Nίκολα Μιλουτίνοφ: O δρόμος προς την εκτόξευση! (pics & vids)

Αντωνία Σπανού
Nίκολα Μιλουτίνοφ: O δρόμος προς την εκτόξευση! (pics & vids)
Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ είναι στο δρόμο για να γίνει ο καλύτερος σέντερ της Euroleague; H Euroleague Greece αναλύει τα μέχρι τώρα πεπραγμένα και βγάζει συμπεράσματα.

«Η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει τη συμφωνία της με τον καλαθοσφαιριστή, Nίκολα Μιλουτίνοφ, για τα επόμενα τρία χρόνια.

Το who is who του Νίκολα Μιλουτίνοφ:

Hμ. Γεν.: 30/12/1994

Τοπ. Γεν.: Νόβισαντ

Ύψος: 2.10

Πρ. Ομάδες: Χέμοφαρμ (2011-2012), Παρτιζάν (2012-2015)».

Ήταν 25 Ιουλίου του 2015 όταν ο Ολυμπιακός άφησε στην άκρη τους υπόλοιπους διεκδικητές, μαζί και τον Παναθηναϊκό και έντυσε στα ερυθρόλευκα τον νεαρό Σέρβο σέντερ, Νίκολα Μιλουτίνοφ.

Μόλις στα 21 του χρόνια ο «Μίλου» έκανε το βήμα της καριέρας του και μετακόμισε στην Ελλάδα με σκοπό να συμπληρώσει την τριάδα των σέντερ.

Το ίδιο καλοκαίρι οι Σπερς επένδυσαν στο ταλέντο του και τον επέλεξαν στο No.26 του ντραφτ.

Τα σχόλια που ακολουθούσαν τον Σέρβο σέντερ ήταν εξαιρετικά, αλλά η Ελλάδα δεν είναι ένας προορισμός όπως οι υπόλοιποι.

Ο νεαρός σέντερ βρέθηκε για πρώτη φορά στο υψηλό επίπεδο και αντιμετώπισε δυσκολίες, σε συνδυασμό με την κριτική δημιούργησε μια... σκληρή κατάσταση.

Ελαφρυντικά δεν είχε ιδιαίτερα και η κριτική προς το πρόσωπο του ήταν συνεχής.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος όμως όπως και η διοίκηση του Ολυμπιακού ήξεραν καλύτερα από τον καθένα ότι ο χρόνος μόνο σύμμαχος θα μπορούσε να είναι για έναν παίκτη μόλις στα 21 του χρόνια, ενώ δεδομένο είναι ότι το μέλλον του ανήκει.

Ο Σέρβος δούλεψε πολύ σκληρά, «απαρνήθηκε» την Εθνική του ομάδα και η πρόοδος τους δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη.

Πλέον, βγάζει μάτια στην Euroleague και το ερώτημα που τον ακολουθεί είναι ένα.

Θα είναι φέτος ο Μιλουτίνοφ ο καλύτερος σέντερ της διοργάνωσης; Η Euroleague Greece αναλύει την εξέλιξη του.

ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΣΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ!

Ο Σέρβος ψηλός υπέγραψε στον Ολυμπιακό την σεζόν 2015/16 και έκανε και το ντεμπούτο του με τα «ερυθρόλευκα», μετά την εμπειρία της Παρτιζάν. Είχε κυρίως βοηθητικό ρόλο και κύριο πρόβλημα του έδειχνε να είναι η αποτελεσματικότητα στην άμυνα, ενώ η απειρία φαινόταν στις κινήσεις του.

Μετά τον τραυματισμό του Γιανγκ νωρίς στην αγωνιστική χρονιά πάντως όλα τα δεδομένα, στην θέση των σέντερ, ανατράπηκαν ξανά. Ο Ουόρικ ήρθε για να καλυφθούν κάπως τα κενά, αλλά την διαφορά δεν την έκανε και ο Χάντερ μαζί με τον άπειρο Μιλουτίνοφ προσπάθησαν για το καλύτερο δυνατό.

Την σεζόν εκείνη μέτρησε 18 συμμετοχές με 3.7 πόντους κατά μέσο όρο και 2.7 ριμπάουντ. Η συμμετοχή του δεν ήταν μεγάλη, αλλά η πίεση δεν συμβάδιζε με αυτό.

Μετά από ένα χρόνο ο Πάτρικ Γιανγκ αποθεραπεύτηκε και μαζί με τον Κεμ Μπιρτς ξεκίνησαν την σεζόν με στόχο να σηκώσουν μαζί το βάρος των συμμετοχών στον Ολυμπιακό, με τον «Μίλου» να έχει την θέση του τρίτου σέντερ στην ομάδα του Πειραιά.

Η σεζόν όμως του Γιανγκ άλλαξε όλα τα δεδομένα. Ο Μπιρτς και ο Μιλουτίνοφ, έπεσαν στα βαθιά, κλήθηκαν να γεμίσουν ένα πολύ μεγάλο κενό και η κριτική ήταν σκληρή και για τους δύο.

Ειδικά με το ντεφορμάρισμα του Μπιρτς από τα μέσα της σεζόν και μετά, όλη η πίεση και το βάρος έπεσε πάνω στον Νίκολα. Ο ίδιος βγήκε μπροστά, δεν κρύφτηκε ποτέ από τις ευθύνες και έδωσε τα πάντα για την ομάδα του Πειραιά.

Στον τελικό της Euroleague με την Φενέρ ήταν πολύ καλό με 10 πόντους, 4 ριμπάουντ και 1 ασίστ σε 14' και 18'', ενώ στο τέλος τα στατιστικά του έγραψαν σε 36 παιχνίδια 4.4 πόντους κατά μέσο όρο και 3.25 ριμπάουντ.

Τα νούμερα μπορεί να μην εκτοξεύτηκαν, η αποτελεσματικότητα όμως του Μιλουτίνοφ άλλαξε τα δεδομένα με το τέλος της περσινής σεζόν.

Από την κριτική φτάσαμε στο περασμένο καλοκαίρι, όπου τα... συναισθήματα άλλαξαν. Όλο το άγχος των φίλων του Ολυμπιακού ήταν τι θα γίνει με το μπασκετικό μέλλον του Σέρβου.

Οι Σπερς είναι πάντα στο παιχνίδι και δεν τον αφήνουν λεπτό από τα μάτια τους, ενώ ο... φόβος μήπως φύγει ο Μιλουτίνοφ το καλοκαίρι για την Αμερική ήταν έκδηλος.

Ο Νίκολα όμως δεν έφυγε, έμεινε τουλάχιστον μια ακόμα σεζόν στην Ευρώπη και αποφάσισε ότι φέτος φαίνεται θα είναι η χρονιά του. Δούλεψε με το σώμα του, έχει βάλει πολλές κινήσεις στο παιχνίδι του, έχει αλλάξει επίπεδο στην άμυνα και πλέον τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά.

Όσο διαφορετικά είναι και τα δεδομένα του συμβόλαιο του, με το οποίο ανανέωσε την συνεργασία του με τους «ερυθρόλευκους».

Την φετινή σεζόν ο Νίκολα Μιλουτίνοφ είναι ο βασικός σέντερ του Ολυμπιακού, είναι εκείνος στον οποίο πέφτει η ευθύνη και είναι εκείνος που αναμένεται να κάνει την σεζόν της καριέρας του.

Σε μόλις 5 παιχνίδια με μέσο όρο συμμετοχής 23:36' μετρά 10 πόντους, 4.6 ριμπάουντ, 2.2 κλεψίματα και 0.8 ασίστ. Πλέον έχει την ευθύνη να ανταποκριθεί στον ρόλο και δείχνει πανέτοιμος να το κάνει όσο ποτέ.

Ακόμα και στο τελευταίο παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα που ο Ολυμπιακός ήταν κακός και έχασε εύκολα, ο Σέρβος ναι μεν έμεινε στα ρηχά , αλλά για ακόμα ένα παιχνίδι ήταν εντυπωσιακός στην αξιολόγηση με 16 πόντους στο PIR.

Όπως όλα δείχνουν ο 23χρoνος σέντερ δούλεψε με μοναδικό στόχο να φτάσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.

Στόχος του είναι με την απόδοση του να στηρίξει την ομάδα του, αλλά και την θέση του σε αυτήν, αφού πλέον είναι εκείνος που ξεκινά στην 5άδα, αλλά και εκείνος που τελειώνει σε αυτήν.

Οι αριθμοί του ήδη δε μπορούν να μπουν σε οποιαδήποτε σύγκριση, η άνοδος του ήταν αλματώδης και μένει ο μπασκετικός κόσμος να δει που μπορεί ο Μιλουτίνοφ να φτάσει.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.