Αζεβέδο: Το άλμπουμ της ζωής του (pics-vids)

Αζεβέδο: Το άλμπουμ της ζωής του (pics-vids)

Σταύρος Σουντουλίδης
Αζεβέδο: Το άλμπουμ της ζωής του (pics-vids)

bet365

Ο Μάρσιο Αζεβέδο θα γίνει, έστω και για έξι μήνες αρχικά, ο 17ος Βραζιλιάνος στην ιστορία του ΠΑΟΚ, με το gazzetta.gr να ξεφυλλίζει το άλμπουμ της ζωής του και να παρουσιάζει τα κατορθώματά του.

Αυξάνεται και πληθαίνεται η βραζιλιάνικη παροικία της Τούμπας, με τη διαφαινόμενη απόκτηση του Μάρσιο Αζεβέδο. Οι παλιότεροι θυμούνται τον Γκουερίνο και τον Φερνάντο, οι νεότεροι τον Μάρκος Αντόνιο και τον Λίνο και η τωρινή γενιά τους , Ζάιρο, Μάτος, Πέδρο Ενρίκε και Μαουρίσιο. Δε τους λες και λίγους τους 16+1 εκπροσώπους από τη «χώρα του καφέ», της σάμπας και της μπάλας…

O Mάρσιο Γκονζάγκα ντε Αζεβέδο, ποιο γνωστός ως Αζεβέδο, γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1986 στην πόλη Γκουαραμπίρα της πολιτείας Παραΐμπα. Μέλος επταμελούς βραζιλιάνικης οικογένειας, μεγάλωσε βλέποντας τον συνταξιούχο σήμερα πατέρα του, Μπιανόρ, να κουβαλάει στην πλάτη του σακιά με ρύζι και ζάχαρη από τις φυτείες για να προσφέρει ένα πιάτο φαγητό στα άλλα δύο αγόρια και τα δύο κορίτσια της οικογενείας του.

Στα 12 του άρχισε να παίζει στις μικρές ομάδες της Γιουβεντούδε, σιγά σιγά άρχισε να ξεδιπλώνει το ταλέντο του και μετά από έναν πετυχημένο δανεισμό στη Φορταλέζα για επτά μήνες ήρθε η μεταγραφή στην Ατλέτικο Παρανένσε, αφού πρώτα είχε ανακηρυχθεί κορυφαίος αριστερός μπακ στο πρωτάθλημα της περιφέρειας Γκουασού.

Ο πρώτος σοβαρός τραυματισμός (κάταγμα επιγονατίδας), το καλοκαίρι του 2010, τον άφησε εκτός δράσης για πέντε μήνες, ακολούθησε η Μποταφόγκο και μετά από 93 γκολ και 2 γκολ, την τριετία 2010-2011, ήρθε η πρόταση της Μέταλιστ. Δεν το σκέφτηκε ούτε ένα λεπτό! Η Ευρώπη αποτελούσε, όπως παραδέχθηκε, ένα όνειρο για τον ίδιο και η μεγάλη ευκαιρία να… αβγατίσει ο τραπεζικός λογαριασμός του.

«Είδωλο ο Ρομπέρτο Κάρλος»

Όπως σχεδόν κάθε Βραζιλιάνος αριστεροπόδαρος ποδοσφαιριστής, έτσι και ο Αζεβέδο, μεγάλωσε έχοντας ως είδωλο τον Ρομπέρτο Κάρλος. «Μαζί με το Μαρσέλο της Ρεάλ είναι οι δύο καλύτεροι αριστεροί μπακ του κόσμου», εξηγούσε στα ουκρανικά ΜΜΕ όταν άρχισαν να τον συγκρίνουν, λόγω παρουσιαστικού, με τον συμπατριώτη του άσο της Ρεάλ Μαδρίτης. Μπορεί να έχουν περάσει δέκα χρόνια από την τελευταία φορά που είχε κοντό μαλλί, ωστόσο δε θεωρεί ότι μοιάζει σε κάτι με τον συμπατριώτη του.

Στα 8 του χρόνια στάθηκε, όπως και εκατομμύρια άλλοι Βραζιλιάνοι, μπροστά στην τηλεόραση για να παρακολουθήσει τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η Βραζιλία επικράτησε της Ιταλίας στα πέναλτι, με τον συγκεκριμένο αγώνα να «σημαδεύει» τον μικρό Μάρσιο.

Το σοκ του αποκλεισμού!

Το χειμώνα του 2012 υπέγραψε στη Μέταλιστ, εκεί βρήκε τον συμπατριώτη του Μολέδο του Παναθηναϊκού και η ομάδα του Μάρκεβιτς τερμάτισε στη 2η θέση του πρωταθλήματος, όπου της εξασφάλισε τη συμμετοχή στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Η κλήρωση έφερε τον ΠΑΟΚ στο δρόμο της ουκρανικής ομάδας, ο Αζεβέδο ήρθε στη Θεσσαλονίκη, αγωνίστηκε βασικός στη νίκη με 2-0, όπως και στη ρεβάνς (1-1), μια εβδομάδα αργότερα στο Χάρκοβο.

Η Μέταλιστ πήρε το εισιτήριο για τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, έμαθε ότι θα αντιμετώπιζε τη Σάλκε, ωστόσο λίγες μέρες πριν από το πρώτο ματς ήρθε η τιμωρία και ο αποκλεισμός της από την ΟΥΕΦΑ, λόγω εμπλοκής σε στημένα παιχνίδια. «Ο αποκλεισμός μας από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ήταν ένα πραγματικό σοκ για όλους μας και μια από τις χειρότερες στιγμές της καριέρας μου», θυμάται σαν τώρα ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής.

Τον Αύγουστο του 2014, μετά από εισήγηση του Μιρτσέα Λουτσέσκου, η Σαχτάρ θα βγάλει από το ταμείο της περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ και θα τον κάνει δικό της, καθώς ο Ρουμάνος προπονητής ανέκαθεν ήταν λάτρης των επιθετικογενών φουλ-μπακ. Μια εβδομάδα μετά την υπογραφή του τετραετούς συμβολαίου με την ομάδα του Ντόνετσκ, έκανε το ντεμπούτο του σ’ έναν αγώνα κυπέλλου κόντρα στην Ομπολόν-Μπροβάρ, αγωνίστηκε στα επόμενα πέντε παιχνίδια, μέχρι που ήρθε ο νέος σοβαρός τραυματισμός, τον Οκτώβριο του 2014, για να τον αφήσει εκτός γηπέδων για το υπόλοιπο της σεζόν. Δεν ήταν, όμως, ο τελευταίος τραυματισμός. Τα χειρότερα ήρθαν το Νοέμβριο του 2015, όταν χτύπησε στο γόνατο και έμεινε πάνω από ένα χρόνο εκτός δράσης!

Ο Αζεβέδο έφτασε στα πρόθυρα να σταματήσει το ποδόσφαιρο. Ο Λουτσέσκου αποτελούσε, ήδη, παρελθόν από τη Σαχτάρ, ο Πάουλο Φονσέκα είχε αναλάβει την ομάδα του Ντόνετσκ, με το Βραζιλιάνο να ακολουθεί την αποστολή στην Πορτογαλία, για τη μίνι περίοδο της χειμερινής προετοιμασίας, δηλώντας έτοιμος και αποφασισμένος να επιστρέψει σε φουλ αγωνιστικούς ρυθμούς, αφήνοντας πίσω του κάθε αρνητική σκέψη για το ποδοσφαιρικό μέλλον του.

Φαν των τατουάζ και του Ντένζελ Ουάσινγκτον

Στα εφηβικά του χρόνια γνώρισε τη γυναίκα του, Μισέλ, μεγάλωσαν στις ίδιες γειτονιές της Γκουαραμπίρα και είναι μαζί μέχρι σήμερα, έχοντας αποκτήσει τρεις κόρες, τη Μικαέλεν, τη Μαριάννα και τη Μελίσσα, τα ονόματα των οποίων είναι αποτυπωμένα στο κορμί του. Το 2007 «χτύπησε» για πρώτη φορά τατουάζ, συνολικά έχει οκτώ, με το πρώτο να γράφει «πίστη και επιτυχία».

Από χόμπι δεν έχει κάτι ιδιαίτερο, του αρέσει η άνεση του σπιτιού του, τρώει το αγαπημένο του «σουρασκού» (βραζιλιάνικη ποικιλία χοιρινών κρεάτων) και βλέπει ταινίες δράσης, κυρίως με κεντρικό ήρωα τον Ντένζελ Ουάσινγκτον, ενώ δε θα πει όχι και σε μία ταινία με πρωταγωνίστρια την Τζούλια Ρόμπερτς.

Το σχολείο δεν ήταν το φόρτε του…

Ο ΠΑΟΚ επέλεξε τον Αζεβέδο προσδοκώντας ότι αν είναι απόλυτα υγιής μπορεί να βγει ο… Μάτος της αριστερής πλευράς. Οι δύο συμπατριώτες βρέθηκαν αντίπαλοι στο ουκρανικό πρωτάθλημα, την εποχή που ο ένας αγωνιζόταν στη Μέταλιστ και ο άλλος στην Τσερνομόρετς, με το Λέο Μάτος να είναι αυτός που θα αναβάλει την προσαρμογή του στη Θεσσαλονίκη.

Εξάλλου, δε μιλάει καμία άλλη γλώσσα πλην των πορτογαλικών, αφού ούτε τα ισπανικά, που πάνω κάτω μοιάζουν, του αρέσουν. «Πρέπει να σκέφτομαι στα ισπανικά, όχι απλά να ακούω, αλλά να μπορώ να μιλήσω και να γράψω», λέει ο Βραζιλιάνος, που στα σχολικά του χρόνια ήταν ένας μέτριος μαθητής, o οποίος με το… ζόρι έπαιρνε βαθμούς πάνω από τη βάση… «Δε θα έλεγα ότι ήμουν καλός μαθητής. Είχα βαθμολογία κοντά στο έξι και το επτά, πάντως προσπαθούσα να παρακολουθώ και να περνάω τις τάξεις», είχε παραδεχθεί σε μια συνέντευξή του στην Ουκρανία.

Πάρτε μια μικρή γεύση από τα κατορθώματα του Αζεβέδο στο πρωτάθλημα της Βραζιλίας και της Ουκρανίας:

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα