Σάρας: Ο «μαέστρος» των back to back πρωταθλητών Ευρώπης! (pics & vids)

Νίκος Καρφής
Σάρας: Ο «μαέστρος» των back to back πρωταθλητών Ευρώπης! (pics & vids)
H Μακάμπι θα υποδεχθεί την Ζαλγκίρις (30/11, 21:05) και η Euroleague Greece θυμάται την «χρυσή» διετία του ηγέτη Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στο Ισραήλ.

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους είναι αναμφίβολα το πρόσωπο της εκτός έδρας αναμέτρησης της Ζαλγκίρις με την Μακάμπι (30/11, 21:05) για την 10 αγωνιστική της Euroleague, αφού θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια ομάδα με την οποία έζησε 2 ονειρικά χρόνια. Με αφορμή το ματς που διεξαχθεί στην Menora Mivtachi Arena η Euroleague Greece θυμάται την... μαγική σύνδεση του Λιθουανού με την ομάδα από το Ισραήλ.

Το three-peat του Σάρας

Ο κόουτς της Ζαλγκίρις έμεινε για μια διετία (2003-05) στην «ομάδα του λαού» (ως παίκτης) και κατάφερε να οδηγήσει 2 συνεχόμενες φορές το... τρένο του Πίνι Γκέρσον στην κορυφή της Ευρώπης. Δύο χρόνια στο Ισραήλ, ισάριθμες Euroleague για τον παλιό γκαρντ του Παναθηναϊκού.

Βέβαια πριν την Μακάμπι ο Σάρας δεν ήταν κανένας τυχαίος. Την σεζόν 2002-03 είχε αναδειχθεί πρωταθλητής Ευρώπης με την Μπαρτσελόνα. Άρα η Μακάμπι απέκτησε ένα παίκτη που ήξερε τον τρόπο για να σηκώνει την κορυφαία κούπα της Ευρώπης στο μπάσκετ. Και τις επόμενες χρονιές έκανε το three-peat. Εκείνη την τριετία ότι άγγιζε, γινόταν χρυσός, ενώ πρόσθεσε το 4ο βαρύτιμο τρόπαιο στη συλλογή του με τον Παναθηναϊκό το 2009.

Όμως στην Μακάμπι πήγε πραγματικά το παιχνίδι του σε άλλο επίπεδο, αφού ήταν ο «μαέστρος» μια ομάδας που σάρωσε τα πάντα στον δρόμο της. Από την έναρξη της σεζόν 2003-04 μέχρι και το τέλος της 2004-05 υποκλίθηκαν οι πάντες στην «ομάδα του λαού», στην... αρμάδα που είχε φτιάξει ο Πίνι Γκέρσον και… ενορχήστρωνε με τον καλύτερο τρόπο ο πανούργος playmaker Σάρας.

Το πρώτο «χτύπημα»

Την αγωνιστική περίοδο 2003-04 η Μακάμπι έφτασε στην κατάκτηση της Euroleague, έχοντας μόλις 5 νίκες στην πορεία της. Οι 3 από αυτές προήλθαν στην regular season (από ΤΣΣΚΑ, Σκίπερ Μπολόνια και Ουνικάχα και οι άλλες 2 στο TOP 16 στις εκτός έδρας αναμετρήσεις από Ζαλγκίρις και Ούλκερ. Στον ημιτελικό η ΤΣΣΚΑ υποκλίθηκε στην παρέα του Γιασικεβίτσιους με 93-85, ενώ στον τελικό οι Ισραηλινοί έκαναν… πάρτι κόντρα στην Σκίπερ Μπολόνια, αφού την νίκησαν με 118-74. Αν κοιτάξει κανείς την ποιότητα του ρόστερ της Μακάμπι θα καταλάβει και την τεράστια διαφορά στο σκορ. Εκτός του Σάρας, υπήρχαν οι Ντέρικ Σαρπ, Άντονι Πάρκερ, Ταλ Μπουρστάιν, Μασέο Μπαστόν, Νίκολα Βουίσιτς, αλλά και οι Γιοτάμ Χαλπερίν και Ντέιβιντ Μπλου. Μια ομάδα που προκαλούσε τον τρόμο σε κάθε αντίπαλο.

Όσο για τον Γιασικεβίτσιους, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να οδηγήσει την ομάδα του στον τίτλο. Συνολικά εκείνη τη σεζόν μέτρησε 16 πόντους και 4.8 ασίστ μέσο όρο, ενώ σούταρε δίποντα με 51.1%, τρίποντα με 44.4% και βολές με 92.5%. Στο Final 4 έδειξε την κλάση του με δύο σπουδαίες εμφανίσεις. Στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ μέτρησε 18 πόντους και 6 ασίστ με 24 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, ενώ στον τελικό με την Σκίπερ Μπολόνια ξαναέβαλε 18 (4/6 τρίποντα), ενώ μοίρασε και 5 ασίστ (23 βαθμούς στην αξιολόγηση). Ήταν το μυαλό της ομάδας, ο κουμανταδόρος της, ο προπονητής της εντός παρκέ.

Η επιβεβαίωση της κυριαρχίας

Η Μακάμπι είχε βρει τον τρόπο να πάρει το… ιερό δισκοπότηρο της Ευρώπης και δεν υπήρχε λόγος να αλλάξει πολλά στη σύνθεση της. Στον πάγκο ξανά ο Γκέρσον την σεζόν 2004-05, ενώ στην ομάδα προστέθηκαν ο σέντερ Γιανίβ Γκριν και ο Νέστορας Κόμματος. Όλοι οι υπόλοιποι πρωτοκλασάτοι πρωταθλητές Ευρώπης παρέμειναν στο ρόστερ. Φυσικά ο βασικός playmaker ήταν ο εκπληκτικός Σαρούνας Γιασικείτσιους. Εκείνη την σεζόν το σύνολο του Γκέρσον έφτασε μέχρι το τέλος του δρόμου, έχοντας μόλις 4 ήττες σε 24 παιχνίδια του στη διοργάνωση. Αυτό όμως που κάνει μεγαλύτερη εντύπωση είναι το πότε ήρθαν αυτές οι ήττες.

Και τα τέσσερα αρνητικά αποτελέσματα έγιναν στη regular season. Ολίμπια Λιουμπλιάνας, Ζαλγκίρις, Μπαρτσελόνα και Σκαβολίνι κατάφεραν να υποτάξουν την πρωταθλήτρια Ευρώπης. Στη συνέχεια όμως η Μακάμπι ήταν ένα… τρένο. Αχτύπητη, απολαυστική, κυρίαρχη, ανίκητη. Έκανε το 10/10 και έφτασε στον back to back τίτλο. Στο ΤOP 16 είχε 6/6, πέταξε έξω την Σκαβολίνι Πέζαρο στα playoffs με συνοπτικές διαδικασίες (2-0), ενώ στο Final 4 πήρε τα… σκαλπ του Παναθηναϊκού στον ημιτελικό με 91-82 και της Ταού Κεράμικα στον τελικό με 90-78.

Ο Σάρας για άλλη μια φορά ήταν από τους πρωτεργάτες της επιτυχίας. Συνολικά σε 24 παιχνίδια μέτρησε 15.7 πόντους και 5.3 ασίστ, ενώ σούταρε με 47.6% δίποντα, 39.9% τρίποντα και 94.1% στις βολές. Άλλο ένα Final 4 που έκανε μαγικά πράγματα πάνω στο παρκέ, κάτι που του επέτρεψε να ανακηρυχθεί MVP. Σε εκείνα τα 2 ματς με Παναθηναϊκό και Ταού Κεράμικα είχε 17.5 πόντους (42.9% δίποντα, 57.1% τρίποντα και 94.1% βολές), 6.5 ασίστ, 3 ριμπάουντ και 1.5 κλέψιμο μέσο όρο.

Απέναντι στους «πράσινους» στον ημιτελικό έκανε ένα φοβερό ματς στον οργανωτικά τομέα, αφού είχε 8 ασίστ, ενώ βοήθησε και στον εκτελεστικό με τους 13 πόντους που σημείωσε. Εκείνη τη βραδία είχε πάρει 15 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Τα καλύτερα τα κρατούσε για τον τελικό του OLYMPIYSKY ARENA. Πέτυχε 22 πόντους (4/8 δίποντα, 4/7 τρίποντα και 11/12 βολές), μοίρασε 5 ασίστ, ενώ κατέβασε και 6 ριμπάουντ. Για δεύτερη σερί σεζόν μίλησε στα κρίσιμα, δηλαδή στο Final 4.

Eπιστροφή στη χώρα που έζησε 2 μαγικά χρόνια

Ο Σάρας θα ταξιδέψει ξανά στο Ισραήλ για να αντιμετωπίσει την αγαπημένη του Μακάμπι. Μαζί της έφτασε για 2 σερί χρονιές στην κορυφή της Ευρώπης και μεγάλωσε τον μύθο του. Τότε ήταν ο ηγέτης και «μαέστρος» των Ισραηλινών, ενώ πλέον έχει περάσει στον χώρο της προπονητικής και τα πρώτα του βήματα του τα κάνει στην Ζαλγκίρις. Αυτά που πέρασε τη διετία 2003-05 σίγουρα θα έχουν μείνει ανεξίτηλα στη μνήμη του. Από την άλλη οι φίλαθλοι της Μακάμπι έχουν να θυμούνται μόνο όμορφα πράγματα για τον Σάρας. Τον άνθρωπο που με το μπασκετικό του Ι.Q και την κλάση του, τους έστρωσε τον δρόμο για να πάρουν back to back κούπες.

Όλοι ξέρουν πόσο δύσκολο είναι να γίνει αυτό. Τελευταία ομάδα που το είχε πετύχει πριν την Μακάμπι ήταν η Τρέισερ Μιλάνο τις σεζόν 1986-87 και 1987-88, ενώ το ίδιο έκανε και ο Ολυμπιακός (2011-12, 2012-13). Όμως ο Σάρας πήγε στο Ισραήλ, έφερε την αύρα του πρωταθλητή Ευρώπης στην Μακάμπι και της επέτρεψε να φτάσει στο… Έβερεστ δύο σερί αγωνιστικές περιόδους. Το αυριανό ματς της Ζαλγκίρις με την Μακάμπι (21:05) θα είναι ιδιαίτερο τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τον ίδιο, αφού μαζί μεγαλούργησαν! Μαζί έκαναν τους αντιπάλους να... τρέμουν!