δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα για έναν αθλητή, μετά από μια τέτοια δύσκολη κατάσταση, να βλέπει τον κόσμο του στο πλευρό του, να τον χειροκροτάει και να του δείχνει ότι είναι... οκ και πρέπει να προχωρήσουμε παρακάτω.

Ήταν πάρα πολύ όμορφο, τους ευχαριστούμε και είναι δεδομένο πως θα παλέψουμε στην συνέχεια και γι' αυτούς, αλλά και για την δουλειά που κάνουμε όλοι μας κάθε μέρα».

«ΠΡΟΤΥΠΟ Ο ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ, ΑΔΙΚΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΟΥΝ ΜΕ ΚΑΚΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ»

Για ακόμα μια φορά ο Βασίλης Σπανούλης έκανε πράγματα και θαύματα στο παρκέ. Η νίκη κόντρα στην Βαλένθια, πέρασε και πάλι από τα... χέρια του και ο Έλληνας διεθνής σχολίασε και τον αρχηγό της ομάδας του, αλλά και την κριτική που δέχεται περισσότερο από τον καθένα.

«Ο Βασίλης ήταν παράδειγμα για εμένα από το 2011 που ήρθα στον Ολυμπιακό και ήμουν 21 χρονών. Η δουλειά που κάνει ο Βασίλης και το πόσο προσέχει και τον εαυτό του και το κορμί του και δουλεύει στην προπόνηση σαν να είναι 18 χρονών παιδί και έχει να αποδείξει στον προπονητή του ότι πρέπει να παίξει,νομίζω ότι δεν μπορείς να το βρεις πουθενά στην Ευρώπη.

Πραγματικά είναι κρίμα που πολλές φορές ο κόσμος μπαίνει στην διαδικασία να τον κρίνει για μια κακή εμφάνιση ή να τον συνδέσει με τα αποτελέσματα του Ολυμπιακού. Δεν είναι δίκαιο.

Ο Βασίλης παλεύει πάντα πάρα πολύ, όπως υπάρχουν κι άλλα παιδιά, που μπορούν να δεχθούν κριτική, που οκ η κριτική είναι καλοπροαίρετη αρκεί να μην ξεφεύγει τα όρια. Η κριτική σε βοηθάει να γίνεις πιο δυνατός, σε βοηθάει να δουλεύεις περισσότερο και σε σπρώχνει να αποδείξεις πράγματα, απλά ο κάθε ένας πρέπει να σκέφτεται και να μην θεωρεί δεδομένο τα πράγματα που κάνει ο καθένας ή να σχολιάζει αναλογικά με τα χρήματα που μπορεί κάποιος να παίρνει».

«ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ»

Πολλά τα σκαμπανεβάσματα που έχει φέτος ο Ολυμπιακός, κάτι το οποίο δεν είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια. Από μια τεράστια νίκη στην Ευρώπη και την δεύτερη θέση στην κατάταξη, στο χαμένο πλεονέκτημα του πρωταθλήματος και την απώλεια του κυπέλλου.

Τα πολλά διαφορετικά συναισθήματα επηρεάζουν τους παίκτες;

«Η ομάδα είχε μια πολύ κακή περίοδο και ειδικά τον Ιανουάριο κάποια άσχημα αποτελέσματα μας στέρησαν αν είμαστε στο πρωτάθλημα πιο ψηλά. Το ταμείο όμως γίνεται πάντα στο τέλος. Ναι, είναι αλήθεια η ομάδα πήγαινε εξαιρετικά μέχρι το τέλος, δεν έχανε ή όταν έχανε ένα παιχνίδι κέρδισε πέντε μετά, είχε το πλεονέκτημα και φτάσαμε στο τέλος της χρονιάς και δεν κατακτήσαμε τίποτα. Μπορεί φέτος να είναι διαφορετικά τα πράγματα. Δεν λέω ότι σίγουρα κάτι θα αλλάξει, αλλά η κούρσα που γίνεται μέσα στην χρονιά κρίνεται πάντα από το τέλος της και νομίζω εκεί πρέπει να κρίνονται οι ομάδας. Στο τέλος».

«ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ 5 – 0;»

Κίνητρο δεν λείπει ποτέ από τους παίκτες σε ένα ντέρμπι και αυτό είναι ξεκάθαρο για όλους. Το 5 – 0 που «τρέχει» ο Παναθηναϊκός, σύμφωνα με τον Παπανικολάου είναι πολύ δύσκολο να επηρεάσει είτε θετικά είτε αρνητικά τους παίκτες των δύο ομάδων. Σε αναλογία για το πόσο το σκέφτονται οι παίκτες του Ολυμπιακού, ο παίκτης των «ερυθρόλευκων» απάντησε με το αντίστοιχο παράδειγμα για τους παίκτες του Παναθηναϊκού...

«Δεν μπορώ να σκεφτώ ότι οι παίκτες Παναθηναϊκού λένε κάτι αντίστοιχο του στιλ, 'τους έχουμε 5 – 0, οπότε οκ και να χάσουμε δεν έγινε τίποτα'. Είναι ένα παιχνίδι μέσα στο ΟΑΚΑ, είναι ένα παιχνίδι Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός, είναι ένα παιχνίδι Euroleague, που μπορεί να κρίνει πολλά για την συνέχεια, οπότε νομίζω ότι υπάρχει τεράστιο κίνητρο. Ίσως για μια ομάδα που έχει χάσει τα τελευταία 5 παιχνίδια ίσως να υπάρχει ένα κλικ παραπάνω, αλλά νομίζω ότι το κίνητρο είναι ήδη πολύ ψηλά και είναι μεγάλο για κάθε ομάδα που παίζει κόντρα στον μεγάλο της αντίπαλο».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.