Ακόμα κι έτσι, το πληρέστερο δίδυμο ψηλών στην ιστορία! (pics & vids)

Ακόμα κι έτσι, το πληρέστερο δίδυμο ψηλών στην ιστορία! (pics & vids)

Νίκος Καρφής
Ακόμα κι έτσι, το πληρέστερο δίδυμο ψηλών στην ιστορία! (pics & vids)

bet365

Οι Πέλικανς θα είχαν 2 παίκτες στο All Star Game ως βασικούς αν δεν τραυματιζόταν ο Κάζινς και το gazzetta.gr «υποκλίνεται» στους Ντέιβις και «Boogie» που αποτελούν το ποιοτικότερο δίδυμο ψηλών όλων των εποχών και κάνουν τη Νέα Ορλεάνη να «ονειρεύεται» ξανά.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για τους starters του All Star Game περιελάμβαναν τα ονόματα των ΝτεΜάρκους Κάζινς και Άντονι Ντέιβις. Δύο stars που παρόλο που βρίσκονται στην ίδια ομάδα, τους Πέλικανς, έχουν μάθει πλέον να συνυπάρχουν αρμονικά, κάνοντας τους αντιπάλους να βλέπουν… εφιάλτες κάθε φορά που προσπαθούν να τους αντιμετωπίσουν.

Παρόλα αυτά η ατυχία χτύπησε την... πόρτα του Κάζινς και των Πέλικανς, με τον χαρισματικό σέντερ να τραυματίζεται στον αγώνα των Πέλικανς με τους Ρόκετς και να χάνει όλη την σεζόν. Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως μαζί με τον Ντέιβις αποτελούν το πιο χαρισματικό δίδυμο ψηλών στην ιστορία της λίγκας και όλοι περιμένουν την στιγμή που οι δυό τους θα ξανασμίξουν στα παρκέ.

Το gazzetta.gr δεν θα μπορούσε να κλείσει τα μάτια μπροστά σε αυτό το εκπληκτικό δίδυμο και υποκλίνεται σε αυτούς του παικταράδες, τώρα που ο Κάζινς θα περάσει δύσκολες στιγμές.

Η ανταλλαγή που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο Φλεβάρη, τις ημέρες του All Star Game έστελνε τους Μπάντι Χιλντ, Λάνγκστον Γκάλογουεϊ και Ταϊρίκ Έβανς στους Κινγκς, με τον Κάζινς να πηγαίνει στη Νέα Ορλεάνη. Επίσης το Σακραμέντο πήρε δυο μελλοντικές επιλογές στο ντραφτ του πρώτου και του δεύτερου γύρου.

Τη στιγμή της ολοκλήρωσης της συμφωνίας όλοι σκέφτηκαν το… έργο τέχνης που θα δημιουργούσε αυτή η κίνηση στην frontline των Πέλικανς. «Boogie» και «Unibrow» μαζί στην ίδια πεντάδα. «Δίδυμοι πύργοι» που ξέρουν καντάρια μπάσκετ και αποτελούν εκφραστές της νέας γενιάς ψηλών, μιας βελτιωμένης έκδοσης παικτών «ρακέτας» που κάνει πολλά πράγματα πάνω στο παρκέ.

Η αλήθεια είναι πως την πρώτη χρονιά κοινής συνύπαρξης μάθαιναν ο ένας τον άλλο, προσπαθούσαν να βρουν τρόπους να φανούν όσο το δυνατόν πιο αποδοτικοί για την ομάδα τους. Βλέπετε δεν ήταν από την αρχή μαζί και απαιτούνταν κώδικες επικοινωνίας, αυτοματισμοί. Αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει από την μία μέρα στην άλλη.

Πλέον οι δύο αυτοί ψηλοί γεμάτοι ποιότητα έχουν συνηθίσει να αλληλοσυμπληρώνονται, να γεμίζουν το παρκέ με την πληθωρική τους παρουσία. Οι Πέλικανς έχουν τραβήξει το… 10 το καλό που λένε ή καλύτερα τα δύο «δεκάρια», αφού εκεί μπορεί κάποιος να τοποθετήσει αυτούς τους δύο κυρίους. Η παρουσία τους στους 5 καλύτερους παίκτες της Δύσης σήμαινε πολλά. Κατά πολλούς θεωρούνται οι κορυφαίοι ψηλοί στη λίγκα. Αλήθεια τι ευλογία είναι να τους έχει η ίδια ομάδα. Πόσο απλά γίνονται τα πράγματα στον πλανήτη των Πέλικανς;

Επιθετικά υπερόπλα

Aν εξαιρέσουμε τους Στεφ Κάρι και Κέβιν Ντουράντ που είναι μια κατηγορία μόνοι τους για τους Ουόριορς, δεν υπάρχει άλλη ομάδα που να έχει δύο παίκτες της στην πρώτη δεκάδα των κορυφαίων σκόρερ στο πρωτάθλημα. Μόνο οι Πέλικανς. Ντέιβις και Κάζινς είναι πραγματικοί… φονιάδες, κάτι που καταλαβαίνει κάποιος καλύτερα να δει τους αριθμούς τους. Ο «Βοοgie» είναι 8ος στη λίστα, μετρώντας 25.2 πόντους ανά ματς, ενώ ο «Μονόφρυδος» είναι ακόμα πιο ψηλά. Φιγουράρει στην τέταρτη θέση με 26.5 πόντους μέσο όρο.

Στην ζωή τίποτα δεν είναι τυχαίο, έτσι και στην περίπτωση των Κάζινς και Ντέιβις. Δεν είναι εύκολο για έναν ψηλό να είναι τόσο σπουδαίος σκόρερ, αφού οι περισσότεροι στο πέρασμα των χρόνων υστερούσαν σε κάποιον τομέα του επιθετικού παιχνιδιού και οι περισσότεροι στο τρίποντο και γενικότερα στα σουτ έξω από το ζωγραφιστό.

Ολοκληρωμένοι πάικτες

Όταν μιλάμε όμως για τους δύο ψηλούς των Πέλικανς είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεις ψεγάδι επιθετικά. Οι τύποι… ξεχειλίζουν ποιότητα, αφού έχουν αμέτρητους τρόπους να βάλουν την μπάλα στο καλάθι. Όπως είπαμε και πριν ανήκουν στη νέα γενιά ψηλών που κάνουν πολλά πράγματα σε ένα ματς και τα κάνουν σε πολύ καλό βαθμό.

Ντέιβις και Κάζινς μπορούν να ποστάρουν αποτελεσματικά, να ολοκληρώσουν με πολλές διαφορετικές κινήσεις την προσπάθεια τους στο ζωγραφιστό, να επιτεθούν κατά πρόσωπο λόγω του εξαιρετικού τους χειρισμού της μπάλας για τη θέση τους, να δημιουργήσουν έτοιμο καλάθι για τους συμπαίκτες τους με το φοβερό μπασκετικό τους I.Q, να παίξουν έξοχα το pick n roll με τα γκαρντ (Ρόντο, Χόλιντεϊ), να σουτάρουν από μέση απόσταση, αλλά και να… εκτελέσουν πίσω από τη γραμμή του τριπόντου. Με άλλα λόγια αυτά τα δύο ταλαντούχα παιδιά κάνουν τα πάντα στη επίθεση. Όταν βρίσκονται μαζί στο παρκέ, η αντίπαλη ομάδα ξέρει πως μόνο με... προσευχές και τέλεια άμυνα μπορεί να έχει κάποιες πιθανότητες να γλιτώσει το καλάθι. Πολλές φορές συνδυάζονται μεταξύ τους και αλλάζουν απλά τους ρόλους του δημιουργού και του… εκτελεστή.

Μπορούν να… εκτελέσουν από μακριά

Mπορεί για κάποιους να φανεί υπερβολικό, αλλά αυτοί οι δύο παιχταράδες συνθέτουν το κορυφαίο ή καλύτερα το πληρέστερο δίδυμο ψηλών στην ιστορία του ΝΒΑ. Έγινε μια προσπάθεια για να βρούμε κορυφαία δίδυμα ψηλών από το παρελθόν με αντίστοιχη ποιότητα στην επίθεση και τόσο μεγάλη ποικιλία κινήσεων, αλλά δεν βρήκαμε. Πολλοί θα βάλουν στην κουβέντα τους Ρόμπινσον – Ντάνκαν ή τους Μπάρκλεϊ και Ολάζουον. Όμως κανείς από αυτούς τους 4 δεν είχε στο ρεπερτόριο τους ικανοποιητικό τρίποντο. Κάζινς και Ντέιβις διαθέτουν και αυτό, αλλά και την ικανότητα να γίνουν πασέρ όταν το απαιτήσουν οι συνθήκες (ειδικά ο Kάζινς).

Ο τρελός τύπος με το νούμερο 0 στην πλάτη κάνει θραύση στον τομέα των ασίστ φέτος, αφού βρίσκεται στην δεύτερη θέση των ψηλών της λίγκας με 5.4 τελικές πάσες ανά ματς. Μόνο ο Ντρέιμοντ Γκριν τον περνάει που είναι ειδική περίπτωση, αλλά σίγουρα δεν είχε, δεν έχει και δεν θα έχει ποτέ την ποιότητα του Κάζινς επιθετικά.

Και επειδή είπαμε παραπάνω πως δεν υπήρξε ποτέ δίδυμο ψηλών στο ΝΒΑ με τόσο μεγάλη ευχέρεια στο τρίποντο, ιδού οι αποδείξεις. Ο Κάζινς σουτάρει με 35% τρίποντα, ενώ ο Ντέιβις με 34%. Ποια ομάδα είχε στο παρελθόν ψηλούς με τέτοια ποσοστά στα τρίποντα. Καμιά!

Δεν αστειεύονται στην άμυνα

Το γεγονός πως είναι ασταμάτητοι επιθετικά, δεν σημαίνει πως παραμελούν τα αμυντικά τους καθήκοντα. Η Νέα Ορλεάνη είναι πολύ τυχερή, αφού Κάζινς και Ντέιβις φιγουράρουν στην πρώτη δεκάδα των κορυφαίων ριμπάουντερ της λίγκας. Ο ΝτεΜάρκους είναι 4ος με 12.9 μέσο όρο, ενώ ο Άντονι βρίσκεται στην 9η θέση με 10.4. Ο «Boogie» πατάει στην κορυφή στα αμυντικά ριμπάουντ με 10.7 ανά ματς.

Περνάμε τώρα στα κοψίματα. Πάλι οι δυο τους βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα. Δεύτερος ο Ντέιβις με 2.1 και έβδομος ο Ντέιβις με 1.5. Η ρακέτα των Πέλικανς μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ένα πραγματικό «ναρκοπέδιο» για τους αντιπάλους. Τα δύο… τέρατα συνηθίζουν να κατεβάζουν τον… γενικό σε όποιον τολμήσει να πλησιάσει.

Ας πάμε και στα φετινά double double. Πάλι εξαιρετικές οι θέσεις των δύο. Ο Κάζινς φιγουράρει στην δεύτερη θέση της κατάταξης με 38, ενώ ο Ντέιβις είναι 9ος με 25.

Επενδύστε σε αυτούς, το αξίζουν

Όλα αυτά συνηγορούν στο γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με δύο παίκτες που ανήκουν στο ΤΟP 10, άντε στην χειρότερη στο TOP 15 των καλύτερων παικτών της λίγκας. Η ταυτόχρονη παρουσία τους σε ένα σύλλογο που δεν έχει δει ποτέ την ομορφιά του δαχτυλιδιού, δημιουργεί προσδοκίες και κάνει τους ανθρώπους των… πελεκάνων να ονειρεύονται. Κι ας λείψει μέχρι το τέλος της σεζόν ο Κάζινς

Έχεις τους δύο κορυφαίους ψηλούς της λίγκας. Τι θα γίνει αν φέρεις έναν Αll Star guard; Aυτό που υποψιάζονται όλοι. Οι Πέλικανς θα είναι διεκδικητές του τίτλου. Μπορούν να θυσιαστούν κάποιοι εκ των Χόλιντεϊ, Ρόντο, Κλαρκ και Μουρ. Καλό θα ήταν να γίνει, αφού ο Χόλιντεϊ που θεωρείται ο καλύτερος γκαρντ από αυτούς δεν πλησιάζει με τίποτα στο επίπεδο των δύο ψηλών.

Είναι γκαρντ β’ διαλογής και απέχει πολύ από το πάνω ράφι των περιφερειακών που θεωρητικά μπορούν να συμπεριληφθούν σε ένα trade στο μέλλον (Ντέβιν Μπούκερ, Μπεν Σίμονς, Μάικ Κόνλεϊ, Κέμπα Ουόκερ, Ντάμιαν Λίλαρντ, Τζον Ουόλ, Μπράντλεϊ Μπιλ, ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν, Κρις Πολ). Δεν μιλάμε για τους top class (Κάρι, Χάρντεν, Ουέστμπρουκ και Ίρβινγκ). Αλλά όλοι οι υπόλοιποι με βαρβάτα ανταλλάγματα μπορούν να πειστούν να κάνουν το δρομολόγιο που θα τους κάνει συμπαίκτες με το… άπιαστο δίδυμο της Νέας Ορλεάνης.

Το ΝΒΑ είναι πολύ τυχερό, μα πολύ περισσότερο οι Πέλικανς που βλέπει δύο τόσο ποιοτικούς παίκτες να φορούν την ίδια φανέλα και μας αφήνουν άφωνους με τις επιδόσεις τους. Μπορεί οι προβλέψεις αρκετές φορές να διαψεύδονται, αλλά αν το συγκεκριμένο δίδυμο δεν… σπάσει για τα επόμενα 4-5 χρόνια, θα είναι έγκλημα αν το front office της Νέας Ορλεάνης δεν κάνει κάτι για να δώσει την ευκαιρία να διεκδικήσει πρωτάθλημα. Έχεις Κάζινς και Ντέιβις στη… ρακέτα σου! Πόση ποιότητα αντέχεις; Tι άλλο μπορούν να μας προσφέρουν οι κατά γενική ομολογία κορυφαίοι ψηλοί της λίγκας; To μέλλον θα δείξει.

Είναι κρίμα να έχει συσσωρευτεί όλο αυτό το ταλέντο στην frontline και να μην προσπαθήσεις να βελτιώσεις και την περιφέρεια σου για να φέρεις μια ισορροπία στην επιθετική λειτουργία σου.

To 2007-08 η… αρμάδα του Μπάιρον Σκοτ αποτελούμενη από τους Πολ, Πίτερσον, Στογιάκοβιτς, Ντέιβιντ Ουέστ και Τάισον Τσάντλερ τερμάτιζε πρώτη στη Δύση και είχε το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας ως τον τελικό. Μόνο που στους ημιτελικούς περιφέρειας το όνειρο έσβησε, καθώς οι Σπερς κέρδισαν τη σειρά με 4-3 και προκρίθηκαν στους τελικούς Δύσης.

Η Νέα Ορλεάνη (Χόρνετς τότε και όχι Πέλικανς) είχε προηγηθεί με 3-2 στη σειρά, σπάζοντας την έδρα των Σπερς στο Game 5. Όμως η ομάδα του Πόποβιτς έδειξε χαρακτήρα, πήρε τα δύο επόμενα ματς και βύθισε στη… στεναχώρια μια ομάδα που είχε μεγάλο όραμα. Τότε η πόλη ζούσε στιγμές δόξας.

Μπορούν οι κύριοι Ντέιβις και Κάζινς στο μέλλον να κάνουν το βήμα παραπάνω ή ακόμα καλύτερα να φτάσουν σε κάποιο τελικό; Περιμένουμε με ανυπομονησία για να το μάθουμε. Mέχρι στιγμής οι Πέλικανς βρίσκονται στην 6η θέση της απαιτητικής Δύσης και θα παλέψουν για να μπουν στα playoffs, έχοντας τον Κάζινς στα «πιτς». Πάντως ότι και να συμβεί δεν θα σταματήσουν να μας «μαγεύουν» με τις κινήσεις τους πάνω στο παρκέ, όταν με το καλό επιστρέψει στα παρκέ ο Boogie. Ένα δίδυμο βγαλμένο από τα πιο τρελά όνειρα των «εθισμένων» με το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου.

Ευχή όλων η όσο το δυνατόν γρηγορότερη ανάρρωση του Κάζινς για να απολαύσουμε ξανά το πληρέστερο δίδυμο στην ιστορία της λίγκας στη δράση. Μέχρι τότε ο «μονόφρυδος» θα νιώθει μοναξιά.

 

NBA Τελευταία Νέα