Κάιλ Ουίλτζερ: H διαδρομή του μέσα από τα λόγια του! (pics & vids)

Κάιλ Ουίλτζερ: H διαδρομή του μέσα από τα λόγια του! (pics & vids)

Αντωνία Σπανού
Κάιλ Ουίλτζερ: H διαδρομή του μέσα από τα λόγια του! (pics & vids)
Τριποντάκιας, 'κακός' αμυντικός, χωρίς εμπειρία, γιος του Γκρεγκ, όλα τα παραπάνω «ακολούθησαν» το όνομα του Κάιλ Ουίλτζερ που έρχεται στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό και το gazzetta.gr παρουσιάζει την πορεία του νεαρού παίκτη μέσα από τα λόγια του.

Πρώτο τραπέζι Vista! Με ανανεωμένη πλατφόρμα και νέο mobile site. (21+)!

Ο Κάιλ Ουίλτζερ είναι ο νέος παίκτης του Ολυμπιακού που ανακοινώθηκε στις 29 Οκτωβρίου με στόχο να γεμίσει και άλλο το ρόστερ του Ολυμπιακού, που άδειασε με τον σοβαρό τραυματισμό του Κιμ Τίλι.

Δεν πρόλαβε να βγει η διάγνωση του Γάλλου φόργουορντ και το άγχος όλων στράφηκε στο πως ο Γιώργος Πρίντεζης θα βγάλει πάλι την σεζόν με αρκετά λεπτά στην πλάτη του.

Ο Δημήτρης Αγραβάνης έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ίσως και κάτι παραπάνω, και ο Ολυμπιακός, μετά από εισήγηση του Γιάννη Σφαιρόπουλου, φέρνει στην Ελλάδα και ντύνει στα «ερυθρόλευκα» τον 24χρονο φόργουορντ Κάιλ Ουίλτζερ.

Τα βασικά που μπορούμε να γνωρίζουμε για έναν παίκτη που κυρίως έχει κάνει καριέρα σε κολεγιακό επίπεδο ήδη γράφτηκαν και είναι αυτά που συνοδεύουν το πρώτο άκουσμα του νεαρού.

«Φονιάς» από το τρίποντο, χωρίς ιδιαίτερη έφεση στην άμυνα και με κορμί που θέλει δουλειά.

Βέβαια οι λεπτομέρειες αλλάζουν λίγο αυτά τα πρώτα δεδομένα και μέσα από πράγματα που έχουν γραφτεί, αλλά και ειπωθεί γι' αυτόν θα προσπαθήσουμε να... αποκρυπτογραφήσουμε την διαδρομή της καριέρας του Καίλ μέχρι το «Λιμάνι» και τον Ολυμπιακό.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ Η ΕΛΛΑΔΑ

Με το πρώτο άκουσμα της είδησης για τον Κάιλ άπαντες δεν δυσκολεύτηκαν να κάνουν την σύνδεση και να θυμηθούν τον Γκρεγκ που είναι και ο πατέρας του.

Συγκεκριμένα τον γνωρίσαμε στον «μεγάλο» Άρη του Γκάλη και του Γιαννάκη την διετία 1987/89, όπου ξεχώριζε για τον τρόπο που εκτελούσε βολές και έκανε πρόβα ακριβώς πριν την ρίξει.

Την διετία που έπαιξε στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μην την θυμάται, αφού κατέκτησε δύο πρωταθλήματα Ελλάδας και δύο κύπελλα.

Αυτό που ίσως να μην είναι πολύ γνωστό είναι ότι και η αδελφή του Κάιλ, Τζόρνταν Άνταμς, έχει παίξει μπάσκετ στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Σπόρτινγκ την σεζόν 2004/05, όπου κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας και αγωνίστηκε στην Euroleague, ενώ ήταν και Νο. 18 στο ντραφτ του 2003.

Πλέον ο Κάιλ έρχεται με την σειρά του στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού και θέλει και εκείνος να γράψει την δική του ιστορία.

Εν τω μεταξύ ο Ουίλτζερ θα βρει, εκτός από τον Χόλις Τόμπσον με τον οποίο ήταν συμπαίκτης στο Λας Βέγκας, και άλλον πρώην συμπαίκτη του στην Ελλάδα. Έπαιξε μαζί με τον Γκάρι Μπελ του Άρη στο κολέγιο, ενώ ο παίκτης των κίτρινων όταν είδε την φωτογραφία του Γκρεγκ ρώτησε τι γυρεύει εκεί.

Όταν του εξήγησαν την ιστορία είχε μόνο καλά λόγια να πει για τον Κάιλ, χωρίς βέβαια να πιστεύει ότι θα ξαναβρεθούν κάπου και ειδικά στην Ελλάδα.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΣΤΟ ΚΟΛΕΓΙΟ!

Ο Καίλ Ουίλτζερ γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου του 1992 και φυσικά το μπάσκετ ήταν στα γονίδια του. Η οικογένεια ήταν αμιγώς μπασκετική και ο νεαρός με 2.08μ. ύψος δεν θα μπορούσε να «γλιτώσει» από το... μικρόβιο.

Η πορεία του ξεκίνησε από το Όρεγκον και το τοπικό λύκειο, με την φανέλα του οποίου κατέκτησε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα.

Επέλεξε να παίξει μπάσκετ για το Κεντάκι, ένα παραδοσιακά εξαιρετικό κολέγιο, ενώ στην πορεία του ξεχωρίζει το Gonzaga, μια απόφαση που πήρε με πολύ περίεργα συναισθήματα, αλλά και το Wake Forest.

Κεντάκι και Gonzaga είναι τα δύο κολέγια που ξεχωρίζουν σε αυτά που έχει καταφέρει μέχρι σήμερα, ενώ με την φανέλα του δεύτερου την σεζόν 2015/16 είχε 20.4 πόντους κατά μέσο όρο, ενώ το ποσοστό του στα τρίποντα έφτασε στο 42.5%.

Το 2016 δήλωσε συμμετοχή στο ντραφτ χωρίς να επιλεχθεί, αλλά δοκίμασε την τύχη του στο Summer League του 2016 με την φανέλα των Ρόκετς, όπου αργότερα υπέγραψε και συμβόλαιο συνεργασίας.

Εκεί έκανε κάποιες εμφανίσεις πριν βρεθεί στην D – League και τους Rio Grande Valley Vipers. Μετά την περιπλάνηση του μέσα από ανταλλαγές πλέον ανήκει στον Ολυμπιακό και όπως ο ίδιος δήλωσε ο Θεός είναι καλός.

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΕΠΙΠΕΔΟ!

Ο Καίλ Ουίλτζερ, μπορεί να μην έχει καταφέρει να κάνει την διαφορά στο ΝΒΑ, πάντως τα ακριβοθώρητα κολέγια που έχει περάσει έχουν τραβήξει την προσοχή των Μέσων και έχουν ασχοληθεί με εκείνον.

Το 2015 το «SI» είχε εκτενή αναφορά στον Κάιλ και την απόφαση του να μείνει μια σεζόν εκτός και να δουλέψει με το σώμα του. Η μεταγραφή του από το Κεντάκι στην Gonzaga φαινόταν περισσότερο ως τιμωρία για τον ίδιο και όχι ως κάτι ευχάριστο.

Δούλεψε πάρα πολύ σκληρά ειδικά με το σώμα του, με διαφορετικά ήδη γυμναστικής, ενώ μετά από την προπόνηση με τους συμπαίκτες του συνήθως ακολουθούσε ακόμα μια ώρα ατομικής προπόνησης με βάρη.

«Τον βλέπω στο τέλος της ημέρας είναι εξαντλημένος», είχε δηλώσει ο συμπαίκτης του, Κέβιν Πάνγκος. «Δούλεψε τόσο σκληρά όσο κανένας μας χωρίς να μπορεί να δει τα αποτελέσματα στα παιχνίδια. Αλλά νομίζω ότι και ο ίδιος λέει ότι άξιζε».

Κυρίως άξιζε γιατί μπορούσε να δει ο καθένας την διαφορά. Έγινε πολύ πιο αθλητικός και έβαλε και άλλες διαστάσεις στο παιχνίδι του, από απλά το σουτ. Η μεταμόρφωση του βοήθησε το κολέγιο του να αλλάξει επίπεδο και μαζί και ο ίδιος ανέβασε την απόδοση του κατακόρυφα.

Από 7.3 πόντους που είχε στο Κεντάκι εκτοξεύτηκε στους 16.7 πόντους, ενώ έγινε απειλητικός από πολλές πλευρές. «Η ισορροπία μου, η ταχύτητα μου, όλα είναι καλύτερα. Νοιώθω σαν να... ξαναχτίζομαι από την αρχή».

Δεν ήταν εύκολο για εκείνον να αφήσει το Κεντάκι και μαζί όλα όσα είχε καταφέρει εκεί. Μοιράζονταν τον ρόλο του με τον παίκτη των Λέικερς πλέον, Τζούλιους Ραντλ, το σκάουτ του ΝΒΑ μπορούσε να έχει καλύτερη... ματιά πάνω του, αλλά δεν το σκέφτηκε.

Ο Κάιλ δεν ήταν ευχαριστημένος με τον εαυτό του. Αν ήθελε να αλλάξει επίπεδο ήξερε ότι τα πράγματα έπρεπε να αλλάξουν. Αυτό επέλεξε να το κάνει στο Gonzaga. Τον πολιορκούσαν τρία χρόνια, δήλωσε ο προπονητής της ομάδας, αλλά όταν ήρθε η κατάλληλη στιγμή το έκανε.

Ο Ουίλτζερ έγινε ο καλύτερος σουτέρ τους και έκανε πολύ πιο αποτελεσματικό όλο το παιχνίδι του. «Πάντα ήταν ένας πολύ καλός παίκτης και στο low post, απλά δεν γινόταν να το δείξει. Αλλά καταφέραμε να αναδείξουμε κάθε πλευρά του».

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ!

Τον Μάιο του 2016 που ο Κάιλ Ουίλτζερ πήρε μέρος στα pre draft workouts ο ίδιος μίλησε στην κάμερα του «DraftExpress» για την θέση του, την βελτίωση του αλλά και όλα όσα κάνει κάνει καλά μέσα στο παρκέ.

«Δίνουμε έμφαση στην ικανότητα του χειρισμού της μπάλας και να είμαστε στην καλύτερη δυνατή φόρμα.

Αυτή είναι προφανώς μια μεγάλη στιγμή της επαγγελματικής μας καριέρας και αν είμαστε στην καλύτερη φόρμα, σουτάρουμε καλά, δίνουμε καλά την μπάλα αυτό είναι το καλύτερο για εμάς. Προφανώς δουλεύουμε άπειρα πράγματα, αλλά αυτά ξεχωρίζουν».

Ενώ σε ερώτηση για τι μπορεί να κάνει σε μια ομάδα του ΝΒΑ ο ίδιος απάντησε.

«Είμαι ένα ευέλικτο τεσσάρι, έχω αυτοπεποίθηση, είμαι ένας από τους καλύτερους σουτέρ εκεί έξω και νομίζω ότι αυτό βοηθάει την ομάδα μου. Δουλεύω πολύ στο ριμπάουντ μου συγχρόνως πάντως».

Και συνέχισε λέγοντας: «Μπορώ να χειριστώ την μπάλα πολύ καλά. Πολύ καλύτερα απ' ότι με είδατε να κάνω στο κολέγιο. Είναι κάτι που το έχω δουλέψει πολύ, ειδικά μετά το τέλος της σεζόν. Μπορώ να φτιάχνω το παιχνίδι της ομάδας, είτε με πάσες, είτε με ριμπάουντ νομίζω είμαι δυνατός σε αυτό».

Σε ερώτηση για την άμυνα και γι' αυτό που έχουν όλοι ερωτηματικό ο ίδιος ο παίκτης πριν από έναν χρόνο είχε δηλώσει.

«Δουλεύω πολύ με την ταχύτητα των παιδιών μου και στο να δυναμώσω τον κορμό μου. Έχω βάλει βάρος για να μπορώ να αντιστέκομαι στο ποστάρισμα, αλλά κυρίως με ενδιαφέρει να είμαι καλός στην άμυνα της ομάδας μου, να είμαι εκεί όποτε με χρειάζεται κάποιος συμπαίκτης μου.

Μπορώ να κουνάω τα πόδια μου πολύ καλύτερα και το μόνο που κάνω είναι να βελτιώνομαι».

Σε ερώτηση για το πρότυπο του, ο νέος «άσος» του Ολυμπιακού απάντησε ότι εκείνος που θαυμάζει είναι ο Κέβιν Λοβ και πρόσθεσε ότι προσπαθεί να βάζει στο παιχνίδι του πράγματα που κάνει ο παίκτης του Κλίβελαντ.

«'Όταν με αμφισβητούν, θέλω να τους αποδεικνύω ότι είναι λάθος και θέλω να πάρω την αυτοπεποίθηση που νοιώθω και να ανεβάσω το παιχνίδι μου επίπεδο».

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ D - League

Στις 29 Απριλίου του 2017 και οι «New York Times» δεν δίστασαν να ασχοληθούν με τον Κάιλ Ουίλτζερ. Συγκεκριμένα ο δίμετρος φόργουορντ με την απίστευτη έφεση στο σκοράρισμα ήταν ότι χρειάζονταν οι Ρόκετς στο ρόστερ του σύμφωνα με τους Αμερικανούς.

Εκείνος δεν κατάφερε πάντως πολλά με τις... ρουκέτες, αλλά οι απόψεις που εκφράστηκαν μας βοηθούν λίγο παραπάνω να καταλάβουμε τι μπορούμε να περιμένουμε από τον νεοφερμένο Αμερικανό.

Ο Ουίλτζερ δεν πήρε σπουδαίες ευκαιρίες στο ΝΒΑ, αλλά ήξερε τόσο καλά το «μάθημα» του στην συνέντευξη πριν το ντραφτ σε σημείο που εκνεύρισε τους ανθρώπους των Ρόκετς που πίστευαν ότι τους κορόιδευε. Τελικά συμβόλαιο βρήκε, όχι όμως και χρόνο.

Ο ίδιος πήρε την ευκαιρία του στην D - League με την φανέλα των Vipers και για την εμπειρία του δήλωσε. «Σε αυτό το σύστημα πρέπει να κάνεις αυτό που κάνεις καλά. Οπότε αν είμαι ανοικτός, θα σουτάρω».

Η σεζόν με τους Ρόκετς δεν πήγε όπως την είχε φανταστεί, αλλά το πάλευε. Η καριέρα του είναι γεμάτη από... τρικυμία. Πρώτα απ' όλα δεν επιλέχθηκε στο ντραφτ, «Θες να ακούσεις το όνομα σου», ήταν τα λόγια του.

Μετά έπρεπε να ξεπεράσει το ψυχολογικό βάρος της D League. Κανείς δεν θέλει να βρίσκεται εκεί. Αλλά το προσπέρασε και ο ίδιος τόνισε ότι είναι μια ευκαιρία να επεκτείνει το παιχνίδι του.

«Είναι ενδιαφέρον. Έρχεσαι εδώ και βλέπεις κάποιους τους οποίους είχες είδωλα και λες, αυτός είναι τέρας. Μετά παίζεις αντίπαλος του και είναι σχεδόν απογοητευτικό. Καταλαβαίνεις γιατί παίζουν εκεί».

ΜΕ «ΜΟΤΟ» ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΕΝ ΑΠΕΤΥΧΕ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Όπως όλοι οι Αμερικανοθρεμμένοι παίκτες, ο Ουίλτζερ ήθελε να παίξει στο ΝΒΑ. Έχει δουλέψει γιαυτό, έχει προσπαθήσει πάρα πολύ σκληρά και προφανώς αυτό ήταν ένα σημαντικό στοιχείο που είδε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος σε εκείνον. Το πείσμα του και η εργατικότητα του είναι προφανή στοιχεία.

Η ευκαιρία που του δίνεται να δουλέψει σε μια κορυφαία ομάδα της Ευρώπης είναι μοναδική. Μπορεί να μην έχει ιδέα από ευρωπαϊκό μπάσκετ, οι δηλώσεις του όμως δείχνουν ένα παιδί που είναι σοβαρό και ξέρει ότι αν δεν βελτιωθεί δεν θα μπορέσει να προκόψει.

Ο 25χρονος έρχεται στην Ελλάδα για να βοηθήσει όποτε του ζητηθεί, να ζήσει από κοντά την πίεση και τον πρωταθλητισμό και να επεκτείνει, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει πολλές φορές, το παιχνίδι του έξω από τα στενά όρια ενός καλού σουτ.

Στον Ολυμπιακό οι ισορροπίες δεν πρόκειται να διαταραχθούν και βάζοντας ένα εξαιρετικό ταλέντο στον οργανισμό ευελπιστούν ότι σε αυτά που θα κληθεί να κάνει ο νεαρός θα είναι παραπάνω από συνεπής.

Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στο παρκέ...

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα