Σερμαντίνι: Από την... απαξίωση της Ελλάδας, πρωταγωνιστής στην Ευρώπη!

Αντωνία Σπανού
Σερμαντίνι: Από την... απαξίωση της Ελλάδας, πρωταγωνιστής στην Ευρώπη!
Ο Γιόργκι Σερμαντίνι έχει αλλάξει εντελώς τα δεδομένα στην καριέρα του μετά το πέρασμα του από τον Ολυμπιακό και πλέον είναι πρωταγωνιστής σε Euroleague και Ευρώπη. To Euroleague Greece αναλύει την εξέλιξη του.

«Ο Σερμαντίνι θα έπαιρνε 500.000 ευρώ περισσότερα, θα είχε 50.000 ακόλουθους στο instagram (δεν πρέπει να έχει καν), θα είχε την αναγνώριση του κόσμου ως ένας από τους κορυφαίους ψηλούς της Ευρώπης, αλλά είναι άσχημος.

Το παλικάρι είναι παικτάρα, αλλά όταν τον είχαμε στα μέρη μας τον κορόιδευαν «κόκκινοι» και «πράσινοι» λόγω παρουσιαστικού. Όποιον ψηλό βρίσκει, κάνει πλακίτσα».

Τάδε έφη Κωνσταντίνος Μελάγιες στο κείμενο του μετά το φιλικό προετοιμασίας της Εθνικής ομάδας με την Γεωργία, όπου ο Σερμαντίνι για ακόμα μια φορά έδειχνε ασταμάτητος με 23 πόντους, 8 ριμπάουντ και δεν θα μπορούσε να είχε περισσότερο δίκιο.

Από τότε που ο Γιόργκι Σερμαντίνι πέρασε από τα μέρη μας φορώντας τα πράσινα πρώτα και τα κόκκινα μετά έχει μπει πολύ νερό στο αυλάκι της καριέρας του και είναι όλο... πεντακάθαρο και ορμητικό.

Γεννήθηκε σε ένα χωριό της Γεωργίας στις 2 Απριλίου του 1989, είναι μόλις 28 χρονών και μετά από κάποιες εντυπωσιακές σεζόν στο Γεωργιανό πρωτάθλημα ο Ομπράντοβιτς τον ξεχώρισε αποφάσισε να τον ντύσει στα πράσινα του Παναθηναϊκού.

Από εκείνο το σημείο και μετά έγιναν πάρα πολλά πράγματα στην καριέρα του σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Σε Ολύμπια Λουμπλιάνας και Μακάμπι δεν κατάφερε να βρει ιδιαίτερο χρόνο συμμετοχής, αλλά έπαιξε την σεζόν 2011/12 στην Καντού έκανε πολύ δυνατή σεζόν, μάζεψε εμπειρίες και συνέχισε τον δρόμο του.

Κάπου εκεί η μοίρα, χωρίς σχεδόν καμία περγαμηνή τον ξαναέφερε στον... ελληνικό δρόμο μας αυτή την φορά για να φορέσει τα «ερυθρόλευκα» του Ολυμπιακού.

Με την φανέλα του Ολυμπιακού κατέκτησε μια Euroleague και ενώ έκανε μια ακόμα στάση στην Σαραγόσα επέστρεψε ξανά το 2014 για να φορέσει και πάλι την φανέλα του Ολυμπιακού και να ενισχύσει την front line της ομάδας του Πειραιά. Αυτό είναι τρία χρόνια μακρυά μας.

Από τότε ο Σερμαντίνι έχει αλλάξει κατά πολύ τα δεδομένα της καριέρας του.

Ως παίκτης έχει αλλάξει επίπεδο, μπορεί να είναι πρωταγωνιστής για την ομάδα του και πλέον αρκετές φορές φαντάζει ασταμάτητος μπροστά στις άμυνες που αντιμετωπίζει, όπως φάνηκε και το καλοκαίρι που τον αντιμετώπισε η Εθνική μας ομάδα στα φιλικά προετοιμασίας του Eurobasket.

H Euroleague Greece ακολουθεί την καριέρα του από τον Ολυμπιακό, μέχρι και σήμερα που επιστρέφει στο «Λιμάνι» με την φανέλα της Μάλαγα, όντας στην πραγματικότητα ένας άλλος διαφορετικός και καλύτερος παίκτης.

ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ!

Όταν ο Γιόργκι Σερμαντίνι επέστρεψε στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό δεν εντυπωσίασε κανέναν. Οι Έλληνες φίλαθλοι γνώριζαν τον Γεωργιανό σέντερ από το πρώτο πέρασμα του από την Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό και δεν... συγκινήθηκαν από το άκουσμα του ονόματος του.

Μετά την πρώτη φάση της Euroleague που έπαιξε με την φανέλα της Μακάμπι την σεζόν 2012/13, ο Ολυμπιακός τον έκανε δικό του για να ενισχύσει την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα από το Top 16 και έπειτα.

Ο χρόνος συμμετοχής του δεν ήταν μεγάλος και είχε κυρίως βοηθητικό ρόλο. Σε 12:26'' που έμενε στο παρκέ μετρούσε 5.7 πόντους και 3.7 ριμπάουντ και έκανε ό,τι ακριβώς του ζητούσε ο προπονητής του.

Στα playoffs κόντρα στην Εφές ο χρόνος του έπεσε κι άλλο, αλλά κατάφερε και μπήκε για πάντα στις «ερυθρόλευκες» καρδιές με μια φάση στον ημιτελικό του Final 4 κόντρα στην ΤΣΣΚΑ λίγο πριν το 2ο συνεχόμενο ευρωπαϊκό τρόπαιο για τον Ολυμπιακό στο Λονδίνο.

Με το σκορ στο 25 – 35 πήρε δύο επιθετικά ριμπάουντ και τέλειωσε την φάση με καλάθι και φάουλ βγάζοντας ψυχή σε ένα ένα παιχνίδι που έμελλε να γραφτεί στην ιστορία.

Μετά το τέλος μιας άκρως επιτυχημένης σεζόν, κυρίως λόγω τίτλων, με την «ερυθρόλευκη» φανέλα ο Σερμαντίνι αποχώρησε και πάλι από τον Ολυμπιακό, υπέγραψε με την Σαραγόσα, πριν επιστρέψει και πάλι στον Ολυμπιακό για το τέλος της επόμενης σεζόν.

Στην δεύτερη θητεία του, πέρασε και δεν ακούμπησε και είχε έρθει η στιγμή να κοιτάξει πιο σοβαρά το μέλλον του. Η απόφαση που πήρε ήταν να βρεθεί στο ιταλικό πρωτάθλημα και την Καντού.

Εκεί άρχισε να βρίσει τον εαυτό του και έχοντας 29 συμμετοχές μέτρησε 7.5 πόντους και 4.8 ριμπάουντ. Η επιστροφή του στην Ισπανία δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη και η Ανδρόρα ήταν βάλσαμο για την καριέρα του «Σέρμα».

Την σεζόν 2015/16 αγωνίστηκε σε 34 παιχνίδια με 13.1 πόντους και 6 ριμπάουντ, ενώ η επόμενη έφτασε στο απόγειο την καριέρα του Γεωργιανού σέντερ με 35 παιχνίδια, 15.7 πόντους και 7.6 ριμπάουντ.

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ!

O Σερμαντίνι έχει καταφέρει να αλλάξει τα δεδομένα της καριέρας του χωρίς καμία βοήθεια και με μοναδικό όπλο την αποφασιστικότητα, την σκληρή δουλειά και το ταλέντο του.

Δεν του έχει χαριστεί τίποτα, αντίθετα ίσως να έχει αδικηθεί και βρίσκεται στο σημείο να μπορεί να νοιώθει εξαιρετικά υπερήφανος με ότι έχει πετύχει. Ανέβηκε σταδιακά, έκανε υπομονή, πήρε τις σωστές αποφάσεις και τα πάντα πήραν τον δρόμο τους.

Μετά την εντυπωσιακή περσινή σεζόν, πήρε σειρά το Eurobasket το καλοκαίρι του 2017, όπου ο Γεωργιανός σέντερ έκανε και πάλι εξαιρετικές εμφανίσεις. Διπλασίασε τους μέσους όρους του και έφτασε να έχει 10.2 πόντους, 4.6 ριμπάουντ και 1.6 ασίστ.

Πλέον, ανήκει στο δυναμικό της Μάλαγα, επιστρέφει δυναμικά στην Euroleague και παράλληλα την 2η αγωνιστική επιστρέφει σε ένα γήπεδο που μπορεί να μην εκτιμήθηκε το ταλέντο του, πάντως αγαπήθηκε για την ψυχή του.

Ήδη στην πρώτη φετινή του εμφάνιση έδειξε ότι πλέον όταν πατάει παρκέ τα δεδομένα είναι διαφορετικά, η ομάδα του έκανε την έκπληξη και πήρε την νίκη κόντρα στην Φενέρμπαχτσε και εκείνος ήταν ουσιαστικός αφού σε 14:55'' πρόλαβε να μετρήσει 10 πόντους και 4 ριμπάουντ.

Ο Γιόργκι Σερμαντίνι κατάφερε και έφερε τούμπα όλα τα προγνωστικά της καριέρας του και χωρίς να χρωστάει τίποτα σε κανέναν απολαμβάνει τον σεβασμό που έχει κερδίσει με ιδρώτα και προσπάθεια μέσα στο παρκέ.