Η πολυεπίπεδη... εκτόξευση του «Greek Freak»! (infographic)

Η πολυεπίπεδη... εκτόξευση του «Greek Freak»! (infographic)

Νίκος Καρφής
Η πολυεπίπεδη... εκτόξευση του «Greek Freak»! (infographic)

bet365

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει κάνει… άλματα προόδου στο ΝΒΑ από το 2013 που μπήκε στο μαγικό κόσμο μέχρι σήμερα και το gazzetta.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά την... εκτόξευση του με την βοήθεια των infographics.

Sportingbet.gr. To παιχνίδι αποκτά άλλο επίπεδο. Ηρθε το νέο Site (21+)!

Το «φαινόμενο Greek Freak» έχει κατακλύσει τον μαγικό πλανήτη του ΝΒΑ και όλοι περιμένουν να δουν μέχρι που μπορεί να φτάσει ο ηγέτης των Μπακς τη σεζόν που έρχεται, αλλά και μέχρι το τέλος της καριέρας του.

Το ταλαντούχο παιδί των 6.8 πόντων ανά ματς στην πρώτη του σεζόν στο ΝΒΑ (2013-2014), έχει γίνει άντρας και έχει φτάσεi στο σημείο να θεωρείται ένας από τους καλύτερους παίκτες της λίγκας. Από το Rising Stars στο All Star Game του 2014 μέχρι την βασική πεντάδα της Ανατολής φέτος. Εκεί μέχρι και ο Στεφ Κάρι προτίμησε να ξαπλώσει στο παρκέ από το να παίξει άμυνα στο... καθαρόαιμο άτι, το οποίο έχει πατήσει το γκάζι και ετοιμαζόταν για... απογείωση.

Τα βήματα του Γιάννη προς την κορυφή έγιναν μεθοδικά, με τον Έλληνα φόργουορντ να δουλεύει ασταμάτητα για να αφήσει ανεξίτηλη την υπογραφή του για πολλά χρόνια στα λαμπερά παρκέ του ΝΒΑ. Πλέον όλοι τον αντιμετωπίζουν ως superstar και τον εκθειάζουν για το ταλέντο του και τον τρόπο που έχει εκτοξεύσει το παιχνίδι του. Όλα τα λεφτά είναι η ατάκα του MVP των περσινών τελικών, Κέβιν Ντουράντ, ο οποίος δήλωσε πως το ταβάνι του Γιάννη είναι να γίνει ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών του ΝΒΑ.

Ο «Human Alphabet» λατρεύεται από μικρούς και μεγάλους, κάτι που φαίνεται και από την 8η θέση της φανέλας του όσον αφορά τις πωλήσεις του ΝΒΑ στο τέλος του Ιουνίου. Και πως θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητος όταν μοιράζει απλόχερα θέαμα, καρφώνοντας ασταμάτητα στην μπασκέτα του αντιπάλου.

Ο πιτσιρικάς του Φιλαθλητικού και της Α2 μεγάλωσε λοιπόν και την περασμένη σεζόν έδειξε πως το ταβάνι του είναι μόνο ο ουρανός. Αναδείχθηκε πιο βελτιωμένος παίκτης της περασμένης σεζόν, έγινε ο πέμπτος παίκτης στην ιστορία του NBA, που τελειώνει τη χρονιά στην πρώτη θέση όλων των βασικών κατηγοριών της ομάδας του, ενώ πέτυχε το πρώτο του buzzer beater στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη μέσα στο Madison Square Garden κόντρα στους Νικς. Επίσης έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που βρέθηκε στην πρώτη 20άδα σε πέντε διαφορετικές στατιστικές κατηγορίες

Την σεζόν που μας έρχεται προσδοκά να τρελάνει ακόμα περισσότερο fans και ειδήμονες του ΝΒΑ, θέλοντας να πάρει από το χεράκι τους Μπακς και να τους οδηγήσει πιο μακριά από τον πρώτο γύρο των playoffs. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός πως οι κορυφαίες αθλητικές εταιρείες στον κόσμο θέλουν να τον έχουν στο δυναμικό τους στο μέλλον, με την Adidas να δείχνει το απόλυτο φαβορί μέχρι στιγμής.

Το gazzetta.gr μελέτησε την εξέλιξη του Γιάννη από την πρώτη χρονιά του στο ΝΒΑ μέχρι την περασμένη σεζόν και παρουσιάζει την πολυεπίπεδη εξέλιξη του. Για να γίνει πιο εύκολη η παρουσίαση της… εκτόξευσης του «Greek Freak», ασχοληθήκαμε με τρεις παραμέτρους που είναι ικανές να μας δείξουν τα βήματα του προς την καταξίωση.

Θα δούμε λοιπόν την βελτίωση του σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες του ΝΒΑ στις 4 σεζόν καριέρας του ΝΒΑ, θα βάλουμε κάτω τον ετήσιο μισθό του από το 2013 μέχρι αυτόν που θα παίρνει τη σεζόν 2020-2021, ενώ θα ξεψαχνίσουμε τις κατατάξεις και τις απόψεις των κορυφαίων αμερικανικών δικτύων από το 2015 ως το 2017.

Η «εκτόξευση» με την γλώσσα των αριθμών

Τη σεζόν 2013-14 ο Γιάννης ήταν ένας… ψαρωμένος rookie που ήθελε να βρει τα πατήματα του στο ΝΒΑ και να βρει τον ρόλο του στο ρόστερ των Μπακς. Τα 23 παιχνίδια που ξεκίνησε ως βασικός δεν τον άφησαν να δείξει όλα αυτά που μπορούσε, όμως τα δείγματα γραφής που είχε αφήσει, προετοίμασαν το έδαφος για τις επόμενες σεζόν. Τα 23 παιχνίδια γίνονται 71 τη σεζόν 2014-15, ενώ φτάνουμε στα 79 του 2016 και τα 80 της περασμένης σεζόν. Ο Έλληνας φόργουορντ έγινε ο απόλυτος ηγέτης της ομάδας του και πλέον η πεντάδα ξεκινά από αυτόν.

Η βελτίωση ήταν εμφανής και στην ευστοχία του εντός πεδιάς, αφού από το 41% της πρώτης σεζόν πήγε στο 52% τη σεζόν που μας πέρασε, βελτιώνοντας τις επιδόσεις του χρόνο με τον χρόνο. Στα τρίποντα έιχαμε μια μικρή πτώση, αφού τελείωσε την αγωνιστική περίοδο 2013-14 με 34%, όμως πέρυσι σούταρε με 27%.

Αυτό ήταν και το μοναδικό μελανό σημείο του, αφού σε όλες τις υπόλοιπες στατιστικές κατηγορίες εκτοξεύτηκε. Στις βολές έγραψε 68% την σεζόν 2013-14, ενώ έφτασε στο 77% πέρυσι.

Εκεί όμως που πρέπει να σταθούμε είναι οι 5 βασικές στατιστικές κατηγορίες (πόντοι, ριμπάουντ, ασίστ, κλεψίματα, μπλοκ).

Στο σκοράρισμα η πρόοδος του είναι τεράστια. O «Greek Freak» μπήκε στη λίγκα το 2013 και στην πρώτη σεζόν μέτρησε 6.8 πόντους ανά αγώνα. Στη συνέχεια έφτασε στους 12.7 πόντους, ενώ την αγωνιστική περίοδο 2015-16 τελείωσε με 16.9. Μέχρι να φτάσουμε στην περσινή σεζόν, την οποία έκλεισε με 22.9. Σκεφτείτε να βελτιώσει και το τρίποντο του που θα φτάσει!

Όσον αφορά τις ασίστ από το 1.9 της πρώτης σεζόν πήγε στις 5.6 της περσινής, ενώ κάθε χρόνο βελτιωνόταν.

Για να ασχοληθούμε και με τα ριμπάουντ, ο Γιάνναρος ξεκίνησε με 4.4 ανά αγώνα στην παρθενική του σεζόν και κάθε χρόνο ανέβαινε. Πέρυσι κατέβαζε 8.8 «σκουπίδια» μέσο όρο.

Τέλος σημαντική ήταν η άνοδος του σε κλεψίματα και μπλοκ, όπως θα μπορέσετε να δείτε στα γραφήματα στο τέλος του άρθρου.

Από τα 1.792.560 εκατομμύρια δολάρια στα 27.528.090

Η διαφορά στον ετήσιο μισθό του θα φανεί από το ξεκίνημα της φετινής αγωνισττικής περιόδου, αφού το νέο τετραετές συμβόλαιο που υπέγραψε θα του αποφέρει κάτι παραπάνω από 100.000.000 μέχρι τη σεζόν 2020-21. Καλό θα ήταν όμως να μελετήσουμε τη διαφορά στον ετήσιο μισθό του.

Την πρώτη αγωνιστική περίοδο στο ΝΒΑ έπαιρνε 1.792.560 τον χρόνο. Αυτό το ποσό συνεχώς αυξανόταν τα επόμενα χρόνια, μέχρι να έρθει η σεζόν 2017-18 στην οποία ο Έλληνας φόργουορντ θα αμείβεται με 22.471.910 εκατ. δολάρια. Αν εξαντλήσει το συμβόλαιο του, δηλαδή κάτσει στο Μιλγούοκι μέχρι το 2021, τότε την τελευταία χρονιά θα λάβει το ποσό των 27.528.890!

Τα TOP 100 των κορυφαίων αμερικανικών δικτύων

Σημαντικό ρόλο για να μελετήσουμε το «φαινόμενο Γιάννης Αντετοκούνμπο» παίζει και η γνώμη των ειδικών, δηλαδή το τι πιστεύουν τα κορυφαία αμερικανικά δίκτυα για τον Human Alphabet. Kάθε χρόνο λοιπόν, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η σεζόν δημοσιεύεται η λίστα των κορυφαίων παικτών του ΝΒΑ (ΤΟP 100) από το SLAM, το ΕSPN και το SPORTS ILLUSTRATED. Aν δούμε τις λίστες των 3 αυτών Μέσων από το ξεκίνημα της σεζόν 2015-16 μέχρι την φετινή, θα καταλάβουμε πόσο έχει μεγαλώσει αγωνιστικά ο Γιάννης και πόσο πολύ τον πιστεύουν.

Συγκεκριμένα το SLAM τον ειχε στο Νο.49 στο ξεκινήμα της σεζόν 2015-16, τον τοποθέτησε στο Νο. 26 πέρυσι, ενώ φέτος τον έχει βάλει στο Νο.9. Το Sports Illustrated δεν τον λογάριαζε πολύ το 2015 (Νο.100), όμως την επόμενη σεζόν άλλαξε γνώμη (Νο.48). Μέχρι να φτάσουμε στη φετινή σεζόν που τον έχε στην πρώτη δεκάδα και συγκεκριμένα στο Νο.9. Τέλος το ESPN είχε καταλάβει τι θα ακολουθήσει, αφού τον είχε στο Νο.40 το 2015. Την επόμενη σεζόν έκανε άλμα 21 θέσεων για να φτάσει στο Νο.19, ενώ φέτος τον τοποθέτησε στο Νο.9.

Δηλαδή και στα 3 αμερικανικά δίκτυα ο Γιάννης φέτος βρίσκεται στο TOP 100!

Στα παρακάτω 3 διαγράμματα φαίνεται αναλυτικά η εκτόξευση του «Greek Freak» σε στατιστικά, ετήσιες απολαβές, αλλά και στο ΤΟP 100 των αμερικανικών δικτύων.

 

NBA Τελευταία Νέα