Πάντα γελαστός και γελασμένος (pics & vids)

Γιάννης Σταυρουλάκης
Πάντα γελαστός και γελασμένος (pics & vids)

bet365

Ο Σοφοκλής κατάλαβε έστω και την ύστατη ώρα πως πρέπει να αγκαλιάσει τον Σχορτσανίτη και το gazzetta.gr γράφει για έναν τύπο που παλεύει ακόμα να νικήσει τα λάθη και τα πάθη του.

Από τα 15 του ζει με έναν… προβολέα διαρκώς πάνω του. Δυστυχώς ή ευτυχώς, η ζωή ενός αθλητή έχει κι αυτό το κομμάτι. Είναι μέρος της δουλειάς του. Της ζωής του. O Σοφοκλής Σχορτσανίτης αν μη τι άλλο έχει αποδείξει πως κάνει τις επιλογές του αναλαμβάνοντας όλες τις ευθύνες. Ένα μεγάλο παιδί τόσο δυνατό ψυχικά, όσο δείχνει μέσα στο γήπεδο. Ένας τύπος που απέκτησε νωρίς δόξα και χρήμα όμως κατάλαβε έστω και την ύστατη ώρα πως ο Σοφοκλής πρέπει να αγκαλιάσει τον Σχορτσανίτη και το αντίθετο ώστε να πετύχει τον στόχο του. «Το πιο μακρινό μου όνειρο; Να είμαι στην καλύτερη κατάσταση όταν ο γιος μου ή η κόρη μου, τα παιδιά μου, θα είναι σε θέση να παρακολουθήσουν ένα παιχνίδι… Αν τα καταφέρω θα είμαι ευτυχισμένος…» είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του στη Μακάμπι τη διετία 2010-12, έχοντας ολοκληρώσει τη συνεργασία του με τον Ολυμπιακό κι αφού έκανε μια προσπάθεια στο ΝΒΑ πηγαίνοντας στο summer league της ομάδας που είχε τα δικαιώματά του, των Κλίπερς. Ο Big Sofo άρχισε φέτος από τα πολύ χαμηλά, πατώντας ξανά παρκέ έπειτα από σχεδόν δυο χρόνια με τη φανέλα των Τρικάλων κόντρα στο Ρέθυμνο και η επιστροφή του έγινε viral στα social media και τα ευρωπαϊκά sites. Πλέον είναι δεδομένο ότι ο ίδιος θα αποφασίσει για το χρονικό μάκρος της νέας απόπειρας επιστροφής του. Ο προορισμός θα οριστεί από τον ίδιο όμως ο παίκτης που πριν από 12 χρόνια κατατρόπωσε την Team USA στον ημιτελικό της Σαϊτάμα αποκτώντας το προσωνύμιο «Baby Shaq» είναι αποφασισμένος να κερδίσει ξανά, αυτή τη φορά με όπλο αυτή την παιδική αλλά μεγάλη ψυχή του.

Στα 32 του χρόνια, ο Σχορτσανίτης συνεχίζει με μια παιδικότητα κόντρα στον καιρό. Με ένα χαμόγελο παράταιρο της σοβαροφάνειας των αθλητών του επιπέδου του. Ακόμη και στον πάτο του βαρελιού, την εποχή που έπεσε στις… λάσπες, έλαμπε, πάλεψε και νίκησε τα λάθη και τα πάθη του. «Η οικογένειά μου, μου έμαθε να παλεύω σκληρά για ό,τι θέλω να πετύχω. Ό,τι θέλω να αποκτήσω. Υπήρξαν εποχές που απλώς έβλεπα τον χρόνο να περνά, χωρίς να παλεύω για τίποτα… Και δεν είμαι υπερήφανος για αυτές τις στιγμές. Μέσα από όλα αυτά τα λάθη μου, απέκτησα εμπειρίες τις οποίες δεν έχει πολύς κόσμος. Δεν έχουν περάσει πολλοί όσα πέρασα εγώ… Όμως πάνω στα λάθη μου θα πατήσω για να φτάσω όσο ψηλότερα μπορώ». Κι έφτασε, έστω κι αν χρειάστηκε να περάσει πραγματικά δύσκολες στιγμές όπως οι μέρες στην Ελβετία, όταν ο Ολυμπιακός τον έστειλε σε ειδική κλινική αδυνατίσματος. «Ήμουν σε ένα μέρος όπου δεν ήξερα κανέναν. Όχι ακριβώς έγκλειστος, αλλά με πολύ αυστηρούς κανόνες ώστε να δουλέψω όπως έπρεπε. Δεν ήθελα να επικοινωνήσω με κανέναν. Δεν είχα ανάγκη και δεν έπρεπε να ακούσω λόγια παρηγοριάς. Τέτοιες στιγμές μένεις μόνος με τον εαυτό σου και προσπαθείς να τα βγάλεις πέρα… Παλεύεις για τον εαυτό σου, για να βγεις πιο δυνατός από μια τέτοια περιπέτεια. Εγώ προτίμησα να κλειστώ στον εαυτό μου και να το παλέψω μόνος μου για να επανέλθω πιο δυνατός. Δεν μου αρέσει να κλαίγομαι» παραδέχτηκε μιλώντας για εκείνη την περίοδο της ζωής του, όταν ουσιαστικά έπαψε να είναι παίκτης του Ολυμπιακού για τον Πίνι Γκέρσον έπειτα από συνεχόμενα πειθαρχικά παραπτώματα.

Ο Σοφοκλής τα… έβαλε με όλους. Tα έβαλε με τον Ηρακλή, όταν ξενιτεύτηκε ώστε να μείνει ελεύθερος κι επέστρεψε μετά από έναν χρόνο στην Ελλάδα για λογαριασμό του Άρη, με τον «Γηραιό» να κυνηγάει το θέμα δικαστικώς για να αποζημιωθεί. Τα έβαλε με τον Άρη όταν οι «κίτρινοι» θέλησαν να προσθέσουν επιπλέον όρους σχετικά με τη διατροφή και τα κιλά του κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το νέο συμβόλαιο, προβλέποντας ακόμα και ρήτρα διακοπής της συνεργασίας τους αν ο Big Sofo… λοξοδρομούσε, κάτι που εν τέλει δεν αποδέχτηκε κι αποχώρησε. Στο μεσοδιάστημα πήγε στην Καντού ως ο παίκτης που είχε επιλεγεί στο Νο.34 του Draft για να ακολουθήσουν τα γνωστά σκαμπανεβάσματα στα κιλά και την αγωνιστική παρουσία του. Λέγεται, δε, πως ο τότε προπονητής της ιταλικής ομάδας, Κάρλος Ρεκαλκάτι του ζήτησε να προσέχει τη διατροφή του. Όταν ο Έλληνας σέντερ του εξήγησε πως είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, εκείνος του αποκρίθηκε: «Δεν το κάνεις και το ξέρω. Η πιτσαρία που τρως κάθε βράδυ στο Καντού είναι της κόρης μου». Λέγεται, επίσης, πως την περίοδο που ακολουθούσε ειδική διατροφή, επέστρεψε μετά από ξενύχτι και θέλησε να φάει κάτι όταν αποφάσισε να μαγειρέψει πατάτες τηγανητές, όμως τον πήρε ο ύπνος και κάηκε το σπίτι του. Μια από τα ίδια και στον Ολυμπιακό, εκεί όπου οι σχέσεις του με τον Πίνι Γκέρσον έφτασαν στα άκρα. «Αν ξέρετε τον τρόπο να χαθούν 20 κιλά άμεσα, πείτε τον και σε μένα που το χρειάζομαι. Δεν μπορούμε να χτίσουμε την ομάδα πάνω του αυτή τη στιγμή», είχε πει ο Ισραηλινός στις αρχές Δεκεμβρίου του 2006 ενώ κατά τη διάρκεια του All Star Game, αναρωτήθηκε δυνατά γιατί ο Σόφο δεν ήταν μέλος των Matadors, των ευτραφών χορευτών των Σικάγο Μπουλς! Ουδείς επίσης μπορεί να ξεχάσει τον επικό καυγά με τους Σέρβους στο τουρνουά «Ακρόπολις» ή τη στιγμή που επιτέθηκε σε έναν φίλαθλο της Χάποελ!

Εν τέλει, ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης είναι τόσο δυνατός και ψυχικά, όσο δείχνει μέσα στο παρκέ; «Δυνατός έγινα, δεν ήμουν. Όταν πήγα στον Ηρακλή, ήμουν σε άθλια κατάσταση κάθε μέρα… Κλαιγόμουν γιατί πήγαινα από το σχολείο στο γήπεδο και από το γήπεδο στο σχολείο. Κάποια στιγμή ένιωσα να λυγίζω αλλά ευτυχώς είχα πολύ καλούς συμπαίκτες. Τον Λάζαρο, τον Χατζηβρέττα, τον Διαμαντίδη… Παιδιά που με βοήθησαν να νιώσω πιο δυνατός». Τα Τρίκαλα είναι ίσως η τελευταία μεγάλη ευκαιρία του Σόφο να σώσει την υστεροφημία του. Ο θηριώδης σέντερ έκανε λάθη, έχασε κάποια χρόνια από την καριέρα του τα οποία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί όμως το κατάλαβε, το αποδέχτηκε και προχώρησε μπροστά και πλέον καλείται να καλύψει το χαμένο έδαφος ώστε να γράψει ο ίδιος τον επίλογο με τον δικό του τρόπο. «Ο κόσμος περίμενε πολλά καλά πράγματα από εμένα όμως αντί αυτών, έβλεπε λάθη. Θα ήταν άσχημο να εγκαταλείψω τόσο εύκολα…».

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα