Γι΄ αυτό ο Καλάθης πραγματοποιεί... MVP χρονιά! (vids)

Γι΄ αυτό ο Καλάθης πραγματοποιεί... MVP χρονιά! (vids)

Γιώργος Κούβαρης
Γι΄ αυτό ο Καλάθης πραγματοποιεί... MVP χρονιά! (vids)
O Νικ Καλάθης είναι ανάμεσα στους υποψήφιους για τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη της regular season και η EuroLeague Greece αναλύει την φοβερή σεζόν του γκαρντ του Παναθηναϊκού.

Πριν από μία εβδομάδα η EuroLeague έκανε γνωστές τις υποψηφιότητες για τα βραβεία της φετινής σεζόν. Όπως ήταν λογικό, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έπεσε πάνω στους υποψήφιους για τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη και πιο συγκεκριμένα σε εκείνους που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν την διαφορά στην διοργάνωση.

Ανάμεσά τους και το όνομα του Νικ Καλάθη, το οποίο δεν θα μπορούσε να απουσιάζει βάσει των όσων έχει παρουσιάσει ο γκαρντ του Παναθηναϊκού μέχρι σήμερα. Αν μη τι άλλο πραγματοποιεί την καλύτερη χρονιά της καριέρας του όσον αφορά τη συνολική του εικόνα στο κορυφαίο επίπεδο. Μπορεί και τη χρονιά 2012-13 να ήταν εξαιρετικός με τη φανέλα της Λοκομοτίβ Κουμπάν και να αναδείχθηκε MVP του Eurocup ωστόσο... EuroLeague δεν ήταν!

Φέτος ο Καλάθης κρατάει σφικτά στα χέρια του την «πράσινη» μπαγκέτα και μέρα με τη μέρα αποδεικνύει ότι είναι ο φυσικός ηγέτης του Παναθηναϊκού και εκείνος που έχει αναλάβει το βαρύ φορτίο να οδηγήσει την ομάδα του στο Final 4 ύστερα από έξι χρόνια απουσίας. Και στην προκειμένη περίπτωση οι αριθμοί δεν... είναι «ο ασφαλέστερος τρόπος για να πει κάποιος ψέμματα» όπως αναφέρει το δημοσιογραφικό κλισέ.

Ο 29χρονος γκαρντ όχι μόνο αποτυπώνει τα κατορθώματά του εντός των τεσσάρων γραμμών στο φύλλο της στατιστικής, αλλά έχει πάρει τον ηγετικό ρόλο με τον πλέον εμφατικό τρόπο! Μαζί με τους Νάντο Ντε Κολό, Μπραντ Ουοναμέικερ, Γιαν Βέσελι, Παούλιους Γιανκούνας, Αλεξέι Σβεντ, Τορνίκε Σενγκέλια και Σέρχιο Ροντρίγκεθ θα διεκδικήσει τον τίτλο του MVP και η EuroLeague Greece σας παρουσιάζει τους λόγους που η διοργανώτρια αρχή τον επέλεξε -δικαίως- για τον καλύτερο παίκτη της σεζόν.

Έχει ήδη αναδειχθεί σε MVP ενός μήνα και πιο συγκεκριμένα του Νοεμβρίου! Το διάστημα που έκανε... παπάδες στην EuroLeague, με αποκορύφωμα το επικό του παιχνίδι στην Τουρκία κόντρα στην Αναντολού Εφές όπου «άγγιξε» και το triple double με 29 πόντους, 10 ασίστ και 9 ριμπάουντ. Μάλιστα σε εκείνο το ματς έφτασε και στο 42 Index Rating το οποίο είναι και το μεγαλύτερο που έχει σημειωθεί φέτος από οποιονδήποτε άλλον παίκτη στη διοργάνωση. Τον περασμένο Νοέμβριο μέτρησε κατά μέσο όρο 14,6 πόντους και 9,5 τελικές πάσες κατά μέσο όρο.

Είναι ένας από τους μόλις έξι παίκτες παίκτες την φετινή σεζόν που έχει ξεπεράσει τους 30 πόντους σε ένα ματς. Συγκεκριμένα οι 31 πόντοι που πέτυχε στην ήττα του Παναθηναϊκού στο Μπάμπεργκ ήταν η δεύτερη καλύτερη επίδοση φέτος, πίσω από τους 33 πόντους του Λούκα Ντόντσιτς. Οι υπόλοιποι τέσσερις που τα κατάφεραν ήταν οι Γιαν Βέσελι (31π.), Έρικ ΜακΚόλουμ (31π.), Νάντο Ντε Κολό (30π.) και Κέρτις Τζέρελς (30π.)

Έχει κυριαρχήσει στις ασίστ της μίας βραδιάς. Μόνο ο Κέβιν Πάνγκος έχει μοιράσει μία φορά περισσότερες τελικές πάσες (15ασ.) από εκείνον! Ο Καλάθης έχει φέτος στο ενεργητικό του ένα ματς με 14 ασίστ, τρία ματς με 12 ασίστ, άλλα τρία ματς με 11 ασίστ και ένα ματς με 10 ασίστ. Στο σύνολο 8 ματς όντας διψήφιος στις ασίστ!

Έχει την δεύτερη καλύτερη επίδοση της μίας βραδιάς στα κλεψίματα! Απέναντι στην Μπαρτσελόνα στο κλειστό του ΟΑΚΑ (11/1) έκλεψε πέντε φορές τη μπάλα, μία λιγότερη από τα έξι κλεψίματα που είχαν οι Ρακίμ Σάντερς της Μπαρτσελόνα και Νόρις Κόουλ της Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Είναι πρώτος στο σύνολο των ασίστ σε ολόκληρη την EuroLeague με 161 τελικές πάσες, όπερ και σημαίνει 8,5 σε κάθε ματς!

Είναι πρώτος στη σχέση ασίστ-λάθους με 383.3%! Αυτή είναι πλέον ενδεικτική στατιστική η οποία αξιολογεί τις ικανότητες ελέγχου και χειρισμού μπάλας ενός παίκτη. Ο υπολογισμός γίνεται διαιρώντας τον συνολικό αριθμό των ασίστ σε ένα παιχνίδι με τον αριθμό των λαθών που έχει υποπέσει ο παίκτης στο ίδιο παιχνίδι. Εύκολα μπορείτε να καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι το συγκεκριμένο νούμερο για έναν γκαρντ!

Είναι δεύτερος στα κλεψίματα με 32 στο σύνολο και 1,7 σε κάθε ματς.

Είναι στην 5η θέση με περισσότερα εύστοχα δίποντα (90) αλλά και στις προσπάθειες για σουτ δύο πόντων (163).

Είναι 6ος στο Index Rating με 360 μονάδες και τέταρτος στον αντίστοιχο μέσο όρο με 18,95 μονάδες.

Έχει κρίνει δύο ματς με δικά του σουτ, το πρώτο κόντρα στην Αναντολού Εφές στην Τουρκία και το δεύτερο με το εκπληκτικό Buzzer Beater layup στην αναμέτρηση με την Ζάλγκιρις Κάουνας στο κλειστό του ΟΑΚΑ.

Ο Καλάθης έχει να «κυνηγήσει» και κάποιος milestones την φετινή σεζόν. Μπορεί να μπει στην πρώτη 100άδα των καλύτερων σκόρερ της EuroLeague (106ος με 1.170 πόντους), στην πρώτη 100άδα των ριμπάουντ (117ος με 435 ριμπάουντ, ήτοι 28 λιγότερα από την 100η θέση), να «σκαρφαλώσει» στην 12η θέση των περισσότερων ασίστ έχοντας 631 ασίστ (αν και εξαρτώνται τα πάντα και από τις επιδόσεις του Μαρσελίνιο Χουέρτας στην Μπασκόνια ο οποίος μετράει 696 τελικές πάσες), ενώ σίγουρα θα βρεθεί στην πρώτη 20άδα των κλεψιμάτων (22ος με 187, τρία λιγότερα από την 20η θέση).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.