Ντάνκαν: O ήρωας που έδωσε ελπίδα στην «χτυπημένη» πατρίδα του! (pics)

Ντάνκαν: O ήρωας που έδωσε ελπίδα στην «χτυπημένη» πατρίδα του! (pics)

Νίκος Καρφής
Ντάνκαν: O ήρωας που έδωσε ελπίδα στην «χτυπημένη» πατρίδα του! (pics)

bet365

Οι καταστροφικοί τυφώνες Maria και Irma πλήγωσαν τις Παρθένες Νήσους, όμως ο σπουδαίος Τιμ Ντάνκαν έκανε τα πάντα για να επαναφέρει το χαμόγελο στο πρόσωπο των συμπατριωτών του, βοηθώντας τους στην δυσκολότερη στιγμή της ζωής τους.

Το πρόγραμμα ανταμοιβής της Sportingbet κάνει τη διαφορά. *Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις (21+)!

Όταν αγαπάς την πατρίδα, το δείχνεις με κάθε τρόπο στις δύσκολες στιγμές που περνά. Αυτό πράττει και ο Τιμ Ντάνκαν, ο οποίος δεν σταματά να βοηθά τις Παρθένες Νήσους, που έχουν πληγεί από καταστροφικούς τυφώνες Irma και Maria.

Έχει στείλει περίπου 500.000 τόνους φαγητό για να βοηθήσεις τους συμπατριώτες του. Παρόλο που ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία του ΝΒΑ ποτέ δεν του άρεσαν τα πολλά φλας της δημοσιότητας, παραμένοντας σεμνός και ταπεινός, δίνοντας βάση μόνο στο μπάσκετ. Τώρα πλέον δεν σταματά να βγάζει selfies με αγνώστους στην πατρίδα του γιατί όπως λέει θέλει να τους δώσει χαρά, να τους κάνει να χαμογελάσουν.

«Αν αυτό δίνει βοήθεια, ελπίδα, χαμόγελο, θα το κάνω για να τους δω χαρούμενους. Μπορεί να είμαι σαν ένα ψάρι έξω από το νερό, αλλά πρέπει να βοηθήσω αυτούς τους ανθρώπους» αναφέρει ο Τιμ.

Ο ηγέτης της πατρίδας του

Στην καριέρα του ήταν ηγέτης για τους Σπερς και πλέον είναι ο ηγέτης της πατρίδας του. Ο Πόποβιτς όλα αυτά τα χρόνια του έμαθε να μην είναι εγωιστής, του δίδαξε να έχει πάντα κίνητρο στο να πετυχαίνει πράγματα. Ο «Βιg Fundamental» στοχεύει να επαναφέρει τις Παρθένους Νήσους στην κανονικότητα, να τους σώσει από τον εφιάλτη.

«Ο Τιμ δεν θα μπορούσε να είναι αυτός που είναι, αν δεν βρισκόταν σε ένα εξαιρετικό οργανισμό όπως οι Σπερς. Mας έχει ενώσει επειδή έχει ζήσει σε έναν φοβερό οργανισμό στο ΝΒΑ», παραδέχεται ένα παιδικός φίλος του Ντάνκαν.

«Όταν περπατάς μαζί του καταλαβαίνεις την επίδραση του Πόποβιτς στον Τιμ. Το 2014 είχε κερδίσει το βραβείο του καλύτερου συμπαίκτη. Ο Τιμ ποτέ δεν θα πει «εγώ, εγώ». Τον νοιάζει μόνο να φτιάξει ένα σύνολο που να λειτουργεί ομάδικα», συνεχίζει.

Ο Ντάνκαν έζησε τον τυφώνα Ηugo που χτύπησε την πατρίδα του πριν 30 χρόνια. Έτσι ήξερε τι θα κάνει όταν ο φίλος του Clenance τον κάλεσε για βοήθεια. Αποφάσισε να γράψει ένα γράμμα στο Players Tribune για να ζητήσει βοήθεια για τους συμπατριώτες του.

Μετά από αυτή την πρωτοβουλία η απάντηση ήταν εκπληκτική. Ο Τimmy μαζί με τον οικονομικό ου σύμβουλο τον Kοwalik μάζεψαν μια ομάδα επαγγελματιών-ειδικών σε αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Ο τυφώνας Irma ήταν ένα από τους πιο καταστροφικού του αιώνα!

Έβαλε 250.000, έφτασαν τα 2.7 εκατ δολάρια

Τα λεφτά που μαζεύτηκαν ήταν 2.7 εκατ δολάρια, ενώ ο Ντάνκαν είχε βάλει αρχικά 250.000 με σκοπό να συνεισφέρουν όλοι για να φτάσει το ποσό στο 1.000.000 εκατ δολάρια. Πλέον αυτό που χρειαζόταν είναι να δώσουν στους κατοίκους των Παρθένων Νήσων φαγητό. Ο Ντάνκαν ζήτησε τη βοήθεια της HEB (χορηγός των Σπερς) εταιρία λαχανικών και αυτή τον παρέπεμψε στην San Antoniο Food Bank, η οποία σερβίρει 58.000 γεύματα την εβδομάδα (74 εκατ γεύματα ετησίως).

Η εταιρεία έβαλε όλους τους 210 εργαζομένους της να βοηθήσουν τον Ντάνκαν, ενώ θα έπρεπε να οργανωθεί ο τρόπος και να αποφασιστούν τι είδους φαγητά θα έμπαιναν μέσα στα αεροπλάνα για να σταλούν στους πληγέντες.

Τελικά σε λιγότερο από μια εβδομάδα μαζεύτηκαν 170.000 φαγητού και δόθηκαν στους πληγέντες στις 14 Σεπτεμβρίου, τότε που προσγειωθήκαν τα αεροπλάνα. Μαζί με τα φαγητά, προσφέρθηκε και κάθε είδους φαρμακευτική βοήθεια σε όσους το είχαν ανάγκη.

Η «οικογένεια του Τιμ

«Ο Τιμ ήταν ο ηγέτης αυτής της προσπάθειας, έφτιαξε μια ομάδα για να βοηθήσει την πατρίδα του και μεταχειρίζονταν τους ανθρώπους σαν να ήταν η οικογένεια του», τονίζει ένας εκ των συνεργατών του Ντάνκαν σε αυτήν την προσπάθεια.

Σε λιγότερο από μια εβδομάδα από το γράμμα του Ντάνκαν, είχαν μαζευτεί πάνω από 1.000.000 εκάτ δολάρια. Μάλιστα μια από τις κορυφαίες τραγουδίστριες του κόσμου και κάτοχος Grammy βοήθησε, μαζεύοντας χρήματα για να στηρίξει τη προσπάθεια του Ντάνκαν. Παρόλα αυτά ζήτησε να μην γίνει γνωστό το όνομα της Μια πραγματικά σπουδαία κίνηση.

«Για δύο εβδομάδες οι άνθρωποι εδώ δεν είχαν τα βασικά για να ζήσουν. Έτσι εμείς έπρεπε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και όσο πιο γρήγορα μπορούμε για να βοηθήσουμε», αναφέρει ο παλιός ηγέτης των «σπιρουνιών».

Ακόμα και οι Γκρίζλις ήταν στο πλευρό του Ντάνκαν στέλνοντας δυο αεροπλάνα με είδη ιατρικής περίθαλψης, φαγητό, αλλά και πράγματα που θα έκανε τη ζωή των κατοίκων ευκολότερη όπως πιάτα, μαξιλαροθήκες, κρεβάτια.

Βοήθησε η αγάπη του για την… ταχύτητα

Ο παλιός ψηλός των Σπερς όταν αποσύρθηκε από το ΝΒΑ, ασχολήθηκε με μια επιχείρηση βελτίωσης των επιδόσεων των αυτοκινήτων. Δηλαδή να βρίσκει τρόπους για να αυξήσει την τελική τους ταχύτητα, την επιτάχυνση τους και άλλα. Αυτό του δημιούργησε πάθος με την ταχύτητα και τον βοήθησε να δουλεύει αρκετά γρήγορα και στην προσπάθεια ενίσχυσης των πληγέντων. Όλη η ομάδα που είχε μαζέψει δούλευαν συνέχεια στο… κόκκινο χωρίς σταματημό.

Μια εβδομάδα μετά το χτύπημα του τυφώνα Irma, o Nτάνκαν και η ομάδα του παρέδωσαν πακέτα βοήθειας (φαγητού, φαρμάκων) 30 τόνων σε πάνω από 6.500 χιλιάδες ανθρώπους.

Στο δεύτερο ταξίδι έδωσαν πάνω από 24.000 τόνους φαγητό σε κάθε ένα εκ των 10.500 χιλιάδων πληγέντων. Όλη αυτή η προσπάθεια αγκαλιάστηκε από τον Ερυθρό Σταυρό και την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ

Η ομάδα του Ντάνκαν έκανε 4 ταξίδια στις Παρθένες Νήσους, παραδίδοντας 500.000 τόνους φαγητό. Ο θρύλος του ΝΒΑ άφησε την ήσυχη ζωή του μετά την απόσυρση του από τη δράση και για δύο μήνες έδινε συνεχώς συνεντεύξεις για να βοηθήσει τους συμπατριώτες. Μάλιστα τόσες συνεντεύξεις δεν είχε δώσει σε όλη του την καριέρα.

«Έμαθα πολλά από αυτό. Να βοηθάω ανθρώπους και να βγω για λίγο από τον εύκολο δρόμο μου. Να δώσω στους συμπατριώτες μου την ελπίδα να ονειρευτούν», παραδέχεται ο Ντάνκαν.

«Μπορεί να μην του αρέσει να βρίσκεται μπροστά από τις κάμερες, όμως τώρα έπρεπε προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Βοήθησε τόσους πολλούς ανθρώπους που είδαν την ζωή τους σχεδόν να καταστρέφεται», ήταν τα λόγια του Γκρεγκ Πόποβιτς.

Η κολύμβηση και η ευκαιρία για «νέους Τιμ Ντάνκαν»

Καταστροφή ήταν και για τον Ντάνκαν ο τυφώνας Hugo το 1989. Τότε ο Τιμ είχε όνειρα να γίνει κολυμβητής που θα έπαιρνε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όμως ο τυφώνας κατέστρεψε την πισίνα που έκανε προπόνηση και τον οδήγησε στο μπάσκετ.

«Οι τωρινές καταστροφές ίσως δώσουν την ευκαιρία να βγουν κι άλλοι Τιμ Ντάνκαν από τις Περθένες Νήσους», σκέφτεται ο παιδικός του φίλος του Ντάνκαν, Clenance. «Μετά από αυτούς τους τυφώνες πολλά παιδιά βγήκαν έξω και ξεκίνησαν το μπάσκετ. Έτσι ξεκίνησε και ο Τιμ και είδατε που έφτασε. Μερικές φορές γίνεται κάτι κακό, αλλά στη συνέχεια συμβαίνει κάτι καλό», αναφέρει.

Ο Ντάνκαν είδε την καριέρα του στην κολύμβηση να καταστρέφεται, όμως τότε άνοιξε ο δρόμος για το μπάσκετ. Εκεί μεγαλούργησε για 19 χρόνια στο ΝΒΑ και μετά την απόσυρση του επέλεξε να μεγαλουργήσει και ως άνθρωπος, αφού έδωσε την ελπίδα στους συμπατριώτες του που το είχαν ανάγκη.

Σπουδαίος μπασκετμπολίστας, ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ άνθρωπος ο Τιμ Ντάνκαν!

πηγή: ESPN

 

NBA Τελευταία Νέα