Τα... 12 χρόνια των 12 «χρυσών» πρωταγωνιστών! (pics)

Τα... 12 χρόνια των 12 «χρυσών» πρωταγωνιστών! (pics)

Αντωνία Σπανού
Τα... 12 χρόνια των 12 «χρυσών» πρωταγωνιστών! (pics)

bet365

Σήμερα συμπληρώνονται 12 χρόνια από την ημέρα που η Ελλάδα έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης και το gazzetta.gr ακολουθεί την πορεία των... 12 που έγιναν οι τελευταίοι «χρυσαφένιοι».

Για τους περισσότερους οι μεγάλες αθλητικές επιτυχίες αποτυπώνονται μέσα στο κεφάλι τους τόσα γλυκά και τόσο έντονα που είναι λες και έγιναν... χθες.

Στις 25 Σεπτεμβρίου του 2005 η Ελλάδα έγραψε ακόμα μια σελίδα χρυσής μπασκετικής ιστορίας φτάνοντας για 2η φορά στην ιστορία της στην κορυφή της Ευρώπης.

Ο τρόπος ήταν και πάλι μοναδικός!Αυτή η ομάδα έχει την... τάση όταν κάνει σπουδαία πράγματα, να τα κάνει με τον πιο σπουδαίο τρόπο.

Με επική ανατροπή στον ημιτελικό κόντρα στην Γαλλία και με εμφατική παράσταση στον τελικό κόντρα στην Γερμανία οι Έλληνες ακούμπησαν την κορυφή, 12 χρόνια πριν.

Τα παιδιά εκείνα που είχα πιάσει την πορτοκαλί μπάλα χάρη στο έπος του 1987 και τον Γκάλη, τον Γιαννάκη, τον Καμπούρη και τους υπόλοιπους... Έλληνες Θεούς κατάφεραν και εκπλήρωσαν την αποστολή τους κάνοντας υπερήφανους όλους όσους τους πίστεψαν και τους αγάπησαν.

Άλλωστε στον πάγκο υπήρχε ο άνθρωπος που συνέδεσε αυτές τις δύο γενιές και η Εθνική μας ομάδα επέστρεψε στον θρόνο της.

Σήμερα πέρασαν 12 ολόκληρα χρόνια. Πολλά έχουν αλλάξει από τότε και άλλη αντίστοιχη επιτυχία δυστυχώς δεν έχει έρθει.

Το gazzetta.gr ακολουθεί τα βήματα των 12 παικτών που έφτασαν στην τελευταία «χρυσή» κορυφή και αναλύει ποιοι ήταν εκείνοι που κατάφεραν να εξαργυρώσουν την επιτυχία και ποιοι όχι.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς γεννήθηκε το 1977 και έχοντας πλέον 40αρίσει έχει τελειώσει την πλούσια καριέρα του στο μπάσκετ. Το 2005, όπου ήταν και ένας εκ των πρωταγωνιστών στις τεράστιες εμφανίσεις της Εθνικής μας ομάδας στο Eurobasket του Βελιγραδίου, είχε ήδη ένα πολύ πλούσιο παλμαρέ και ήταν ήδη μέλος της ΤΣΣΚΑ.

Η πορεία του ως πρωταθλητής Ευρώπης ήταν εξαιρετική. Παρέμεινε μέχρι και το 2008 στην ρωσική ομάδα με την οποία κατέκτησε 2 Euroleagues, ενώ το 2006 αναδείχτηκε και MVP του Final 4. Το 2008 επέστρεψε για να ηγηθεί της νέας προσπάθειας που έκανε ο Ολυμπιακός και παρέμεινε εκεί μέχρι και το 2011. Με τους «ερυθρόλευκους» είχε δύο συμμετοχές σε Final 4, ενώ με την Εθνική ομάδα έγραψε για ακόμα μια φορά ιστορία με την 2η θέση στο Mundobasket του 2006.

Το 2013 και έχοντας ένα πέρασμα από την Μακάμπι επέστρεψε και έκλεισε την καριέρα του στην ΤΣΣΚΑ με την πορεία του να είναι γεμάτη με διακρίσεις προσωπικές και ομαδικές επιτυχίες.

Σήμερα ο «Τεό» ασχολείται με επιχειρηματικές δραστηριότητες στον χώρο του μπάσκετ και έχει ρίξει το βάρος του στα νέα παιδιά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

Ο κύριος «βάλτο αγόρι μου» Δημήτρης Διαμαντίδης εξαργύρωσε με τον καλύτερο τρόπο το χρυσό εκείνο βράδυ. Ο Διαμαντίδης έκλεισε την καριέρα το καλοκαίρι του 2016 έχοντας φορέσει μόνο μια φανέλα. Αυτή του Παναθηναϊκού.

Μετά το 2005 και το Eurobasket κατέκτησε 3 Euroleagues (2007, 2009, 2011) και 8 πρωταθλήματα. Οι προσωπικές διακρίσεις είναι αμέτρητες, ενώ κατάφερε και έφτιαξε την πιο μοναδική σχέση με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού.

Το Mundobasket του 2010 στην Τουρκία ήταν το τελευταίο τουρνουά που πήρε μέρος με την γαλανόλευκη, γεγονός που άφησε τεράστιο κενό σε μια σπουδαία ομάδα.

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης έκανε μια σπουδαία καριέρα και πάντα θα τον ακολουθεί ίσως το πιο μεγάλο «εθνικό» τρίποντο της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού μπάσκετ.

Σήμερα απολαμβάνει την οικογένεια του, ενώ πρόσφατα έκανε και εκείνος, μαζί με τον Θοδωρή Παπαλουκά, επιχειρηματικό άνοιγμα που ασχολείται με τα νέα παιδιά και την μύηση τους στα μυστικά της πορτοκαλί θεάς.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ

Ο Βασίλης Σπανούλης έκανε σπουδαία καριέρα μετά το 2005. Η πορεία του ήταν εξαιρετική και εξαργύρωσε με εξαιρετικό τρόπο εκείνη την τεράστια επιτυχία. Έπαιξε μια σεζόν στον Παναθηναϊκό και το 2006 έκανε το τεράστιο άλμα για το ΝΒΑ και τους Ρόκετς.

Εκεί δεν κατάφερε να προσαρμοστεί και η επιστροφή του στην Ευρώπη τον έκανε να γράψει ιστορία. Κατέκτησε 3 φορές την Euroleague (2009, 2012, 2013), βγήκε μια φορά MVP της διοργάνωσης, ενώ αναδείχτηκε 3 φορές MVP του Final 4.

Έχει πάρει 7 φορές το πρωτάθλημα στην Ελλάδα, ενώ και με την Εθνική ομάδα ήταν παρών σε όλες τις διακρίσεις της μετά. Ασημένιο στο Παγκόσμιο το 2006 και χάλκινο στην Πολωνία τα 2009.

Το 2010 πήρε την απόφαση να μετακομίσει από τον ΠΑΟ στον Ολυμπιακό και εκεί μεγαλούργησε. Το τέλος στην καριέρα του με τα γαλανόλευκα ήρθε στο Eurobasket του 2015, ενώ φέτος ετοιμάζεται για ακόμα μια σεζόν με τον Ολυμπιακό.

ΝΙΚΟΣ ΖΗΣΗΣ

Ο Νίκος Ζήσης είναι εκείνος ο παίκτης που έδωσε την πιο... γλυκιά ασίστ. Από τα χέρια του ξεκίνησε η τελευταία επίθεση του ημιτελικού με την Γαλλία και όλοι τον θυμόμαστε να πιάνει το κεφάλι του πανηγυρίζοντας έξαλλα στην κερκίδα.

Ο Ζήσης ήταν τότε μόλις 25 χρονών και το μέλλον του ήταν όλο μπροστά του. Το 2005 άφησε την ΑΕΚ και την Ελλάδα και... έριξε μαύρη πέτρα πίσω του έχοντας σπουδαία καριέρα στην Ευρώπη.

Πέρασε από την Μπενετόν, ενώ το 2007 πήρε μεταγραφή για την ΤΣΣΚΑ με την οποία έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης. Το 2009 πήγε στην Σιένα και από εκεί στην Μπιλμπάο. Το 2013 βρέθηκε στην Ούνικς, ενώ το 2015 φόρεσε την φανέλα της Φενέρ.

Τα τελευταία δύο χρόνια ηγείται της προσπάθειας της Μπάμπεργκ σε Γερμανία και Ευρώπη έχοντας βρει το «λιμάνι» του.

Τον Μάιο του 2016 αποφάσισε και εκείνος να βάλει τέλος στην πλούσια «γαλανόλευκη» καριέρα του, αποχωρώντας από μια ομάδα που με την φανέλα της έγραψε μοναδική ιστορία και πρόσφερε όσο λίγοι.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΡΤΣΑΡΗΣ

Ο Κώστας Τσαρτσαρής έκανε σπουδαίο τελικό το 2005. Κόντρα στους Γερμανούς μέτρησε 10 κρισιμότατους πόντους και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ο Τσαρτσαρής είναι ακόμα ένας Έλληνας διεθνής που πέρασε όλη του την καριέρα με την φανέλα του Παναθηναϊκού.

Πήγε στους πράσινους το 2002 και μέχρι το 2013 που έβαλε τέλος στην καριέρα του δεν άλλαξε ποτέ «στρατόπεδο». Σε αυτή του την πορεία είχε την τύχη και την χαρά να κατακτήσει 3 τίτλους Euroleague (2007, 2009, 2011), όπως και πολλά πρωταθλήματα.

Ο Τσαρτσαρής έβαλε τέλος στην καριέρα του με την Εθνική στα 33 του χρόνια και πλέον εργάζεται ως προπονητής στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΒΡΕΤΤΑΣ

Ο Νίκος Χατζηβρέττας έβαλε και εκείνος με την σειρά του το λιθαράκι του στην κατάκτηση του τροπαίου. Στον τελικό μέτρησε 8 πόντους με 2 εύστοχα τρίποντα και έγραψε το όνομα του στην ιστορία. Πλέον στα 40 του έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση έχοντας πάντως σπουδαίο παλμαρέ.

Μετά από μια σεζόν το 2002-2003 στην ΤΣΣΚΑ πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό με τον οποίο πανηγύρισε τους Ευρωπαϊκούς τίτλους του 2007 και του 2009. Το 2009 πήρε μεταγραφή για τον Άρη και το 2011 έβαλε έγραψε το τέλος.

Σήμερα και εκείνος ασχολείται επιχειρηματικά με το μπάσκετ και συγκεκριμένα με ακαδημίες νεαρών ταλέντων.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΙΟΥΖΗΣ

Ο Μιχάλης Κακιούζης αποτελεί μια μοναδική περίπτωση. Ήταν εκείνος που είχε προβλέψει το χρυσό όταν κανείς δεν το πίστευε και έκανε σπουδαίο τουρνουά. Στον τελικό είχε 11 πόντους, αλλά γενικότερα στο Eurobasket του Βελιγραδίου ήταν εξαιρετικός.

Αποτελεί μοναδικό παράσημο στην καριέρα του το γεγονός ότι ήταν εκείνος που σήκωσε το τρόπαιο στον ουρανό, όντας ο αρχηγός της ομάδας. Κουβαλώντας κάτι τόσο... τεράστιο πίσω του ίσως ο Κακιούζης να μην εξαργύρωσε ιδιαίτερα αυτή την επιτυχία.

Δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιον σπουδαίο ομαδικό τίτλο, ενώ πέρασε από πολλές ομάδες σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Έκλεισε την καριέρα του πριν από έναν χρόνο στον Φάρο Κερατσινιού, ενώ σήμερα έχει παραμείνει στον χώρο του μπάσκετ και είναι σκάουτερ στην ΑΕΚ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΡΟΥΣΗΣ

O πιτσιρικάς τότε Γιάννης Μπουρούσης δεν θα μπορούσε να τα πάει καλύτερα. Το 2005 πανηγύρισε το χρυσό μετάλλιο και πλέον είναι ο μοναδικός από εκείνη την φρουρά που έχει παραμείνει πιστός στρατιώτης της Εθνικής ομάδας και ενώνει το τότε με το τώρα.

Πλέον είναι αρχηγός και μέσα σε αυτά τα 12 χρόνια έχει ζήσει επιτυχίες, αλλά και αποτυχίες με τα γαλανόλευκα, όντας πάντως πάντα εκεί για την ομάδα.

Η επαγγελματική του καριέρα είχε ανοδική πορεία όπου άφησε τον Ολυμπιακό το 2011 και από εκεί βρέθηκε στο Μιλάνο και έπειτα στην Ρεάλ Μαδρίτης με την οποία πανηγύρισε τον ευρωπαϊκό τίτλο.

Έκανε μια μοναδική σεζόν το 2015 με την φανέλα της Μπασκόνια, όπου με τρομερές εμφανίσεις την έφτασε μέχρι το Final 4.

Επέστρεψε στην Ελλάδα για τον Παναθηναϊκό, ενώ μετά την παρουσία του στο Eurobasket του 2017 πλέον αγωνίζεται στην Κίνα με την φανέλα των «Zhejiang Guangsha Lions».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Από τους πιο ελπιδοφόρους Έλληνες παίκτες που όμως έχει βιώσει πολλές ατυχίες με τραυματισμούς. Έχοντας τον χαρακτηρισμό του τεράστιου ταλέντου συμπλήρωσε την αποστολή της Εθνικής μας ομάδας το 2005 και είχε την τύχη να αποτελεί μέλος μιας σπουδαίας διάκρισης.

Εκείνη την σεζόν ο Βασιλόπουλος είχε μετακομίσει από τον ΠΑΟΚ στον Ολυμπιακό και το μέλλον έμοιαζε λαμπρό. Οι τραυματισμοί όμως δεν τον άφησαν ποτέ να φτάσει εκεί που θα μπορούσε. Μετά από πολύ αγώνα πλέον αγωνίζεται στον Άρη και τις τελευταίες σεζόν μοιάζει να βρίσκει τον εαυτό του.

ΔΗΜΟΣ ΝΤΙΚΟΥΔΗΣ

Ο Δήμος Ντικούδης πλέον είναι 40 χρονών και έχει αφήσει πίσω του μια σπουδαία καριέρα. Το 2005 ήταν και εκείνος από τους παίκτες που σήκωσαν την ομάδα στα δύσκολα και είχε ενεργό ρόλο στο ευρωπαϊκό. Το 2005 μετακόμισε στην Βαλένθια και από εκεί ήρθε η πρόκληση του Παναθηναϊκού.

Εκεί είχε την ευκαιρία να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης, ενώ το 2008 επέστρεψε στην Ισπανία.

Η επιστροφή του στην Ελλάδα ήρθε μέσω του Πανιωνίου, ενώ το 2012 έβαλε τέλος στην καριέρα του με την φανέλα του ΠΑΟΚ. Μετά το τέλος της καριέρας του έγινε τεχνικός διευθυντής στην ΑΕΚ για λίγο...

ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΤΣΗΣ

O Αντώνης Φώτσης μέχρι το 2005, όπου ήταν 24 χρονών, είχε προλάβει να έχει την δικιά του πορεία. Με περάσματα από Παναθηναϊκό, ΝΒΑ και Γκρίζλις, ξανά Παναθηναϊκό και Ρεάλ Μαδρίτης ήδη το μέλλον του φάνταζε λαμπρό.

Πέρασε μια τριετία στην Ντιναμό Μόσχας και επέστρεψε στον Παναθηναϊκό, όπου κατέκτησε άλλες δύο Εuroleagues, για να ξαναφύγει για τα ξένα και την Ολύμπια Μιλάνο για να επιστρέψει και να κλείσει την επαγγελματική του καριέρα και πάλι στα «πράσινα».

Η ιστορία που έγραψε και με τον ΠΑΟ, αλλά και στην Εθνική ομάδα, είναι μοναδική και πλέον επέστρεψε στην πρώτη του αγάπη, τον Ηλυσιακό για να συνεχίσει να κάνει αυτό που αγαπά. Με τα γαλανόλευκα ήταν εκεί και στις επόμενες επιτυχίες, πριν βάλει τέλος στο Eurobasket του 2013.

ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος μπορεί να μην έκανε καλό τελικό με τους Γερμανούς, αλλά δεν χρειάστηκε κιόλας. Ήταν εκεί για να πρωταγωνιστήσει στις μεγάλες στιγμές της Εθνικής και να γράψει και εκείνος σπουδαία ιστορία. Σταμάτησε πάντως πολύ νωρίς, μόλις στα 28 του χρόνια.

Δώδεκα χρόνια μετά τον βρίσκουμε να είναι μακριά από τα παρκέ, αλλά να ασχολείται επιχειρηματικά με τον χώρο του μπάσκετ.

Η επιτυχία του 2005, αλλά και του 2006 και του ασημένιου στο Παγκόσμιο ήταν εξαιρετικές για τον Λάζαρο. Από την Ντιναμό Μόσχας, βρέθηκε το 2007 στην Ρεάλ Μαδρίτης και από εκεί στην Μπολόνια. Το 2009 επέστρεψε στην Ελλάδα για τον ΠΑΟΚ και το 2011 έκανε ένα πέρασμα από την Χίμκι.

Την σεζόν 2011-12 ήταν μέλος της ομάδας της εξαιρετικής χρονιάς του Ολυμπιακού με τον οποίο κατέκτησε την 2 Euroleagues της καριέρας του μετά από εκείνη που είχε πάρει με τον ΠΑΟ το 2002. Έκλεισε την πορεία του στην Κανάρια το 2014 έχοντας σπουδαίες εμφανίσεις και διακρίσεις.

Άλλο το εκμεταλλεύτηκαν περισσότερο, άλλοι για διάφορες συγκυρίες λιγότερο πάντως αυτή η τρελή και χρυσή επιτυχία θα ενώνει αυτή την 12άδα για πάντα και 12 χρόνια μετά θα τους αγαπάμε το ίδιο, αφού μας χάρισαν εκείνη την βραδιά της 25ης Σεπτεμβρίου του 2005.

 

Τελευταία Νέα