Ερτέλ: Η προσπάθεια να γίνει... ηγέτης! (vid)

Αντωνία Σπανού
Ερτέλ: Η προσπάθεια να γίνει... ηγέτης! (vid)
Ο Τόμας Ερτέλ βρέθηκε στην Μπαρτσελόνα με... δόξα και τιμή, οι Ισπανοί ψάχνουν ισορροπίες και η Euroleague Greece αναλύει πως ο Γάλλος γκαρντ είναι εκείνος που ξεχωρίζει και μπορεί να γίνει ο παράγοντας που θα αλλάξει τα δεδομένα.

Η φετινή Euroleague ξεκίνησε για την Μπαρτσελόνα από εκεί που σταμάτησε η περσινή. Η καταστροφική περσινή σεζόν, με τις άπειρες ατυχίες και το κάκιστο αγωνιστικό πρόσωπο συνεχίζεται και φέτος σε αντίθεση με τις κινήσεις που έγιναν το καλοκαίρι.

Ο Σίτι Αλόνσο πήρε τα... ηνία από τον Γιώργο Μπαρτζώκα και μαζί τις ελπίδες όλων για να γίνει η φετινή χρονιά η αφετηρία για κάτι καλό.

Η πραγματικότητα και το... παρκέ όμως πολλές φορές ξεπερνάνε την φαντασία και συνήθως είναι χειρότερα από αυτά που μπορεί κάποιος να περίμενε. Κάτι αντίστοιχο έγινε και με την Μπαρτσελόνα.

Τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν από εκεί που σταμάτησαν πέρυσι και οι ήττες διαδέχονται η μία την άλλη. Μπορεί η εμφατική νίκη στην πρεμιέρα κόντρα στον Παναθηναϊκό να γέμισε αισιοδοξία άπαντες, αλλά μέχρι εκεί ήταν.

Ακολούθησαν 3 συνεχόμενες ήττες, μια νίκη κόντρα στην άλλη ελληνική ομάδα, τον Ολυμπιακό και επιστροφή σε ακόμα δύο ήττες. Την μονοτονία έσπασαν οι δύο νίκες επί της Βαλένθια και της Μακάμπι και έπειτα επήλθε η... καταστροφή.

Τα επόμενα 5 ματς οι Ισπανοί έκαναν 5 συνεχόμενες ήττες και η επιστροφή στα θετικά αποτελέσματα άρχισε να γίνεται επιτακτική ανάγκη.

Μάλλον κάπως έτσι σκέφτηκαν οι παίκτες του Αλόνσο και στο τελευταίο ματς της χρονιάς έκαναν μεγάλη νίκη κόντρα στην Χίμκι, ενώ το 2018 άρχισε εντυπωσιακά με την μεγάλη εμφάνιση και νίκη κόντρα στην ΤΣΣΚΑ.

Πολλοί ήταν εκείνοι που βρέθηκαν το καλοκαίρι στην Βαρκελώνη για να κάνουν την διαφορά, αλλά εκείνος που έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ο Τόμας Ερτελ.

Ο Γάλλος γκαρντ στην πιο ώριμη φάση της καριέρας του και με γεμάτες σεζόν με την φανέλα την Εφές, αποφάσισε να βρεθεί στους «μπλαουγκράνα», να γίνει εκεί μαέστρος και να μπει στο... καλούπι που χρειάζεται, ώστε να πρωταγωνιστήσει.

Η Μπαρτσελόνα ταξιδεύει στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό, στο πιο καλό της φεγγάρι και ο παίκτης που ξεχωρίσει η Euroleague Greece είναι ο Τόμας Ερτέλ, που είναι ο πιο σταθερός κυρίως δημιουργός (γεγονός που πιστώνεται και στον προπονητή του) και η σοβαρότητα που έχει αρχίσει να επιδεικνύει είναι εκείνη που θα μπορέσει να γίνει εφαλτήριο για έναν καλύτερο δεύτερο γύρο και τελικό σκοπό το εισιτήριο για τα playoffs.

ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΣ ΚΑΙ... ΤΡΕΛΟΣ!

Η πορεία του Τόμας Ερτέλ είχε πάντα μπόλικη κριτική, αλλά και μπόλικο ταλέντο.

Γεννήθηκε στις 10 Απριλίου του 1989 στην Γαλλία και η μοίρα του τον είχε συνδέσει με την Ισπανία από πολύ μικρό. Το 2011 υπέγραψε συμβόλαιο με την Μπασκόνια και αμέσως ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο.

Εκεί ξεκίνησε με λίγες εμφανίσεις, όπως όλοι οι νεαροί, αλλά δεν χρειάστηκε παραπάνω από έναν χρόνο για να προσαρμοστεί και να πείσει τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς τότε ότι μπορεί να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο.

Η Μπασκόνια την σεζόν 2012/13 αποκλείστηκε στα playoffs από την ΤΣΣΚΑ, αλλά οι δύο τελευταίες εμφανίσεις του Ερτέλ εντυπωσίασαν άπαντες. Με τελικό απολογισμό και μέσο όρο 10.5 πόντους και 3.8 ασίστ, είχε καταφέρει να τραβήξει πάνω του όλα τα βλέμματα.

Η πορεία συνέχισε να είναι ανοδική μέχρι και την σεζόν 2014/15 που έφτασε στο αποκορύφωμα και με τις εξαιρετικές του εμφανίσεις στην Ισπανία, τράβηξε το ενδιαφέρον των Τούρκων της Εφές, που τον έκαναν δικό τους.

Εκεί τα δεδομένα που ξεχώριζαν πάντα ήταν ότι ο Ερτέλ είναι ένας γκαρντ με απίστευτο ταλέντο, αλλά με τραβηγμένες προσπάθειες, λάθος αποφάσεις και χωρίς να αντέχει στα... κρίσιμα.

Βέβαια οι ασίστ του πάντοτε ήταν στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά η κριτική που του έχει ασκηθεί πολύ συχνά, τραβάει από την λάμψη του ταλέντου του.

Την σεζόν 2015/16 με την φανέλα της Εφές μέτρησε 13.9 πόντους και 7.7 ασίστ στα 10 ματς της κανονικής περιόδου, ενώ στα 14 ματς του ΤOP 16 είχε άλλους 11.8 πόντους και 8.1 ασίστ αριθμοί που ήταν εντυπωσιακοί για τον Γάλλο γκαρντ.

Η μετριότητα της Εφές τον παρέσυρε μαζί της, μαζί με τις... τρελές αποφάσεις που έπαιρνε μέσα στα παιχνίδια και την δυσκολία να ανταποκρίνεται στα δύσκολα, όπου η ομάδα του τον χρειάζονταν.

Η περσινή σεζόν τον βρήκε πάντα πρωταγωνιστή στην ομάδα του και μια ανάσα από το Final 4, οπού τελικά βρέθηκε ο Ολυμπιακός.

Στα 30 ματς της κανονικής περιόδου μέτρησε 13.2 πόντους και 5.8 ασίστ με 35.6% στα τρίποντα, όπου με τον Περάσοβιτς στο τιμόνι μπήκε σε μια άλλη λογική ενώ ο Ερτέλ και οι Τούρκοι έφτιαξαν ένα ανταγωνιστικό σύνολο.

Στα playoffs κόντρα στον Ολυμπιακό ο Γάλλος γκαρντ είχε 9.6 πόντους και 4.5 ασίστ, πέφτοντας ελαφρώς από τα γνωστά του επίπεδα και μη μπορώντας να κάνει το κάτι παραπάνω για την ομάδα του, ακόμα μια φορά στην καριέρα του.

Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η... θητεία του στην Εφές και το καλοκαίρι τον βρήκε με την φανέλα της εθνικής ομάδας της Γαλλίας.

Στο φετινό Eurobasket ήταν εξαιρετικός και έκανε πολύ καλές εμφανίσεις με τους μέσους όρους του να είναι με 10.8 πόντους, 3.5 ριμπάουντ και 4.5 ασίστ εντυπωσιάζοντας και πάλι και δείχνονατς ότι είναι έτοιμος να ανταποκριθεί σε έναν νέο ρόλο, αυτόν του ηγέτη.

Κάπως έτσι ήρθε και η μεταγραφή του στην Ισπανία για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα και η πεποίθηση ότι πάνω του θα στηθεί η νέα αρχή των «μπλαουγκράνα».

ΚΑΚΟ ΠΡΩΤΟ ΜΙΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΜΠΑΡΤΣΑ», ΣΤΑΘΕΡΑ ΚΑΛΟΣ Ο ΕΡΤΕΛ

Η φετινή πορεία της Μπαρτσελόνα δεν είναι η αναμενόμενη. Αλλιώς ξεκίνησαν άπαντες στους «μπλαουγκράνα» και αλλιώς τα έχουν δει τα πράγματά να πηγαίνουν μέχρι σήμερα.

Οι Καταλανοί βρίσκονται στην 12η θέση, με τον στόχο της 8άδας να είναι εκείνος που είναι πιο πραγματικός αυτή την χρονική στιγμή. Επόμενος αντίπαλος είναι ο αήττητος στο γήπεδο του Παναθηναϊκός και το έργο των παικτών του Αλόνσο είναι ιδιαίτερα δύσκολο.

Ο Ερτέλ βρέθηκε το καλοκαίρι και πάλι πίσω στην Ισπανία με στόχο να ηγηθεί της προσπάθεια ανασύνταξης και να γίνει πλέον ο γκαρντ που μπορεί να γίνει.

Δεν έχουν πάει όλα όπως τα είχαν φανταστεί στο... στρατόπεδο της Μπαρτσα, πάντως ο Γάλλος γκαρντ προσπαθεί να βγαίνει μπροστά και να κάνει αυτά που πρέπει για την ομάδα του.

Τα ποσοστά του παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον. Προσπαθώντας να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα ο Ερτέλ μετά 9.7 πόντους σε 23' και 46'' που βρίσκεται στο παρκέ, ενώ μοιράζει 6.7 ασίστ.

Οι ασίστ του βρίσκονται στο επίκεντρο, όντας και πρώτος στην σχετική κατηγορία, ενώ προσφέρει και επιθετικά δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο πακέτο.

Αυτό που φαίνεται να τον επηρεάζει είναι το πολύ κακό ποσοστό στο τρίποντο, που έχει για πρώτη φορά στην καριέρα του, σουτάροντας με 25.6% έξω από την γραμμή των 6.75μ. κρατώντας πάντως σε καλό επίπεδο τον συνολικό μέσο όρο του.

Ο Ερτέλ αποτελεί μια περίεργη περίπτωση στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Έχει κριθεί αρκετά, αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι είναι ένας παίκτης με τεράστιο ταλέντο, που ψάχνει το... λιμάνι του για να δημιουργήσει.

Η φετινή κατάσταση της Μπαρτσελόνα δεν τον έχει αφήσει να ξεχωρίσει, όπως όλοι μπορεί να περίμεναν, αλλά ακόμα και έτσι καταφέρνει να είναι στους διακριθέντες της διοργάνωσης.

Πλέον και μετά την νίκη επί της ΤΣΣΚΑ, η Μπαρτσελόνα έρχεται στην Ελλάδα και στο «κάστρο» του ΟΑΚΑ για να αποδείξει ότι πλέον έχει γυρίσει σελίδα και ο δεύτερος γύρος δεν θα μοιάζει με τον πρώτο.