Εκτιμάς περισσότερο κάποιον όταν τον χάνεις! (pics & vids)

Νίκος Καρφής
Εκτιμάς περισσότερο κάποιον όταν τον χάνεις! (pics & vids)

bet365

Ο Κάιρι Ίρβινγκ είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής των εντυπωσιακών Σέλτικς και οι Καβαλίερς αφουγκράζονται σιγά-σιγά την σκληρή πραγματικότητα της απουσίας του. Το gazzetta.gr αναλύει.

Ανταγωνιστικές αποδόσεις στο Φενέρμπαχτσε – Ολυμπιακός με 0% Γκανιότα*. *Το 0% γκανιότα αφορά την επιλογή ''Νικητής αγώνα'' πριν την έναρξη σε επιλεγμένα παιχνίδια. (21+)!

Συμπληρώθηκαν δυόμιση μήνες από το mega trade του καλοκαιριού που έστειλε τον Κάιρι Ίρβινγκ στους Σέλτικς και τον Αϊζάια Τόμας στους Καβαλίερς και ήδη η ομάδα της Βοστώνης απολαμβάνει τις… δάφνες της ανταλλαγής, αφού ο Uncle Drew έχει αλλάξει τις ισορροπίες στην Ανατολή.

Το gazzetta.gr προσπάθησε να ερευνήσει την αλλαγή που έχει φέρει ο «Uncle Drew» στο παιχνίδι της παλιάς και της καινούριας του ομάδας και καταλήγει στο συμπέρασμα πως ο… θρόνος της Ανατολής ίσως αλλάξει κάτοχο φέτος.

To δυσαναπλήρωτο κενό που άφησε

Οι «ιππότες» απογοητεύουν στο ξεκίνημα της σεζόν, αφού μετρούν 7 νίκες και 7 ήττες. Το σύνολο του Ταιρόν Λου έχει αφήσει πίσω του το εντυπωσιακό μπάσκετ που έπαιζε πέρυσι, ενώ το γεγονός πως στις 6 εκ των 7 νικών του η διαφορά είναι 8 ή λιγότεροι πόντοι λέει πολλά. Οι φιναλίστ του ΝΒΑ μοχθούν και κουράζονται πολύ για να πάρουν το ροζ φύλλο αγώνα, ενώ την περσινή αγωνιστική περίοδο σε πολλά ματς λειτουργούσαν στον… αυτόματο.

Η παρέα του ΛεΜπρόν έχει χάσει τη χημεία της μετά τις πολλές προσθήκες του καλοκαιριού, αλλά αυτό που φαίνεται να βγάζει… μάτι είναι η τεράστια απουσία του Ίρβινγκ. Ο Uncle Drew έδινε στο Κλίβελαντ το απρόβλεπτο σε κάθε φάση, με τις μαγικές του ντρίμπλες τη συνεχή κίνηση του με την μπάλα και την ευκολία του να σουτάρει από μακριά εκεί που δεν το περιμένεις. Πλέον το παιχνίδι των Καβς έχει γίνει προβλέψιμο, αφού ο Ρόουζ, ο Ουέιντ και ο Καλντερόν δεν μπορούν να δώσουν αυτά που έδινε ο Κάιρι.

Μετά τον ΛεΜπρόν ποιος;

Άλλο ένα στοιχείο που λείπει είναι το στήριγμα στον ΛεΜπρόν όταν η μπάλα καίει. Ο Βασιλιάς πρέπει πλέον μόνος του να βγάλει τα… κάστανα από τη φωτιά σε ειδικές καταστάσεις. Δεν υπάρχει η ασφάλεια ενός clutch παίκτη που δεν θα φοβηθεί να βγει μπροστά, όταν η μπάλα ζυγίζει τόνους. Δεν είναι μόνο το τρίποντο του Ίρβινγκ που χάρισε το πρωτάθλημα στους Καβαλίερς το 2016 ή το φοβερά δύσκολο σουτ που… έριξε στο καναβάτσο τους Ουοριορς τα Χριστούγεννα του 2016.

Είναι όλοι αυτοί οι πόντοι, η ενέργεια, το καθαρό μυαλό που δίνει ο Κάιρι σε ματς που είναι κλειστά και κρίνονται στο τελευταίο λεπτό. Oι φετινοί Σέλτικς έδειξαν χαρακτήρα και ξεπέρασαν γρήγορα το αρχικό 0-2 από τον σοκαριστικό τραυματισμό του Χέιγουορντ, αφού πλέον μετρούν 13 σερί νίκες. Το 13-2 είναι το καλύτερο ρεκόρ στο ΝΒΑ.

Τα 3 ματς που καθάρισε μόνος του στο τέλος

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως το 13/13 ήρθε εύκολα. Χρειάστηκε να… καθαρίσει πολλές φορές ο Ίρβινγκ με τα… ηρωικά του στο τέλος. Όταν οι Σέλτικς είναι στρυμωγμένοι στα σχοινιά ο ταχυδακτυλουργός ξέρει πως να τους οδηγήσει στη νίκη.

Οι Χιτ ήταν οι πρώτοι που το ένιωσαν στο πετσί τους. Με το σκορ στο 86-84, 2 λεπτά πριν το τέλος, ο «Κύριε Ελέησον» παίρνει την κατάσταση στα χέρια του και το μετατρέπει σε 93-86 με 7 σερί πόντους. Ζητούσε την μπάλα, την έπαιρνε, τελείωνε την φάση. Tόσο απλά.

Μετά από 5μέρες ήρθε η σειρά των φιλόδοξων Θάντερ, της εκπληκτικής τριάδας Ουέστμπρουκ-Καρμέλο-Τζορτζ να καταλάβι τι εστί… clutch Ίρβινγκ. Στην αρχή το ρεπερτόριο έχει γκολ-φάουλ που κάνει το 82-81, 85-81. Η βολή δεν μπαίνει, όμως ο ίδιος μαζεύει το επιθετικό ριμπάουντ και με γνωστό σπάσιμο μέσης αφήνει την μπάλα στο καλάθι για το 87-81. Στη συνέχεια τραβάει όλη την άμυνα πάνω και την κατάλληλη στιγμή, κάνει την πάσα στον αμαρκάριστο Χόρφορντ που το στάζει. Αλλά το show δεν τελειώνει εκεί. Αριστερός διάδρομος και καλάθι για το 92-86. Έπειτα δίνει άλλη μια ασίστ στον Χόρφορντ, όμως το καλύτερο το αφήνει για το τέλος. Με το σκορ στο 97-94 και 18 δευτερόλεπτα στο ρολόι, τρυπάει την αμυνα της Οκλαχόμα, γράφοντας το 99-94. Με άλλα λόγια συμμετέχει στους 14 εκ των 17 τελευταίων πόντων των Σέλτικς και τους χαρίζει ένα μεγάλο διπλό.

Και το show των clutch παραστάσεων ολοκληρώνεται με την 35άρα κόντρα στους Χοκς. Τα γεράκια περνούν μπροστά με 96-95, 5 λεπτά πριν το τέλος, όμως ο Uncle Drew τους κόβει τον αέρα για να ξαναβάλει μπροστά την ομάδα του. Το σύνολο του Μπαντενχόλζερ δεν τα παρατά, παίρνει πάλι το προβάδισμα (100-99) όμως…. Ι’ts Irving Time, παραφράζοντας το γνωστό Ι’ts Lillard Time για τον clutch Ντάμιαν Λίλαρντ. Κόβει στη ρακέτα και γράφει το 100-101. Ξανά μπροστά οι Χοκς με 103-101, αλλά και πάλι ο αθεόφοβος το… μπουμπουνίζει για τρεις, γράφοντας το 103-104, 1:30 λεπτό πριν το τέλος. Μέχρι να βάλει το… κερασάκι του με το floater νίκης για το 109-105, 20 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη.

H ελευθερία του αρέσει

Αυτός είναι ο Ίρβινγκ. Θέλει να παίρνει πάντα την ευθύνη, αδιαφορώντας για το αν θα τα καταφέρει. Έχει τα… άντερα να πάρει να μιλήσει σε καταστάσεις που μόνο οι σκληρόι τα καταφέρνουν. Ένας παίκτης που δεν θέλει να υποβαθμίζεται από κανέναν, ένας τύπος που δεν… γουστάρει να μην παίρνει τα credits που του αναλογούν. Ήθελε να φύγει από την... σκιά του ΛεΜπρόν για να τραβήξει τον δικό του δρόμο και να αφήσει όλο το ΝΒΑ να τον... ζυγίσει για το αν είναι πραγματικά σπουδαίος ή όχι.

Μέχρι στιγμής είναι ο απόλυτος ηγέτης των Σέλτικς, ο… στρατηγός τους στο παρκέ. Η σιγουριά που εμπνέει στον χειρισμό της μπάλας (ίσως ο καλύτερος ball handler στο ΝΒΑ μαζί με Κάρι και Χάρντεν), η ικανότητα του να σκοράρει μεγάλα καλάθια και η ελευθερία που νιώθει μακριά από το… βασίλειο του ΛεΜπρόν, κάνουν τους Σέλτικς αχτύπητους.

Ο πρωταθλητής του 2016 με τους Καβς, έχει κολλήσει απόλυτα στην δουλεμένη ομάδα του Μπράντ Στίβενς και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Αν κάτσει να δει κάποιος ένα ματς των Σελτικς, θα απολαύσει τον τρόπο με τον οποίο αλλάζει χέρια η μπάλα μέχρι να καταλήξει σε αυτόν που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να ευστοχήσει. Η μπάλα γυρνάει γρήγορα, αλλά και ταυτόχρονα με την απαιτούμενη υπομονή. Είναι το μπάσκετ που βλέπαμε σε πολλές περιπτώσεις από το Κλίβελαντ πέρυσι, το οποίο με το γρήγορο passing game έβγαζε πάντα το ελεύθερο τρίποντο που 3/4 φορές θα ήταν εύστοχο. Ο Ίρβινγκ άλλαξε γειτονιά και το μπάσκετ των Καβς έχασε την ελκυστικότητα του.

O Κάιρι έχει γίνει πιο ώριμος φέτος, κάτι που φαίνεται και από τα 1.9 λάθη που κάνει ανά αγώνα τα οποία είναι τα λιγότερα στην καριέρα του. Δεν εκβιάζει καταστάσεις. Νιώθει σίγουρος για τις ικανότητες του και ξέρει αν θα πρέπει να πασάρει, να ντριμπλάρει ή να σουτάρει. Μέχρι στιγμής μετρά 20.6 πόντους, 5.2 ασίστ και 3.1 ριμπάουντ ανά αγώνα. Η άμυνα του στην μπάλα έχει βελτιωθεί πολύ, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στα 1.9 κλεψίματα που κάνει ανά ματς. Ο συγκεκριμένος μέσος όρος είναι ο καλύτερος στην καριέρα του, ενώ και στα τρίποντα σουτάρει με 32%.

Kόσμος και κοσμάκης ήρθε στο Κλίβελαντ για να γεμίσει το ρόστερ και να κλείσει τις τρύπες. Καλντερόν, Ουέιντ, Σμιθ, Κράουντερ, Οσμάν, Ρόουζ, Τόμας (που δεν έχει παίξει ακόμα) και Ζίζιτς. Όμως η... πληγή που άφησε η φυγή του Ίρβινγκ δεν γιατρεύεται. Γιατί όσο και αν δεν θέλουν να το παραδεχθούν οι Καβς, ο Κάιρι έχει την ποιότητα να αλλάξει τις ισορροπίες στην ανατολική περιφέρεια και ήδη δείχνει να το πράττει.

Οι Κάβς έχασαν το δεύτερο σημαντικότερο κομμάτι του ρόστερ τους το καλοκαίρι, αφού ο Ίρβινγκ έπαιξε μεγάλο ρόλο στις 3 συνεχόμενες παρουσίες της ομάδας στους τελικούς το ΝΒΑ και το 1 πρωτάθλημα. Πλέον ο ζογκλέρ που κάνει ότι θέλει με την μπάλα στα χέρια (με ή χωρίς προστατευτική μάσκα) ομορφαίνει το μπάσκετ των Σέλτικς και οι Καβαλίερς αρχίζουν να τον εκτιμούν περισσότερο. Γιατί στη ζωή εκτιμάς κάποιον περισσότερο όταν τον χάνεις, κάτι που ισχύει στην περίπτωση Κλίβελαντ-«Uncle Drew»!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

NBA Τελευταία Νέα