Τζέιμς: Από την περιπλάνηση της Ευρώπης, στην... απόλαυση της ανωνυμίας του ΝΒΑ!

Τζέιμς: Από την περιπλάνηση της Ευρώπης, στην... απόλαυση της ανωνυμίας του ΝΒΑ!

Αντωνία Σπανού
Τζέιμς: Από την περιπλάνηση της Ευρώπης, στην... απόλαυση της ανωνυμίας του ΝΒΑ!

bet365

Ο Μάικ Τζέιμς περιπλανήθηκε, έφτασε τα 27 και πλέον κέρδισε με το σπαθί του μια θέση στο ΝΒΑ. Οι Αμερικάνοι ξεσκονίζουν την διαδρομή του και κοιτούν από μια διαφορετική σκοπιά την επιτυχία του.

Κορυφαίες Στοιχηματικές Αποδόσεις, Άμεσες Αναλήψεις & Καλύτερη Εξυπηρέτηση (21+)!

Το ESPN «αναγκάστηκε» να ασχοληθεί με την περίπτωση του Μάικ Τζέιμς, που από την Ευρώπη και τον Παναθηναϊκό δοκίμασε την τύχη του στο ΝΒΑ και τα κατάφερε εξαιρετικά.

Πριν από μερικούς μήνες έβαζε φωτιά στην Ελλάδα, σε γήπεδα που οι οπαδοί με τους παίκτες χωρίζονται με ένα δίχτυ και τα μέτρα ασφαλείας να «κλέβουν» την παράσταση και μάλιστα το τελευταίο του παιχνίδι ήταν ένα ακόμα επεισοδιακό ντέρμπι στο ΣΕΦ που βρήκε τους «πράσινους» μεγάλους θριαμβευτές.

Ο Μάικ Τζέιμς σκέφτεται όλους τους μπασκετικούς δρόμους που περπάτησε τα 5 περασμένα χρόνια σε Κροατία, Ισραήλ, Ιταλία, Ισπανία και τελικά Ελλάδα. Δεν μιλούσε την γλώσσα, αλλά το μότο ήταν, «το μπάσκετ έχει δική του γλώσσα».

Οι οπαδοί έχουν την τάση να φέρονται στους σταρ της ομάδας τους ως ροκ σταρς, αλλά ο Τζέιμς ποτέ δεν είδε τον εαυτό του σας έναν από εκείνους. «Μου αρέσει να είμαι... κανονικός», λέει ο Τζέιμς.

Ένας παίκτης μπάσκετ και τίποτα παραπάνω. Και μια δημοσιότητα που δεν ήθελε και τελικά έγινε το τίμημα που πληρώνει για να παίζει ένα παιχνίδι και για να ζήσει.

Αλλά μετά από ένα απίστευτο ταξίδι που ξεκίνησε πίσω στο Πόρτλαντ, το Όρεγκον και από το κολέγιο της Αριζόνα, πριν περάσει τον Ατλαντικό και πλέον ο Τζέιμς να είναι ένας 27χρονος... ρούκι στο ΝΒΑ που ισοφαρίζει τον πιο τρίτο πιο μεγάλο παίκτη του ρόστερ.

Πλέον βρήκε την ανωνυμία που προτιμάει, ακόμα και αν βρίσκεται στην μεγαλύτερη σκηνή.

«Είναι κάπως αναζωογονητικό που μπορώ να βγω έξω και να είμαι μόνο με τον εαυτό μου και κανείς δεν με προσέχει».

Με έναν... περίεργο τρόπο αυτή είναι η τρίτη φορά που ο Μάικ Τζέιμς φοράει την φανέλα των Σανς. Έπαιξε στο summer league του 2015, ζευγάρι με τον Ντέβιν Μπούκερ, και μετά από την πρώτη τους προπόνηση αναρωτήθηκε, «Ποιος είναι αυτός ο τύπος; Γιατί δεν είναι ήδη στην ομάδα;»

Ο Τζέιμς ξαναμπήκε στην ομάδα το περασμένο καλοκαίρι ξανά στο summer league και εντυπωσίασε με 32 πόντους σε ένα παιχνίδι αναγκάζοντας τον τζένεραλ μάνατζερ να θυμηθεί έναν άλλον Μάικ Τζέιμς, «Ο 42χρονος βετεράνος είναι αυτός ο τύπος;», με το προσωπικό να απαντά αρνητικά.

Υπάρχει και άλλος Μάικ Τζέιμς , γκαρντ και αυτός, αλλά πολύ νεότερος. Ο ΜακΝτόνταφ δεν τον είχε ακούσει ποτέ.

Η εντύπωση που χρειαζόταν να κάνει ο Τζέιμς έγινε και τον Ιούλιο υπέγραψε συμβόλαιο, με ανοιχτό το ενδεχόμενο της G – League, με τους Σανς και πήρε το ρίσκο πίσω από τους Έρικ Μπλέντσο, Μπράντον Νάιτ και Τάιλερ Ούλις.

Τον Οκτώβριο όμως, όχι πολύ πριν ο Μπλεντσόου απαιτήσει ανταλλαγή και φύγει τελικά για τους Μπακς, ο Τζέιμς είχε ήδη πάρει θέση βασικού.

Οι μέσοι όροι του μέχρι τώρα είναι 11.2 πόντοι, 3.9 ασίστ και 3.1 ριμπάουντ σε 23.4 λεπτά συμμετοχής σε 17 παιχνίδια και σε 10 που ξεκίνησε βασικός.

«Είναι σκληρός, είναι γρήγορος, κάνει τα πάντα και είναι πολύ καλός ανταγωνιστής», είπε για εκείνον ο προπονητής της Μινεσότα.

Ο τζένεραλ μάνατζερ της ομάδας ήδη θέλει να κάνει νέα συμφωνία μαζί του. «Έχει απίθανη ιστορία».

Και αυτό ισχύει. Για τους Αμερικανούς που ψάχνουν το... δράμα πίσω από κάθε επιτυχία ο Μαίκ Τζέιμς προσφέρει όλα τα σωστά υλικά.

Ένας παίκτης που δεν επιλέχθηκε ποτέ στο ντραφτ, ένας παίκτης που δεν πήρε ποτέ πρόσκληση, που δεν πήγε σε «φανταχτερό» σχολείο, τελικά καταφέρνει να πετύχει στην λίγκα. Αλλά δεν έχει σχέση με το κλασσικό «όνειρο που γίνεται πραγματικότητα».

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν σκεφτόμουν να έρθω στο ΝΒΑ», δηλώνει ο Τζέιμς. Δεν είναι ούτε ότι στην πρώτη ευκαιρία κυνήγησε το ΝΒΑ. Στην πραγματικότητα είχε πολλές ευκαιρίες με κάποιον τρόπο να βρεθεί στην λίγκα και εκείνος τις προσπέρασε.

Καμία από αυτές δεν του πρόσφερε αυτό που ήθελε πιο πολύ απ΄ όλα: να παίζει και να έχει συμβολή. Αυτή η πιο πρόσφατη ευκαιρία πάντως ήταν διαφορετική. Θα υπήρχαν σίγουρα και ποιοτικά λεπτά, ενώ πλέον η ηλικία του είναι καλύτερη.

«Ένοιωσα πως ήρθε η ώρα», ανέφερε ο Τζέιμς.

«Ένοιωσα ότι αν δεν το έκανα φέτος, πιθανότατα δεν θα το έκανα ποτέ. Οπότε είπα, αφήστε με να πάρω την ευκαιρία μου. Θα είναι για έναν μόνο χρόνο και αν δεν πετύχει, θα επιστρέψω στην Ευρώπη και θα βγάλω κι άλλα λεφτά».

Σύμφωνα πάντως με έναν σκάουτερ του ΝΒΑ που έχει ως βάση την Ευρώπη, ο Τζέιμς δεν ήταν ακριβώς έτοιμος για το ΝΒΑ.

«Έγινε ηγέτης εδώ και φαίνεται ότι έχει δουλέψει πολύ».

Αυτές τις ημέρες ο Τζέιμς αποφεύγει τα... καθήκοντα των ρούκις, όπως η μεταφορά τσαντών ή το να φέρνουν ντόνατς. Καταφέρνει να κάνουν οι υπόλοιποι ρούκις την δουλειά του.

Μπορεί να του λείπει το πόσο αργά μένουν ανοιχτά τα εστιατόρια στην Ευρώπη και εκτιμάει τον χρόνο που πέρασε εκεί περισσότερο τώρα. Μπορεί πλέον να γελάει με τις συζητήσεις των συμπαικτών του που μιλούν για τις σκληρές έδρες του ΝΒΑ.

Για εκείνον αυτά τα γήπέδα μοιάζουν άδεια σε σχέση με ότι είδε στην Ελλάδα, όπου οδήγησε τον ΠΑΟ στον τίτλο.

Στο πρόσφατο παιχνίδι στο «Staples Center» κόντρα στους Λέικερς, δύο οπαδοί έσκυψαν πάνω από τα κάγκελα και τον φώναξαν με το όνομα του, απλά για να του ευχηθούν καλή τύχη.

Ο Μάικ Τζέιμς τους έσφιξε τα χέρια, τους ευχαρίστησε, ευγνώμων για την ανωνυμία του, αλλά κυρίως για τα λεπτά του ΝΒΑ.

 

NBA Τελευταία Νέα