Γκιστ: Ένας χρόνος από τον τραυματισμό που τον έκανε πιο δυνατό! (pics & vids)

Γιώργος Κούβαρης
Γκιστ: Ένας χρόνος από τον τραυματισμό που τον έκανε πιο δυνατό! (pics & vids)
Πριν από έναν χρόνο, ο Τζέιμς Γκιστ τραυματίστηκε σοβαρά στη Μαδρίτη, αλλά αποδείχθηκε παίκτης με γερή κράση για να πάει κόντρα στα προγνωστικά και να επιστρέψει με την ίδια και μεγαλύτερη... έκρηξη στα παρκέ! Η EuroLeague Greece ανοίγει τον φάκελο του Αμερικανού!

Ήταν 16 Νοεμβρίου 2016 όταν ο Παναθηναϊκός είχε ταξιδέψει στην πρωτεύουσα της Ισπανίας για την αναμέτρηση της 7ης αγωνιστικής στην EuroLeague κόντρα στη Ρεάλ.

Οι «πράσινοι» είχαν πραγματοποιήσει εξαιρετική εμφάνιση, ο Φελντέιν «βομβάρδιζε» έξω από τα 6.75 μέτρα και καθ΄όλη τη διάρκεια του αγώνα ήταν μέσα στο σκορ και διεκδικούσε τη νίκη επί ίσοις όροις. Ο Τζέιμς Γκιστ ήταν από τους καταλυτικούς παράγοντες για την πολύ καλή παρουσία της ομάδας, ωστόσο η μοίρα του είχε επιφυλάξει άσχημο παιχνίδι. Με 7:32 να απομένουν για το τέλος του αγώνα και το σκορ στο 75-72 υπέρ των Μαδριλένων, ο Τζέιμς Γκιστ κυνήγησε τον Σέρχιο Γιουλ σε μια προσπάθειά του Ισπανού για layup! Όμως η «κακιά στιγμή» του είχε χτυπήσει την πόρτα. Αμέσως έπιασε το σημείο κάτω από τους προσαγωγούς και σωριάστηκε... φαρδύς-πλατύς στο παρκέ του «Barclay Card Center».

.

Οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για θλάση αλλά όσο περνούσαν οι ώρες, άλλο τόσο μεγάλωνε η ανησυχία για πιο σοβαρό τραυματισμό. Και αυτό δεν φάνηκε τόσο από το γεγονός που αποχώρησε υποβασταζόμενος από το γήπεδο, αλλά επειδή επέστρεψε στην Αθήνα πάνω σε αναπηρικό καροτσάκι. Ο πρώτος ακτινολογικός και διαγνωστικός έλεγχος στον οποίο είχε υποβληθεί σε νοσοκομείο της Μαδρίτης δεν έδειξαν να έχει πειραχθεί κάποιο οστό στη λεκάνη ή το ισχίο ωστόσο τα πάντα θα ξεκαθάριζαν μετά την επιστροφή της ομάδας στην βάση της. Μάλιστα ο ίδιος δεν έχανε την αισιοδοξία και το χιούμορ του αφού είχε «ανεβάσει» στο Instagram το... μυθικό «ένα μικρό πισωγύρισμα. Θα επιστρέψω πριν προλάβετε να πείτε SuperCajaFrajaListickExpiallaDocious» και τον ίδιο να κάθεται χαμογελαστός στο καροτσάκι λίγο πριν από την αναχώρηση των «πρασίνων» από την ισπανική πρωτεύουσα.

Just a minor setback.. I will be back before you can say SuperCajaFrajaListickExpiallaDocious #WheelChairShawty#BoutToDoDonutsInTheAirport#FastFurious9#GodGotMe#NoWorries

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη James Gist III (@gistopoulous14) στις

Βέβαια η επίσημη διάγνωση μόνο... ενθαρρυντική δεν ήταν για τον Τζέιμς Γκιστ αφού έκανε λόγο για «απόσπαση της έκφυσης του μακρού προσαγωγού μυός του αριστερού ποδιού» και εξηγούσε ότι «τις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί το αν θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή αν θα ακολουθήσει συντηρητική αγωγή, συνεπώς δεν μπορεί να εκτιμηθεί το ακριβές διάστημα της απουσίας του από τους αγωνιστικούς χώρους». Κανείς δεν μπορούσε να πει με σιγουριά το πότε θα επέστρεφε στην ενεργό δράση. Οι πιο αισιόδοξοι έκαναν λόγο για επιστροφή σε δύο μήνες, οι λιγότεροι αισιόδοξοι για τέσσερις μήνες και οι απαισιόδοξοι ότι θα έχανε όλη τη χρονιά. Αμέσως ο Γκιστ αναχώρησε για τις ΗΠΑ όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση, με το χρονοδιαγράμμα της επιστροφής να έφτανε τον... Απρίλιο και λίγο πριν από τα playoffs σε Ελλάδα και EuroLeague.

Smile... It's easier Always find light in situations. No matter what it is.. #GodGotMe#LetTheProcessBegin

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη James Gist III (@gistopoulous14) στις

Η αποθεραπεία του ξεκίνησε άμεσα στην Ελλάδα, ενώ στις 11 Δεκεμβρίου 2016, τρεις εβδομάδες μετά τον τραυματισμό του έδωσε και πάλι το «παρών» στο ΟΑΚΑ! Συγκεκριμένα ήταν το ματς πρωταθλήματος με την ΑΕΚ όταν εμφανίστηκε στον αγωνιστικό χώρο με τις πατερίτσες και φυσικά γνώρισε την αποθέωση από τον κόσμο του Παναθηναϊκού που είχε βρεθεί στο γήπεδο για να παρακολουθήσει το ματς. Ο χρόνος περνούσε και ο Αμερικανός φόργουορντ δούλευε σκληρά για να επιστρέψει υγιής στα παρκέ. Ο οργανισμός και το σώμα του ανταποκρινόταν στην αποθεραπεία και οι αρχικές εκτιμήσεις άρχισαν να πηγαίνουν... περίπατο αφού έδειχνε ικανός να νικήσει τον χρόνο και να δώσει το «παρών» στις υποχρεώσεις των «πρασίνων» πολύ πιο νωρίς. Όπερ και εγένετο. Στις 7 Μαρτίου ο Γκιστ πήρε κανονικά μέρος στην προπόνηση του Παναθηναϊκού, δεν ένιωσε κάποια ενόχληση από τον σοβαρό του τραυματισμό και τέθηκε στην διάθεση του Τσάβι Πασκουάλ για την αναμέτρηση με τη Ζάλγκιρις στο Κάουνας! Ο Αμερικανός ταξίδεψε κανονικά με την αποστολή της ομάδας ωστόσο αυτό έγινε για ψυχολογικούς λόγους και όχι για αγωνιστικούς! Αν και συμπεριλήφθηκε στην 12άδα της ομάδας δεν πήρε χρόνο συμμετοχής, με την... επίσημη επιστροφή του να παίρνει μια μικρή παράταση. Ύστερα από 3 μήνες και 25 μέρες και δη στις 12/3/2017 ο Γκιστ θα αγωνιστεί στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού απέναντι στον Απόλλωνα στην Πάτρα! Συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκε 15:51 και μέτρησε 7 πόντους με 2/3 δίποντα και 4/4 βολές ενώ φώναξε βροντερό «παρών» όταν «τελείωσε» μία φάση με το αγαπημένο του alley oop κάρφωμα! Αυτό ήταν! Ο Τζέιμς Γκιστ είχε επιστρέψει για... τα καλά στα παρκέ!

Στη συνέχεια το νερό είχε μπει στο αυλάκι για τον Αμερικανό φόργουορντ, αφού όσο περνούσε ο καιρός, άλλο τόσο ανέβαζε ρυθμούς και έδειχνε σαν να μην... είχε περάσει ούτε μια μέρα από το βράδυ της 16ης Νοεμβρίου 2016. Μπήκε αμέσως στο rotation του Τσάβι Πασκουάλ και έγινε εκ νέου ένας από τους key factors του Παναθηναϊκού για το πλεονέκτημα της έδρας στα playoffs της EuroLeague και την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Ελλάδα. Άλλωστε ήταν ο... γνωστός Γκιστ με την άμυνα στον Σπανούλη κατά τη διάρκεια των τελικών με τις συνεχόμενες αλλαγές, πιστοποιώντας ότι είχε αφήσει μία και καλή πίσω του τον σοβαρό τραυματισμό. Χαρακτηριστική σκηνή ο πανηγυρισμός του στην οροφή του πούλμαν κατά την επιστροφή της ομάδας από το ΣΕΦ, συνοδεία από εκατοντάδες μηχανάκια!!

#PAO

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη James Gist III (@gistopoulous14) στις

Κι αν μετά το τέλος της σεζόν κανείς δεν μπορούσε να προδικάσει το τι «μέλλει γενέσθαι» με τον Αμερικανό όσον αφορά τη παρουσία του στον Παναθηναϊκό, στις 5 Ιουλίου ήρθε η επίσημη ανακοίνωση της ΚΑΕ η οποία επισημοποιούσε την επέκταση του συμβολαίου του για άλλες δύο αγωνιστικές σεζόν. Μπορεί τον περασμένο μήνα να έκλεισε τα 31 του χρόνια αλλά ο Τζέιμς Γκιστ -δίχως ίχνος υπερβολής- παρουσιάζεται πιο γερός από ποτέ. Δείχνει να πατάει πολύ καλά στα πόδια του και όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι να διανύει περίοδο εξαιρετικής φόρμας, τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος τα πάει περίφημα αφού μετράει κατά μέσο όρο στην EuroLeague 9 πόντους, 4 ριμπάουντ και 1 ασίστ! Μάλιστα σουτάρει με 52,9% στα δίποντα (18/34), 71,4% στα τρίποντα (5/7) και 75% στις βολές (12/16). Μόνο απέναντι στην ΤΣΣΚΑ έμεινε άποντος, ενώ στα τρία τελευταία ματς οι μέσοι όροι του έχουν εκτοξευτεί στους 14,3 πόντους, 5,8 ριμπάουτ με 11/15 δίποντα (73,3%), 4/6 τρίποντα (66,6%) και 9/10 βολές (90%)!

Αν μη τι άλλο ο τραυματισμός του ανήκει στο παρελθόν και ο ίδιος κοιτάζει μόνο το μέλλον...