Τα γενέθλια του... 'Eλληνα Φερνάντο Σάντος

Τα γενέθλια του... 'Eλληνα Φερνάντο Σάντος

bet365

Αν λεγόταν Μουρίνιο σίγουρα θα είχε μεγαλύτερη απήχηση, θα έκανε «γκελ» στον κόσμο, όμως όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν από κοντά, υποκλίνονται στον 63άρη, πια, «δον Φερνάντο»! To gazzetta.gr του εύχεται χρόνια πολλά!

Μοναδική προσφορά-έκπληξη σε περιμένει, ποντάροντας στο Πορτογαλία – Ελβετία. *Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις (21+).

Ο Φερνάντο Μανουέλ Φερνάντες ντα Κόστα Σάντος, είναι ένας τύπος που αν τον γνωρίσεις καλά δεν γίνεται να μην τον συμπαθήσεις. Ως προπονητής είναι απόμακρος, δεν κάνει πλάκες μέσα στα αποδυτήρια, λάτρης της πειθαρχίας, θυμίζει ανθρώπους που «δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους».

Γεννημένος στις 10 Οκτωβρίου 1954 στη Λισαβόνα, ο 63αρης από σήμερα Φερνάντο έφτασε με την Ελλάδα στους «8» του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2012 και στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2014, πριν αναλάβει, τον Οκτώβριο του 2014, την εθνική ομάδα της χώρας του και την οδηγήσει το 2016 στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Εχοντας περάσει από όλες τις μεγάλες ομάδες της Πορτογαλίας, την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ, ο Πορτογάλος είναι ένας προπονητής με φανατικούς φίλους και εχθρούς.

Η ΑΕΚ με διοίκηση Αλεχάντρο Σκλαβενίτη και μπροστάρη το Μάκη Ψωμιάδη είχε φέρει τον Ιούνιο του 2000 στην Ελλάδα τον Φερνάντο Σάντος. Ηταν Κυριακή 17 Ιουνίου στη Νέα Φιλαδέλφεια όταν η διοίκηση της Ενωσης μας τον πρωτοπαρουσίασε και γνώρισε τον πρώην προπονητή της Πόρτο στο κοινό, μια μέρα ξεχωριστή για έναν άνθρωπο που έμελλε την επόμενη 15ετία να στιγματίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο

Με την ΑΕΚ έφτασε στην κατάκτηση ενός κυπέλλου (2001) και μια ανάσα από το πρωτάθλημα, το πέρασμα του από τη Λεωφόρο ήταν σύντομο και μάλλον αποτυχημένο, ενώ στέριωσε για μια τριετία στην Τούμπα.

Εκεί, αγαπήθηκε και μισήθηκε, αλλά όπως και να το κάνουμε άφησε το στίγμα του στον σύλλογο και υπάρχουν ακόμη και σήμερα άνθρωποι, που δίνουν τα πάντα για να τον ξαναδούν στον πάγκο της ομάδας.

Αγωνιστικά η τριετία 2007-2010 ήταν η πιο παραγωγική περίοδος του «Δικεφάλου» την τελευταία δεκαετία. Ας μην σταθούμε, όμως, σ’ αυτό το κομμάτι. Είναι γνωστά τα όσα πέτυχε και τα όσα δεν πέτυχε μαζί του ο «Δικέφαλος» εκείνο το διάστημα. Όπως γνωστά είναι και τα περί «σαρδελών και αστακών», που ήταν περισσότερο μια λάθος μεταφορά των όσων έλεγε στα πορτογαλικά στις πρώτες του συνεντεύξεις.

Ο ίδιος διαπίστωσε το πρόβλημα στην επικοινωνία γι’ αυτό έφερε άρον άρον τον Αλέξανδρο Μανιάτογλου στο τιμ του. Επίσης, είναι γνωστή η φράση «ο καρπουζάς από το Εστορίλ», που δεν του το κόλλησαν στον ΠΑΟΚ, αλλά στον Παναθηναϊκό, όπως και το «go to village», που ακούστηκε μέσα στην αίθουσα συνεντεύξεων της Τούμπας, από έναν συνεργάτη της ασπρόμαυρης ΠΑΕ (εργαζόταν τότε στο περιοδικό της ομάδας) μετά από το «ντόρτι» από την ΑΕΚ του Ριβάλντο και του Σκόκο. Ο τύπος απευθυνόμενος προς τον Πορτογάλο του φώναξε: «Go home, go village … Go village, ρε… Ουστ…»!

Ο Σάντος ποτέ δεν έδωσε σημασία σ’ αυτά τα πράγματα, κοιτούσε πάντα τη δουλειά του και ήταν φιλικός και ανοικτός προς τον Τύπο. Με δική του απόφαση οι τρείς από τις έξι προπονήσεις ήταν ανοικτές για τους δημοσιογράφους, ενώ μετά το τέλος της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου, καθόταν στα πηγαδάκια και εξηγούσε «οφ δι ρέκορντ» την ποδοσφαιρική φιλοσοφία του πάνω σε πολλά πράγματα. Είναι αλήθεια, ότι αρκετοί δημοσιογράφοι ακούγοντας τον Πορτογάλος έμαθαν ποιο είναι το κανονικό και ορθολογικό ποδόσφαιρο.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Ο Πορτογάλος τεχνικός δημιούργησε τον πιο δυνατό και ανταγωνιστικό ΠΑΟΚ της τελευταίας δεκαετίας, ανέλαβε την εθνική ομάδα της χώρας μας, έκανε και εκεί σπουδαία δουλειά, με την Ελλάδα να μετατρέπεται σε δεύτερη πατρίδα του.

ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ

Η ΕΠΟ του Σοφοκλή Πιλάβιου ήταν αυτή που του άνοιξε την πόρτα της εθνικής ομάδας, αλλά δεν χρειαζόταν να καθίσει στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος για να νιώσει ακόμη περισσότερο Ελληνας. Στην Πολωνία όταν η κουβέντα άρχισε να πολιτικοποιείται, λόγω της κρίσης και των Γερμανών αντιπάλων μας στα προημιτελικά, ο Σάντος έδειξε πόσο πολύ Έλληνας αισθανόταν. «Αυτό που μας εμπνέει, είναι η ιστορία της Ελλάδας. Αυτό εμένα με εμπνέει πάρα πολύ. Ο ελληνικός λαός έχει τεράστια περηφάνια για την ιστορία που κουβαλάει και νομίζω ότι αξίζει το σεβασμό όλου του κόσμου. Θα πρέπει όλοι μας να σεβόμαστε τους Ελληνες γιατί όλες οι αρχές, της Δημοκρατίας, της επιστήμης, όλα, ξεκίνησαν από την Ελλάδα. Οπότε είναι πολύ δύσκολο οποιοσδήποτε να μας κάνει μαθήματα», είχε απαντήσει στην ερώτηση περί Μέρκελ και οικονομικής κρίσης ενός Βρετανού δημοσιογράφου.

Με την εθνική πέτυχε πολλά ρεκόρ. Αήττητα σερί (συνολικά 17 αγώνες), συνεχόμενες νίκες, μηδέν παθητικό, μέχρι και ρεκόρ στο μ.ο. ηλικίας! Σ’ ένα φιλικό κόντρα στην Ιρλανδία η Εθνική ομάδα παρατάχθηκε με τη νεαρότερη ενδεκάδα της τελευταίας δεκαετίας, με μέσο όρο ηλικίας μόλις 24,7 χρόνια.

Ο... χωρισμός με την εθνική ομάδα δεν ήταν και ο καλύτερος, αλλά ο ίδιος ποτέ δεν έπαψε να αισθάνεται Ελληνας. Ομως, η επιστροφή στα πάτρια εδάφη, μάλλον, έμοιαζε με μονόδρομο για τον ίδιο, εκπληρώνοντας ένα προσωπικό στοίχημα και οδηγώντας την παρέα του Κριστιάνο Ρονάλντο στην κορυφή της Ευρώπης.

Τα φετινά 63α γενέθλια βρίσκουν τον Σάντος να προετοιμάζεται για το καθοριστικό παιχνίδι κόντρα στην Ελβετία, με τους πρωταθλητές Ευρώπης να θέλουν μόνο νίκη για να κερδίσουν την απευθείας πρόκριση στο Μουντιάλ της Ρωσίας.

Πάντως, τα γενέθλια που θέλει σίγουρα να ξεχάσει ήταν πριν από δέκα χρόνια στη Φυλή. Στα 53α γενέθλια του οι παίκτες του ΠΑΟΚ του έκαναν ένα πικρό δώρο με τον αποκλεισμό – ντροπή στο κύπελλο από τον Θρασύβουλο με 4-2.

Ηταν 10 Οκτωβρίου 2007…

 

Τελευταία Νέα