Οι απόλυτοι πρωταγωνιστές της Euroleague μετά από 10 αγωνιστικές!

Αντωνία Σπανού
Οι απόλυτοι πρωταγωνιστές της Euroleague μετά από 10 αγωνιστικές!
Οι 10 πρώτες αγωνιστικές της Euroleague ολοκληρώθηκαν με το 1/3 της διοργάνωσης και είναι πλέον παρελθόν. Η Euroleague Greece παρουσιάζει τους καλύτερους και τους πρωταγωνιστές μέχρι τώρα στην διοργάνωση με την συνέχεια να αναμένεται ακόμα πιο δυνατή.

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη σεζόν που η Euroleague εφαρμόζει το νέο της φορμάτ και αυτή η σεζόν βρίσκει άπαντες πιο υποψιασμένους.

Οι ομάδες διαχειρίζονται καλύτερα τα πολλά και συνεχόμενα παιχνίδια και το θέαμα που παρουσιάζεται είναι εξαιρετικό.

Σκληρές «μάχες», αμφίρροπα παιχνίδια, ματς που κρίνονται στην κόψη του ξυραφιού και ανατροπές που δεν αφήνουν κανέναν παραπονεμένο.

Αυτή την στιγμή στις 4 πρώτες θέσεις της βαθμολογίας βρίσκονται η ΤΣΣΚΑ με ρεκόρ 8 – 2, ο Ολυμπιακός με αντίστοιχες νίκες και ήττες και ακολουθούν οι Φενέρμπαχτσε και Παναθηναϊκός έχοντας μια νίκη λιγότερη.

Σε κάθε αγωνιστική το ενδιαφέρον είναι τεράστιο και δεν υπάρχουν φαβορί πριν την έναρξη του παιχνιδιού, αφού η εξέλιξη των ματς έχει δείξει ότι άπαντες μπορούν να πάρουν αποτέλεσμα οπουδήποτε.

Οι απώλειες και οι τραυματισμοί φυσικά έχουν παίξει τον ρόλο τους, αλλά αυτό είναι που συμβαίνει στις περισσότερες ομάδες και άπαντες καλούνται να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες που προκύπτουν.

Οι περισσότερες ομάδες ήταν υποψιασμένες για μια μεγάλη και δύσκολη σεζόν και όπως φαίνεται έχουν οργανωθεί έτσι ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται στα πολλά και απαιτητικά ματς.

Πλέον με το 1/3 της διοργάνωσης να έχει πλέον ολοκληρωθεί η Euroleague Greece παρουσιάζει τους καλύτερους σε συνολικό index rating, πόντους, ριμπάουντ, ασίστ, κλεψίματα και μπλοκς και αναλύει την επίδραση των καλύτερων στις ομάδες τους.

Index Rating

1. Λούκα Ντόνσιτς (27.0)

Το παιδί θαύμα της Ρεάλ Μαδρίτης κάνει απίστευτη σεζόν μέχρι τώρα. Μετά από ένα ονειρεμένο καλοκαίρι που στεύθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με την Σλοβενία, επέστρεψε στην Ισπανία για να πάρει τα ηνία της Ρεάλ.

Απόντος του Σέρχιο Γιουλ, που έπαθε χιαστούς το καλοκαίρι με την Εθνική ομάδα, ο Λούκα Ντόνσιτς είναι πλέον ο ηγέτης των Μαδριλένων και σηκώνει τεράστιο βάρος στους ώμους του με εξαιρετική επιτυχία.

Οι απίστευτες εμφανίσεις του διαδέχονται η μία την άλλη και ακόμα στις δύσκολες βραδιές για την ομάδα του είναι πάντα εκεί για να «λάμψει».

Η Ρεάλ Μαδρίτης πλασάρετε στην θέση αυτή την στιγμή, αφού οι τραυματισμοί που διαδέχονται ο ένας τον άλλον έχουν κάνει τον Πάμπλο Λάσο να προσπαθεί να επιφέρει μια ισορροπία και να παρουσιάσει σε κάθε αγώνα ένα δυνατό σύνολο.

2. Νάντο Ντε Κολό (20.5)

Ο Νάντο Ντε Κολό είναι εκείνος που ακολουθεί στην λίστα, αρκετά μακρυά πάντως από τον πρώτο.

Ο ηγέτης της ΤΣΣΚΑ μπορεί να βρίσκεται σε μια ομάδα πρωταγωνιστών, είναι εκείνος όμως που βρίσκεται πλέον στην πρώτη γραμμή και σηκώνει το βάρος του ηγέτη.

Οι εμφανίσεις του είναι πάντα γεμάτες και μετά από 10 αγωνιστικές μετρά 16.3 πόντους με το εξαιρετικό 52% στα σουτ των τριών πόντων. Μετά τις 5 πρώτες εμφανίσεις πάντως που είχε κάποια σκαμπανεβάσματα, πλέον φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η ΤΣΣΚΑ πλασάρεται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας.

3. Βλάντιμιρ Στίματς (19.9)

Ίσως να είναι η μεγαλύτερη έκπληξη της Euroleague μέχρι αυτή την στιγμή. Ο ψηλός της Εφές κάνει τρομερή σεζόν μέχρι τώρα και ξεχωρίζει σαν... την μύγα μες στο γάλα σε ένα σύνολο που ακόμα ψάχνει τα πατήματα του και βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις της βαθμολογίας.

Μετά από περιήγηση αρκετών ετών ο Βλάντιμιρ Στίματς φαίνεται πως είναι έτοιμος να κάνει το βήμα παραπάνω και αυτή την στιγμή είναι μεταξύ των απόλυτων πρωταγωνιστών της διοργάνωσης.

Μέχρι και σήμερα μετρά 14.4 πόντους κατά μέσο όρο, ενώ κατεβάζει και 7.2 ριμπάουντ και είναι εκείνος που είναι πραγματική απειλή όταν βρίσκεται στο παρκέ για το σύνολο του Βέλιμιρ Περάσοβιτς.

4. Αλεξέι Σβεντ (18.3)

Ο Άλεξει Σβεντ, ο ηγέτης της Χίμκι, είναι εκείνος που κρατά την θέση με τους... καλύτερους μέχρι τώρα.

Ο Ρώσος γκαρντ είναι εκείνος που έχει τα ηνία της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα και φυσικά πρωταγωνιστεί για την Χίμκι μέχρι τώρα. Μετρά πάνω από 30 λεπτά κατά μέσο όρο και είναι εκείνος που τρέχει όλο το παιχνίδι των Ρώσων, που βρίσκονται στην θέση της βαθμολογίας.

Ο Σβεντ έχει 20.1 πόντους κατά μέσο όρο, ενώ μοιράζει και 3.1 ασίστ ανά παιχνίδι.

5. Νικ Καλάθης (18.1)

Την 5άδα των καλύτερων συμπληρώνει ο Νικ Καλάθης. Ο γκαρντ του Παναθηναϊκού είναι ο βασικός παράγοντας για την εξαιρετική πορεία των «πρασίνων» και η απόδοση του παραμένει σταθερή από την αρχή της σεζόν.

Έχει κάνει τεράστια ματς αυτές τις πρώτες 10 αγωνιστικές και είναι ο ηγέτης της ομάδας του Τσάβι Πασκουάλ.

Τα νούμερα του είναι άκρως εντυπωσιακά, αφού σε 27:55 μετρά 14.4 πόντους και μοιράζει και 7.9 ασίστ, ενώ κατεβάζει και 3.6 ριμπάουντ δημιουργώντας μαι εξαιρετική μονάδα για την ομάδα του.

Πόντοι

Στους παίκτες με τους περισσότερους πόντους μέχρι τώρα στην διοργάνωση τα ονόματα διαφοροποιούνται κατά 2/5 από εκείνα που βλέπουμε στο index rating. Στην κορυφή βρίσκουμε τον Αλεξέι Σβεντ με μ.ο. 20.1 πόντους κατά μέσο όρο σε κάθε παιχνίδι, ενώ στην δεύτερη θέση είναι ο νεαρός Λούκας Ντόνσιτς με μ.ο. 19.7 πόντους.

Στην τρίτη θέση είναι ο Αμερικανός γκαρντ της Βαλένθια, Έρικ Γκριν, που μπορεί να μην έχει τα αποτελέσματα που θα ήθελε η ισπανική ομάδα αλλά ο Γκριν είναι εκείνος που τραβάει το κουπί στο σκορ με μ.ο. 16.7 πόντους.

Στην λίστα και την θέση βρίσκεται ο Νάντο Ντε Κολό με μ.ο. 16.3 πόντους, ενώ την 5άδα συμπληρώνει ο Τέιλορ Ρότσεστι του Ερυθρού Αστέρα, που κάνει εξαιρετική δουλειά στο σκοράρισμα για την ομάδα του με μ.ο. 15.6 πόντους.

Ριμπάουντ

Στην λίστα των ριμπάουντ φυσικά οι ψηλοί έχουν την τιμητική τους και τα νούμερα τους είναι εντυπωσιακά.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο Τόμας Ρόμπινσον της Χίμκι με μ.ο. 7.8 ριμπάουντ, που με τα 208 εκατοστά του είναι εκείνος που κυριαρχεί στους αιθέρες.

Στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο Κάλεμπ Ταρζέφσκι της Αρμάνι Μιλάνο που κατεβάζει κατά μέσο όρο 7.2 ριμπάουντ για την ομάδα του. Στην συνέχεια βρίσκουμε και πάλι το όνομα του Βλάντιμιρ Στίματς που μετρά μ.ο. 7.2 ριμπάουντ, ενώ και ο Οθέλο Χάντερ κάνει εξαιρετική δουλειά για την ΤΣΣΚΑ σε αυτόν τον τομέα μετρώντας μ.ο. 6.4 «σκουπίδια».

Την λίστα ολοκληρώνει ο Τάιους Άλεξ της Μακάμπι που μαζεύει 6.3 ριμπάουντ ανά παιχνίδι.

Ασίστ

Η επόμενη κατηγορία είναι εκείνη των ασίστ. Περίοπτη θέση σε εκείνη και με πολύ μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο κατέχει ο Νικ Καλάθης που μοιράζει σχεδόν 8 ασίστ ανά παιχνίδι, όντας ασταμάτητος σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού.

Ακολουθεί ο Τόμας Ερτέλ της Μπαρτσελόνα που μοιράζει μ.ο. 6.7 ανά παιχνίδι, ενώ ο Κώστας Σλούκας, έχοντας χάσει και ένα παιχνίδι, μετρά μ.ο. 6.2 ασίστ κατά μέσο όρο και βρίσκεται στην τρίτη θέση.

Στην τέταρτη θέση είναι ο Τζέισον Γκρέιντζερ της Μπασκόνια με μ.ο. 6 ασίστ ανά παιχνίδι, ενώ στην 5άδα βρίσκουμε και πάλι τον Ρότσεστι που μοιράζει μ.ο. 5.1 ασίστ.

Κλεψίματα

Οι καλύτεροι... κλέφτες της διοργάνωσης μέχρι τώρα δεν έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους με τον Ρακίμ Σάντερς, τον φόργουορντ της Μπαρτσελόνα να ξεχωρίζει με μ.ο. 1.8 κλεψίματα ανά παιχνίδι, ενώ οι Χάινς, Χίκμαν και Τζένκινς έχουν μ.ο. από 1.6.

Λίγο πιο κάτω και ολοκληρώνοντας την 5άδα βρίσκουμε τον Ντε Κολό με μ.ο. 1.5 κλεψίματα ανά παιχνίδι.

Μπλοκ

Τελευταία κατηγορίας είναι εκείνη των κοψιμάτων. Στην κορυφή δεσπόζει ο Τιμπόρ Πλάις με μ.ο. 1.8 τάπες, ενώ κατά πόδας τον ακολουθεί ο Μπράιν Ντάνστον της Εφές με μ.ο. 1.7.

Στην συνέχεια με μ.ο. 1.2 τάπες ανά παιχνίδι βρίσκουμε τρεις παίκτες, τον Σεραφίν, τον Χάινς και τον Τάιους που ολοκληρώνουν εκείνου που ξεχωρίζουν.

Η Euroleague για ακόμα μια σεζόν είναι εντυπωσιακή και πλέον όλοι γνωρίζουν καλύτερα τα δεδομένα με αποτέλεσμα να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό και να μας αφήσουν να ανυπομονούμε για την συνέχεια...